Weekblad Actief - Editie Noord

8 augustus 2018

Weekblad Actief - Editie Noord 8 augustus 2018


Zes appartementen in het Heephûs in Marrum

Homme en Wytske Tjeerdsma voor het Heephûs in Marrum. Foto: ActiefMedia

MARRUM - Het Heephûs in Marrum lijkt gered nu het is gekocht door Homme en Wytske Tjeerdsma uit Hallum. De eigenaren van Bouwbedrijf Bloemsma hebben het plan om in het pand zes appartementen te realiseren. Het pand stond circa drie jaar leeg.

Het Heephûs, genoemd naar eigenaresse Louise Heep, was van 1917 tot 1971 tehuis voor ouden van dagen. Homme en zijn echtgenote Wytske Cuperus, die uit Marrum afkomstig is, zagen met lede ogen aan hoe het rijksmonument steeds verder achteruitging. "Twa jier lyn hawwe wy der al in bod op dien", zegt Homme Tjeerdsma, "mar doe wie de priis noch te heech."
Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk is ingenomen met de aankoop door Tjeerdsma. Anderhalf jaar geleden heeft dorpsbelang een onderzoek laten doen naar een goede bestemming voor het Heephûs en daaruit bleek al de voorkeur voor seniorenappartementen. "De earste belangstellenden hawwe har al ynskreaun", zegt voorzitter Piet Osinga van Dorpsbelang.

Inmiddels is een plan gemaakt voor zes appartementen, twee op elke verdieping, en voor het opknappen van de tuin met behoud van het monumentale karakter van het geheel. "Ik haw al oerlis hân mei de gemeente, mei de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en mei Hûs en Hiem", zegt Tjeerdsma. "Ik hoopje dit neijier los te kinnen mei de ferbouwing."

"Wy hawwe in bysûndere bân mei dit gebou", vult zijn echtgenote Wytske Cuperus aan. "Us beppe Leentje Cuperus hat noch in skoftke yn dit gebou wenne, doe 't it wenplak wie foar âlderein. Sy wie de frou fan Watze Cuperus, dy't Fryske boeken skreau."

Asbest in de vloer

De Tjeerdsma's hebben meteen het pand waterdicht gemaakt. "Der moat noch in soad gebeure", beseftTjeerdsma tijdens een korte rondleiding. Zo zal er onder andere asbest uit een vloer moeten worden verwijderd. Maar hij heeft ervaring met restauratie van oude panden. "It is boud yn 1832 en ferboud yn 1917. De skaaimerken út dy beide jierren moatte yn stân bliuwe", is inmiddels het plan, zegt Tjeerdsma.

Primeur: Burgum Beach met tennis en volleybal

Programma Dokkum
11stedenzwemtocht bekend

Primeur: Burgum Beach met tennis en volleybal

Burgum Events: "We willen dit evenement ook volgende jaren houden"

Jan Jelle Lammers en Antal Vellema zijn mede-organisator van Burgum Beach. Opgeven is nog mogelijk. Bekijk het filmpje (ActiefPlus-app). Foto: Actief Media

BURGUM - Evenementenorganisatie Burgum Events organiseert in samenwerking met tennisvereniging De Leechkamp en de BAK op 17 en 18 augustus voor het eerst een beachtennistoernooi en een beachvolleybaltoernooi. De sporters zullen in actie komen in een arena van zand in het centrum van Burgum, op de Markt. Zowel beginners als meer ervaren sporters kunnen meedoen.

Voor Burgum Events is dit toernooi een nieuw initiatief. De organisatie van vier personen maakt zich sterk voor een levendig centrum met veel activiteiten, zoals het nieuwjaarsfeest, de Midzomermarkt en de Burgumer merke, die dit jaar op 15 september wordt gehouden. Omdat beachvolleybal populair is - het duo Sanne Keizer en Madelein Meppelink werd onlangs Europees kampioen - is het organiseren van zo'n toernooi met volleyballers in het zand een sportieve vondst van Burgum Events.

Beachtennis is op vrijdag en beachvolleybal op zaterdag. De wedstrijden worden op drie velden gespeeld. De partijen duren vijftien minuten. Er zijn voorrondes in beide sporten en daarna worden de finales gespeeld en is de prijsuitreiking.

"Voor het beachvolleybal hebben zich al vrij veel deelnemers aangemeld. Er kunnen nog teams bijkomen. De teams bestaan uit vier beachvolleyballers en niet uit twee. Daardoor blijft het spel gemakkelijker toegankelijk voor de spelers. Iedereen kan zich aanmelden", zegt Antal Vellema van de organisatie. Dat kan via www.burgumevents.nl/aanmelden.

Tennisliefhebbers kunnen zich aanmelden voor het beachtennistoernooi. Ook wie niet is aangesloten bij een tennisclub mag meedoen. Sportievelingen buiten Burgum zijn uiteraard ook welkom.
Leden van tennisvereniging De Leechkamp uit Burgum spelen tijdens het beachtennistoernooi een iets andere variant dan ze gewend zijn. "Beachtennis is een kruising tussen tennis en badminton. De bal mag niet de grond raken en er wordt gespeeld met speciale rackets en ballen", zegt voorzitter Jan Jelle Lammers van de tennisclub. Het materiaal wordt door de organisatie ter beschikking gesteld, ook bij het volleybal.

De tennisteams spelen twee tegen twee, een dubbelspel dus. Ook gemengde dubbels kunnen meedoen. Jan Jelle Lammers vertelt dat het goed gaat met de tennisvereniging. Dit toernooi ziet hij als een sportieve uitdaging en een kans om de tennisvereniging te promoten. "De Leechkamp is gegroeid van 260 naar 310 leden en er zijn volop activiteiten. Er zijn flyers en posters uitgedeeld om dit toernooi te promoten."

Er zijn twee niveaus bij de beide sporten: beginners en ervaren sporters. Het beachtennis begint vrijdag om 15.00 uur en de teams leggen 15 euro neer voor deelname. Het kwartet beachvolleyballers mag voor 25 euro de baan betreden. De volleyballers starten zaterdag om 11.00 uur.

Lammers en Vellema hopen dat het toernooi aanslaat. "We willen er een jaarlijks terugkerend evenement van maken." Ook aan de inwendige mens is gedacht. Foodtrucks van lokale ondernemers zijn aanwezig en dj Gregory White zorgt na het toernooi voor de muziek.

Handtekening uit 1925 ontdekt bij kerk in Nes

De timmermannen lieten bijna een eeuw geleden hun handschrift achter op een kerkbank in Nes. Foto: Ingezonden

NES - Op dit moment wordt de voormalige gereformeerde kerk van Nes (D) gerenoveerd en omgetoverd tot ware theaterkerk. Tot ieders verbazing kwamen de namen en datum van de timmermannen uit 1925 tevoorschijn. Daarnaast werd er een cent uit 1927 gevonden.

Gosse Boskma en zijn collega van timmerbedrijf Boskma uit Burgum, vonden de beschrijving achter op een kerkbank. Anke Bijlsma, directeur van Theaterkerk Nes, is enthousiast over de vondst. "Yn dy tiid wie it gebrûklik om as timmerman in soarte fan hantekening achter te litten. It is skreaun troch Klaas de Vries junior út Ealsum. Hy wie arbeider by de famylje J. Kooistra út Nes en as ik de datum leauwe mei, skreau hy dit op 29 novimber 1925. Sa moai dat it ferline sichtber wurdt!' aldus Anke Bijlsma.

De kerk is straks helemaal klaar voor onder andere concerten, symposia, voorstellingen en festivals. Ook blijft de kerk beschikbaar voor rouw-en trouwdiensten. Voor deze renovatie worden onder andere de kerkbanken, waar de ouderlingen in zaten, verplaatst.

Voor de zomer zijn er al een aantal succesvolle producties geweest in de kerk van Nes. Er kunnen zo'n 200 mensen in de kerk. In de ruimte achter de kerk, 'het lokaal', wordt na de bouwvak begonnen met het realiseren van een horecagedeelte. Deze ruimte is ook geschikt voor workshops, diners en lunches. Dat maakt de locatie dus helemaal interessant voor symposia en dergelijke.
Eind oktober hoopt Anke Bijlsma dat alles klaar is en wie weet komen ze nog wat mooie vondsten tegen. De eerstvolgende voorstelling zal op 3 november zijn. Dan is de muziekvoorstelling 'Bonne Route' van Tjerk Ridder te zien. Kaarten zijn al verkrijgbaar via www.theaterkerknes.nl.

Burgemeester sluit café Shooters

DRACHTEN - Café Shooters aan de Zuidkade in Drachten is met ingang van 3 augustus een half jaar gesloten. Dit omdat er door onder andere personeelsleden zou zijn gehandeld in harddrugs.

"Uit uitgebreid onderzoek van de politie is gebleken dat er onder andere door personeelsleden werd gehandeld in harddrugs", meldt de gemeente Smallingerland. "Daarnaast was er een handelshoeveelheid harddrugs in het horecabedrijf aanwezig." Burgemeester Tom van Mourik besloot op basis van artikel 13b Opiumwet het pand voor de duur van zes maanden te sluiten. De sluiting van drugspanden moet drugscriminaliteit tegengaan en de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving vergroten. Daarom is in december 2017 het handhavingsbeleid aangepast. Dan kan sneller tot sluiting van panden worden overgegaan.

Fries Museum langer geopend

LEEUWARDEN - Op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus blijft het Fries Museum tot 22.00 uur open. Het museum besluit daartoe in verband met de verwachte drukte rondom De Reuzen van Royal de Luxe, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018.

De reuzen uit het straattheaterspektakel strijken dat weekend neer in Leeuwarden. Het museum is op beide dagen geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Kaarten zijn zowel online als aan de kassa beschikbaar, zolang de voorraad strekt. Aangeraden wordt om tickets online te bestellen om verzekerd te zijn van een bezoek op de gewenste tijd. In het Fries Musem zijn momenteel onder andere de populaire tentoonstellingen Escher op reis en Phantom Limb: Art beyond Escher te zien. Ook het Fries Verzetsmuseum is dan te bezoeken.

Rianne was uitwisselingsstudent in Amerika

"Exchange isn't a year in your life, it's a life in a year"

De 'Host Family' Foto: Ingezonden

FEANWALDEN - Rianne de Bruin uit Feanwâlden is terug van een uitwisselingsjaar in Amerika. Ze vertelt over haar ervaringen. Misschien inspireert het anderen om ook de stoute schoenen aan te trekken.

Door: Rianne de Bruin


Hoe cool is het om gewoon voor een jaar naar Amerika te gaan? Ik had er veel over gehoord en gelezen en informatiebijeenkomsten bijgewoond. Een uitwisselingsjaar is een jaar om de cultuur te leren kennen, de Engelse taal te gaan beheersen, vrienden te maken in de wereld en een tweede thuis te creëren in een ander land.

Skyline Drive, uitzicht over de Shenandoah Valley Foto: Ingezonden
Rianne de Bruin, Graduation, 2018 Foto: Ingezonden

In de voorbereidingen van zo’n uitwisselingsjaar zit veel werk. Eerst werd er een interview afgenomen om te bekijken of je zo’n uitwisselingsjaar wilt doen om de juiste redenen en of je er niet te gemakkelijk over denkt. Ook moest ik van alles over mijzelf schrijven zodat er een passend gastgezin kon worden gezocht. De organisatie raadde aan niet te hoge verwachtingen te creëren, maar dat had ik stiekem wel. Zo wilde ik graag nieuwe en leuke vrienden maken, een goede band met mijn gastgezin krijgen, en alle Amerikaanse gewoontes en tradities meemaken.

"In de voorbereidingen van zo'n uitwisselingsjaar zit veel werk"

Mijn uitwisselingsjaar begon in New York. Voor de allerlaatste voorbereidingen sliepen de uitwisselingsstudenten op een campus. We waren verdeeld in groepjes met een leider van de organisatie. We kregen les over situaties die zich konden voordoen in een gastgezin, de eerste schooldag en wat een contactpersoon in Amerika precies voor je kan betekenen. We deden spelletjes om elkaar beter te leren kennen en bezochten Central Park, Rockefeller Center en Times Square. Vanuit New York vloog ik daarna vroeg in de ochtend naar Virginia om mijn gastgezin voor het eerst te zien.

"Vanuit New York vloog ik daarna heel vroeg in de ochtend naar Virginia"

Bij Brad en Sue in Stephens City

Ik kwam in een familie terecht van twee oudere mensen waarvan hun twee kinderen al uit huis waren. Ze namen mij mee naar hun woning in het Shenandoah-gebied in Virginia. Ze woonden in het dorpje Stephens City. Brad en Sue heten mijn gastouders. Hun zoon Stephen was getrouwd met Allyson. Dochter Dawnya was getrouwd met Brian en had twee kinderen, Avery (4) en Christian (2). Mijn gastgezin ging op zondag naar de kerk en daarvan heb ik eigenlijk best veel geleerd.

Op vakantie naar het buitenland

Alles was anders voor mij, maar na een paar dagen voelde ik mij al op mijn gemak. We bouwden een sterke band op. Zo zaten we in de avond bijna altijd samen aan tafel te eten, bracht ik veel tijd door met mijn gastmoeder Sue en werden Christian en Avery helemaal gek op mij en ik op hen.
Tijdens de kerstvakantie ben ik samen met mijn gastouders naar Canada geweest. We gingen op familiebezoek, de broer van Brad. Rond die tijd was het weer in Canada zo koud, dat zelfs de Niagara watervallen begonnen te bevriezen. Toch nam de familie mij mee om de watervallen te bekijken en de kerstlichtjes te zien. Verder hebben we leuke stadjes gezien, Hamilton City Center en Niagara-on-the-Lake. De kou was soms niet te harden, maar ik genoot.

Later in het jaar ben ik met Sue en Brad naar Pennsylvania geweest om de Amish-cultuur te zien. De Amish gemeenschap zijn mensen die er een archaïsche levenswijze op na houdt. Zo zijn er geen auto’s, televisies of andere elektrische apparaten. Net alsof de tijd daar stil heeft gestaan. De Amish zijn best wel interessant voor buitenstaanders, omdat het voor ons toch best wel vreemd is om te zien hoe zij hebben gekozen te leven zonder alle gemakzucht die wij hebben.

Weekje bezoek uit Nederland

Na acht maand kwamen mijn ouders en broertjes op bezoek voor een weekje. Met z’n allen verbleven ze bij ons thuis. Het was fantastisch om mijn familie na acht maand weer te zien en hen te laten zien waar ik al die tijd heb gewoond, mijn school en met wie ik ben omgegaan. We zijn zelfs met z’n allen naar Washington DC geweest om het witte huis te bekijken en hebben gepicknickt bij het Washington Monument.

Grote Amerikaanse High School

Mijn eerste schooldag op een echte grote Amerikaanse High School bezorgde mij kriebels. Gelukkig viel achteraf gezien alles reuze mee en leerde ik meteen veel nieuwe mensen kennen. Ik was een Senior op school, dus een laatstejaars student, en daardoor heb ik veel dingen mogen meemaken. Zo deed ik mee aan schoolsporten als Amerikaanse Football en aan de Spirit week. Dan ga je een week verkleed naar school in bepaalde thema’s. Op het eind van de week wordt de laatste thuiswedstrijd van football georganiseerd en de dag erna een groot feest.

Prom is een ander feest waarbij er een King of Queen wordt benoemd, maar waar vooraf al over is gestemd. Ook ik was een van de laatste vijf overgebleven meiden die kans maakten op de titel Prom Queen. Helaas ben ik het niet geworden, maar het was een hele ervaring op zich. Prom is zo’n feest waarbij de meiden de mooiste jurken dragen en de jongens een netjes pak aan hebben. Wat heb ik een plezier gehad die avond met mijn vrienden, net een film.

"Ook ik was een van de laatste vijf overgebleven meiden die kans maakten op de titel Prom Queen"

Een van de laatste evenementen op school was Graduation. Graduation is heel speciaal en bijzonder in Amerika en wordt groots gevierd. Iedereen heeft zijn of haar cap op en gown aan. De schoolband speelt een lied, terwijl de studenten twee aan twee naar binnen lopen. Alle familieleden staan trots te klappen en te juichen. Daarna zegt iedereen tegelijk de Pledge of Allegiance en wordt het Amerikaans volkslied gezongen. Uiteindelijk wordt iedereen bij zijn naam genoemd om over het podium te lopen en het diploma op te halen. Het was zo speciaal! Ik denk dat ik die dag de grootste glimlach had, maar ook het meeste verdriet. School was over en dat betekende afscheid nemen.
Ik kreeg vaak de vraag of het niet moeilijk was om je eigen familie en thuis te verlaten. Natuurlijk is dat moeilijk, maar denk je eens in: ik verlaat mijn bekende omgeving, familie en vrienden waar ik al zeventien jaar heb gewoond en altijd terug naar toe kan. Om naar Amerika te gaan, daar in één jaar een leven op te bouwen en dan weer afscheid te nemen van mijn vrienden en gastgezin voor altijd. Wat lijkt jou dan moeilijker?

Ook mee met Education First?

Als jij ook een uitwisselingsjaar wil doen of er benieuwd naar bent, neem dan een kijkje bij een dichtstbijzijnde bijeenkomst van de organisatie Education First (EF). Zij hebben mij een fantastisch uitwisselingsjaar bezorgd.

De meeste van mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, andere gewoontes aangeleerd en een nieuwe cultuur ervaren. Ik heb er zelfs een tweede familie aan overgehouden aan de andere kant van de oceaan. 'Exchange isn’t a year in your life, it’s a life in a year'.Programma Dokkum 11stedenzwemtocht bekend

Zwemmer Maarten van der Weijden zwemt 18, 19 en 20 augustus de 11stedenzwemtocht. Foto: Wim Haze

DOKKUM - Topsporter Maarten van der Weijden zwemt op 20 augustus door het keerpunt van Dokkum tijdens de 11stedenzwemtocht. Doel is zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. "Ik wil daar geen bedrag aan hangen, iedere euro is welkom", aldus Van der Weijden.

Meer dan 150 lokale zwemmers sponsoren de actie en zwemmen met hem mee. Maarten: "Fantastisch, want zo wordt het iets gezamenlijks, iets van ons allemaal." Vanaf een podium op de Zijl worden de sportievelingen feestelijk aangemoedigd. Publiek is welkom.

Bijzonder programma van Rotary Dokkum

Topsporter Maarten van der Weijden, die een gouden medaille won op de Olympische Spelen in Beijing in 2008, zwemt van 18 tot en met 20 augustus de Elfstedentocht. "Ik wil dit al zo lang en zo graag. Niet omdat ik zo graag wil zwemmen, maar om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker". Tussen zaterdagochtend 18 augustus (04.00 uur) en maandagavond 20 augustus (20.00 uur) probeert hij de route van bijna tweehonderd kilometer met start en finish in Leeuwarden te volbrengen. Hij wil zoveel mogelijk geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding.

De openwaterspecialist kreeg op zijn negentiende acute leukemie, maar overwon de kanker. Door de zwemmarathon levert hij een bijdrage in de bestrijding van de ziekte. De aankomst van Maarten in Dokkum op maandag 20 augustus is al vroeg op de ochtend; rond 7.30 uur wordt hij verwacht op het keerpunt van de Elfstedentocht. Dat tijdstip is een schatting en kan afhankelijk van de voortgang van zijn tocht afwijken. Hoe het stempelmoment eruitziet blijft nog even geheim, maar zeker is dat het iets bijzonders zal worden. Loco-burgemeester Pytsje de Graaf is hierbij aanwezig, alsmede een bekende Dokkumer figuur. Rotary Dokkum verzorgt vanaf 9.00 uur een bijzonder programma rond het zwemevenement op en rond een podium op De Zijl. Verschillende sprekers zijn uitgenodigd hun verhaal te doen: patiënte en liedjesschrijfster Lisanne Spaander, longarts en columnist Sander de Hosson, schrijfster Anke van Haften en Olympisch kampioen volleybal en geboren Dokkumer Jan Posthuma. Er is een presentatie en uitleg over onderzoek naar kanker, en het geheel wordt opgeluisterd met muziek.

Start bij het Hellinghûs en de IJsherberg

De registratie van de zwemdeelnemers vindt die ochtend plaats in de kantine van de VV Dokkum. Om 10.30 uur is de start van de 500 meter bij het Hellinghûs aan het Zuiderbolwerk en tussen 11.00 uur en 11.30 uur is de start van de 2000 meter bij de IJsherberg. De band Drie Vierkante Meter luistert een en ander op met muziek.

Wanneer de zwemmers Dokkum achter zich hebben gelaten is er een optreden van Gaatze Bosma op het podium op De Zijl. Hier wordt ook de opbrengst van Dokkum bekend gemaakt en het programma afgesloten.

De 11stedenzwemtocht is een initiatief van de Maarten van der Weijden foundation. Voor meer informatie kijk op https://www.11stedenzwemtocht.nl/.

Goud, zilver en brons jeugdljeppers Buitenpost

Van links naar rechts: Auke Tymen de Boer, Jeffrey Jansen, Sietse Lefferts en Erwin Lefferts, allen uit Buitenpost. Foto: Ingezonden

IJLST - Zaterdag waren de Friese kampioenschappen fierljeppen voor de jeugd in IJlst. Voor de Ljeppersklub Buitenpost kwalificeerden vier ljeppers zich, Auke Tymen de Boer, Jeffrey Jansen, Sietse Lefferts en Erwin Lefferts. Drie van hen vielen in de prijzen.

De jongens tot en met tien jaar mochten beginnen. Auke Tymen de Boer mocht het spits afbijten. In zijn tweede sprong had hij een nieuw persoonlijk record van 7.87 meter. In zijn derde sprong verbrak hij wederom zijn record naar 8.90 meter. Met dit record plaatste hij zich voor de finale. Hij verbeterde zich in de finale niet meer en eindigde op een derde plek. Jeffrey Jansen sprong in zijn eerste sprong gelijk een nieuw persoonlijk record van 8.17 meter. Hij werd hiermee zesde.

Sietse Lefferts sprong in zijn tweede sprong een nieuw persoonlijk record van 10.00 meer. Ook Sietse plaatst zich hiermee voor de finale. Sietse sprong in de finale nog twee geweldige sprongen en eindigde met 10.06 meter. Sietse sprong een persoonlijk record en werd Fries kampioen. Ook bleek de afstand van Sietse, 10.06 meter, een nieuw schansrecord van de jeugdschans tot en met 10 jaar in IJlst te zijn. In de leeftijdscategorie tot en met 12 jaar kwam voor Ljeppersklub Buitenpost Erwin Lefferts in actie. Erwin sprong in zijn eerste sprong gelijk een prachtige afstand van 10.72 meter, een persoonlijk record. Hiermee stond Erwin twee ronden bovenaan, maar in de laatste ronde sprong er nog iemand verder. Erwin plaatste zich als tweede voor de finale, in de twee finalesprongen kon Erwin zich niet meer verbeteren en werd tweede.

Skûtsje Earnewâld eerste na afgelaste wedstrijd

EARNEWALD - De derde wedstrijd skûtsjesilen om het kampioenschap van de SKS werd dinsdag afgelast en wordt ingehaald op dinsdag 14 augustus om 14.00 uur bij Woudsend.

Na de afgelasting veranderde er niets aan het klassement, dat wordt aangevoerd door Gerhard Pietersma, met het skûtsje de Twee Gebroeders uit Earnewâld. De organisatie wachtte lang met het annuleren van de derde zeilwedstrijd in de SKS competitie. Er was hoop dat de wind zou aantrekken en er na drie uur gezeild zou kunnen worden. De vlaggen begonnen wel iets harder te wapperen, maar er was onvoldoende wind. Daardoor kon klassementsleider Gerhard Pietersma, die een thuiswedstrijd zou gaan zeilen, zijn visitekaartje niet afgeven. Een dag eerder, op De Veenhoop, had hij dat wel gedaan. Ook hier was was praktisch geen wind, maar Pietersma en zijn bemanning waren goed voor de dagoverwinning. Het tijdsverschil tussen de nummer één en de nummer veertien, het Drachtster skûtsje met schipper Jeroen Pietersma, was hier bijna een uur.

Pietersma voert nu het klassement aan met Willem Zwaga (Leeuwarden), die verrassend de eerste wedstrijd in Grou won. Klaas Westerdijk (d' Halve Maen uit Drachten) is voorlopig tiende en Jeroen Pietersma (Drachten) veertiende. Vandaag wordt gezeild in Terherne.

Meevaren en meezeilen op skûtsje 'de Rot' is mogelijk. Foto: Ingezonden

Zeilen met het skûtsje 'de Rot'

ROTTEVALLE - Meevaren/zeilen op donderdagavonden met het skûtsje 'de Rot' vanuit de haven van Rottevalle. Dat kan nog op 16, 23 en 30 augustus en donderdag 6 september.

Kosten € 10 euro per persoon en kinderen € 2,50 per persoon U kunt opstappen voor een tochtje van 19.00 tot 21.00 uur over de Lits en Leijen. Schipper en maat staan voor u klaar. De opstapplaats is bij de haven in Rottevalle. Reserveren is gewenst. Voor info en deelname betreffende deze vaartochten kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Freonen fan de Rot, Koop Hoekstra .Tel: 06-51946626. Er kan ook geboekt worden voor een dag- of middagtocht, geschikt voor zakenfeestjes, familie en vriendenuitjes. Blijf het skûtsje de Rot volgen via www.derot.nl en facebook. Wilt u meevaren of zeilen? Dat kan, wel graag reserveren. Tel. 06-51946626/ 06-55864180.

Paardensport

VROUWENPAROCHIE - Sigrid Swart van de Marruters uit Eastermar behaalde afgelopen woensdag 1 augustus met haar pony Twilight een eerste prijs in de klasse L-springen, categorie D/D. Dit was een springwedstrijd bij Stal de Hameren in Vrouwenparochie.

HFS It Bytling

KOUDUM - Chinouk Weststrate van HFS It Bytling uit De Westereen heeft zondag in Koudum met Liberty's Contessa de la Luna de Fryslan Competitie gewonnen in klasse M1/M2 Categorie C/D/E. 's Ochtends wonnen ze de halve finale met 65,2 procent. Daarna volgde 's middags de finale en hierin werden ze eerste met 65,91 procent en kregen ze een mooie kampioensdeken. Dit was een mooie generale voor het Fries kampioenschap, vrijdag.

Pearkekeatsen

NES - Kaatscommissie Nes hield vorige week zaterdag het jaarlijkse Pearkekeatsen. Er waren zestien parturen en die waren verdeeld in drie klassen: A-klas, B-klas en de Ervaren klas.

De uitslagen waren als volgt.
A-klas: eerste prijs Esther Turkstra en Simon Jan Mol, tweede Metsje Zijlstra en Jelmer Elzinga, derde Imke Boersma en Boele Terpstra. B-klas: eerste prijs Agnes Engelsma en Willem Miedema, tweede Marjan Koree en Yorrick Elzinga. Ervaren klas: eerste prijs Hermien Visser en Peter Visser, tweede Bettina Weidenaar en Willem de Jong. De volgende kaatspartij is 18 augustus.

Historische dagen: Verhildersum in Sleen

Nostalgische herinneringen op 11 en 12 augustus

LEENS - Als de tijd eens teruggedraaid werd en u even terug kon naar het verleden. Heerlijke nostalgische herinneringen komen weer boven tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum Leens op 11 en 12 augustus.

Breng een bezoek aan de bewoners in de borg, ervaar hoe het borgleven in de negentiende eeuw was. Bewonder ook de expositie in het Koetshuis, waar bijzondere schilderijen tentoongesteld zijn van Ploegschilders van het eerste uur. Op het voorterrein van de borg is de boerenmarkt en presentatie van diverse musea. In de boomgaard kunt u veel te weten komen over oude fruitrassen. Op het land bij de museumboerderij is het zaterdag een en al gepuf en gepruttel. Oude tractoren en stationaire motoren roepen de sfeer op van de begintijd van de mechanisatie in de landbouw en industrie.

Ook zijn er op het landgoed demonstraties, exposities en oude ambachten. Heel speciaal, maar al een gevestigde traditie, is de hagepreek in het Gronings, die zondagmorgen om 11.00 uur in de tuin van Verhildersum wordt gehouden. Bij de boerderij wordt zondag een middeleeuws kampement opgezet, waar heerlijk wordt gekookt, middeleeuwse spelletjes kunnen worden gespeeld en waar je kunt oefenen in boogschieten en zwaardvechten. Onontbeerlijk voor een borgbewoner in de middeleeuwen. Geopend van 10.30 tot 17.00 uur.
Entree: volwassenen € 8,50; kinderen 6 tot en met 12 jaar € 2,00. Kijk op www.verhildersum.nl

'Man of the World Leeuwarden' blijft open

Kledingzaak op Nieuwstad is niet failliet

Jacob Wijnia voor zijn zaak 'Man of the World'. Foto: Ingezonden

LEEUWARDEN - Kledingzaak Man of the World in Leeuwarden is en blijft gewoon open. Dat benadrukt eigenaar Jacob Wijnia uit Dokkum.

De winkel aan de zonnige kant van de Nieuwstad (nummer 73) in Leeuwarden krijgt tal van vragen, als gevolg van het faillissement van Men at Work, dat in dezelfde straat gevestigd was. Op 26 juni 2018 werd Men At Work B.V. door de rechtbank Amsterdam failliet verklaard.

Doordat de beide namen sterk op elkaar lijken, kan de verwarring snel ontstaan. "Sommige klanten denken dat wij ook dichtgaan", vertelt Wijnia. "Dat is ten onrechte, want we hebben het juist lekker druk in de winkel." Om dat ook zo te houden bevestigt de winkeleigenaar nogmaals dat Man of the World in Leeuwarden gewoon openblijft.

"Man of the World is al twintig jaar een begrip in Leeuwarden"

"Man of the World is al twintig jaar een begrip aan de Nieuwstad in Leeuwarden. De winkel biedt een ruim assortiment kleding voor mannen van vrijwel elke leeftijd. Een persoonlijke benadering staat bij ons voorop. We willen dat onze klanten zich hier thuis voelen", geeft eigenaar Jacob Wijnia aan.

'Man of the World' is ook te volgen op Facebook of kijk op www.manoftheworld.nl.

De zomer van 2018 zal nog lang heugen

Het brugdek in Eastermar wordt nat gehouden vanwege de hete zomer.

EASTERMAR - Het is een klein voorbeeld van een bijzondere zomer: het natspuiten van een brugdek, in dit geval van de brug over de Lits bij Eastermar. Dit om te voorkomen dat het brugdek te warm wordt en als gevolg daarvan te veel uitzet.

Gratis douche is welkom

Het gevolg is dan namelijk dat de brug of niet meer omhoog wil, of niet meer naar beneden wil als het eenmaal omhoog staat. In het ene geval ten koste van de pleziervaart, in het andere geval ten koste van het wegverkeer. Het voordeel van het natspuiten is, dat de auto's een gratis douche krijgen. Die kunnen ze wellicht goed wel gebruiken, want waterleidingbedrijf Vitens waarschuwt om geen drinkwater te gebruiken voor betrekkelijk luxe zaken als autowassen of de tuin besproeien.
Het beregeningsverbod dat Wetterskip Fryslân vorige week vanwege droogte heeft afgekondigd, heeft effect, meldt het waterschap. "Het waterverbruik is verminderd en het waterpeil is vrijwel overal op de gewenste hoogte." Wetterskip Fryslân staat daarom toe akkerbouwgewassen zes uur langer per dag te beregenen: tussen 18.00 uur 's avonds en 10.00 uur 's ochtends. Ook het verbod op de beregening uit grondwater wordt versoepeld. De aanpassingen gingen vrijdagmiddag per direct in. LTO Noord heeft positief op deze verruiming gereageerd.

'Droogste periode sinds 1706'

Volgens dr. Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit) was de periode april tot en met juli 2018 de droogste 'april tot en met juli' sinds 1706.

Ook doven-maatschappelijk werk gratis

LEEUWARDEN - Horende mensen hoeven niet te betalen voor maatschappelijk werk. Voor mensen doof of slechthorend zijn, is dat pas sinds kort zo. Per 1 januari 2018 kunnen zij 10 uur gratis dovenmaatschappelijk werk krijgen.

Waarom speciaal
Doven-maatschappelijk werk?

Mensen die vroegdoof, ernstig slechthorend of beperkt in horen én zien zijn, hebben door hun beperking meer nodig dan het standaard maatschappelijk werk. Denk bijvoorbeeld aan een andere manier van communiceren (onder andere gebarentaal) en kennis van de dovencultuur. Bovendien is de taalontwikkeling van vroegdove mensen anders omdat ze gesproken taal niet kunnen horen. Daardoor hebben sommigen moeite met lezen en schrijven. Een en ander vraagt meer en andere vaardigheden van een maatschappelijk werker.

Voor wat voor vragen?

Bij het doven-maatschappelijk werk kun je terecht met alle vragen waar horende mensen ook mee naar het maatschappelijk werk gaan. Toch zijn er ook vragen die specifiek bij deze doelgroep horen, zoals vragen over communicatie en eenzaamheid.

Problemen ontstaan ook vaak rondom het contact met instanties zoals de gemeente of het UWV. "De brieven van deze instanties zijn vaak moeilijk. Als je niet zo goed kunt lezen, is dat lastig. Als je ook niet even kunt bellen of makkelijk een mail schrijft om te vragen wat ze bedoelen, kun je in de problemen komen", vertelt Alie Bekendam van de GGMD voor Doven en Slechthorenden. "Het vraagt vaak om een andere aanpak dan bij horenden. Voor de mensen is het fijn als de maatschappelijk werker met ze kan communiceren en bekend is met de dovencultuur. Dan hoeven ze niet alles uit te leggen, maar wordt begrepen waarom dingen voor deze doelgroep zijn zoals ze zijn. Ook weten deze maatschappelijk werkers welke oplossingen er allemaal al bedacht zijn."

10 uur gratis

De gemeente betaalt maximaal tien uur dovenmaatschappelijk werk. Alie Bekendam: "Deze uren zijn voor de cliënt gratis, ze betalen hiervoor geen eigen bijdrage. Bij GGMD regelen we dat mensen daarvoor van hun gemeente een WMO-beschikking krijgen. Meestal is tien uur voldoende om een probleem op te lossen of er mee te leren omgaan."

Wie meer wil weten over doven-maatschappelijk werk kan contact opnemen met GGMD via contact@ggmd.nl of 088 – 43 21 700.

Theater mantelzorg

DE WESTEREEN - Op 25 september van 14.00 tot 16.30 uur vindt de theatervoorstelling over 'jonge mantelzorgers' plaats, in it Badhûs, Sportleane 2, De Westereen.

Deze wordt georganiseerd vanuit een samenwerkingsverband met Stichting Welzijn Het Bolwerk, Kearn Welzijn en Federatie Christelijk Jeugdwerk Tytsjerksteradiel. De voorstelling beïnvloedt de beeldvorming rondom jonge mantelzorgers en maakt inzichtelijk met wat voor dilemma's en zorgen zij te kampen hebben. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor professionals en belangstellenden.
De theatervoorstelling wordt uitgevoerd om meer bewustzijn en aandacht te creëren voor de jonge mantelzorgers, die dit meer dan verdienen. Opgave voor de voorstelling kan tot 1 september, via mantelzorg@kearn.nl

Brommels!: verhalenprogramma met Douwe Kootstra en Bennie Huisman

Douwe Kootstra vertelt over wûnderdokter Grutte Wopke. Foto: Gerard Boerkamp

EASTERMAR - 'Kom op verhaal', is dit jaar het thema van Brommels! Dit thema krijgt zaterdag 25 augustus een dagvullend programma in (de tuin van) de Dam Jaarsma Verhalenkamer in Eastermar.

Meesterverteller en schrijver Douwe Kootstra neemt zijn publiek mee in de wonderlijke verhalen van wûnderdokter Grutte Wopke uit Noardburgum. Terug naar een tijd waarin de magie en mystiek van de Wâlden nog iets van alle dag was. Een tijd van nog niet eens zo heel erg lang geleden...

Dat ook een lied een verhaal op zich kan zijn, laat verhalenverteller, schrijver en zanger Bennie Huisman zijn publiek ervaren. Hij geeft zaterdagavond een intiem optreden voor maximaal vijftig personen in de tuin van de Verhalenkamer. Hij zingt eigen liedjes en wat hij verder mooi vindt, van cabaret tot klassiek. Daarbij speelt hij op accordeon of piano.

Huisman schrijft poëzie en liedteksten, korte verhalen en romans, reisverhalen en biografieën. Het water en alles wat zich daar afspeelt is een grote inspiratiebron.

De vertelrondes van Douwe Kootstra starten zaterdag 25 augustus om 10.45, 11.45, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur en zondag 26 augustus om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Toegang is gratis. Het avondoptreden van Bennie Huisman begint zaterdag 25 augustus om 20.00 uur. Kaarten à 5 euro (inclusief een consumptie) zijn te reserveren via: www.brommelsfestijn.nl.

Jeugddrumbandleden gezocht voor de Marko's in Burgum: Geef je op!

Jeugddrummers zijn welkom bij De Marko's. Foto: Ingezonden

BURGUM - De Marko's zijn altijd op zoek naar nieuwe leden voor de jeugddrumband. Is dat iets voor jou?

Bij de jeugddrumband kun je de snaredrum (met bongo's), bassdrum, timtoms, bekkens, ritme of lyra bespelen. Regelmatig geeft de jeugddrumband optredens in de regio. Alleen of samen met de drumband.

De drumband reperteert vanaf 3 september op maandag in Glinstra State in Burgum. De jeugd oefent tussen 18.30 en 19.15 uur. "Ook als je nog geen instrument bespeelt en je wilt dit leren dan ben je bij ons van harte welkom." De opleidingen worden binnen de vereniging gegeven en het instrument en kleding krijg je in bruikleen. Meer informatie: Freerk de Hoop (voorzitter) | drumbandmarkos@Hotmail.com | 06-41060676.

Kom jij ook naar kiprestaurant Kakelhof?

De Kakelhof, rust, vlakbij de snelweg. Foto: Actief Media

OPEINDE - Frits Ziengs, eigenaar van kippenrestaurant De Kakelhof in Opeinde, weet als geen ander hoe je kunt variëren met kip en ook nog een brede doelgroep bedient.

De Kakelhof is populair voor zowel verjaardagen, trouwerijen en uitvaarten, als voor zakelijke bijeenkomsten. "Als je wilt kun je het het hele gebouw met beide terrassen tot je beschikking hebben."

Kiprestaurant Kakelhof ligt nabij de Wâldwei en de A7 en is daardoor gemakkelijk bereikbaar. Het is voorzien van een groot parkeerterrein. Eenmaal binnen of op het terras heerst er een oase van rust.
De Kakelhof is voor iedere gelegenheid het juiste adres. "Uiteraard kunnen wij voor koffie, cake en broodjes zorgen", zegt Ziengs. "En verder zijn voor groot en klein kipgerechten in allerlei variaties verkrijgbaar, van een pittige 'Roverspies' tot 'Kip van beppe'. Glutenvrij en speciale wensen horen de medewerkers graag bij de reservering. Zelfs halalvlees en vegetarische 'kip' is te bestellen."

kippenrestaurantdekakelhof.nl | Nijtap 45, Opeinde | 0512-524880

Lezing over maskers en kleding

Gerhild van Rooij spreker bij Tinco tentoonstelling

Deel van het schilderij 'Bal Travesti chez le Baron Lycklama, 1874', geschilderd door Pierre Tetar van Elven. Foto: Musée de la Castre, Cannes

BEETSTERZWAAG – Op donderdagavond 16 augustus begint om 20.00 uur de lezing 'Over maskers en kleding op schilderijen in de Tinco tentoonstelling'. Spreker is Gerhild van Rooij, cultuurpublicist en kunstenaar.

Op de schilderijen in de Tinco Lycklama tentoonstelling zijn kostbare handgemaakte westerse en oosterse kostuums en maskers te zien. De negentiende eeuw was de laatste eeuw waarin de aristocratie zich zeer kostbaar kleedde en verkleedde, zoals op het schilderij 'Bal Travesti chez le Baron Lycklama, 1874' (geschilderd door Pierre Tetar van Elven). Tinco Lycklama zelf staat links van het midden in oriëntaals kostuum.

Dit is de zevende lezing van de lezingenserie door prominente sprekers op de donderdagavond bij de Tinco Lycklama Tentoonstelling "een Friese jonker in de Oriënt", die tot 9 september in Beetsterzwaag te zien is. De locatie is het statige Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco, waar onder andere geschilderde portretten hangen van de ouders van Tinco.

Reserveren aanbevolen! Locatie: Lycklamahuis, Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag. Aanvang 20.00 uur; ontvangst vanaf 19.30 uur. Entree: 5 euro.

Kaartverkoop: voorverkoop aan de kassa van de Tinco Tentoonstelling en online met toeslag via www.historischbeetsterzwaag.nl en op de avond zelf ook bij de kassa aan de zaal. Het volledige lezingenprogramma is te vinden op: www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen.

Internationaal talent met concert in Beetsterzwaag

Ook muzikaal talent moet ervaring opdoen. Daarom geven zij in de zomer Top-concerten. onder andere in Beetsterzwaag. Foto: Ingezonden

BEETSTERZWAAG - In het weekend van 18 en 19 augustus klinken in de historische Dorpskerk van Beetsterzwaag twee Top-concerten 'door jong internationaal muziektalent onderweg naar de top'.

Zaterdagmiddag 18 augustus om 16.00 uur begint het eerste Top-concert door het Trio Northern Lights (viool, cello en piano), bestaande uit Kristina Izgieva, Kseniia Ivakina, Lev Bespalov, allen afkomstig uit Rusland. Zij geven een klassiek concert met muziek van onder andere Schubert en Dvorák.

Het tweede Top-concert is op zondagmiddag 19 augustus om 16.00 uur door de jonge cellist Balázs Dolfin uit Hongarije. Hij wordt begeleid door Noriko Yabe, piano, uit Japan. Zij spelen klassieke cello-sonates van onder andere Schubert en Brahms.

Deze jonge getalenteerde en al gelauwerde musici nemen deel aan de Summer Academy 2018 van The International Holland Music Sessions (www.TIHMS.com) in Bergen (Noord-Holland). Voor het opbouwen van een glansrijke carrière in de klassieke muziek is meer nodig dan alleen talent. Ook een goed opgezette begeleiding en podiumervaring zijn essentiële voorwaarden voor succes.
De lessen worden daarom gecombineerd met het zelf geven van concerten op diverse locaties in Nederland. Voor hun concert in Beetsterzwaag steken zij graag de Afsluitdijk over. Het concert duurt een uurtje zonder pauze en wordt georganiseerd door Cultbee (Stichting Cultuur Beetsterzwaag).

Tip voor als je toch in Beetsterzwaag bent: bezoek ook de tentoonstelling 'Tinco Lycklama, een Friese jonker' in de Oriënt. dat is naast de Dorpskerk, Hoofdstraat 1.
Restaurant Prins Heerlijck, eveneens vlak naast de Dorpskerk, biedt beide avonden een drie gangen 'Concert-menu' aan.

Zomeractiviteiten in museum De Sûkerei

Kinderen kunnen onder andere hinkelen bij hun bezoek aan de Sûkerei. Foto: Ingezonden

DAMWALD - In de zomervakantie is er elke dag voor jong en oud van alles te doen en te beleven in museum De Sûkerei in Damwâld. Kinderen kunnen oud-Hollandse spellen spelen, zoals hinkelen, touwtje springen en sjoelen. Ouderen kunnen een rondleiding maken door het openluchtmuseum.

In de oude cichoreidrogerij wordt het verhaal verteld van de cichoreiverwerking. Vroeger was het een surrogaat voor koffie. Tegenwoordig wordt cichorei onder meer verwerkt als inuline (glucosevervanger) in allerlei suikervrije producten. Op het museumterrein kunnen de drie wâldhúskes worden bekeken. Hier vertelt een rondleider het verhaal over de bewoners en van het vissen en de jacht, handel en ambacht en vee en akkerbouw.

Poldermolen De Mearmin, oorspronkelijk van de Geastmer Mar bij Dokkum, is de nieuwe aanwinst. Deze kan het museumterrein bemalen.

Na de rondleiding zou u cichoreikoffie met het speciale Sûkereike (cichoreikoekje) kunnen proeven.

Ervaar de sfeer van toen en ga even terug in grootmoeders tijd. U bent van harte welkom van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Openluchtmuseum De Sûkerei, Trekwei 8a te Damwâld. Meer informatie op www.desukerei.nl.

Kerk en museum Rinsumageast

RINSUMAGEAST - Tot en met 8 september kunt u een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk en het Klooster Claercampmuseum in Rinsumageast. De Alexanderkerk uit de elfde eeuw heeft onder meer een crypte. Het voormalige Klooster Claercamp uit 1165 was eens het eerste en grootste cisterciënzer klooster van Noord-Nederland. Thans is er op het terrein een nieuw museum gevestigd. De Alexanderkerk is open op woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Het kloostermuseum op zaterdag- en zondagmiddag. En op afroep op woensdagmiddag als u dat kenbaar maakt bij uw bezoek aan de Alexanderkerk in Rinsumageast. Zie ook www.claercamp.com en www.kloosterclaercamp.nl.

Fietstocht

HARKEMA - De vereniging Tuindorp Harkema houdt een fietstocht op zaterdag 11 augustus. U fietst door het veenweidegebied van Opsterland en de route is ongeveer 50 kilometer. Ook is een kortere route van 30 kilometer. Onderweg bezoekt u tuinen die zijn opengesteld. Starten kan tussen 9.30 en 13.30 uur bij kantine Tennisclub, Fugelkamp 6A in Harkema. Kosten deelname: € 3,50 inclusief koffie/thee. Info: www.tuindorpharkema.nl.

Vakwerk Burgum is weer open

BURGUM - Zaterdag 4 augustus was de heropening van VAKwerk Burgum. Laat u verrassen door de kunstzinnigheden en de kunst die tentoon is gesteld bij VAKwerk Burgum, Tsjibbe Geartsstrjitte 3 (schuin tegenover Hema).

Van keramisten is er werk in grote verscheidenheid van Anja Dekkers, Gustavo Zeledon Cargia en Leo van Maarleveld. Stenen beelden van DUZZZ heeft u misschien wel eens gezien, maar de bijzondere beelden van Gryt Nicolay staan voor het eerst bij VAKwerk Burgum.

Schilderijen zijn er van Hetty Combs en Joke Ket in acryl-, olieverf en mixed media. Suzan Bosch gaat u verrassen met poëzie op handgeschept papier en wie weet heeft ze ook haar prachtig natuurgetinte vilten objecten mee. Charles Storm fotografeert de natuur in z'n volle glorie. De foto's worden voor het eerst geëxposeerd. VAKwerk Burgum is er trots op dat ze de primeur heeft.

Dan de sieraden van Trijntje Bakker. Ooit gedacht dat je met haakwerk de meest bijzondere en wonderschone creaties kunt maken? Met diverse toevoegingen ontstaan er juweeltjes van sieraden. Laat u zich toch vooral verrassen en stap weer over de drempel.

VAKwerk Burgum is gevestigd aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3 in Burgum.

De openingstijden zijn: woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en de eerste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur.

Keuring Nederlandse landgeit

HARKEMA - Op zaterdag 18 augustus houdt de Afdeling Friesland zijn jaarlijkse keuring van de Nederlandse Landgeit. Deze geitensoort is een oud ras dat een vroegere tijden veel voorkwam op heidestreken van Friesland.

Het was in die tijd de koe van de arbeiders. Het ras was in 1950 bijna uitgestorven. Door een goed fokprogramma is de soort gelukkig van de ondergang behouden gebleven. Vooral de bokken met hun imposante hoornpartij en baarden zijn een lust voor het oog. De keuring zal worden gehouden op het museumterrein de Spitkeet in Harkema, begint om 10.00 uur en zal ongeveer 16.00 worden beëindigd.

Old Love, foto-expositie over ouderen

DRACHTEN - Tot 25 september is de expositie Old Love van fotografe Annabel Oosteweeghel te zien in Sûnenz, Burgemeester Wuiteweg 140 in Drachten.

Fotografe Annabel Oosteweeghel maakte in 2016 een serie werken waarin ze de intimiteit van ouderen verbeeldt. 'Wat ik met deze serie wil laten zien is dat erotiek tussen ouderen sensueel en mooi is', aldus Oosteweeghel. "Old Love laat de passie zien die veel ouderen nog hebben." Fotograaf Annabel Oosteweeghel: "Intimiteit is ongeacht leeftijd een universeel gegeven en is dat wat mensen bindt."

De setting van de fotoserie zijn originele jaren zestig huizen. Hier herleven de ouderen van nu, de periode van toen. Oosteweeghel wil met de serie bijdragen aan de beeldvorming rond ouderen en erotiek.

27 / 28

Caravans

www.sibmacaravans.nl In/verkoop en bemiddeling. Toercaravans voor export gevraagd. 0511-541446.

Wij kopen uw tourcaravan! Alle merken en bouwjaren. Tegen contante betaling. Correcte en snelle afhandeling. Bel: 06-53148053.

Gezondheid

Herbalife, T.M. Reitsma-Bosma, tel. 0511-469955

Personeel aangeboden

Erkend Timmer- en onderhoudsbedrijf H.J. v.d. Meer Sumar, tel. 0511-521162/06-25541546.

Tom Jagersma Voegwerken. Voor vakkundig voegwerk, gevelreiniging en impregneren. Dé specialist in restauratie voegwerk. Bel voor een vrijblijvende prijsopgaaf 06-20701701.

Te koop gevraagd

Schapenwol Wolhandel Douwe Rijpstra VOF Oentsjerk tel. 06-15629006. Sanjesreed 8d Oentsjerk. Wolinname alleen op afspraak.

Te koop gevraagd Toercaravan, 0511-227227.

Tot uw dienst

Brochure of folder nodig? Wij ontwerpen dit naar uw wens. Actief Media: tel. 0511-461294.

De kapper aan huis,het gamak bij u thuis. De rijdende Schaar.Bel voor een afspraak 06-53636982

Voor de tuin

Tuinonderhoud, tuinaanleg, tuinontwerp, snoeiwerk, sierbestrating, minikraanverhuur enz. Vraag vrijblijvend offerte. Wiersma Tuinaanleg & onderhoud Hardegarijp, tel. 06-53546567 of 0511-474553, www.wiersma-hoveniers.nl