Weekblad Actief - Editie Midden

23 augustus 2017

Weekblad Actief - Editie Midden 23 augustus 2017


Sappige bramen en verhalen bij Brommels!

Karst Meijer ontvangt 'eerste bramen' uit handen van It Brommelwyfke. In het potje zitten maar liefst negen soorten bramen uit de Wâlden. Meijer voorspelt dat er in de komende vijf jaar tien nieuwe soorten zullen worden ontdekt. Foto: Gerrit Veenstra

EASTERMAR - Zaterdag 26 en zondag 27 augustus wordt in de Noardlike Fryske Wâlden weer Brommels! gevierd. Het tweedaagse bramenfestijn staat dit jaar in het teken van volksverhalen. Het Brommels! publiek kan zich komend weekend dan ook te goed doen aan heel veel sappige bramen (de oogst is rijk!) én verhalen.

De organisatoren van Brommels! trapten donderdagmiddag traditiegetrouw het evenement af met de feestelijke aanbieding van de 'eerste bramen'. In de Verhalenkamer van Dam Jaarsma in Eastermar, de schatkamer van de duizenden Wâldpykverhalen die de streek rijk is, reikte Brommelwyfke/verhalenvertelster Hilly Harms de eerste bramen uit aan bramendeskundige Karst Meijer.

Meijer heeft veel onderzoeken naar bramensoorten en biodiversiteit gedaan. Zijn kennis deelt hij graag met publiek. Zo verzorgt hij sinds de eerste editie van Brommels! de bramenbloei-excursie. Ook heeft hij met zijn kennis en kunde een belangrijke bijdrage geleverd aan het nieuwe boek 'Bij de bramen langs'. Een in opdracht van Stichting Wrâldfrucht en op initiatief van de Commissie Brommels! geschreven boek, royaal geïllustreerd en vol wetenswaardigheden over bramen, het coulisselandschap en meer algemeen de Wâldpykcultuur. Het boek is verkrijgbaar via Stichting Wrâldfrucht, Voorstraat 1 in Buitenpost.

Als dank voor zijn bijdrage aan het boek, mocht Karst Meijer deze middag naast de eerste bramen ook het eerste exemplaar ontvangen. "Voor veel mensen is er maar één soort braam, maar niets is minder waar. Er groeien in Nederland zo'n 200 soorten bramen. In het boek 'Bij de bramen langs' is een zoektabel opgenomen om zes aangename bramensoorten van De Friese Wouden te kunnen herkennen. Heel handig!" aldus Meijer. Brommels! is dus meer dan bramen plukken bij de boer. Brommels! is uitgegroeid tot een evenement dat een unieke kennismaking biedt met het landschap en de cultuur van de Noardlike Fryske Wâlden. Wie wil genieten van sappige bramen en verhalen en alle andere Brommels! activiteiten kijkt op www.brommelsfestijn.nl voor het programma.

Foto: Binne Kramer

Anja Veldman sterke
winnares Concours
Hippique Burgum

Foto: Ingezonden

Komende zaterdag
negende Oldtimerfestival Twijzelerheide

De minibieb: leen, neem of geef een boek

"Boeken moeten worden gelezen, niet werkeloos in de kast staan"

Aan de oprit van Heerenweg 12 staat de 'Minibieb' van Nelleke Dijkstra. Foto: Klaas Rozema

SUMAR - Aan de Heerenweg in Sumar staat langs de weg, op de oprit van nummer 12, een klein kastje met raampjes. 'Minibieb' staat er op, 'Leen, neem, geef een boek'.

Je ziet ze steeds vaker. Kleine boekenkastjes aan de straatkant, waar iedereen zomaar een gratis boek uit mag halen. Nelleke Dijkstra uit Sumar bezocht de minibieb aan de Hageboek in Burgum regelmatig, toen ze op het idee kwam om er zelf ook een te maken.

"Wij zijn van het 'use-what-you-have-principe', dus we gebruikten een metalen kastje dat we nog hadden staan. Met ruitjes in de deurtjes en een likje verf hebben we het geschikt gemaakt om als minibieb te kunnen dienen."

"Soms staan er ineens nieuwe boeken in"

De mensen die een boek komen lenen of brengen ziet ze eigenlijk haast nooit. "Maar de bieb wordt zeker wel gebruikt. Regelmatig zie ik dat er een boek weg is, of dat er nieuwe boeken in staan. Het genre maakt niet uit: er staan kinderboeken in, romans, kookboeken, informatieve boeken, tijdschriften, maar ook dvd's en cd's. Dus wie nog leesvoer zoekt voor op vakantie is van harte welkom!"

De website minibieb.nl verklaart het opduiken van de vele kleine boekenkastjes uit het feit dat steeds meer bibliotheken en boekwinkels hun deuren moeten sluiten vanwege bezuinigingen. Daarnaast zijn eigen initiatieven van burgers in opkomst: auto's delen, planten ruilen en voor elkaar koken. De minibieb sluit aan bij die beweging. De beheerders van de bibliotheekjes delen hun boeken door ze na het lezen niet in de kast te zetten, maar er een buurman of een voorbijganger blij mee te maken.

De minibieb aan de Heerenweg heeft tevens de functie van kinderzwerfboekstation. Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Om daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen. Tevens is er in het kastje een 'geocache' in te vinden. Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een populair spel waarbij je met een GPS op zoek gaat naar een schat (de cache).

Ook weggeefkasten zien we steeds vaker

Naast minibiebs zijn ook de zogenaamde 'weggeefkasten' in opkomst. Hierin kan men alles kwijt wat niet meer nodig is, zodat anderen het weer kunnen gebruiken. Op die manier worden goede spullen niet zomaar weggegooid.

Boekenkast opgeruimd? Breng de overtollige boeken naar een minibieb in de buurt. In het verspreidingsgebied van weekblad Actief zijn verscheidene minibiebs te vinden. Veel daarvan zijn te vinden op de website: www.minibieb.nl. Daar zijn tevens tips te vinden voor wie zelf graag een minibieb wil openen, evenals een bouwtekening voor de doe-het-zelver.

Je kunt je zomerfoto nog insturen tot 5 september!

Diverse creatievelingen stuurden reeds hun zonnige vakantiekiekjes naar info@fotoshopbekkema.nl. Meedoen kan nog tot en met 4 september. Foto: Ingezonden

DRACHTEN - Heb je nog geen Actief-zomer-foto ingestuurd? Maak dan nog snel een leuke, gekke, creatieve, zomerse foto van of met Weekblad Actief en maak kans op een digitale fotocamera! Je kunt je foto nog insturen tot 5 september! Fotoshop Bekkema organiseert deze fotowedstrijd samen met Actief Media.

Voor de maker van de leukste foto stelt Anne Bekkema van Fotoshop Bekkema de digitale camera Kodak FZ152 beschikbaar. Dus waar je Weekblad Actief ook leest; op het strand, in het bos, op het water of in de tuin, vergeet niet de krant even op de gevoelige plaat vast te leggen. Uiteraard wel in een zomerse compositie, creativiteit wordt beloond!

Insturen kan tot en met 4 september naar info@fotoshopbekkema.nl. De foto's worden afgedrukt en komen in de etalage van de winkel aan het Moleneind in Drachten te hangen. Na afloop van de actie kan iedereen een afdruk van zijn of haar eigen foto afhalen.

Nog meer zomerfoto's afdrukken? Dat kan simpel en snel met behulp van Kioskgifts. Daarmee maak je heel gemakkelijk een klein fotoalbum met acht tot zeventig foto's. Samenstellen kan in de winkel, maar ook thuis. Binnen een paar minuten is het album klaar. "Geen excuus meer om vakantiefoto's ongezien op de harde schijf te bewaren!" vertelt Bekkema enthousiast.

Naast deze handige service kunnen foto's bij Fotoshop Bekkema in diverse formaten worden afgedrukt. Verder kan men bij Fotoshop Bekkema terecht voor studio-fotografie, is er een borduurstudio, een pasfotoservice en een grote collectie fotolijsten, fotoalbums en fotofunproducten, zoals T-shirts, tegels en mokken. Ook digitaliseert het bedrijf oud video- en smalfilmmateriaal.


www.fotoshopbekkema.nl

Judo Kings openen dojo in Burgum

BURGUM - De Judo Kings openen samen met Kickboksteam Burgum een dojo aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 22 L in Burgum, precies achter het fitnesscentrum Happy Life 35.

Donderdagavond 31 augustus vanaf 19.00 uur is iedereen welkom in de dojo en omstreeks 19.30 uur is de officiële opening. Alle betrokkenen van de Kings en de sponsorende bedrijven zullen hierbij aanwezig zijn. De meer dan tweehonderd leden van de Judo Kings komen uit Akkrum, Burgum, Damwâld, Feanwâlden, Gorredijk, de Westereen en Witmarsum.

De judoclub heeft op de nieuwe thuisbasis meer trainingscapaciteit. Ook kunnen er kleinschalige toernooien in de dojo worden georganiseerd. De Judo Kings starten op vrijdagavonden verder met seniorenjudo.

Zotte Zaterdag in Damwâld

DAMWALD - Op 26 augustus is het Zotte Zaterdag in Winkelcentrum Damwoude.
Op deze dag verandert het winkelcentrum in een grote outlet waar winkeliers hun zomerrestanten voor zotte prijzen aanbieden.

Naast scherpe aanbiedingen kunnen bezoekers ook veel gezelligheid en muziek verwachten tijdens de actiedag. Ruim twintig winkels doen mee aan Zotte Zaterdag. De winkeliers presenteren hun koopwaar op een creatieve manier. Zo kunnen winkelbedienden bijvoorbeeld verkleed of met muziek hun producten aanprijzen. De feestelijke dag heeft ook een triest randje. De Marskramer sluit na twintig jaar de deuren. De laatste restanten worden op Zotte Zaterdag verkocht. U kunt gratis parkeren. Laat u verrassen in Winkelcentrum Damwoude. www.winkelcentrumdamwoude.nl.

Anka Dupon na waterschade weer open

BURGUM - Op 28 juni zorgde urenlange regen voor veel wateroverlast in Burgum. Sommige straten werden zonder vaartuig onbegaanbaar. De winkel van Anka Dupon kwam ook onder water te staan. Anka gaf een positieve draai aan de gebeurtenis. De winkel kreeg een metamorfose.

Het water beschadigde de houten vloer, het behang en diverse meubels. In de bouwvak moest dit vervangen worden. De winkel kreeg een stoere nieuwe betonvloer en nieuw behang. De toonbank werd in een mooie donkere was gezet. Gelukkig kon de collectie gered worden. Klanten die tijdens de stortbui in de winkel waren, hielpen mee om lampen naar boven te sjouwen. Alles staat nu weer op z'n plaats. Neem een kijkje in de vernieuwde winkel van Anka Dupon aan de Noordersingel 36.
www.ankadupon.nl.

De Marruters

OENTSJERK - Leden van LR/PC de Marruters uit Eastermar behaalden prijzen. Vorige week maandag werd in Oentsjerk een springwedstrijd gehouden. Yfke Kooi-Fokkema behaalde met haar paard Vanita tweemaal een eerste prijs in de klasse B-springen met 71 en 70,5 stijlpunten.

Wielercompetitie

URETERP - Het tweede weekend van september staat Ureterp weer op wielerkalender. Op 9 en 10 september zullen de toprenners uit de clubcompetitie neerstrijken in Ureterp voor het Finaleweekend in deze competitie. Zowel de dames als de heren zullen strijden om met hun ploeg kampioen 2017 te worden.

Zaterdag 9 september is er een omloop van 120 kilometer bij de vrouwen vanaf 11.30 uur. Ze rijden acht ronden. De mannen rijden in 150 kilometer tien ronden en starten om 15.00 uur. Zondag 10 september start om 10.00 uur met een ploegentijdrit van 12 kilometer voor vrouwen, gevolgd door een ploegentijdrit voor mannen van 12 kilometer, die om 11.00 uur start. Daarna rijden de vrouwen om 12.30 uur een criterium van 70 kilometer en de mannen leggen de 100 kilometer af vanaf 14.30 uur.

Autorace Drachten

DRACHTEN - In het weekend van 25 tot en met 27 augustus vindt er weer een editie plaats van de bekende Fast Show op het vliegveld in Drachten. Op de Airstrip Drachten zal over een afstand van 402 meter (een kwart mijl) met twee voertuigen tegen elkaar geracet gaan worden voor het afleggen van de snelste afstand.

Men kan hier zowel met motoren als hele bijzondere auto's snelheden bereiken tot 250 tot 300 kilometer per uur en kan kennismaken met tal van professionele raceteams uit heel Europa die de dragracesport op serieus niveau uitvoeren. De klassen variëren van junior dragbike's en cars, 'streetlegal' auto's en motoren, tot auto's en motoren met dikke slicks en wheelie bars. Zo keren onder andere de junior dragbikes uit de UK terug naar Drachten. Naast deze diverse proclasses zullen er ook een aantal zeer snelle en spectaculaire streetlegal auto- en motorracers te zien zijn. Info op de www.fastshow.nl.

Voetbaltoernooi

HARKEMA - Zaterdag is het voorbereidingstoernooi voor regionale voetbalclubs in Harkema.

In groep A strijden gastheer Harkema Opeinde, Surhuisterveen en Rijperkerk om een finaleplaats en in groep B Noordbergum, Houtigehage en Zwaagwesteinde. De beide groepswinnaars komen tegen elkaar uit in de finale. Het toernooi op sportpark De Bosk begint om 14.00 uur. Na afloop van het toernooi is er een barbecue en livemuziek met medewerking van zanger Douwe Kamminga.

Anja Veldman sterke winnares CH Bergum

De winnares van de Grote Rabobank Prijs van Burgum, Anja Veldman op Djoost Again, stijlvol in actie tijdens de barrage. Tekst en foto: Binne Kramer

BURGUM - Anja Veldman was op voorhand niet direct een van de favorieten voor de afsluitende Grote Rabobank Prijs van Burgum, maar ze won hem wél, deze aantrekkelijk gedoteerde GP. En ze deed dat op een niet mis te verstane manier. Van de vijf nul fouters in deze Z en ZZ rubriek was zij de snelste in de barrage.

Voor die 'belle' plaatsten zich achtereenvolgens Anke Marije de Vries, Rink Jan Dijkstra, Wim Pomp, Gerrit Veenstra en Anja Veldman van RV Bergveen. Die barrage was een uiterst selectieve rondgang over de zich verrassend goed houdende zandbak van Manege It Heechhiem in Burgum. Gestoken door meester-bouwer Wietze van der Velde, zo ongeveer de huis-bouwmeester van het Concours Hippique van Burgum, en dat betekende dat de deelnemers een parcours voor de kiezen kregen dat er niet om loog. Maar het was een fair parcours waarin enerzijds de deelnemers al hun kunnen op tafel moesten gooien en anderzijds wisten dat er geen onmogelijke dingen van hen en hun paarden werden gevraagd. Moeilijk, maar eerlijk dus.

Anke Marije de Vries opende het bal met een knappe foutloze rit in 36.91 seconden. Goed, snel, maar het was uiteraard de vraag of het genoeg zou zijn voor de hoofdprijs. Met andere woorden, kon het nog sneller? Rink Jan Dijkstra beet zich stuk op het aspect foutloos, hij kreeg ruzie met een balkje en was daarmee dus kansloos. Datzelfde overkwam Wim Pomp, hoewel zijn tijd met 33 seconden akelig snel was. Gerrit Veenstra deed het beter, hij bleef foutloos en zijn 34.07 seconden leek goed voor bingo. Alleen Anja Veldman zou hem nog van die lonkende enveloppe af kunnen houden. En toen werd het dus pas echt spannend.

Foutloos parcours

Anja Veldman had in eerdere parcoursen al laten zien waartoe zij en haar Djoost Again in staat waren, maar nu gold natuurlijk ook de druk van het moeten. Met andere woorden, had ze haar zenuwen genoeg onder controle om die druk aan te kunnen. Ze ging als een speer over het parcours, geconcentreerd ging ze letterlijk 'kort door de bocht' en toen ze ook de laatste hindernis had genomen en de klok bleef stilstaan, klonk er gejuich vanaf Djoost Again en vanuit het publiek: Anja Veldman was foutloos en had bovendien met een verbazingwekkend snelle 32.19 seconden deze aflevering van de Grote Prijs van Burgum gewonnen.

Eregalerij

En daarmee plaatste ze zich in een even lange als illustere rij met klinkende namen als die van Menno Botma, Sacha Dito, Adriaan van der Veer, Folkert Kelderman, Hans de Vries, Nathalie van der Mei en Jur Vrieling. Als je in die eregalerij staat kun je wat, ben je iemand in het hippische wereldje. De tweede plaats was voor Gerrit Veenstra en de derde stek op het virtuele podium was voor Anke Marije de Vries.
Vrijdag was het tweedaagse festijn geopend door onder ander een prachtige en goed bezette ponyrubriek. Daar was dubbel succes voor Jan de Boer van de Eastermarder Marruters. Hij won liefst twee rubrieken, de ene op Rocky B, de andere op Kantje's Freek. Klaske Postma van de Marruters behaalde bovendien in de klasse M1 dressuur een tweede en een vierde prijs met haar paard Gina D. Ze kreeg van de jury 183,5 en 184 punten.

Voorzitter Sita Bouius toonde zich na afloop uiterst tevreden: moe maar voldaan: "It wie in bealch fol wurk, mar danzij al dy frijwilligers hawwe wy der in prachtich CH fan makke."

Prijzen voor PSV Trynwâlden

OENTSJERK/BURGUM - Op maandag 14 augustus werd op het terrein van manege De Sanjes in Oentsjerk een springwedstrijd voor paarden gehouden.

In de klasse BB was er een eerste prijs voor Anita Teeuwisse van PSV Trynwâlden met Binvinity. Ymie Kroes pakte de tweede plaats met La Bella de Peru.

In de klasse B werd Peter de Vries derde met Look at me. Loïs Meijerhof reed een goede wedstrijd in de klasse L. Ze wist met Condor tweemaal de tweede prijs op te eisen. Het CH Burgum leverde diverse prijswinnaars op voor de Trynwâlden.

In de L1 dressuur scoorde Anna van der Meer tweemaal de zesde prijs met La Bella de Peru (182 en 188,5). Astrid Mous werd in de Z1 derde met 211 punten. Bij het springen werd Ilona Risselada bij de B-pony's fraai tweede.
Ymie Kroes en Anita Teeuwisse schreven elk één parcours op hun naam in de klasse BB paarden en Peter de Vries reed zijn Look at me opnieuw naar de derde prijs in de klasse B.

Sportactiviteiten in Dokkkum

DOKKUM - Op zondag 10 september is Sport Fryslân in Dokkum aanwezig tijdens de Admiraliteitsdagen. Bezoekers kunnen bij de stand van Sport Fryslân verschillende sportactiviteiten proberen en informatie krijgen.

Alleen op deze dag kunnen sportverenigingen uit Dokkum e.o. een sportwens indienen bij de stand van Sport Fryslân. Bij de stand van Sport Fryslân kunnen mensen ook meedoen aan een rolstoelparcours. Wie de snelste tijd neerzet wint een jaar lang gratis sporten voor iemand met een handicap. Ook is Rienk Rozema uit De Falom erbij. Hij zit sinds 2016 in een rolstoel (door een auto-ongeluk) en begeleidt een deel van de middag het rolstoelparcours. De Fierljepbond en de Ljeppersklub Buitenpost hebben fierljepmateriaal op De Helling geplaatst. Bezoekers van De Admiraliteitsdagen kunnen meedoen aan wallball kaatsclinics. Mensen hoeven zich niet aan te melden. Skeelervereniging IDS uit Zwaagwesteinde organiseert 's middags skeelerclinics. Vooraf aanmelden is wel nodig. Dit kan vanaf eind augustus via www.sportfryslan.nl/skeeleren.

Selectie Broekster Boys versterkt

V.l.n.r. Jos Regnerus, keeper Jacco Veldstra en Harry Wijnsma. Foto: Ingezonden

DAMWALD - Na het vertrek van een aantal spelers heeft voetbalclub Broekster Boys zijn selectie weer op sterkte. Dit seizoen zullen drie 'nieuwelingen' hun opwachting maken in de eerste selectie.

Daarbij is het woordje nieuwelingen niet helemaal op zijn plaats, want alle drie spelers kwamen eerder uit voor de hoofdmacht van de sterkste club uit Damwâld. Jos Regnerus komt over vanuit de A-junioren en maakte vorig seizoen onder trainer Ron de Boer zijn debuut. Jos is een actieve middenvelder en heeft de potentie om door te groeien tot een vaste waarde voor dit team.

Keeper Jacco Veldstra komt ook over vanuit de jeugd. Hij maakte twee jaar geleden zijn debuut onder trainer Jan Mulder. Jacco gaat de strijd aan met keeper Johan Vonk, die met zijn tweede seizoen bij Broekster boys bezig is.

De derde 'aanwinst' is Harry Wijnsma, die de afgelopen twee jaar voor Atletiko Flamingo speelde en met deze club het kampioenschap van Bonaire behaalde. Daarvoor speelde Harry al zeven seizoenen voor Broekster Boys.

Grote Kerk in Drachten biedt talent podium

Deuren zijn elke zaterdagmiddag in de zomermaanden geopend

Het interieur van de Grote Kerk na de renovatie. Foto: Willem Wilstra

DRACHTEN - Deze zomer schittert het talent van de inmiddels overleden kunstenaar Salvador Dali in de kerkzaal van de Grote Kerk. Samen met kunsthandel Veenstra is de expositie van Bijbelse prenten bij de 'Biblia Sacra' ingericht. De kerk kent sinds de renovatie nog meer mogelijkheden dan voorheen om talent een podium te geven.

Talent in de Grote Kerk

In de zomermaanden en de weken rondom Kerst en Pasen opent de kerk haar deuren al vele jaren op zaterdagmiddag. Tijdens deze afgebakende perioden vormt de kerk een podium voor talent in verschillende vormen.

Er is een werkproject geweest, wat resulteerde in een expositie van objecten door kinderen van asielzoekers gemaakt. Verder hebben zowel kinder- als volwassen koren en ook orkesten het podium van de Grote Kerk betreden.

Hillebrand orgel is
pronkstuk van de kerk

Een plaatsje hogerop in het gebouw is weggelegd voor het Hillebrand orgel. Het orgel is als een pronkstuk van de kerk zeer regelmatig te horen tijdens concerten, de vieringen op zondag en de open middagen.

Renovatie

Met de renovatie heeft de kerk een flexibele indeling gekregen en hierdoor is het bijzonder geschikt geworden voor onder andere uitvoeringen van muziek en tentoonstellingen. Het muzikale talent geniet de verbeterde akoestiek door de verlaging van de vloer met dertig centimeter.

Verder is er voldoende ruimte voor grotere groepen omdat er geen vaste banken meer in de zaal staan en de doophekken voorin de kerk weggereden kunnen worden. Door het plaatsen van losse lichtgekleurde stoelen is de kerk in zijn geheel lichter geworden. Er is zo nog meer genot voor het oog als het zonlicht door het glas in lood de kerk inkomt.

Wie voorheen door de grote groene deuren aan de voorzijde naar binnen kwam stond direct in de kerkzaal, nu biedt het voorportaal nog een paar stappen de tijd om van de buiten- naar de binnenruimte te gaan en andersom. Een symbolische functie, maar uiteraard ook heel praktisch om bijvoorbeeld even de jas op te hangen en haar en kleding in de plooi te strijken.

Vrijwilligers

De vrijwilligers van de Grote Kerk zijn heel belangrijk voor het in stand houden van de activiteiten in en rondom de kerk en tevens is de Grote Kerk ook voor henzelf belangrijk. De activiteiten die de kerk aanbiedt geven saamhorigheid, plezier en sociale contacten. Meewerken met de open Grote Kerk, het inloophuis, het bezoeken van de zondagse vieringen of de concerten maakt dat jij je in een netwerk bevindt waarin je ruimte hebt om zin te geven aan je bestaan.

Programma met
workshops en lezingen

Om dieper in te gaan op persoonlijke zingeving wordt er ook elk jaar een programma gemaakt met workshops en/of lezingen. Dit jaar wordt er bijvoorbeeld een workshop aangeboden om armoede te lijf te gaan en kunnen mensen aan de slag met de vraag: "Professor, bestaat god?".

Kokelhûs Earnewâld viert zestigjarig bestaan

Cultuur bloeit in Earnewâld dankzij 'It Kokelhûs fan Jan en Sjut'

Gerbrich Koopmans vertelt over haar eigen werk en dat van haar vader, kunstschilder Klaas Koopmans tijdens de Smûke jûn. Foto: Tjamme Tilstra

EARNEWALD - It Kokelhûs in Earnewâld viert dit jaar haar zestigjarig bestaan. Daarmee liet Sjut van den Berg-van der Meer voor Earnewâld It Kokelhûs fan Jan en Sjut na, dat nu in 2017 haar zestigste verjaardag mag vieren.

Kokelhûs betekent in het Nederlands biezenhuis. Jan en Sjut waren experts in het vlechten van biezen matten. Op 19 april 1955 stierf Sjut en liet per testament op 14 april na dat Earnewâld haar huis (voormalige veenbaas woning van 1777) mocht hebben als museum. Een geschenk aan het luisarme dorp (Earnewâld/ Luzegea) van cultureel hoge waarde.

Earnewâld vierde de opening van het museum in 1957 groots met muziekkorpsen van Garyp en Oudega. Op de goed bewaarde film staan vele notabelen.

Na 60 jaar

Nu na zestig jaren heeft het dorp Earnewâld zelf schokkende innoverende jaren achter de rug. Het toerisme kwam op kort nadat in 1957 het museum de deuren had geopend. Je kreeg een mentaliteitsverandering. De toerist wilde wel cultuur snuiven, echter bij mooi weer wou men genieten van de prachtige natuur van De Alde Feanen en een goede versnapering. Door geldgebrek (jarenlange steun van Ottema Kingma Stichting tot 2009) is It Kokelhûs op een punt beland dat je je als overheid zou moeten afvragen of het niet (hoog) tijd wordt om over te gaan tot ont-armen door omarming van dit museum?

Toch zonder de zo begeerde middelen bloeit It Kokelhûs als nooit tevoren. Iets wat van levensbelang is gezien de toekomst met Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 op loop, fiets- en vaarafstand van Earnewâld.

Vele culturele zaken zijn weer terug gebracht. Men heeft er smûke jûnen in juli en augustus die qua culturele waarde hoogstaand zijn, men doet mee met Open Monumentendag 2017 op 9 september, want It Kokelhûs (1777) is niet alleen het oudste museum in het dorp Earnewâld, het is het alleroudste Rijksmonument naast de Nederlands Hervormde kerk van 1794. Ook in de wintermaanden worden er smûke jûnen georganiseerd, namelijk op 27 september, 25 oktober, 29 november en 27 december.

Er kan vanaf It Kokelhûs een spreukentocht worden gelopen langs de meer dan veertig Friese spreuken die verspreid door het dorp liggen. Er wordt gewerkt aan een boekje over zestig jaar Jan en Sjut. Er wordt zelfs gedacht om met theater iets te doen in één van de kleinste musea van Nederland, It Kokelhûs!

Volop plannen voor het unieke museum

Men vierde in juni al met eigen inwoners een openluchtspel op, 'De Kokelrispinge', en bracht zo de eerste kokels naar hun thuis It Kokelhûs.

Cultuur 'bewust'

Hoe cultuurbewust is de mens in 2017? Mensen hebben natuurlijk altijd een cultuur, want alles wat wij als mensen doen heeft zo z'n cultuur. Alleen in Earnewâld kun je zo fantastisch die gerepte cultuur samenbrengen met die ongerepte natuur.

Dat is ook wat Jan en Sjut deden en wilden. Zij maakten de ongerepte natuur van 'de Kokel' tot een gerept stuk cultuur.

Prijswinnaars Vakantiespel deel 2

Sytze Kobus van Actief Media met de prijswinnaars van het vakantiespel uit Buitenpost, Burgum en Kollumerzwaag. Foto: Actief Media

BURGUM - Tweemaal deze zomerperiode publiceert Weekblad Actief het Vakantiespel. Onder de goede inzenders van deel 2 werden vijf prijzen verloot. De prijswinnaars kwamen vrijdag naar het kantoor van Actief Media.

Wie wist welk gerecht bij welk vakantieland hoorde? De inzenders die de namen van de juiste adverteerders aan de afgebeelde gerechten koppelden, maakten kans op mooie prijzen. Zo stelde Actief Media een VVV-bon beschikbaar ter waarde van 20,-. Speel- en dierenpark Sanjesfertier stelde tweemaal een setje van vijf vrijkaarten beschikbaar. Kippenrestaurant De Kakelhof in Opeinde zorgde voor een waardebon van 50,-. Tevens kon men een verwenpakket met lekkere geurtjes winnen van Givani Cosmetics in Damwald.

De goede antwoorden waren als volgt: 1. Post Marktorganisatie, 2. Brommels Festijn, 3. Cultuurcentrum De Wâldsang, 4. Hotel Pension Bergrust, 5. Rabobank, 6. Kippenrestaurant Kakelhof, 7. Streekmuseum-Volkssterrenwacht, 8. Sprookjeswonderland, 9. Kinderwoud, 10. Actief Media, 11. Online-toeristenbureau.nl, 12. Oldtimerfestival Twijzelerheide, 13. Givani-cosmetics, 14. Sportdriewo, 15. Schrale tentenverhuur, 16. Sanjesfertier, 17. Kollumer Museum Mr. Andreae, 18. Natuurmuseum Fryslân, 19. Laminaat Outlet Friesland, 20. Birwa Tours, 21. Evangelische Boekwinkel Drachten.

Ook een mooie prijs winnen? Neem dan snel een exemplaar van weekblad Actief mee in de koffer naar je vakantiebestemming en maak een originele foto. Deze kan nog tot en met 4 september worden gestuurd naar info@fotoshopbekkema.nl en win een digitale camera. Kijk op pagina 3 voor alle details.

300 cliënten wachten op een mentor

UTRECHT - Mentorschap Nederland houdt een campagne om mentoren te werven voor mensen die door ziekte of beperking niet voor zichzelf kunnen opkomen. Op dit moment wachten 300 cliënten op een mentor en de aanvragen blijven binnenkomen. Mentorschap Nederland en de daarbij aangesloten regionale stichtingen zoeken daarom dringend nieuwe mentoren.

De bekendheid met de beschermingsmaatregel mentorschap en de vraag naar mentoren zijn de afgelopen jaren beide sterk gegroeid. In de periode 2013 tot en met 2016 is het aantal cliënten dat via de Regionale Stichtingen Mentorschap door een mentor wordt ondersteund, toegenomen van zo'n 900 naar ruim 2.200.
Een mentor is de wettelijke, door de kantonrechter aangestelde, vertegenwoordiger, belangenbehartiger, vertrouwenspersoon en adviseur van zijn cliënt. Hij of zij helpt de cliënt de regie over zijn leven te houden. Mentorschap Nederland bevordert de goede uitvoering van de wettelijke beschermingsmaatregel. Mentorschap Nederland komt voort uit de samenwerking van de regionale stichtingen die het mentorschap coördineren. De regionale stichtingen zijn erkend als aanbieder van professioneel mentorschap en vervullen een kennisfunctie voor hun regio. De regionale coördinatoren werven en trainen mentoren, koppelen hen aan cliënten en geven deskundige begeleiding.

De wervingscampagne begon op 21 augustus met een radiospotje op NPO Radio 1, 2 en 4 en moet uiteindelijk leiden tot meer dan 500 nieuwe aanmeldingen van potentiële mentoren komend jaar. Aanmelden kan via mentorschap.nl/onze-regios.

Bjusterbaarlike Simmerwike in het Natuurmuseum Fryslân

LEEUWARDEN - Er is een nieuwe traditie ontstaan in de zomer: de laatste vakantieweek staat sinds twee jaar bekend als de Bjusterbaarlike Simmerwike. Verschillende Friese musea organiseren van 28 augustus tot en met 1 september leuke activiteiten voor kinderen rond het thema Natuur, Wetenschap en Techniek. Ook in het Natuurmuseum Fryslân is van alles te beleven.

In het Natuurmuseum gaan kinderen een lantaarn maken. Met deze lantaarn gaan ze vervolgens een fotospeurtocht doen op Darwins Zolder waar ze op verschillende donkere plekken een letter moeten zoeken. Hebben ze het woord gevonden dat deze letters samen vormen, dan gaan ze daar naar de volgende activiteit: een vergrootglas maken. Hiermee kunnen ze verschillende soorten insecten bekijken en onderzoeksvragen doen waarbij ze de loep nodig hebben. Musea die deelnemen aan deze activiteit zijn het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, Museum 't Fiskershúske/Admiraliteitshus in Moddergat, Jopie Huisman Museum in Workum, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker, Museum Joure in Joure, Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer en Mar en Klif in Oudemirdum. Bij al deze musea kunnen kinderen activiteiten ondernemen. Alle informatie over de verschillende activiteiten is te vinden op de speciale Facebookpagina: www.facebook.com/simmerwike. De activiteit in het Natuurmuseum is van 28 augustus tot en met 1 september. Kosten bedragen € 1,- per kind naast een geldig entreebewijs.

Dementie kan voorkomen bij beide ouders

Leven met dementie - verhalen uit eigen ervaring

"Wat ik nu meemaak geeft een verdieping in de relatie met mijn ouders." Foto: Ingezonden

BARTLEHIEM - Oeds Visser is zorgondernemer in de Herbergier in Bartlehiem. Hij weet als geen ander wat dementie betekent. Met ontroerende, rake en informatieve verhalen vertelt hij over lief en leed.

Verdieping en
meerwaarde

Dementie kan voorkomen bij beide ouders. Een dochter vertelt erover.

Het is een heftig proces. Zeker ook, nu het met mijn moeder dezelfde kant op gaat als met mijn vader. Naast de ziekte van Parkinson zien we kenmerken van vergeetachtigheid. Die worden steeds intensiever. Regelmatig vraag ik me af hoe lang dat nog goed gaat. Kan ze nog wel thuis blijven? Zij gaat nu twee dagen per week naar de zorgboerderij waar ook mijn vader is geweest. De geschiedenis herhaalt zich. Ik zit er met mijn neus bovenop. Daar steiger ik op het moment regelmatig van. Ik wil dat eigenlijk helemaal niet. Ik wil niet nog een keer dat traject in. Dat vind ik heel moeilijk.

Ik weet dat mijn vader op een goede plek zit. Er wordt goed voor hem gezorgd. In dat opzicht hoef ik me niet meer zorgen om hem te maken. Ik maak me meer zorgen om mijn moeder. Dat speelt daar op dit moment extra bovenop. Dat is best heftig. Ik merk dat ze erg op mij leunt. Op zich ben ik wel heel blij, we hebben een goede band en ik kan met haar lachen en huilen.

Het klinkt misschien gek, maar wat ik nu meemaak geeft een verdieping in de relatie met mijn ouders, ondanks de zware en moeilijke omstandigheden. Mijn vader was altijd een dominante man. Door de hele veranderende situatie kan ik er nu zomaar voor hem zijn. Hij accepteert dat en geeft me dan een blije glimlach. Gewoon als hij me binnen ziet komen. Het contact heeft een pure basis gekregen. Er zit in die zin niks meer tussen. Dat die ene laag weg is, maakt dat ik anders met hem omga.

Ook bij de zorg voor mijn moeder ben ik intensief betrokken. Het geeft meerwaarde aan de relatie. Daardoor krijg ik de energie om het vol te houden. Het is niet alleen maar dat ik leeg getrokken wordt. Dat kan natuurlijk ook. Dat ik het gevoel heb dat ze me aan alle kanten leeg zuigt. Ik vind het gezellig bij haar te zijn, samen dingen te doen en het samen over dingen te hebben. We hebben genietmomentjes. Soms haal ik lekker even een visje voor tussen de middag. Dan is het gewoon oké.

Als dochter ga ik er de meeste keren heel verstandelijk mee om. En bij momenten komt het emotioneel dan weer even heel hard naar binnen. Je kiest dit niet en we hadden dit nooit gedacht. En toch. We roeien met de riemen die we hebben en we proberen er met elkaar uit te komen.

Postma Interieur: kwaliteit van advies en producten

Ken van der Eems van Postma Interieur in de showroom aan de Oosterstraat in Drachten. Foto: Klaas Rozema

Naam: Ken van der Eems
Leeftijd: 56
Woonplaats: Heerenveen
Functie binnen het bedrijf:
Eigenaar - interieuradviseur

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf?

Wij verkopen interieurproducten in het topsegment en maken interieurontwerpen voor particulieren en zakelijke klanten. Onze merken zijn onder andere Design on Stock, Gelderland, Leolux, MDF Italia, Montis, Pilat & Pilat, Vitra, etc.

Waar bent u het meest trots op?

Op de vele vaste klanten die ons keer op keer weer bezoeken.

Waarin onderscheidt u zich van andere meubelzaken?

Wij onderscheiden ons door het uitgebreide advies dat we geven en de tijd die we hier graag voor nemen. Over het algemeen komen we hiervoor ook bij de klanten thuis en maken wij interieurtekeningen.

Wat is uw grootste uitdaging en wat is uw grootste kans?

Om de komende jaren het bedrijf bij nog meer interieur- en designliefhebbers bekend te maken.

Wat wilt u ondernemers uit de regopmeegeven?

Houd de kwaliteit van advies en producten hoog in het vaandel en blijf eerlijk. www.postmainterieur.nl

Negende Oldtimer Festival Twijzelerheide

De bestuursleden van het Oldtimer Festival in Twijzelerheide, dat zaterdag wordt gehouden. Foto: Ingezonden

TWIJZELERHEIDE- Op zaterdag 26 augustus staat het dorp Twijzelerheide weer in het teken van het Oldtimer Festival. De negende editie mag rekenen op internationaal bezoek. Maar liefst 45 vooroorlogse Lagonda's uit Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Nederland vereren het festival met een bezoek.

Bijzonder aan deze editie is het bezoek van de internationale Lagonda Club, die dit jaar haar continentale meeting in Friesland heeft. Op hun tocht van Veenklooster naar Earnewâld zullen de 45 vooroorlogse voertuigen het festivalterrein in Twijzelerheide aandoen. Naar verwachting zullen de Lagonda's zo tussen 11.30 en 12.30 uur hun ronde maken over het festivalterrein.

Het dagprogramma is gevuld met muziek, een ambachtelijke markt, een oldtimer onderdelenmarkt, een toertocht voor brommerliefhebbers en oldtimer auto's, motoren, tractoren, vrachtwagen en brommers. Daarnaast zijn er de grasbaanraces, waar zo'n 200 coureurs aan de start zullen verschijnen. Brommerliefhebbers kunnen meedoen aan de brommerrit door de Fryske Wâlden. Deze toertocht start op het evenemententerrein. Circus Salto doet jong en oud versteld staan met verrassende trucs. Voor de kinderen is er daarnaast een spectaculaire 30 meter hoge klimwand, een zweef, draaimolen, springkussen, Spin, Calypso, quadbaan, schiettent en rodeostier. In de grote feesttent is de hele dag muziek, maar de slotnoten zijn gereserveerd voor Wâldman Lytse Hille en de Top 40 band Leads. Het Oldtimer Festival wordt om 21.30 uur afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. Daarna is de tent nog geopend tot 01.30 uur. Het terrein is vanaf 10.00 uur open voor het publiek. De toegang voor volwassen is 8 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee. Meer informatie over het Oldtimerfestival Twijzelerheide staat op: www.oldtimerfestivaltwijzelerheide.nl.

Open werkplaats Jan Ketelaar

Jan Ketelaar werkt in zijn atelier aan vrouwfiguren van metaal. Foto: Wilma Ketelaar

DRACHTEN - Ook in de zomermaanden is iedere laatste zaterdagmiddag van de maand de werkplaats van potzenmaker Jan Ketelaar geopend voor publiek.

De ateliers van Jannes Kleiker en Joop Sipma zijn tevens open en leden van Keramyk Unyk laten werk zien. In de werkplaats staat een koffietafel voor het bespreken en ontwikkelen van vage en minder vage plannen. Om 15.00 uur is er een gedicht of spreker.

'Wachten op hoog water'

Jan Ketelaar werkt aan twee vijf meter hoge, van metaal gelaste, vrouwfiguren. De titel is 'Wachten op hoog water'. Door iedere maand een open middag te houden kan men de voortgang van het beeld volgen. Ketelaar is gestart met het tweede beeld.

Tijdens Leeuwarden 2018 zullen de beelden op de dijk bij Holwerd worden geplaatst, als onderdeel van 'Sense of Place' en 'Holwerd aan Zee'.

Verder doet hij een oproep: mocht je ook werk willen exposeren of anderszins een bijdrage willen leveren aan een van de open middagen, neem dan contact op via wilma@janketelaar.nl. De open werkplaats op 26 augustus is van 13.00 tot 17.00 uur aan de Tussendiepen 6 te Drachten.
www.janketelaar.nl

Veiling bij Mooiwerk Dokkum

Fragment van een werk van Beatrice Kluivers. Foto: Dineke Taal

DOKKUM - Bij MOOIwerk Dokkum aan de Hoogstraat 30 vindt zaterdag 26 augustus aan de Hoogstraat 30 een grote veiling plaats van zes kunstwerken van vier verschillende kunstenaars.

Voorafgaande aan de veiling zijn er vier kijkdagen; dinsdag 21 tot en met vrijdag 25 augustus zijn de werken te zien en te bewonderen van 10.00 tot 17.00 uur. Ook op de veilingdag zelf kan er nog tot 13.00 uur gekeken worden. De kunstwerken zijn van Beatrice Kluivers uit Dokkum, Antoinette Martens uit Harlingen, Til Aalbers uit Witharen en Ine Willems uit Kerkrade. Beatrice Kluivers woont en werkt nu al weer ruim tien jaar in Dokkum en is verbonden aan het kunstenaarsinitiatief Art-chipel.

De veiling vindt plaats vanaf 14.00 uur onder leiding van veilingmeester Peter 't Hoen, onder andere publicist over kunst, in het verleden educatief medewerker in het Van Abbemuseum en eigenaar van galerie 't Hoen in Dokkum.

Seineharjen

SURHUIZUM - Het kampioenschap seineharjen in Surhuizum zal worden gehouden op 2 september aan de Bartemerwei tijdens de spelweekmarkt.

De deelnemers komen uit Friesland en Groningen, sommigen van verder. Er zijn meestal rond twintig deelnemers. Deelname is gratis. De deelnemers verzamelen zich om circa 13.00 uur aan de Bartemerwei, op het evenemententerrein. De start van de wedstrijd is 13.30 uur en de wedstrijd duurt ongeveer een uur en vijftien minuten. Er zijn drie juryleden; de winnaar van vorig jaar en twee vaste juryleden. Opgave kan tot een week voor 2 september bij Albert Veenstra, 0512-352740 of op albertenolga@zonnet.nl. Deelnemers dienen zelf gereedschap mee te nemen, de zeisen worden door de organisatie verstrekt.

Tuin 'De Teeroas'

HARKEMA - Aan de Mellereed 2 in Harkema kan men zaterdag 26 augustus van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 27 augustus van 12.00 tot 17.00 uur landschapstuin De Teeroas van 5000 vierkante meter bezoeken. De familie Borger is vaak te vinden in de tuin. Op de zaterdagmiddag is er livemuziek op het terras. Het duo, Lieneke Bolier, (zang) en Arend Jan Talens (gitaar) uit de band Another Time, speelt akoestisch.

Lokale muziek op Draitfestival

DRACHTEN - De lokale muziekcultuur krijgt op het 'Draitfestival' in Drachten op 2 september speciale aandacht. Het thema van het cultuurhistorisch jaar 2017 is 'Roerige tiden yn Smellingerlân'. Muziek speelt in die historie een rol.

Te zien zijn 'story telling' en lokale acts met een speciale binding met de lokale popcultuur. Programma: 14.30 opening Wâldbeat Roerige Tiden. 14.30 - 15.30 Two Faces (Eddie Mulder en Jos Harteveld). 15.30 - 16.00 Jaap Louwes optreden met story telling Roerige Tiden. 16.00 - 17.00 Lapwing, Geert van der Velde (zang, ex-Children of Jubal), Erie Dam (drums, ex-Children of Jubal ), Matthijs de Jong (gitaar) en Cees Tournier (basgitaar). 17.00 - 17.30 Jaap Louwes optreden met story telling Roerige Tiden. 17.30 - 18.30 St. Spoody's Act (oudste Drachtster band). 18.30 Afsluiting 'Roerige Tiden'.

Praamtocht Museum Warten

WARTEN - Museum Warten houdt op 27 augustus een praamtocht door het Nationaal Park De Alde Feanen.

Op dit moment wordt door amateurfilmer Charles Storm, schrijver en verhalenverteller Gjalt de Groot en gepensioneerd binnenvisser Johannes Postmus met anderen de laatste hand gelegd aan een filmportret over het ontstaan, de gloriedagen en het verdwijnen van de binnenvisserij. De opbrengst van de praamtocht is om de film te bekostigen, maar ook is een deel voor onderhoud en exploitatie van de gebouwen van Museum Warten. De praam vaart op zondag 27 augustus om 13.30 uur. Kosten, inclusief consumptie en museumbezoek zijn voor volwassenen € 9,50 en voor kids tot 13 jaar € 5,-. Voor de praamtocht van te voren aanmelden op info@MuseumWarten.nl of 058-2552546/2551165.

Rondleiding Tropische Kas

BEETSTERZWAAG - Op zondag 27 augustus is er in de Tropische Kas in Beetsterzwaag een rondleiding voor liefhebbers van bijzondere planten en historie. Deze start om 13.00 uur.

Tijdens deze rondleiding krijgen de deelnemers toelichting en anekdotes te horen over de tropische en historische bijzonderheden die het kassencomplex rijk is. Een kijkje achter de schermen van het kassencomplex dat bestaat uit een Tropische Kas met een weelderige verzameling tropische planten waaronder orchideeën, een druivenkas uit 1869, een Oranjerie met bijzondere cactussen; een ontvangstkas met terras, prachtige borders en een grote verzameling kuipplanten. Het is een idyllisch plekje achterin de overtuin van het Lycklamahûs, aan de Hoofdstraat 80. De kosten zijn € 5,- per persoon inclusief koffie/thee.

MARRUM - Na het succes van de afgelopen twee jaren, wordt weer een sing-in in het buitendijkse gebied bij Marrum georganiseerd. In de afgelopen twee jaren kwamen honderden bezoekers uit heel de regio, met verschillende achtergronden, op deze unieke zomeravondzangdienst af.

Dit jaar zal de sing-in plaatsvinden op 26 augustus en beginnen om 19.30 uur. Dit keer niet op een dobbe, maar rondom 'De Tempel' op de Zeedijk bij Marrum. Het initiatief van de sing-in werd in 2015 genomen door Gerben Visbeek van de Seedykstertoer uit Marrum. Hij zocht de samenwerking met Harry Feenstra en Maarten Boersema uit Blije en Hendrik Bouma uit Marrum. Daarnaast zal de SOS-Worshipband onder leiding van Gerton Woudt uit Hardenberg ook medewerking verlenen aan deze bijzondere zomeravond-sing-in.

Aanhangwagens

Aanhangwagens, paardentrailers en boottrailers! Zeer scherpe prijzen! Wegens bouwplannen. Er moet ruimte komen. Sla uw slag! Lytse Geast 67 Tietjerk. Tel. 0511431401.

Caravans

www.sibmacaravans.nl In/verkoop en bemiddeling. Toercaravans voor export gevraagd. 0511-541446.

Te Koop Gevraagd Toercaravan, 0511-227227.

Gezondheid

Herbalife, T.M. Reitsma-Bosma, tel. 0511-469955

Materialen

It Houtstek Kollumerzwaag. Al meer dan 35 jaar dé bouwmarkt met kennis van zaken! Voor al uw hout en bouwmaterialen van fundering tot dak. Kwaliteit, bovendien nog zaag en schaaf service! Tel. 0511-441696 admin@it-houtstek.nl

Muziek

Gitaarles v.d. Werf It Maskelyn Hurdegaryp www.fenderwerf.wordpress.com, 06-21665040. Live muziek nodig? Weimavdwerf.com annovanderwerf@hotmail.com

Personeel aangeboden

Erkend Timmer- en onderhoudsbedrijf H.J. v.d. Meer Sumar, tel. 0511-521162/06-25541546.

Te huur aangeboden

Aggregaten 40/60 Kva, bouwdrogers, kant/schaftunits, muurzaagmach., rolsteigers, sleuvenzaagmach., sloophamers 220 V, schaft- en toiletwagens, zware sloophamers + compressor 2,5 m3, etc. MAKLO VOF, tel. 0511-473314/0512-364455.

Te koop aangeboden

Sperziebonen, spekbonen, tomaten en komkommers van eigen kwekerij. Groencentrum Burgum Fa. J.R. Douma Tel. 0511-461213

Te koop gevraagd

Schapenwol Wolhandel Douwe Rijpstra VOF Oentsjerk tel. 06-15629006. Sanjesreed 8d Oentsjerk. Wolinname op werkdagen van 8.00 tot 12.00 of op afspraak

Tot uw dienst

Verhuizingen, emigratie, pianovervoer, inboedelopslag? www.hoekemaverhuizingen.nl, tel. 0511-468028 of 06-53236294.

Pieters Meubelstoffering, het stofferen van eetkamerstoelen, fauteuils, kussens etc. Het vernieuwen van biezen en rieten zittingen, tel. 06-13946218, De Dellen 16 Surhuisterveen.

Voor de tuin

Tuinonderhoud, tuinaanleg, tuinontwerp, snoeiwerk, sierbestrating, minikraanverhuur enz. Vraag vrijblijvend offerte. Wiersma Tuinaanleg & onderhoud Hardegarijp, tel. 06-53546567 of 0511-474553, www.wiersma-hoveniers.nl

Tuinonderhoud. Hoveniersbedrijf P. Douma voor vakkundig snoeiwerk, tuinonderhoud,renovatie. Vraag vrijblijvend offerte. Tel. 0511-543870, www.tuinonderhoud-douma.nl

Jitze Hoekstra Hovenier voor alle tuinwerkzaamheden: snoeien, onderhoud, contractonderhoud van voorjaar t/m najaar, renovatie, nieuwe aanleg en sierbestrating. Nu ook takkenversnipperaar. Vraag vrijblijvend informatie: tel. 0511-432404

Watersport

Winterstalling €14,00 p. m² op afgesloten bewaakt terrein, verw. DHZ loodsen. Reparatie en onderhoud motoren. Warten. 058-2553065 www.kramerswatersportbedrijf.nl