Weekblad Actief - Editie Noord

16 mei 2018

Weekblad Actief - Editie Noord 16 mei 2018


Peentjes zweten bij het examen Nederlands

Afgelopen maandag startten de centrale theorie-examens van het voortgezet onderwijs, hier met het examen Nederlands op het vmbo-gt van het Dockinga College in Dokkum. Bekijk ook het filmpje. Foto: Actief Media

DOKKUM - Zoals zo vaak in mei, was het maandag mooi weer buiten en warm binnen, tijdens het examen Nederlands voor 93 leerlingen vmbo-gt van het Dockinga College. Oftewel: peentjes zweten, om een toepasselijke Nederlandse uitdrukking te gebruiken.

Maandag begonnen in heel Nederland de centrale theorie-examens van het voortgezet onderwijs: voor vmbo, havo en vwo. De vmbo-ers begonnen met Nederlands, de havo- en vwo-leerlingen met wiskunde. In het gebouw van het Dockinga College zaten 93 leerlingen op hun eerste theorie-examen (Nederlands) te ploeteren, verspreid over een vijftal warme lokalen.

Bij de taalvakken is het toegestaan een woordenboek te gebruiken, zei docent Elza Ruivers maandagmiddag in klas 14.
Prompt rende kort voor half twee (de start van het examen) nog snel een leerling naar z'n schooltas in de gang.

Schooltassen en mobieltjes mogen niet mee het examenlokaal in. Ook mogen de leerlingen niet voor de eindtijd (maandag bij Nederlands: half vier) het lokaal verlaten.

In totaal doen aan het Dockinga College dit jaar bijna 450 leerlingen examen, verdeeld over zeven richtingen: vmbo: basis-beroeps, kader-beroeps, vmbo gt, vmbo locatie Ferwert, havo, atheneum en gymnasium, elf leerlingen. De laatste examendag is dinsdag 29 mei. Dan komen nog de zogeheten kleine talen aan bod, zoals Fries en Russisch.

Vorige week heeft bij Dockinga een tiental leerlingen al praktijkexamen tekenen gedaan. De resultaten hangen in de gang van de kantoorafdeling van de school.

Teamleider Rick Lei relativeert het oordeel van de Onderwijsinspectie, dat het niveau van de Nederlandse scholieren in een kwart eeuw gestaag gedaald is. "De kinderen weten nu misschien minder dan 25 jaar geleden. Ook de schrijfvaardigheid is beperkter. Maar ze leren nu ook andere dingen, zoals socialiseren, planmatig werken, zich presenteren en digitale vaardigheid. De kwaliteit van het onderwijs is niet achteruit gegaan", vindt Rick Lei.

Foto: Actief Media

Kringloopwinkel Samuel schenkt jeugd 1500 euro

Foto: Actief Media

Drijvende zonnepanelen op Lippe Gabriëlsplas

Profiteer van BTW-korting met Pinksteren

Alles onder één dak bij IJtsma Livingworld in Opende

Alco laat een mooie hoekbank zien in de Budget Home Store. Foto: Actief Media

OPENDE - Net 'over de grens' in het Groninger Opende ligt IJtsma Livingworld. Wat 52 jaar geleden begon als een dorpswinkel groeide uit tot een van de grootste woonwinkels van het noorden. "Stilstand is achteruitgang", zegt Alco van der Meer, zoon van de eigenaren Ella en Heine van der Meer. Daarom wordt het assortiment binnenkort weer uitgebreid met een aantal nieuwe formules. Ondanks de vele vierkante meters is het 'dorpse' gevoel gebleven. "Service is de beste reclame."

Het grote pand langs 'De Skieding' tussen Surhuisterveen en de A7 is niet te missen, maar wanneer je voor de ingang staat, valt pas echt op hoe kolossaal de winkel is. Op 15.000 vierkante meter vind je alles op het gebied van wonen, slapen en keukens. "Toen wij nog op de oude locatie zaten waar nu de Poiesz is gevestigd, hadden wij een winkel van 4000 vierkante meter. Nu is ons magazijn alleen al groter", zegt Alco. Naast de winkel in Opende heeft IJtsma Livingworld ook nog een kleinere vestiging in Groningen met 3000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte.

"Service is beste reclame"

Herwin demonstreert hoe je een koffiemachine met een app op je telefoon kunt bedienen. Foto: Actief Media
Een op het eerste gezicht oneindig gangpad voert je langs de verschillende interieurstijlen. Foto: Actief Media
In Het Atelier kun je samen met een interieuradviseur jouw persoonlijke woonstijl ontdekken en interieurplannen laten uitwerken. Foto: Actief Media

IJtsma is een echt familiebedrijf, opgericht in 1966 door Alle en Anke IJtsma. Dochter Ella en echtgenoot Heine van der Meer namen het bedrijf over en staan inmiddels al meer dan twintig jaar aan het roer. De zonen Alco en Herwin zitten nu ook in het bedrijf. Alco is voornamelijk verantwoordelijk voor de woonafdelingen. Zijn broer Herwin zwaait de scepter over de keukenstudio.

Industrieel: Feelings Collectie

De stijl van IJtsma valt te omschrijven als een combinatie van landelijk en industrieel. Vooral dat laatste is op dit moment heel populair. "Er is veel vraag naar meubels en decoratie in een industriële stijl", aldus Alco. "Daarom gaan wij vanaf september de Feelings Collectie verkopen. Dit is een landelijke formule met mooie stoere meubels en accessoires".

Voor de Feelings Collectie wordt speciaal een afdeling vrijgemaakt om de sfeer van de collectie goed weer te geven. "Deze afdeling moet nog leeg, zodat wij kunnen verbouwen", zegt Alco. "Vanaf Pinksteren gaan wij deze afdeling leegverkopen. Wij geven dan kortingen van 20% tot 50% op meubels en accessoires".

Collectie bedden van NL Slaapt

Ook nieuw is de collectie van NL Slaapt, die IJtsma Livingworld sinds de afgelopen winter voert. "Een complete collectie met mooie bedden voor hele lage prijzen", zegt Alco. "Ik verbaas mij er soms over wat voor acties zij bij leveranciers voor elkaar kunnen krijgen". Naast bedden uit het lagere en middensegment verkoopt IJtsma Livingworld ook de bedden van topmerken als Norma en M-line. Binnenkort komen daar de 'streekproducten' van Avek bij, deze bedden worden geproduceerd in Surhuisterveen.

Alles onder een dak

IJtsma Livingworld is echter veel meer dan een aantal losse collecties bij elkaar. Het totaalpakket zorgt dat mensen uit het hele land de winkel weten te vinden. "Wij willen ontzorgen van A tot Z", zegt Alco. Op sanitair na levert IJtsma Livingworld dan ook alles om een huis in te richten, voor ieder budget. "Als je minder te besteden hebt maar kwalitatief goede meubels wilt voor een lage prijs, dan kun je prima slagen in onze Budget Home Store", vertelt Alco.

"Er is veel vraag naar meubels en decoratie in een industriële stijl"

Naast een breed assortiment heeft IJtsma Livingworld ook een heel diep assortiment. Op zoek naar een relaxfauteuil? Bij IJtsma kies je uit honderdvijftig verschillende modellen. Relax je liever buiten in een mooie loungeset? Probeer dan een van de honderd verschillende tuinsets die standaard staan opgesteld in en buiten de winkel. IJtsma Livingworld levert daarnaast meubels op maat. Alco: "Als je bijvoorbeeld een slaapkamerkast in een niet-gangbaar formaat zoekt, dan kunnen wij deze voor je maken".

Krijg advies in Het Atelier

Wie plannen heeft voor een nieuwe inrichting en hier hulp bij nodig heeft, kan terecht in Het Atelier. "In Het Atelier kunnen klanten samen met onze styliste Petra hun woonstijl ontdekken", legt Alco uit. Door verschillende meubels, stoffen, kleuren en wand- en vloerbekleding te combineren, wordt een uniek maar samenhangend interieur gecreëerd. Meestal wordt er ook een moodboard gemaakt. "Klanten komen soms met tekeningen bij ons, maar Petra komt ook regelmatig bij klanten thuis om een goed beeld van de woning te krijgen", geeft Alco aan. IJtsma Livingworld is een totaalleverancier en kan dus ook alle raamdecoratie, wand- en vloerbedekking leveren en plaatsen. Populair zijn op dit moment de PVC-vloeren, waar het bedrijf een groot assortiment in heeft. Uiteraard worden deze vloeren ook geplaatst en zorgt IJtsma voor de egalisering van de ondergrond.

Scherp geprijsde keukens

Ook op keukengebied is er bij IJtsma bijna geen nee te koop. Standaard staan er dertig showroomkeukens opgesteld in de keukenstudio. Trots laat Herwin het paradepaardje van de collectie zien: een houten keuken met stoere stalen grepen. "Alles in deze keuken - op het fornuis na - kun je via een app op je smartphone bedienen", legt hij uit. "Zo kun je onderweg alvast de oven voorverwarmen."

Alle gangbare merken keukenapparatuur kunnen geleverd worden. "Wij onderscheiden ons met de service en het ontzorgen van de klant. Mensen vinden vertrouwen belangrijk. Wij zijn al vijftig jaar een vertrouwd adres. Verkopers die alleen bezig zijn met het halen van de targets vind je niet bij IJtsma Livingworld. Wij nemen echt de tijd voor de klant, want je zoekt niet iedere dag een keuken uit".

Gemoedelijke sfeer

Het gemoedelijke gevoel vind je terug op alle afdelingen. De vele vierkante meters winkelvloer imponeren, maar je hebt nooit het gevoel dat je als klant maar een nummer bent in de winkel. De adviseurs zijn altijd in voor een praatje en vader Heine en de zonen Alco en Herwin zorgen met hun humor voor veel gezelligheid. Als Alco echter het woord 'dorpswinkel' in de mond neemt, treedt Heine even corrigerend op. "Dat moet je niet zeggen, wij zijn geen dorpswinkel meer".

De fase van dorpswinkel is IJtsma Livingworld inderdaad allang ontgroeid. IJtsma Livingworld is voor mensen uit heel Nederland een bestemming voor een inspirerend dagje uit geworden. Het persoonlijke karakter is gebleven. Alco zegt: "Bij ons geen verschillende schijven. Wij houden van korte lijntjes. Heb je 's ochtends iets gekocht wat op voorraad is en je wilt het dezelfde dag in huis hebben, dan leveren wij het diezelfde dag, mits je niet in Zuid-Limburg woont."

Voor wie kennis wil maken met IJtsma Livingworld is er met Pinksteren een mooie actie. Alco: "In het pinksterweekend betaal je op het gehele assortiment inclusief keukens geen BTW."
Bezoek IJtsma Livingworld op De Wending 2 in Opende |
www.ijtsma.nl | 0594 659 218

Zakennieuws

Kringloopwinkel Samuel schenkt jeugd 1500 euro

Jongeren 'Burkina Faso' profiteren en helpen op hun beurt de vrijwilligers bij Samuel

Wiepkje Prins en Femke de Boer, twee van de elf jongeren die deze zomer op werkvakantie gaan in Burkina Faso, zijn blij met de gift van Samuel. Foto: Actief MediaGYTSJERK - Kringloopwinkel Samuel, in de oude melkfabriek van Gytsjerk, loopt als een trein. "Er worden veel spullen gebracht en er zijn voldoende vrijwilligers", vertelt voorzitter Yolanda van Lunzen. "Wat ons echter verbaast is dat niet meer studenten onze winkel bezoeken, terwijl wij voor kamerbewoners toch heel wat hebben." De vrijwilligers zijn daarom content over de samenwerking die ontstond met de jongeren van 'Trynwâlden goes Burkina Faso'.

Elf jongeren in de Trynwâlden gaan deze zomer voor een werkvakantie naar het midden-Zuid-Afrikaanse land Burkina Faso. Het hele jaar zijn ze actief met het inzamelen van geld voor de reis naar en materialen voor de bouw van een school die zij gaan helpen. In maart organiseerden ze bijvoorbeeld een Midnight Walk en in april verkochten ze duizend puddingbroodjes.
Kringloopwinkel Samuel schonk deze groep onlangs een gift van maar liefst 1500 euro. "Daarvoor doen wij graag wat terug", zeggen Femke de Boer en Wiepkje Prins, twee van de betrokken jongeren.

Het is voor het eerst dat kringloopwinkel Samuel geld schonk aan een andere organisatie dan kindertehuis Samuel in Paramaribo. Yolanda van Lunzen vertelt: "Wij werken als stichting nauw samen met een stichting in Emmen. De vrijwilligers van die stichting kenden de Nederlandse verpleegsters die de nood van dit kindertehuis in de jaren zestig onder de aandacht brachten, en onderhouden de contacten met het huidige bestuur van het Surinaamse kindertehuis. De laatste jaren hebben echter bij het kindertehuis veel wisselingen plaatsgevonden, waardoor er grote cultuurverschillen zijn ontstaan en enige problemen. Contacten lopen stroef en afspraken worden niet nagekomen. 'Emmen' heeft ons geadviseerd tijdelijk even geen geld over te maken."

Omdat de kringloopwinkel in Gytsjerk echter prima loopt, werd de pot steeds groter. "Wij zijn een stichting die zich inzet voor kinderen in armoede. Als bestuur hebben we gezegd: waarom zouden we ons geld niet een keer besteden bij de voordeur? Via het project 'Trynwâlden goes Burkina Faso' komt het óók bij minder bedeelde kinderen."

In ruil voor de gift vroegen de vrijwilligers van kringloopwinkel of de jongeren hen wilden helpen bij het bijwerken van de website en de Facebookpagina. Bovendien gaan de jongeren een aantal dagen vrijwillig werken in de winkel.

In het filmpje laten vrijwilligers van het eerste uur (oud-voorzitter Gelf Kingma, huidige secretaris Gerben van der Lei en zijn echtgenote Tini) en Yolanda van Lunzen zien hoe gemoedelijk het er altijd toe gaat in kringloopwinkel Samuel.
"Mensen komen hier voor spullen, maar ook voor een praatje. Soms zijn we net een bibliotheek," lacht Van der Lei. "Mensen die op vakantie gaan kopen boeken en brengen ze later weer terug. Prijzen stellen we vast in overleg met de koper. Wat heeft hij er voor over? Dat is een gemoedelijk spel, de opbrengst is voor het goede doel."

Runia van Nautaweg 3 | Open: woensdag 13.30 tot 16.30 uur vrijdag 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur | 058-2562582

Nieuw kunstwerk geplaatst bij Nijega

Met kunst- en vliegwerk is het kunstwerk geplaatst. Geert Draaistra (zwevend) en zes andere Nijegaasters hebben de klus geklaard. Foto: Ingezonden

NIJEGA - Het dorp Nijega is een kunstwerk rijker. Zij het, dat niemand het vanuit huis in het dorp kan zien. Men moet dan eerst in noordelijke richting, onder de Wâldwei door. Aan de linkerhand zijn twee waterplassen: de 'kleine' en de 'grote'. In de grotere waterplas is maandag het kunstwerk geplaatst: enkele 'glêzebiters' (groene glazenmakers of grote libellen) en in 'ielstikel' (krabbescheer), gemaakt van het gebiedseigen pitrus.

De 'glêzebiters' zijn geplaatst op een (ook kunstmatige) lisdodde. Ze steken boven het water uit en bewegen mee op de wind. Er is ten behoeve hiervan vorige week een buis in de vijver geplaatst door het plaatselijke bedrijf Jongema.

Vele uren werk

Vele uren zijn er de afgelopen maanden gestoken om dit voor elkaar te krijgen. Het was monnikenwerk om het frame van de krabbenscheer in zijn geheel te bekleden (vlechtwerk) met het gebiedseigen pitrus. Dat gold ook voor het invlechten van de libellen.

Kwetsbaarheid tonen

"Intentie van het kunstwerk is om de kwetsbaarheid in beeld te brengen van de leefomgeving van libellen. Die zijn afhankelijk van goede omstandigheden (biotoop), in het bijzonder schone water. Dit is van belang voor zowel krabbenscheer als voor libellen. Het menselijk ingrijpen of nalaten bepaalt in grote mate welke soorten blijven, komen of verdwijnen. Denk aan de afname van insecten, minder weidevogels, maar ook toename van predatoren, afname van geschikte biotopen, vermesting en waterverontreiniging.

"Het kunstwerk is een verwijzing naar het behoud van de rijke biotoop van het coulissenlandschap, gedragen door een collectief van overwegend boeren en particulieren", melden de initiatiefnemers.

Andries Bouwman CU-wethouder

BURGUM - ChristenUnie Tytsjerksteradiel draagt Andries Bouwman voor als beoogd wethouder. Andries Bouwman (33) is werkzaam bij NHL-Stenden als teamleider bij de Retail Business School. Hij studeerde Internationale Betrekkingen in Groningen en aan de Hotelschool in Leeuwarden.

Binnen de ChristenUnie heeft hij de afgelopen jaren zijn sporen verdiend als voorzitter van kiesvereniging Leeuwarden, campagneleider bij de provinciale verkiezingen en als commissielid in de Provinciale Staten van Fryslân.

De ChristenUnie hoopt eind mei samen met het CDA en de FNP een coalitieakkoord te presenteren. Dan zal ook de verdeling van portefeuilles bekend worden gemaakt. Douwe Hooijenga blijft als fractievoorzitter de politieke leider van de ChristenUnie in Tytsjerksteradiel.

.

DNA bewijst: wolf doodde schapen

BOIJL / LEEUWARDEN - De drie in april (dood)gebeten schapen bij Boijl waren het slachtoffer van een wolf. Dit blijkt uit DNA-onderzoek, meldt de provincie Fryslân. Afgelopen weekeinde zijn bij De Knipe vier schapen en bij Langezwaag vijf schapen (dood)gebeten. Bij Bontebok is zaterdagochtend wellicht een wolf gezien.

De provincie Fryslân heeft het BIJ12-Faunafonds ingeschakeld om de schade af te handelen van de bij Boijl gedode schapen. Van de negen andere schapen is DNA afgenomen. Het onderzoek hiernaar duurt ongeveer een maand. De wolf is een beschermde diersoort.
Vermoedelijk gaat het hier om een trekkende wolf, afkomstig uit Duitsland. Jonge wolven trekken solitair door het landschap en zijn op zoek naar een nieuw territorium en wellicht ook een partner.

Van der Valk hotel: tot 50 meter hoog

DRACHTEN - Hotel Van der Valk aan de Lavendelheid 4 in Drachten heeft plannen om fors uit te breiden. Zo dienen er tachtig nieuwe hotelkamers te komen. De maximum hoogte van het nieuwe gedeelte wordt vijftig meter.

B. en w. van Smallingerland willen er in beginsel aan meewerken, ook al past dat maximum van vijftig meter bouwhoogte niet in het huidige bestemmingsplan. Voorwaarde voor het college in Smallingerland is dat er een geheel nieuw bestemmingsplan komt voor het adres Lavendelheide 4, waar het hotel gevestigd is.
De plannen behelzen gedeeltelijke sloop en nieuwbouw. De huidige functies van foyer, restaurant, keuken, toiletvoorzieningen, kantoor/receptie, acht (vergader-)zalen en bijbehorende voorzieningen zullen ook in het vernieuwde hotel te vinden zijn, plus tachtig nieuwe hotelkamers.

NFW: eigen budget weidevogelbeheer

Als provincie geen subsidie geeft

Braakliggende grond is volgens de NFW gunstig voor weidevogels. Foto: Ingezonden

BUITENPOST - Kansrijke weidevogelinitiatieven in Noordoost-Fryslân die geen provinciale vergoeding krijgen, komen in aanmerking voor steun van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). De vereniging heeft een eigen budget voor weidevogelgebieden met plasdras en braakliggende stroken maïspercelen. Hier kunnen onder andere grutto's en kieviten nestelen en jongen grootbrengen.

Een klein weidevogelgebied bij Eastermar is in trek bij veel weidevogels vanwege de plasdras die melkveehouder Elle Ellens er heeft aangelegd. Omdat het succesvolle gebiedje niet aansluit bij andere weidevogelgebieden, komt het niet in aanmerking voor een beheervergoeding van de provincie Fryslân. Daarom heeft de NFW besloten de inspanningen van de boer te belonen met een vergelijkbare financiële bijdrage. Ellens heeft hart voor weidevogels. Hij rijdt vaste mest over zijn land uit. Dat zorgt voor veel wormen en insecten, dus voer voor de vogels. Zijn land trekt relatief veel grutto's, kieviten, scholeksters, tureluurs en watervogels aan.

Dit jaar geeft de NFW ook een beheervergoeding aan boeren die een strook maïsland braak laten liggen. Hiervan profiteert met name de kievit.

Vragen fairtrade

BUITENPOST - Lukt het de gemeente Achtkarspelen om, zoals gepland, in juni fairtrade-gemeente te worden? Dat is kort samengevat de kern van de vijf schriftelijke vragen die CU-raadslid Toos van der Vaart-Kralt vorige week stelde aan het college van b. en w. van Achtkarspelen.

Het was vorige week 'fair trade-week', dus de week van de eerlijke handel. Mevrouw Van der Vaart had graag gezien dat er in Achtkarspelen ook iets georganiseerd was, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en streekproducten. Ze vraagt b. en w. of het college zich ervan bewust is dat de gemeente in juni dit jaar fair trade-gemeente dient te worden. Ze wil weten of dit op tijd zal slagen en zo ja, hoe het beschikbare budget dan wordt ingezet.

Ook wil ze weten of lopende initiatieven in beeld zijn en of er vrijwilligers zijn of worden ingeschakeld in een gemeentelijke werkgroep.

Ternaard: projectleider ouderenzorg

TERNAARD - De KwadrantGroep, Woningcorporatie Thús Wonen, De Friesland Zorgverzekeraar, de Wurkgroep Aldereinsoarch Ternaard en de gemeente Dongeradeel hebben besloten een projectleider aan te stellen voor het uitwerken van de 'Nije State'. Dit is de nieuwe voorziening wonen-welzijn-zorg voor ouderen in Ternaard en omgeving.

Naar aanleiding van de eerder aangekondigde sluiting van verzorgingstehuis Spiker heeft het bureau KAW in opdracht van alle partijen duurzame en haalbare oplossingen verkend. Deze oplossingen zijn gericht op wonen, welzijn en zorg. Doel is dat ouderen zo lang mogelijk op een goede wijze in de eigen omgeving kunnen blijven wonen.

Er is ook gekeken of renovatie van het huidige verzorgingstehuis mogelijk is. Dit wordt echter niet gezien als een haalbare en duurzame oplossing. Daarom wordt nu ingezet op de bouw van een woonzorgvoorziening waarbij onder meer het welzijn van de ouderen wordt bevorderd in een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, samen met vrijwilligers uit het dorp. Daarnaast wordt gekeken naar een goede verbinding met de bestaande seniorenwoningen aan de Albertus Nautastrjitte en de huisartspraktijk. De ruimtelijke inrichting van de voorziening moet een meerwaarde zijn voor het dorp.

De betrokken partijen kijken positief terug op de verkennende fase. Ze zijn samen opgetrokken om toekomstbestendige oplossingen te vinden voor ouderenzorg in Ternaard en omgeving. Met het aanstellen van een projectleider wordt nu een vervolgstap gezet naar het doel een leefbaar dorp voor jong en oud.

Zondags winkelen nu kansrijk in Drachten

DRACHTEN - De kans is groot dat binnenkort winkels in Drachten op zondag open mogen. Dit is het gevolg van de coalitie-onderhandelingen onder leiding van VVD-er Ton Baas.

Omdat bij de onderhandelingen over een nieuw college van b. en w. in Smallingerland geen enkele christelijke partij meedoet, lijkt de kans groot dat er binnenkort zondags kan worden gewinkeld in Drachten. Er wordt verder onderhandeld tussen ELP, PvdA, VVD en de combinatie GroenLinks/FNP. Die hebben samen 17 van de 31 raadszetels.

Kandidaat-wethouders bekend

De kandidaat-wethouders zijn al bekend, hoewel er nog geen collegeprogramma is. De kandidaten zijn: Robert Bakker (Drachten, raadslid en directielid Kijlstra Beton) en Marjan Sijperda (griffier in Marum) namens de ELP, Eric ter Keurs uit Tytsjerk namens de VVD (hij was burgemeester van Tytsjerksteradiel), Roel Haverkort namens de PvdA (is al wethouder) en Piet de Ruiter namens GroenLinks en FNP (is al jaren GL-raadslid).

Informateur Ton Baas (VVD) gaat nu verder als formateur. Eind mei moet er een nieuw college zijn, is het streven. CDA en CU reageerden vorige week teleurgesteld.

Drijvende zonnepanelen op Lippe Gabriëlsplas

Vanavond is er in Ureterp een informatieavond over het plan om hier 41.000 zonnepanelen te plaatsen. Bekijk ook het filmpje. Foto: Actief Media

URETERP - Woensdag 16 mei is er vanaf 19.00 uur in MFC De Wier in Utererp een bijeenkomst over het plan om zo'n 41.000 drijvende zonnepanelen te plaatsen op het zuidelijke deel van de zandwinput Lippe Gabriëlsplas. Initiatiefnemer is het Spaanse bedrijf Univergy Solar.

De omwonenden zijn met een brief geïnformeerd over de bijeenkomst. Jan Jaap Wesselink is namens het bedrijf Over Morgen adviseurs uit Amersfoort projectleider. Hij zegt dat het plan ongeveer 41.000 zonnepanelen beslaat, die in het zuidelijke deel van de plas komen te liggen. "Van dit zuidelijke deel wordt ongeveer zestig tot zeventig procent gebruikt", verwacht Wesselink.

De bijeenkomst voor omwonenden is één van de voorwaarden van de gemeente Opsterland om aan het project mee te werken. Het plaatsen van drijvende zonnepanelen op het water van deze plas is strijdig met het bestemmingsplan, erkennen b. en w. Maar om de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente te halen, zullen er op grotere schaal zonnepanelen geplaatst moeten worden. Vandaar dat in beginsel medewerking wordt verleend, zij het onder bepaalde voorwaarden.
Dat zijn de volgende voorwaarden: er moet een landschappelijk inpassingsplan worden gemaakt. Het "aanwezige wandelpad" moet in stand blijven en gerespecteerd blijven. (De fotograaf-verslaggever van Actief constateerde vorige week dat van dit pad weinig te zien is).

Er is een ecologisch onderzoek nodig naar de invloed van de zonnepanelen op flora en fauna, vanwege de Wet Natuurbescherming. Het plan moet ook worden getoetst door Wetterskip Fryslân met het oog op het waterbeheer. En er is een ruimtelijke onderbouwing voor het plan vereist.

Nieuwe natuur beekdal Alddjip

Bijna vier ton voor 37 hectare

Foto: Actief Media

LEEUWARDEN - Er komt 37 hectare nieuwe natuur in het beekdal van het Alddjip (Keningsdjip). De provincie Fryslân stelt hiervoor € 378.000 beschikbaar.

Doel is de verdroging van het gebied tegen te gaan en nieuwe natuur te ontwikkelen in het oostelijk deel van de Hemrikkerscharren en een klein gebied bij Heidehuizen. De 37 hectare vormt een belangrijke schakel in de keten van natuurgebieden in Nederland. Het gebied krijgt natuurvriendelijke oevers en ondiepe sloten, ten gunste van (nat) dotterbloemgrasland en kruidenrijk grasland met boterbloemen en zuring. Op één perceel wordt de voedselrijke laag verwijderd op de hoge delen, om schraal grasland te bevorderen.

Lekkage in Museum Dr8888

Herstelkosten geraamd op 25 mille

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland draait op voor de herstelkosten van lekkage in de kelder van Museum Dr8888. De gemeente is namelijk de eigenaar van het gebouw. De herstelkosten zijn geraamd op 25.000 euro.

De in de kelder opgeslagen kunstwerken zijn beschadigd geraakt. Die zijn daarom nu tijdelijk opgeslagen in het voormalige SVS-kantoor, aan de Burgemeester Wuiteweg. Om de lekkage definitief te bestrijden, moet de kelderwand aan de buitenkant waterdicht worden gemaakt. Betonbedrijf Broersma BV heeft een offerte ingediend ter hoogte van 14.700 euro. Daar komt nog ruim tienduizend euro overige kosten bij, exclusief de restauratie van de kunstwerken.

Eindfase N358 Uterwei-Skieding in zicht

BUITENPOST/SURHUISTERVEEN - De planologische aanpassing van de provinciale weg N358 tussen Uterwei en Koartwâld en van 'De Skieding tot de A7 komt in zicht.

B. en w. van Achtkarspelen hebben het voorontwerp-bestemmingsplan N358 Uterwei-Koartwâld inspraakrijp verklaard. De gemeente vraagt de provincie Fryslân extra archeologische boringen uit te (laten) voeren. Bij twee eerdere boringen is vuursteenafslag gevonden. Dit kan wijzen op een steentijdvindplaats.
Provinciale Staten van Fryslân hebben onlangs het plan voor de aanpassing van De Skieding goedgekeurd, inclusief een fietsbrug (of -tunnel) bij Surhuizum. Naar een tweede ontsluiting van bedrijventerrein Lauwerskwartier wordt onderzoek gedaan. Voor het stuk Uterwei-Koartwâld is de financiering van 'stil asfalt' nog niet rond.

Zing het mee: "Kom, der mar op út en wês der by"

SimmerTime wordt in zomer georganiseerd door Syb van der Ploeg en Piter Wilkens

Syb van der Ploeg en Piter Wilkens organiseren deze zomer SimmerTime. Ze coverden hiervoor het nummer 'In the Summertime'. Luister via de ActiefPlus-app naar het aanstekelijke nummer dat ze bij Weekblad Actief voor het eerst voor publiek speelden. Foto: Actief Media

DOKKUM - Zondag 23 september, maandag 24 en dinsdag 25 september staat er in Dokkum op het terrein van het Harddraverspark een grote circustent. Dezelfde tent staat eerder in het jaar ook een drietal dagen in Heerenveen en in Leeuwarden. Onder leiding van Syb van der Ploeg (zanger van De Kast) en zanger/gitarist/songwriter Piter Wilkens komt daarin een groots muziekspektakel: SimmerTime.

Door Karoline van den Donker

Misschien ken je het festival nog van achttien jaar geleden. Toen organiseerden Syb en Piter namelijk ook al een SimmerTime, in het kader van Simmer 2000. Deze zomer herhalen ze het succesvolle evenement met het oog op Culturele Hoofdstad 2018.

Twee uur, drie talen

SimmerTime is een twee uur durend, drietalig muziek- en theaterprogramma. Het is ook een dagje uit: op het festivalterrein is van alles te beleven. "It Bêste fan Fryslân", vat Piter samen. "Meets en greets."

Televisie-kok Reitse Spanninga stuurt de catering aan en gaat onder meer Fryske Priuwerijkes organiseren. De hapjes en drankjes zijn ecologisch verantwoord en bij voorkeur gemaakt van biologische producten.

"Duorsumens is in belangryk ûnderwerp by SimmerTime", vertelt Syb. Verderop in dit artikel hierover meer, maar nu eerst waarom SimmerTime wordt georganiseerd, juist in 2018.

"Fryslân fan de takomst"

SimmerTime is 'Mienskipsgefoel'

In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 vinden er talloze mooie voorstellingen plaats. Het thema 'mienskip' kan echter naar mening van Syb en Piter meer naar voren komen. "Krekt dat mienskipsgefoel wie sa sterk by SimmerTime yn it jier 2000", zegt De Kast-zanger. "Dêrom organisearje wy nochris in SimmerTime yn it jier fan de Kulturele Haadstêd."

"Wy meitsje al mer as fjirtich jier diel út fan it kulturele hert fan Fryslân", verwoordt Syb. "Wy steane midden yn de Fryske mienskip en wolle it hert fan de Fryske kultuer by de minsken bringe."

Oog voor de nieuwe generatie

Simmer 2000 werd georganiseerd om geëmigreerde Friezen - 'Friezen om utens' - eervol te ontvangen in hun 'heitelân'. Ze kregen een fantastisch programma voorgeschoteld. Het muziekspektakel SimmerTime maakte hiervan deel uit.

Rients Gratama, Maaike Schuurmans, Piter Wilkens en De Kast brachten met hun muziektheater van toen heel wat emoties los. "Wy hawwe fan dit evenemint in dvd en twa cd's makke. Dêrfan binne 80.000 items ferkocht," vertelt Syb om de impact te demonstreren.

"Dat wolle wy wer dwaan", zegt Piter Wilkens, die met zijn alom bekende Friese liedjes hoge ogen scoort bij jong én oud. "Achtjin jier lyn gie it om de emigrant, dy't it Fryslân dat er ferliet werom hope te finen. No stiet de takomst fan Fryslân sintraal: hoe jouwe wy Fryslân troch oan de nije generaasje?"

Topartiesten steken de koppen bij elkaar

Piter Wilkens en Syb van der Ploeg krijgen bij SimmerTime in 2018 de medewerking van artiesten die in het jaar 2000 ook meededen. Rients Gratama is in september 2017 helaas overleden, maar zijn invloed zal zeker doorwerken bij deze nieuwe editie. De voltallige band De Kast doet weer mee, evenals Maaike Schuurmans. Nieuw Fries talent wordt ook betrokken: Johannes Rypma en de multi-instrumentalist Hubert Heeringa bijvoorbeeld.

Bonne Stienstra geeft het theaterdeel vorm, de uitvoering wordt gedaan door niemand minder dan de bekende Friese acteur Freark Smink en actrice Adriana von Bannisseht.

'De takomst fan Fryslân'

SimmerTime, met het thema 'De takomst fan Fryslân', gaat over het behoud en het doorgeven van de Friese cultuur, natuur en taal. Het programma moet geschikt worden voor jong en oud en voor alle lagen van de bevolking. Syb van der Ploeg: "Krekt dy eveneminten dy't foar eltsenien aardich binne, jouwe it 'mienkskipsgefoel'."

"Kritysk mei in knypeach"

Muziek speelt een grote rol en in de theatrale sketches zullen de Friezen anno 2018 zichzelf moeiteloos herkennen. "Humoristysk, kritysk en mei in knypeach", vat Syb van der Ploeg de inhoud van SimmerTime samen.

Veel veranderd in 18 jaar

Er is veel veranderd de afgelopen achttien jaar. "It jier 2000 wie echt yn in oare tiid, as it it jier 2018", zegt Syb. Social media waren er nog nauwelijks, weidevogels waren er juist meer, evenals biodiversiteit. Het typetje MUB, Man út Burgum, zal tijdens SimmerTime zorgen dat het zo actuele onderwerp 'asielzoekers' herkenbaar en vrolijk aan de orde komt in het programma waarin natuurlijk de Friese taal een hoofdrol heeft.

"Wy gien SimmerTime duorsum organisearje"

Duurzaam georganiseerd

Iets anders dat achttien jaar geleden nauwelijks werd besproken in het dagelijks leven van gewone Friezen was het thema duurzaamheid. "No wurdt ús hiele festival duorsum organisearre", zegt Piter.

Stichting JIT en MBN Production

Eigenlijk zijn het niet Syb en Piter die SimmerTime organiseren, maar de Stichting JIT, in samenwerking met MBN Producties.

Stichting JIT is de stichting van Piter Wilkens en Syb van der Ploeg en staat voor 'Jouw it Troch'. "Mei dizze stichting wolle wy evenementen duorsum organisearje", vertelt Piter Wilkens. "It is ús bydrage oan de folgjende generaasje."

Dus moeten de auto's die gebruikt worden voor het festival verplicht blauwe diesel tanken bij het afleveren van de materialen. Voor de muziekinstallaties worden, waar mogelijk, accu's gebruikt die werken op zonne-energie en anders wordt gebruik gemaakt van stroom die fossielvrij is opgewekt.

"Yn de Simmertime"

Deze week lanceerde De Kast samen met Piter Wilkens speciaal voor SimmerTime het nummer 'Yn de Simmertime', een cover van Mungo Jerry uit 1970. "In hearlik nûmer, dat eltsenien sa meisjongt", zegt Piter. Uiteraard zal het deel uitmaken van de voorstelling.

Muziektheater SimmerTime: 17, 18 en 19 juli in Heerenveen | 9, 11 en 12 september in Franeker | 23, 24 en 25 september in Dokkum | Tickets: www.simmertime2018.nl

Bonifatiuscups voor Be Quick Dokkum en VV Kollum

Thomas Wiersma van Be Quick Dokkum aan de bal in de finale U15 Champions League tegen JSG Westring Fulda. Bekijk ook het filmpje. Foto: Lammert Damsma

DOKKUM - Donderdag 10 mei en vrijdag 11 mei werd op het Tolhuispark en Dokkum de derde editie van de internationale Bonifatiuscup afgewerkt. De Bonifatiuscup is een internationaal jeugdvoetbaltoernooi voor teams U13 en U15, georganiseerd door VV Dokkum en CSV Be Quick Dokkum. Ruim 400 voetballers waren actief op beide dagen.

CSV Be Quick Dokkum kwam goed voor de dag en wist zowel het U13 toernooi als het U15 toernooi (Champions League) te winnen. VV Kollum won de U15 Europa League. In de vorige edities was nog geen team uit de regio erin geslaagd bij één van de leeftijdscategorieën de eerste prijs in de wacht te slepen. SV Horas Fulda won de penaltycontest met het hoogte scoringspercentage van ruim 93 procent van alle 24 deelnemende teams. Het Bonifatius All Star Team en de Copplestone Colts ontvingen voor hun instelling de 'Bonispirit Award'.

'Voetbalbeleving voor de Jeugd' is het motto van het toernooi. Dat kwam donderdag en vrijdag in veel onderdelen van de twee dagen terug. Het ging om de prijzen maar meer nog om de hele belevenis voor de deelnemers en meegereisde ouders en supporters die twee dagen in Dokkum verbleven. De opening en huldiging van het toernooi op donderdagochtend en de finales op vrijdagmiddag werden aangekleed met muziek, rook en entertainment. En er waren verschillende activiteiten rond het voetbal zoals een penaltycontest, een gezamenlijke avondmaaltijd, een avondactiviteit voor de spelers en een stadswandeling voor ouders en aanhang. In de finale van de leeftijdscategorie U13 moesten Be Quick Dokkum en VV Balk het tegen elkaar opnemen. VV Balk had in de halve finale nipt gewonnen van Velocitas 1897 uit Groningen en Be Quick Dokkum won in een kraker van het sterke Sportlust'46 uit Woerden met 3-2. De finale was spannend en vol strijd. Een late treffer na een scrimmage voor de goal betekende de 1-0 voor Be Quick en dat gaven de Dokkumers niet meer weg. In de categorie U15 Champions League bereikte JSG Westring Fulda de finale na een sterke eerste dag met onder meer winst in de eerste wedstrijd tegen Be Quick Dokkum en winst in de halve finale tegen SV Bon Boys uit Haaksbergen. Westring Fulda kwam in de finale wederom Be Quick Dokkum tegen dat Heerenveense Boys uitschakelde in de halve finale na een lange penaltyserie.

In de finale kwam Westring op voorsprong in de eerste helft, maar Be Quick Dokkum slaagde er snel in gelijk te maken. Het bleef spannend tot de laatste minuut, maar er werd niet meer gescoord en zo werd voor het eerst bij de Bonifatiuscup de finale beslist met penalty's. Be Quick bleef foutloos en omdat Westring eenmaal miste in de serie, was de cup voor de Dokkumers. VV Kollum versloeg Ropta Boys in de finale U15 Europa League met 2-0. VV Kollum bereikte de halve finale na een knappe winst op GVAV-Rapiditas uit Groningen in de halve finale. Ropta Boys won in de halve finale nipt de derby van VV Dokkum.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd tweedaags toernooi en gaat door met het uitbouwen van het evenement. De volgende editie van de Bonifatiuscup wordt op 30 mei (Hemelvaartsdag) en 31 mei 2019 gespeeld.
Via de volgende link kom je bij alle uitslagen, verslagen, nieuwsberichten en foto albums van de Bonifatiuscup 2018: http://www.bequickdokkum.nl/bonifatiuscup-2018-het-aftellen-is-begonnen/. Zie ook de Facebookpagina van de Bonifatiuscup: https://nl-nl.facebook.com/bonifatiuscupdokkum/.

Tennisspektakel bij tennisclub DLTC in Drachten

DRACHTEN - Van 18 tot en met 21 mei barst het weer los op tennispark De Folgeren in Drachten. Tennisvereniging DLTC verwelkomt circa 250 spelers tijdens het jaarlijkse Pinkstertoernooi. Dit Pinkstertoernooi is het grootste tennistoernooi van Friesland.

Tot aan het buitenland toe is er belangstelling voor het Intersport Evink Pinkstertoernooi. Tijdens deze zevenenveertigste editie staan meer dan 240 wedstrijden gepland. Op vrijdagmiddag 18 mei om 16.30 uur start het toernooi; de finales worden Pinkstermaandag 21 mei gespeeld. De grootste afvaardiging komt van DLTC zelf met veertig deelnemers. Een aantal van twintig deelnemers komt uit Duitsland; uit Zoetermeer komt een afvaardiging van 32 deelnemers.

De andere deelnemers komen uit Den Helder, Woerden, Maastricht, Amsterdam, Groningen en Friesland, dus uit alle delen van Nederland. Het tennispark zal ook plaats bieden aan ongeveer zeventig tenten, campers en caravans.

In dit open toernooi worden wedstrijden gespeeld in alle categorieën, speelsterkte 3 tot en met 7. Er is dus toptennis te verwachten.

DLTC nodigt belangstellenden uit om tijdens het toernooi het tennispark te bezoeken en te genieten van spannende wedstrijden. De toegang is gratis.

Classic TT: oude motoren Drachten

DRACHTEN - Op zondag 3 juni wordt industrieterrein 'A7 Zuid' omgetoverd tot een motorracecircuit. Alle deelnemers berijden motoren van tenminste vijfentwintig jaar oud in verschillende klassen, van 50cc tot 750cc.

Zowel solomotoren als ook de immer spectaculaire zijspannen komen aan bod. De toeschouwers hoeven zich die dag geen moment te vervelen, naast een kijkje in het rennerskwartier is er een druk programma en ook aan de inwendige mens is gedacht. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt in Drachten. De organisatie wordt verzorgd door BOT motorsport. BOT Motorsport, staat voor Back On Track Motorsport, bestaat sinds vorig jaar en is aangesloten bij de KNMV.

BOT Motorsport heeft als doel met het organiseren van classic racedemonstaties een beeld te geven over de klassieke motorsport in de periode tussen de Tweede Wereldoorlog en de tachtiger jaren. Men rijdt op klassieke machines die door de rijders gekoesterd worden met het doel om het publiek te laten genieten van een rijdend motormuseum, waarbij niet de snelheid maar de gezelligheid hoog in het vaandel staat. Vanaf 10.00 uur 's morgens beginnen de coureurs met hun trainingsronden en 's middags komen alle klassen nog twee keer aan de start. De bezoekers hebben gratis toegang tot het evenement en het rennerskwartier. Start en Finish is bij Alzerda en Dam op de Galvanilaan 2. Gastrijders zijn welkom, wel eerst even aanmelden via de website www.botmotorsport.nl.

Be Quick Dokkum put hoop uit winst op kampioen

Martijn van Roeden van Buitenpost ontwijkt een tackle van Ynte Koopal van Be Quick Dokkum. Foto: Kiepie.nl

BUITENPOST - Voetbalvereniging Buitenpost heeft zaterdag drie punten verspeeld aan Be Quick Dokkum. Voor de kampioenen stond er niets meer op het spel, hetgeen op het veld zichtbaar was.

Voor de Dokkumers dreigt de nacompetitie, maar de ploeg kon ondanks de noodzaak om punten bijeen te sprokkelen niet overtuigen op sportpark De Swadde. Toch vielen er maar liefst zeven doelpunten in het matige duel. De wedstrijd eindigde in 3-4.

Be Quick Dokkum startte vol ontzag tegen de kampioensploeg. Na wat speldenprikjes van de Blauwkes maakten de Dokkumers na een half uur helemaal uit het niets de 0-1. De eerste kans voor Richard Kempenaar was meteen raak. Drie minuten later viel er weer een prachtig doelpunt: Aldert Hietkamp verdubbelde de voorsprong. Amper vijf minuten later soleerde Rolf Dijk richting het Dokkumer doel en schoot schitterend binnen: 1-2. In blessuretijd van de eerste helft leverde Wim de Vries een mooie voorzet op Rudmer Loonstra die de gelijkmaker binnenkopte. Na rust had had Folkert van Dongera zijn vizier goed staan, want even later kopte de Dokkumer raak uit een hoekschop: 2-3. Terecht kwam de thuisploeg ruim een kwartier voor tijd op 3-3. Loonstra legde de bal panklaar terug op invaller Jorrit Terpstra die eenvoudig binnenschoot.
Buitenpost ging op zoek naar de winnende treffer, maar kreeg het deksel op de neus. Rudolf Banga scoorde de vierde treffer voor Be Quick Dokkum, dat handhaving en het ontlopen van de nacompetitie nog in eigen hand heeft.

De Kennedymars staat in augustus op het programma. Foto: Ingezonden

Kennedymars

DRIEZUM/WALTERSWALD - De paden op, de lanen in tijdens het wandelweekend van 24 en 25 augustus. Sportdriewo uit Driezum en Wâlterswâld organiseert dan de Kennedymars Fryslân, de 25 en 40 kilometer Nachtmars, de 25 en 40 kilometer Dagmars en de 8 kilometer Juniormars.

Er is extra aandacht voor muziek, theater en andere culturele activiteiten. Daarnaast worden de Nachtmarsen in ere hersteld. Dit betekent dat de Kennedymars Fryslân en de 25 en 40 kilometer Nachtmars op vrijdagavond 24 augustus van start gaan. Op zaterdag 25 augustus is er de mogelijkheid om 8, 25 of 40 kilometer te wandelen. Op de vernieuwde website www.sportdriewo.nl is alle informatie te vinden. Programma: Avond4daagse van 29 mei - 1 juni. Zomer-MTB 28 juli (tijdens de Paardendagen). Wandelweekend 24-25 augustus (met Kennedymars Fryslan en diverse Dag- en Nachtmarsen). Herfst-MTB op 10 november (editie 5).

Drachtster Boys incasseert tik van VV Pernis

De zaalvrouwen van Drachtster Boys hebben thuis iets recht te zetten tegen VV Pernis. Foto: Romke Visser

SCHIEDAM - Vrijdag werd de eerste wedstrijd in de finale om het landskampioenschap bij de zaalvrouwen gespeeld. Net als afgelopen seizoen stonden Drachtster Boys en vv Pernis tegenover elkaar. Drachtster Boys verloor en moet vrijdag in de return thuis aan de bak.

Het begin van de wedstrijd was wat voorzichtig aan beide kanten. Drachtster Boys probeerde, met de vele aanvalspatronen die de ploeg beheerst, in afwisselende aanvallen de verdediging te passeren. Al vroeg in de wedstrijd wist vv Pernis de score te openen. Dounia El Biyar liep van achteruit door en na de combinatie met Jennifer Oliveira schoof zij de bal langs keepster Anna Reitsma in de verre hoek: 1-0.

Pernis wilde de score snel uitbreiden en kreeg hier gelijk twee grote kansen voor. Felicia Sedighi tikte de bal van dichtbij echter net naast en Oliveira zag haar schot ook naast gaan. Aan de andere kant was Lotte Donath dichtbij. Op aangeven van Rianne Mulder schoot zij van afstand gericht, maar ook deze doelpoging ging net naast. Anna Reitsma moest een aantal keer tot het uiterste gaan om redding te bieden op doelpogingen van onder andere Oliveira en Fernandes. Ook Bianca Troost liet haar klasse zien en kon voorkomen dat Jessie Prijs en Tjitske Sikma de gelijkmaker binnenschoten. Met nog vijf minuten op de klok werd er dan toch weer gescoord. Het was wederom Pernis dat het gaatje in de verdediging had gevonden. Een hoge voorzet van achteruit van Vivienne Knegtmans werd knap over Reitsma getikt door Oliveira: 2-0. Met een 2-0 tussenstand gingen beide ploegen de kleedkamers in.

Drachtster Boys kwam na rust fel terug in het veld. Esther van Toledo dribbelde door de verdediging van de thuisploeg en Pernis had een overtreding nodig om haar af te stoppen. De hierop volgende vrije trap werd door Van Toledo zelf genomen en zij schoot de bal hard en bekeken in de verre hoek: 2-1. Het tempo in de tweede helft lag iets hoger. Het bekende recept van Pernis deed Drachtster Boys opnieuw de das om. Een hoge voorzet op de diepe spits Fernandes werd teruggelegd en de doorgelopen Sedighi schoof de bal vervolgens beheerst in de verre hoek: 3-1.

Drachtster Boys deed snel wat terug; Esther van Toledo schoot de aansluitingstreffer nog geen minuut later binnen. Van afstand schoot zij hard via de binnenkant van de paal raak: 2-3. In de slotfase speelde Drachtster Boys weer met de meevoetballende keeper. Op deze manier probeerde het wat te forceren en de verdediging van de thuisploeg te verrassen. Het slotoffensief was voor Bianca Troost. Met nog een halve minuut op de klok kon Troost het schot van Van Toledo vangen en met een snelle dropkick schoot zij de bal vervolgens knap in het lege doel. Hiermee zette zij de eindstand 4-2 op het scorebord.

Acromedailles Turnlust Hallum en Wardy Kollum

Enola Kramer, Sjoukje Spijkerman en Meta van Dekken van Wardy Kollum. Foto: Ingezonden

DEN BOSCH - In Den Bosch werd zaterdag de tweede halve finale acrogymnastiek D/E gehouden.

Turnlust Hallum

Turnlust Hallum had zich met drie teams hiervoor geplaatst en wist zondag deelname aan het NK zeker te stellen. Zowel bij de junioren E als bij de senioren E wisten de drie teams bij de eerste vijf te eindigen. Renske Anema en Maaike Nynke Steegstra, junior E, behaalden met hun oefening het podium. Zij lieten een technisch zeer sterke oefening zien en ze kregen van de vakjury de hoogste technische score. Hun oefening werd dan ook beloond met een zilveren medaille. Op 9 juni reist Turnlust Hallum met drie enthousiaste teams af naar Oss voor het NK Acro D/E.

Acro Academy

Arjenne Steenbergen uit Burgum vormt met haar partners Myrthe Tognini en Nova Houtman een trio. Ze zijn een combinatieteam van FC Meppel met topsportstichting Acro Academy. In een súperspannende finale greep Arjenne met haar partners nét naast het eremetaal en behaalde ondanks hun prachtige finaleoefening een vierde plaats op dit internationaal toernooi.

Wardy Kollum

Wardy Kollum werd vertegenwoordigd door het E-seniortrio Meta van Dekken, Enola Kramer en Sjoukje Spijkerman. Met een prachtige oefening wisten ze een puntentotaal van 23,870 te behalen en hiermee lieten ze alle andere teams achter zich. Met deze mooie gouden medaille op zak mogen ze zich op gaan maken voor de Nederlandse kampioenschappen die op 9 juni is Oss plaatsvinden.

Dokkumer Avond vierdaagse

DOKKUM - De wandelvereniging Dokkum organiseert van maandag 4 juni tot en met donderdag 7 juni (voor de tweeënzestigste keer) de Avondvierdaagse. De deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden: 5, 10 of 15 kilometer.

De start is elke avond bij sporthal de Doelstien aan de Woudweg in Dokkum, hier is ook elke avond de finish. De routes zijn per avond verschillend en het is ook mogelijk om één van de vier avonden mee te lopen. Het Rode Kruis is alle avonden op de routes aanwezig om zonodig eerste hulp te verlenen. Om opstoppingen bij het oversteken te voorkomen verzoekt de organisatie de 10 en 15 kilometer te starten om 18.00 uur en de 5 kilometer om 18.15 uur.

Maandagavond 4 juni is de Aalsum route. Dinsdagavond 5 juni is de Raard route. Woensdagavond 6 juni is de Wouden route. Donderdagavond 7 juni wordt een extra feestelijke laatste avond omdat de deelnemers worden gevraagd gekostumeerd mee te lopen op de routes. Op deze avond word de Bruggenroute gelopen.

Diverse scholen, verenigingen, groepen en personen nemen elk jaar weer deel aan de Avondvierdaagse. Vorig jaar mocht de organisatie op meer dan duizend deelnemers rekenen. Wandelvereniging Dokkum hoopt dit jaar ook weer te mogen rekenen op een groot aantal enthousiaste deelnemers.

Goede kritieken twirlers De Marko's

De kidsgroep presteerde prima. Foto: Ingezonden

GRONINGEN - Zaterdag stonden de Twirlingwedstrijden in Groningen op het programma. De kidsgroep van De Marko's uit Burgum deed mee aan deze NBTA-wedstrijden en kreeg goede kritieken. Ook Sylvia Loois kwam op de tweebaton uit voor De Marko's. Zij gooide hoge ogen en ontving een prima juryrapport.

Fierljeppen Burgum uitgesteld tot juni

BURGUM - De Ljeppersklup Burgum verplaatst de traditionele eerste wedstrijd van het seizoen op 19 mei, de Eelke Scherjon Memorial, naar juni.

"We hoopten juist in het Pinsterweekend van 2018 deze prachtige klassieker te kunnen houden. De ervaring leert dat er in zo'n weekend ook veel vakantiegasten in de regio zijn die de wedstrijden komen bezoeken", aldus het bestuur van de Ljeppersklup. De bouw van de nieuwe jeugdaccommodatie en de renovatie van de bestaande accommodatie heeft ernstige vertraging opgelopen door het natte najaar en de late vorstperiode. De Ljeppersklup Burgum werd in de gelegenheid gesteld om bij de inrichting van het Wetter- en Willepark Oost haar accommodatie te vernieuwen. Er werd een nieuw bassin gegraven en nieuwe walbeschoeiing aangebracht. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe supermoderne verrijdbare schansen. De Eelke Scherjon Memorial is nu woensdag 20 juni om 19.00 uur.

Drie keer ritmisch zilver voor OBQ/DFS

DEN BOSCH - Zaterdag was in de Maaspoort de tweede landelijke groepswedstrijd ritmische gymnastiek eerste divisie tijdens het IAG event. Deze wedstrijd op het hoogste niveau is daar altijd een combinatie van topsporten.

Zo werd de ritmische en acrowedstrijd afgewisseld. De prejuniorengroep met Nijah de Boer, Djura Posthumus, Yalena Klijnsma, Femke Del Grosso en Seraya Broersma liet een fraaie baloefening zien, goed was voor een tweede prijs. Door fouten met de hoepel eindigden ze op de zevende plaats. De benjaminsgroep met Seraya Broersma, Femke Del Grosso, Lis Stinstra en Indy Veltman draaide een nette oefening zonder materiaal en werd tweede met 11.75. De hoepeloefening verliep verre van vlekkeloos en ze hadden met 7.70 een tweede prijs. De gymnasten gaan naar het NK in Ahoy.

Dure nederlaag Wêz Handich/DOW

RIJSWIJK - De korfballers van Wez Handich/DOW uit Rottevalle en Eastermar verloren in Rijswijk van Refleks. Voor de ploeg die de wedstrijdpunten binnen zou slepen, is handhaving zo goed als zeker.

De ruststand was 10-11 in het voordeel van WH/DOW. Na de pauze maakte Refleks meteen de gelijkmaker. Daarna werd er om en om gescoord, waarbij de wedstrijd nog alle kanten op kon. De laatste tien minuten was de afronding bij Refleks beter verzorgd en Refleks sloeg een gaatje van drie punten. WH/DOW kon dit verschil niet meer overbruggen, wat resulteerde in 22-16. Voor Wez Handich/ DOW blijven de laatste twee wedstrijden belangrijk. Met een verschil van twee punten op de nummer 7 is het noodzaak om de volgende thuiswedstijd op 27 mei om half 3 punten te pakken tegen Synergo.

Acroprijs DFS

OSS - In Weekblad Actief vermeldden we vorige week dat een acroduo van DFS uit Burgum op 5 mei een tweede prijs behaalde tijdens de halve finale acrogymnastiek voor de Nederlandse kampioenschappen in Oss. De prijswinnaars zijn geen duo, maar een trio, bestaande uit Rianne Kooi, Femke van der Meer en Eline Kooi. Daarmee plaatsten ze zich voor de NK finale van zaterdag 9 juni in Oss.

Paardensport

HARICH - Leden van paardensportvereniging LR/PC de Marruters uit Eastermar hebben mooie prestaties neergezet afgelopen weekend. Jan de Boer werd eerste in de klasse M-springen categorie CDE met zijn pony Rocky B en met Kantjes Freek won hij een eerste prijs in de klasse Z-springen categorie CD. Melissa Kloosterman won in Coevorden met het paard Joompels de klasse BB-springen met 78,5 stijlpunten.

Dinsdag 8 mei was in Drachten een dressuurwedstrijd voor pony's. Chinouk Weststrate van It Bytling uit De Westereen behaalde met Liberty's Ulite in de klasse L1/L2 categorie de derde prijs met 192,5 punten. Met haar pony Liberty's Contessa de la Luna reed ze in dezelfde klasse twee proeven. De scores van 187,5 en 187 punten waren niet voldoende voor een prijs, wel voor winstpunten.

Volleybalheren 2 van Suameer kampioen

Het kampioensteam van SV Suameer 2. Foto: Ingezonden

SUMAR - De volleybalheren 2 van SV Suameer zijn kampioen geworden van de C-Poule OVK-Friesland (Onderlinge Volleybal Kompetitie). Hiermee promoveren ze naar de B-Poule.

De heren 2 volleybalteam van Sumar is het jeugdige team van de sportvereniging. Vorig seizoen waren er genoeg spelers om een tweede team op te starten. Het team heeft toen een halve competitie gespeeld, waarin ze direct een derde plek hebben veroverd. De doelstelling van dit seizoen was dan ook duidelijk. Promoveren door kampioen te worden. In de eerste seizoenshelft kampte het team met wat blessures. Ze kregen hulp vanuit heren 1 om genoeg spelers in het veld te krijgen. Het was duidelijk: er moesten extra leden worden gezocht. Deze werden gevonden en daarna kon het team er weer vol tegen aan. Het team draaide perfect en de laatste wedstrijden werden met gemak gewonnen. Na promotie komen ze in dezelfde poule als heren 1. Hier zullen ze alles op alles moeten zetten om zich te handhaven. Aangezien de beide teams nu in dezelfde poule zullen spelen is de club nog druk op zoek naar extra spelers. Dit voor heren 1 (het 50+ team) en heren 2 (het jeugdteam).

Op de foto staand van links naar rechts: Sijbren Bruinsma (trainer), Douwe Hummeling, Auke van der Bijl, Engbert de Haan. Op de knieën van links naar rechts: Reinder Boomsma, Auke Hansma en Roy Lijkelema.

Broekster Boys zet Wykels Hallum opzij

Wykels Hallum (rood-geel-zwart tenue) was de mindere van Broekster Boys, maar is al veilig. Foto: Jacqueline Jongsma

HALLUM - Broekster Boys won de lastige uitwedstrijd van Wykels Hallum. De ploeg van oud Broekster Boys speler Yko de Boer staat op de elfde plaats, maar staat inmiddels bekend als een reuzendoder.

Tegen de top 6 werden door Wykels Hallum maar liefst 11 punten behaald. In de race voor het kampioenschap mogen geen fouten gemaakt worden en dat deed Broekster Boys zaterdag dan ook niet. Na een wedstrijd met veel strijd in de eerste helft en prima voetbal in de tweede helft werd er een 0-4 overwinning binnen gehengeld. Wykels kwam prima uit de startblokken want in de eerste minuut moest keeper Johan Vonk al handelend optreden op een uitstekende kans voor Pieter Dijkstra. Ook spits Jurjen Bosch kwam enkele malen in goede scoringspositie, maar de gasten hielden hun doel schoon. In de twaalfde minuut zou een zondagsschot van Sander Jongsma naast het doel verdwijnen, maar de bewegelijke spits Juryan Dantuma wist met zijn grote teen de bal een andere richting te geven en deze plofte pardoes achter de verbouwereerde keeper Louwerens Desmond: 0-1. Broekster Boys verdubbelde vlak voor rust toch de voorsprong. Een dieptepass op Rienk de Haas kreeg een vervolg door Piet Wessel Dijkstra die met een vernietigend schot uithaalde: 0-2 rust.

Zes minuten na de hervatting werd de wedstrijd al op slot geschoten. Een lepe bal van Riemer Doornbos zette Hendrik Bouma in een 'een op een situatie'. Bouma scoorde de 0-3. Topscorer Rienk de Haas pikte even voordat hij gewisseld werd, weer zijn doelpuntje mee toen hij alert reageerde op een slechte terugspeelbal van de achterhoede van Wykels: 0-4. Zaterdag speelt Broekster Boys tegen SC Stiens. Uit werd met 5-1 verloren. De belangen van de wedstrijd zijn duidelijk. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.

Promotie bij Release Dokkum

Kirsten Wiersma, promotie naar de beginnersklasse. Foto: Ingezonden

GRONINGEN - Kirsten Wiersma van Release Dokkum won met haar nerd show in de Solo Dance Twirl Preteen Novice goud op het majorette/twirl concours.

Ze promoveert naar de beginnersklasse. Ketsia Gruintjes behaalde met haar 1 baton en Dance Twirl in de Preteen Intermediate goud. Miranda Koster won zilver met haar Super-X-Strut in de Senior Intermediate klasse. In de Duo Dance Juvennile Introductieklasse werden Evie en Nynke de Jong als eerste geplaatst in de Novice klasse, in de Solo Juvenile Introductie werd Femke Leistra eerste en Mara Faber tweede, beide meiden werden in de Beginnersklasse geplaatst. Het Showteam plaatste zich met in de Ensemble Dance Twirl Senior Intermediate voor het NK Twirl. Met de solo Dance Twirl won Jeska Leistra zilver in de Juvenile Novice. In de Senior Intermediate scoorde Samantha Gjaltema goud en Marije Kok zilver. Het A-team won in de Team Dance Twirl Senior Beginner goud (en plaatsing NK).

SC Cambuur naar vv Zwaagwesteinde

DE WESTEREEN - Op woensdagmiddag 30 mei wordt er bij vv Zwaagwesteinde een voetbalmiddag gehouden door en in samenwerking met SC Cambuur.

In een drie uur durend programma krijgen de kinderen een veld- en animatieprogramma voorgeschoteld onder leiding van officiële Cambuur jeugdtrainers en ervaren ze hoe het is om te trainen als een echte profvoetballer. De voetbalmiddag is bedoeld voor jongens en meisjes tussen de 6 en 15 jaar oud die wel of niet op voetbal zitten. Deze kinderen ervaren deze middag dus hoe het is om één middag door het leven te gaan als een echte eerste elftalspeler van SC Cambuur. De voetbalmiddag begint om 15.00 uur en eindigt om 18.00 uur. De kosten voor deze middag zijn
€ 25 per deelnemer. Ga naar: www.cambuur.nl/voetbalkampen om je in te schrijven.

KV Veenwouden niet scherp tegen Joure

FEANWALDEN - De korfballers van KV Veenwouden verloren zaterdag van KV Joure.

Na een snelle strafworp in de eerste minuten van de wedstrijd mocht Veenwouden de score openen. Hierna was het momentum helaas bij Joure. Nienke van Breeden lukte het wel om nog twee ballen door de korf te gooien waardoor de rust aanbrak met 3-9. Het spel en de verdediging waren prima op orde, maar de scherpte ontbrak. Veenwouden kwam redelijk goed uit de startblokken met doelpunten van Bert van der Meer, Anna Tadema en Henk Moorlag, maar het verschil bleef: 9-16. Op 26 mei treedt Veenwouden aan tegen koploper Spannum in het gelijknamige dorp.

Doelpuntenmakers KV Veenwouden: Henk Moorlag 5, Nienke van Breeden 2, Bert van der Meer en Anna Tadema beiden 1.

Nipt verlies korfballers Vlug en Vaardig

GARYP - Na de winst van Noordenveld 1 op Sparta (Zevenhuizen) 1 vorige week, was degradatie voor de hoofdmacht van Vlug en Vaardig helaas reeds een feit. Dit betekent dat Vlug en Vaardig volgend seizoen in de derde klasse uitkomt.

V&V kwam sterk uit de startblokken, met doelpunten van Remco Schraa, Martha van der Kooi, Femke Feenstra en Jan Jacob van der Zee: 6-2. Door verschillende wissels kwam Noordenveld terug in de wedstrijd: 9-7. Na de pauze nam Vlug en Vaardig weer het voortouw met doelpunten van Remco Schraa en Jan Jacob van der Zee. Echter bleef Noordenveld deze keer bij en kwam met een stand van 11-11 weer op gelijke hoogte. Pieter de Jong mocht tijdens zijn één minuut durende wisselbeurt de stand op 12-11 zetten. Noordenveld trok toch aan het langste eind: 16-17.

FMT Sport scoort in Blauwe Stad

OOSTWOLD - Zaterdag stond FMT Sport uit Oentsjerk en Feanwâlden met vijftien judoka's op de mat in Blauwe Stad (Oostwold).

In de beginnerspoule eiste Daphne Tienstra (8 jaar, tot 30 kilo) het goud voor zich door alle partijen te winnen. Judith Groothoff (12 jaar, plus 52 kilo) en Winette Poepjes (11 jaar) zaten in dezelfde poule. Na alleen maar winstpartijen stonden ze in de finale tegenover elkaar welke door Judith Groothoff gewonnen werd.

Maartje Velstra (9 jaar, tot 30 kilo) versloeg zes keer op rij haar tegenstanders en nam ook de kampioensbeker mee naar huis. Naast alle 'gouden meiden' wist ook een jongen alles overtuigend te winnen. Dinand Trinks (11 jaar, tot 44 kilo) klom op het hoogste podium. Ook waren er zilveren en bronzen medailles voor FMT Sport.

Ribs Royal: maaltijden van slagerskwaliteit thuis bezorgd

"De dikste spare ribs van Drachten" verkrijg je via het bezorgrestaurant van Slagerij De Vos

Een medewerker van Ribs Royal grilt vlees voor een Trip to the Ribs op de lavagrill. Foto: Actief Media

DRACHTEN – Bezorgrestaurants zijn 'in' vandaag de dag. Slagerij De Vos in Drachten vond echter dat er een belangrijke doelgroep vergeten werd. Liefhebbers van ambachtelijk bereide vleesspecialiteiten konden geen lekkere maaltijden online bestellen en thuis laten bezorgen. De eigenaren van Slagerij De Vos, Erik Vos en Maaike de Boer, sprongen vier jaar geleden in het gat en richtten Ribs Royal op. Het was de eerste combinatie van een slagerij en een bezorgrestaurant in Nederland.

De nieuwe formule is een gouden zet gebleken. Er is veel vraag naar kwalitatief goede bezorgmaaltijden in Drachten en omgeving. Waar het bezorgrestaurant van slagerij De Vos eerst alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend was, kun je inmiddels zeven dagen per week tussen 15.30 en 21.00 uur eten thuis laten bezorgen. "Voor een goede prijs komt het restaurant bij jou thuis", zegt Maaike."En wij leveren natuurlijk slagerskwaliteit". De gerechten worden binnen een straal van twintig kilometer geleverd.

De naam Ribs Royal doet vermoeden dat het restaurant alleen spare ribs levert, maar het assortiment is veel groter. "Wij bieden naast spare ribs grillspecialiteiten aan zoals burgers, rib eye, varkenshaas, saté, mixed grill en pulled pork. Wij hebben echter ook heerlijke visgerechten en zelfs een vegetarisch menu", aldus Maaike. "Alle gerechten kunnen compleet geleverd worden met voor-, bij- en nagerechten en dranken".

Het vlees komt uit de regio en de gerechten worden ambachtelijk bereid. De spare ribs zijn volgens Maaike "de dikste van Drachten, met veel vlees". Omdat de spare ribs eerst vierentwintig uur in de pekelmarinade liggen en daarna heel langzaam gegaard worden, is het vlees ontzettend mals. De grillgerechten worden bereid op de
lavagrill voor een ultieme smaaksensatie.
Wie zichzelf echt wil verwennen, bestelt een 'Trip to the Ribs'. Dit is een grote schaal vol met vlees, aangevuld met gebakken aardappelen, frites, salade, sauzen, stokbrood en ijs van Ben & Jerry's. "Veel mensen eten hier wel twee dagen van", lacht Maaike.

Bestel ook! Dat kan via www.ribsroyal.nl, 0512 524 622 of via de Ribs Royal-app.

Aanmelden voor Vredeman de Vries Prijs

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân reikt dit jaar de Vredeman de Vries Prijs voor architectuur uit. De provincie wil met deze prijs de belangstelling voor architectuur bij een breed publiek vergroten. Kandidaten voor de provinciale architectuurprijs kunnen zich tot 25 mei aanmelden bij organisatie Keunstwurk (www.keunstwurk.nl).

De Vredeman de Vries Prijs van de provincie Fryslân is een jaarlijkse prijs: het ene jaar voor architectuur en het andere jaar voor vormgeving.

Beoordeling

Bouwwerken die in aanmerking komen voor de prijs zijn in 2016 of 2017 gerealiseerd in Fryslân en ontworpen door een architect. De aanmeldingen worden beoordeeld door een jury. De jury nomineert de inzendingen en kiest uit de nominaties een uiteindelijke prijswinnaar. De prijs wordt in oktober 2018 uitgereikt aan zowel de architect als opdrachtgever van het winnende bouwwerk.

Vredeman de Vries staat bekend als grondlegger van de
Antwerpse Renaissancestijl

Hans Vredeman de Vries

De prijs is vernoemd naar Hans Vredeman de Vries. Deze architect, planoloog, tekenaar en kunstenaar is in 1527 in Leeuwarden geboren. Daarnaast staat hij bekend als de grondlegger van de Antwerpse Renaissancestijl.

Startersavond voor ondernemers

KOLLUM - Om succesvol te kunnen ondernemen, is het natuurlijk belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. De zes gemeenten in Noordoost Fryslân die samenwerken binnen het samenwerkingsverband Netwerk Noordoost organiseren daarom opnieuw een startersavond voor beginnende ondernemers.

De informatieve avond vindt dit voorjaar plaats op dinsdagavond 29 mei 2018 in het gemeentehuis van Kollum (Van Limburg Stirumweg 18 9290 AA Kollum). Vanaf 19.00 uur staan de deuren open. Het programma begint om 19.30 uur.

In het eerste deel van deze bijeenkomst worden tips gegeven voor het starten van een bedrijf en het ondernemerschap. Wat komt er allemaal bij kijken en welke ondernemersvaardigheden zijn nodig? Daarna vertellen onlangs gestarte ondernemers hoe zij dit ervaren hebben.

Vervolgens is er een 'startersmarkt' waarbij verschillende personen en instanties specifieke informatie geven over het starten van een bedrijf. Hierbij zijn onder andere de Belastingdienst, een bank, het UWV en de gemeenten aanwezig. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met andere startende collega-ondernemers na te praten.

Deelname aan de startersavonden is gratis. Startende ondernemers en andere belangstellenden kunnen zich voor 25 mei aanmelden op www.dwaande.nl/starters. Meer informatie is verkrijgbaar bij Ilona Boekhorst van de gemeente Achtkarspelen, per e-mail i.boekhorst@achtkarspelen.nl of telefonisch via 14-0511.

Uw lichamelijke klachten in beeld bij Fysio Bakker middels echografie

Bij Fysio Bakker kunt u terecht voor echografie. Foto: Ingezonden

DRACHTEN - Om uw klachten in beeld te krijgen kunt u bij Fysio Bakker terecht voor echografie. Rene Bosch, echografist en fysiotherapeut legt uit: "Sinds een aantal jaar beschikken wij over echografie-apparatuur. Hiermee kunnen wij een aantal klachten waarmee mensen vaak lang rondlopen goed in beeld brengen. De meeste mensen kennen de echografie alleen vanuit de zwangerschapsdiagnostiek. Deze techniek kan echter ook heel goed worden toegepast om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven."

Bosch die de masteropleiding echografie gevolgd heeft in Amersfoort verteld een voorbeeld uit de praktijk waarbij echografie een absolute meerwaarde heeft: "Vorige week kwam er een mevrouw met langdurige schouderklachten die was doorverwezen door de huisarts voor echodiagnostiek. Tijdens de echo kwam naar voren dat mevrouw een pees gescheurd had. Normaal gesproken was je eerst begonnen met behandelen, echter nu kon je mevrouw direct terugverwijzen. De huisarts kreeg een uitgebreid verslag met de echobeelden, waarna mevrouw is doorverwezen naar een orthopeed. Op deze manier voorkom je hoge kosten in de zorg doordat je direct efficiënt kunt handelen. Er is dus direct inzicht voor de therapeut, huisarts en patiënt."

Rene vervolgt enthousiast zijn relaas: "Wij hebben een samenwerkingsverband met een aantal sportverenigingen. Zij maken ook gebruik van onze kundigheid op sport- en revalidatiegebied. Wij kunnen bij grote en kleine blessures middels echografie direct een uitspraak doen over de ernst van de blessure en daaraan gekoppeld vrijwel direct de duur van de blessure. Doordat wij de beschikking hebben over een ruim opgezette oefenzaal kunnen wij afhankelijk van de aard van de blessure in samenspraak de patiënt een goed en uitgebalanceerd revalidatieprogramma opzetten. Ook kunnen we bepaalde klachten goed met shockwave behandelen."

Het echografisch onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en is niet belastend of gevoelig. Wanneer de patiënt komt voor het onderzoek wordt een rapport opgesteld inclusief de bevindingen vanuit het lichamelijk onderzoek.

Wilt u een afspraak maken om te kijken wat echografie voor uw lichamelijke klachten kan betekenen? U kunt contact opnemen met Fysio Bakker Surhuisterveen onder telefoonnummer 0512-354248. Ook kunt u Fysio Bakker mobiel bereiken op 06-15118878.

Dijk Optiek - oogmode en oogzorg

Fenna en Theo tonen de nieuwe monturen van J.F. Rey. Foto: Ingezonden

DE WESTEREEN - Bij familiebedrijf Dijk Optiek krijgen klanten persoonlijk advies bij de keus voor nieuwe brillen en contactlenzen. Mede dankzij de nieuwste technieken zijn zij verzekerd van professionele oogzorg.

Eigenaar Theo Dijk: "Wij hebben een ruim assortiment aan oogmode, in alle stijlen en prijsklassen. Denk bijvoorbeeld aan het exclusieve merk J.F. Rey dat originele en innovatieve monturen maakt in de Franse Jura. Net even wat anders! Zo is er voor iedereen wat wils in onze gevarieerde en verrassende collectie."

Naast opticien en contactlensspecialist is Dijk ook optometrist. Een optometrist kan oogafwijkingen en -ziektes opsporen en indien nodig verwijzen naar een oogarts. Om uw bril of lenzen optimaal aan te passen en afwijkingen nog sneller te kunnen signaleren, beschikt Dijk over specialistische apparatuur. Door regelmatig beurzen te bezoeken speelt Dijk Optiek in op de laatste trends.

Ljurkstrjitte 43a | De Westereen | 0511-441705
Info@dijkoptiek.nl | www.dijkoptiek.nl

Hegebeintum: schilderijen, keramiek en sieraden

In Terp Hogebeintum exposeert Sietske Dijkstra handgemaakte sieraden. Foto: Ingezonden

HEGEBEINTUM - In Bezoekerscentrum 'Terp Hegebeintum' zijn tot 30 juni schilderijen en keramiek te zien van Sieger Rodenhuis en handgemaakte sieraden van Sietske Dijkstra.

Aan de wand hangen, prachtig rustgevend, groen en blauw getinte natuurlandschappen. In 1945 werd in Oudebildtzijl Sieger Rodenhuis geboren. Van 1991 tot 1998 woonde hij in Hegebeintum, waar hij zijn hobby pottenbakken ontwikkelde en waar hij naast de terp een winkeltje en atelier had. Na zijn pensionering stopte hij met potten bakken en heeft hij met zijn vrouw Geertje Kingma drie boeken geschreven over Friese adellijke families.
In de vitrine exposeert Sietske Dijkstra haar zelf ontworpen en gemaakte sieraden. De laatste paar jaren is Sietske begonnen met het maken van sieraden van onder andere vilt, wol, kralen en knopen. Ze heeft veel met steen en klei gewerkt en plastieken gemaakt. In tegenstelling tot een sculptuur, waarbij het kunstwerk uit een star materiaal gehakt of gesneden wordt, ontstaat een plastiek door toevoeging uit een beweeglijke massa door modelleren en of gieten.
Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zon-en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Voorspeelavonden
jubilerend Opus 3

HOLWERD - Zoals gebruikelijk houdt muziekschool Opus 3 ook dit jaar weer in mei drie grote voorspeelavonden. Omdat de school in 2018 het zestigjarig jubileum viert, krijgen deze avonden een extra feestelijk tintje.

Bij alles wat er gespeeld en gezongen wordt, zal het getal zestig om de hoek komen en vanzelfsprekend zullen er feestelijke composities worden uitgevoerd. Grote en kleine groepen laten van zich horen, een enkele solist treedt voor het voetlicht en een heterogeen ensemble van formaat staat garant voor een muzikaal spektakel. De voorspeelavonden vinden plaats op 22, 23 en 24 mei in respectievelijk het MFA 'De Ynset' in Holwerd, De Fontein in Dokkum en MFC 't Spectrum in Burdaard. De aanvangstijd is 19.00 uur en de toegang is vrij.

Slepers- en
Shanty's Festival

EARNEWALD - Het Slepers- en Shantyfestival is onderdeel van de de zomeractiviteiten die in Earnewâld onder de noemer 'Eltse snein wat by d'ein!' worden georganiseerd.

De middenstand en locale verenigingen organiseren elke zondagmiddag vanaf 20 mei tot en met 30 september een activiteit die plaatsvindt in en om het centrum van Earnewâld. De spits wordt afgebeten door het Slepers- en Shantyfestival. Zondagmiddag 20 mei is het gezellig druk in de haven met een groot aantal traditionele sleepboten. Om helemaal in nautische sferen te geraken treden de Brêgesjongers op vanaf half drie bij het Toeristenbureau in het dorp. Voor kinderen is er volop speelgelegenheid op het grote piratenschip en de tokkelbaan. De toegang is gratis.

'Boartsje mei fjoer'

NYEGEA - 2018 is in bysûnder jier foar de toanielferiening Nij Begjin yn Nyegea. Rûnom yn 'e provinsje binne allegear kulturele aktiviteiten yn it ramt fan Kulturele Haadstêd 2018. Sa ek yn Nyegea! Nij Begjin spilet dit jier foar it earst in stik op in bûtenlokaasje: 'Boartsje mei fjoer'.

It stik 'Boartsje mei fjoer' is basearre op in wier bard ferhaal yn it jier 1867. Yn dat jier waard der oan de Hegewei yn Nyegea in dûbele moard begien op it echtpear Hiddema. Dizze freeslike died hat nochal wat gefolgen hân. En wat makke dat de dieders safier kaam binne? It stik wurd opfierd efter op it lân oan de Hegewei 21 yn Nyegea, himelsbreed in pearhûndert meter fan it plak dêr't de Hiddema's oan harren ein kamen. De útfieringsdatums op in rychje: freed 1 juny, saterdei 2 juny, freed 8 juny en saterdei 9 juny. De lokaasje is op de Hegewei 21 yn Nyegea. De foarstelling begjint om 21.30 oere en wurdt spile sûnder skoft.

Telefoanysk kaarten bestelle op nûmer 06-10770431 tusken 19.00 en 21.00 oere jûns. De kaarten kostje
€ 15,00 it stik.

Pinksterviering
Bonifatiuskapel

DOKKUM - 'Lopend vuurtje' is het thema van de oecumenische pinksterviering op eerste pinksterdag 20 mei om 10.00 uur in de Bonifatiuskapel te Dokkum. Al vanaf 9.30 uur is er muziek van Unity en de Stedelijke Harmonie. Voorgangers zijn ds. Herman de Vries en ds. Ton van der Wekken. Ook is er aandacht voor de kinderen in de dienst.

In de door de Raad van Kerken georganiseerde dienst wordt gecollecteerd voor de Raad van Kerken en voor een project dat de allerarmsten in India ondersteunt. Na de viering is iedereen welkom om onder het genot van koffie, thee of fris en het meegebrachte lekkers van de aanwezigen Pinksteren gestalte te geven in de onderlinge ontmoeting.

Garageverkoop

HARKEMA - Op zaterdag 27 mei wordt de zevende editie van de Harkemaster garageverkoop georganiseerd van 9.00 tot 15.00 uur.
Inschrijven kan weer via: www.garagekoopjes.com/aanmelden.

Aanmelden als deelnemer graag uiterlijk op 18 mei. Voor het verspreiden van posters, flyers en het onder de aandacht brengen van de garageverkoop vraagt de organisatie per deelnemend adres een kleine bijdrage van €5,-. Natuurlijk bent u ook als bezoeker uitgenodigd om gezellig van garage naar garage te komen struinen op zoek naar iets bruikbaars voor een leuke prijs. Vanaf 22 mei zal er op de site www.garagekoopjes.com weer een pdf worden gepubliceerd met alle deelnemende adressen. Voor meer informatie: mail@garagekoopjes.com of via telefoonnummer 06-40122577.

Theatrale busreis

BAKKEVEEN - De kaartverkoop is gestart voor een theatrale busreis door het landschap van het Koningsdiep en De Boarn op 9, 10, 16 en 17 juni.

Bewoners van zes dorpen belichten facetten van hun geschiedenis op theatrale wijze: de Bakkeveensters bieden bescherming tegen struikrovers en invallende legers. In Beetsterzwaag ontmoet u de markante jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt. Nij Beets confronteert u op cabareteske wijze met het karige bestaan van de turfstekers. De trotse Aldeboarnsters trakteren u op verhalen in een gondel. Akkrum dompelt u onder in negentiende eeuws New York, de wereld van oud-inwoner Frank Cooper en de Jirnsumer Katten nemen u mee op een tochtje varen op De Boarn. Verhalenvertellers maken de reis compleet. Per dag vertrekken er vier bussen, twee vanuit Jirnsum en twee vanuit Nieuw Allardsoog bij Bakkeveen. Kosten volwassenen: € 30,- inclusief lunch, drinken en een geïllustreerd boekje van 128 pagina's over de geschiedenis van het landschap van Koningsdiep en Boarn. Kinderen tot en met 12 jaar € 22,- met lunch en drinken, exclusief boekje. Informatie en kaarten: www.detocht.frl.

Hap & Stap event Foodwalk Buitenpost - Kollum

Het Hap en Stap event Foodwalk Buitenpost - Kollum staat ditmaal in het teken van de bij. Foto: Gerrit Veenstra

BUITENPOST - Op zondag 20 mei van 12.00 tot 17.00 uur vindt het Hap & Stap event van de Foodwalk Buitenpost - Kollum plaats. Het is een wandeling van zo'n acht kilometer door het landschap tussen Buitenpost en Kollum en langs diverse eetbare wilde kruiden.

Bloemenparadyske, De Muzykpleats, OBS De Mienskip, Streekwinkel Op 'e Stâl en het Tuincafé bij De Kruidhof - allen op de route - maken voor de wandelaars weer lekkere hapjes, gemaakt van deze kruiden.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij deze bedrijven. Deelnemers hebben deze dag ook gratis entree in De Kruidhof, Hortus van Fryslân. Ze kunnen een rondleiding doen bij imker Gerard Staats op het Paradyske.

Rondleiding en audiogids

Voor de rondleiding dienen mensen zich apart aan te melden via het Bloemenparadyske. De route is tevens voor het eerst te lopen met een audiogids via de gratis IZI travel-app. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de bedrijven langs de route.
Omdat de foodwalk deze dag in het teken staat van de bij, komen er uiteraard mooie bloemetjes uit. Buiten het Hap & Stap event om is de Foodwalk Buitenpost - Kollum gratis te wandelen.

Sjongkoar
Excentriek

BURDAARD - Zangkoor Excentriek is een koor, maar dan net even anders. Het is een zogeheten doe-koor. Ze zingen voor het publiek, maar net zo goed tussen en met het publiek. Dit met hun brede repertoire. Zowel Fries-, Nederlands-, als Engelstalig. In verschillende stijlen. Van smartlap, volkslied tot de populaire liedjes. Op 18 mei om 20.00 uur treedt het koor op in MFC Het Spectrum Burdaard. Entree: 7.50 euro online tickets koop je via: https://mgtickets.nl/v/572.

Feestavond

DRACHTSTERCOMPAGNIE - Op zaterdag 19 mei is er een Feestavond in Café Aans te Drachtstercompagnie, georganiseeerd door piratenzender PCH. Hier wordt opgetreden door onder andere Trienes Henstra en Feestband Solidair en De Vormers (bekend van 'ik zal dansen op je bruiloft'). Aanvang: 20.00 uur. Kaarten in voorverkoop via Café Aans op station PCH.

Pinksterfeest Veenklooster pakt dit jaar opnieuw groot uit

Op het Pinksterfeest is ook veel te doen voor kinderen. Foto: Ingezonden

VEENKLOOSTER - Vele gezinnen, ouderen en jongeren komen tussen 18 en 21 mei 2018 naar Veenklooster om samen Pinksteren te vieren. Dit jaar staat onder andere Matthijn Buwalda en Damascus op het programma.

Het thema van het christelijke festival is dit jaar: Hoop doet Leven. Op de zaterdagavond komt Matthijn Buwalda met een speciale voorstelling. Matthijn is bekend als liedjesschrijver, zanger en verhalenverteller. Hiphopgroep Damascus sluit het Pinksterfeest af. Bezoek de website voor meer informatie, tickets voor Martin Brand en/of Matthijn Buwalda, en het volledige programma: www.pinksterfeest.com.

Pinksterviering Raad van Kerken

BURGUM - Op zondag 20 mei om 10.00 uur organiseert de Raad van Kerken een Pinksterviering met als thema: De taal verstaan.

De viering vindt plaats in het Iepenloft theater (de Pleats) in Burgum en bij slecht weer in de kerk De Ikker. De viering is voorbereid door de PKN en de Pax Christi parochie uit Burgum. Voorganger is Ds. Jolanda Paans. De muziekvereniging Hallelujah zal de viering muzikaal ondersteunen. De Heilige Geest, die met Pinksteren over de apostelen is uitgestort en ook over mensen van nu wordt uitgestort, helpt ons de blijde boodschap, het evangelie, uit te dragen in de wereld. Door je open te stellen voor anderen en oor te hebben voor de mening van een ander kunnen deuren geopend worden. Elkaars taal verstaan kan helpen om tot onderling begrip en vrede te komen.

Boeken en kunst

DRACHTEN - Zaterdag 19 mei is de inmiddels traditionele boeken- en kunstmarkt weer op de nieuwe locatie. De markt zal op het Museumplein zijn in Drachten. Naast het museum en nabij terrassen.

Gratis entree. De markt is van 10.00 tot 17.00 uur. Boekhandelaren en kunstenaars vanuit het hele land, maar ook lokale artiesten, presenteren zich. Vind antiquarische boeken, echte collectors items, of gewoon dat ene boek of kunstwerk wat je past.

'Vele hemels
boven de zevende'

DRACHTEN - Op donderdag 17 mei staat de voorstelling Vele hemels boven de zevende in Schouwburg De Lawei.

Deze voorstelling, naar de bestseller van Griet Op de Beeck, is een fascinerend en beklemmend familiedrama waarin de personages verwoede pogingen doen zich te ontdoen van de pijn in hun zelfgekozen leven. Uiteindelijk blijken er maar twee mogelijkheden te zijn: de sprong naar de dood of de sprong naar de liefde. De regie is in handen van Ursul de Geer en de cast bestaat uit onder andere Henriëtte Tol, Peter Bolhuis en Stefan Rokebrand. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Maaitiidsevenemint in Ryptsjerk

RYPTSJERK - Het dorp Ryp-
sjerk staat in het weekend van 25 tot en met 27 mei in het teken van kunst, muziek en historie.

In Teetún De Hollen is een Keunstmerk en in het Slachtebosk een foto-expositie. De aanvang is zaterdag 10.00 uur en zondag 11.00 uur. Verder toont Doet Boersma werk op de Nieuwlandsweg 5 en aan de Binnendijk 44 is een expositie in de Lytse Harmonie. Via een historische dorpswandeling (5 kilometer) kan men kennismaken met het verleden van verschillende panden terwijl eendenkorfvlechten bij het Klaasslúske wordt gedemonstreerd. Andere hoogtepunten tijdens het driedaagse Maaitiidsevenemint zijn de theatrale dorpswandeling van 'Yn it Skaad fan 'e Toer', een LF 2018 project, en de drie concerten van de Poolse band Kroke op 24 mei vanaf 20.00 uur en op 26 en 27 mei vanaf 14.30 uur in de PKN-kerk.

Amateurarcheologen in De Schierstins

Het bronzen gordelbeslag dat deel uitmaakt van de collectie van De Schierstins. Foto: Douwe Oosterbaan

FEANWALDEN – Zo nu en dan zie je ze: mensen met een metaaldetector, op zoek naar gouden munten en oude wapens. Deze en andere amateurarcheologen kunnen zaterdag 19 mei naar de Schierstins Feanwâlden voor een ontmoeting- en determinatiedag.

De Dag van de Friese Amateurarcheologie is van 11.00 tot 17.00 uur. Het thema is de volle en late middeleeuwen. Tijdens de dag kunnen amateurarcheologen elkaar ontmoeten en vondsten laten zien. De jonge, maar ervaren amateur-archeoloog Robbert Velt en voormalig provinciaal archeoloog drs. Evert Kramer zijn aanwezig om vondsten te beoordelen naar zeldzaamheid, materiaal en ouderdom. Verder is ook archeoloog Johan van Gent van de partij. Hij is coördinator van de archeologische steunpunten in Friesland (archeologie.frl). Er is een registrator van PAN (Portable Antiques Netherlands) aanwezig, die vondsten van voornamelijk amateurarcheologen registreert. Bovendien toont de educatiegroep van de Schierstins haar project voor basisschoolkinderen, met middeleeuwse voorwerpen: Stins!.

Aanleiding voor de Dag van de Friese Amateurarcheologie is de overhandiging van een bijzonder voorwerp door amateurarcheoloog Robbert Velt. Hij gaf afgelopen herfst een bronzen gordelbeslag in de vorm van een stins – een Fries torenkasteel – aan de voorzitter van de Schierstins in bruikleen.

Augustinusga in teken van Kunstweek

AUGUSTINUSGA - Van vrijdag 25 mei tot en met zaterdag 2 juni staat cultureel hoofddorp Augustinusga helemaal in het teken van de Keunstkrite Kunstweek.

Niet alleen Augustinusga staat bol van kunst en cultuur: in de hele gemeente en zelfs daaromheen zijn activiteiten. De Keunstkrite heeft 35 kunstenaars bereid gevonden voor de kunstroute met clusterlocaties en open ateliers in het weekend van 26 en 27 mei. Dit wordt aangevuld met een kunstmarkt, workshops, muziek en een lezing over Willem Bartel van der Kooij, die in Augustinusga is geboren.

Het slotweekend vindt, net als vorig jaar, plaats op De Buwepleats onder Drogeham. Op zaterdag 2 juni kan men daar terecht voor Kunst&Kitsch, een culturele vintagemarkt met activiteiten en een Kunstveiling van voornamelijk Friese kunst. De Keunstkrite heeft een programmaboekje laten maken dat gratis te verkrijgen is bij bibliotheken, op het gemeentehuis en bij de deelnemende locaties. Bijna alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en rolstoelvriendelijk. Stichting Keunstkrite Twizel, opgericht in 2009, heeft ongeveer 25 vaste vrijwilligers.

In de kunstweek wordt samengewerkt met lokale ondernemers en andere culturele organisaties. "We zijn een regionaal actieve organisatie en dus is het logisch dat we ons steentje lokaal bijdragen. Andersom krijgen we ook steun van het bedrijfsleven in de vorm van sponsoring. Uiteindelijk doe je het met elkaar en voor elkaar", aldus Hetty Combs van de Keunstkrite. Alle informatie over de Kunstweek is ook digitaal te vinden via de website: www.keunstkrite.nl

Zesde Jumbo Drakenbootfestival Kollum

De Drakenboten zijn op weg naar de finish. Bekijk ook het filmpje via de ActiefPlus-app over dit evenement zoals dat plaatsvond in 2015. Foto: Ingezonden

KOLLUM – Nog een kleine maand, dan is het zo ver. Op zaterdag 9 juni vindt voor de zesde keer in Fryslân de Open Friese kampioenschappen Drakenbootrace plaats in Kollum. De commissie is op zoek naar sportieve teams die gaan proberen de titel Fries Kampioen op hun naam te schrijven.

Er kunnen maximaal dertig teams meedoen aan de Open Friese kampioenschappen. De gezamenlijke commissie is al weer druk bezig met de voorbereidingen. Een team wordt gevormd door zestien peddelaars en één trommelaar, maar het is handig om ook enkele reserve peddelaars te hebben. Let wel: Elk team moet bestaan uit minimaal vijf vrouwen. Elk team krijgt een drakenboot aangewezen, met een ervaren stuurman die door de organisatie geleverd wordt. De minimumleeftijd om aan de race te kunnen deelnemen is zestien jaar en je moet uiteraard kunnen zwemmen. Inschrijfkosten is 125,- euro per team. Ook deelnemen? Opgave kan via de website: www.drakenbootfestivalkollum.nl. Er kunnen zich nog teams inschrijven.

Oldtimershow

Tevens vindt opnieuw op 9 juni 2018 een Oldtimershow plaats in Kollum, nabij het festivalterrein. Heeft u een fraaie oldtimer in de schuur staan, zoals een auto, vrachtwagen, trekker, motor, bromfiets, solex of een ander voertuig? Kom dan met uw klassieker op zaterdag 9 juni van 13.00 uur tot 17.30 uur naar Kollum. U krijgt dan een mooie plek op- of nabij het festivalterrein waar u uw trots ten toon stelt. Ook oude ambachten zijn welkom. Deelname aan het Oldtimershow is gratis en op eigen risico. Deelname van oldtimerverenigingen wordt bijzonder op prijs gesteld.

Opgave kan via mail info@drakenbootfestivalkollum.nl. Geef uw naam, adresgegevens, telefoonnummer, soort voertuig en het benodigde vierkante meters door.

Spektakel 'Rêdbâd' yn Broeksterwâld

BROEKSTERWÂLD - 'Rêdbâd, Libben en striid fan de grutste Fryske kening', is te sjen as iepenloftspektakel yn Broeksterwâld.

Rêdbâd wurdt op it skyld tild. Hy wie de hearsker, de kening dy't de Fryske seelannen ferbynt. Hy is dreaun en eigensinnich. Beret om de sân Fryske lannen ta ien gehiel te meitsjen om sa in blok te foarmjen tsjin it machtige Frankenryk. Mei dizze skyldferheffing by de Upstal-
beam yn Auwerk (Aurich) begjint ien fan de meast bysûndere tiden yn de Fryske skiednis. Teatertún Broeksterwâld bringt de betide Midsiuwen op spektakulêre wize ta libben. It publyk wurdt meinaam nei in tiid fol mystearje en frjemde fer-
skynsels, âlde gewoanten en fjildslaggen. Mar 'Rêdbâd' giet foaral oer leafde en freonskip. Foarstellingen op 28, 29, 30 juny en 5, 6, 7 en 13 en 14 july. Ynfo en kaarten: www.redbadbroeksterwald.frl

Mathijs Deen bij Drachtster boekhandel

DRACHTEN - Op vrijdag 25 mei geeft Mathijs Deen naar aanleiding van zijn boek 'Over oude wegen' vanaf 19.30 uur een lezing bij boekhandel Van der Velde in Drachten. Er is gelegenheid het boek te laten signeren.

Kaarten à € 5 per stuk zijn te koop bij boekhandel Van der Velde in Drachten, maar u kunt ook telefonisch reserveren. Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van de bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo'n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord volgt Mathijs Deen ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers, veroveraars en racers die hun weg hebben gezocht langs de kusten en over de rivieren en de wegen van Europa.

Poppen, beren en miniaturen

DRACHTEN - Op zaterdag 19 mei wordt in het Fries Congrescentrum Drachten een bijzonder evenement georganiseerd voor liefhebbers van poppen, beren en (poppenhuis)miniaturen.

Deze enige beurs op dit gebied in Noord Nederland wordt steeds bekender en trekt veel bezoekers en standhouders vanuit heel Nederland. Voor het eerst is de zaal met zo'n 70 standhouders volgeboekt. Bijzonder is de deelname van de Thaise Jinjutha Pongpat. Zij maakt poppenhuisminiaturen en komt speciaal vanuit Bangkok naar Drachten.

Tal van bekende poppen- en berenmaaksters doen aan dit evenement mee. Daarbij is ook Anjo Krist uit Joure, deze berenmaakster viel onlangs in de prijzen op de grootste teddyberenbeurs ter wereld in het Duitse Münster. Interessant voor bezoekers is ook de deelname van Jan Kalsbeek (uit Drachten). Deze landelijk bekende poppen- en berendokter houdt de hele dag spreekuur en repareert indien mogelijk ter plekke kapotte en of beschadigde poppen en beren.

De beurslocatie is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en er is volop gratis parkeergelegenheid. De entree bedraagt 5 euro (kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang).

Mei ElKoar in It Maskelyn Hurdegaryp

Mei ElKoar, artiesten in actie voor de soos voor jeugd met een beperking. Foto: Robert Veenstra

HURDEGARYP - Op zondagmiddag 3 juni vindt een bijzonder concert plaats waarin Vrouwenpopkoor Switch en Liet-winnaars Adri de Boer en Bruno Rummler gezamenlijk optreden in It Maskelyn in Hurdegaryp. Het motto is Mei ElKoar!

MIENSKIP, het thema van CH Leeuwarden 2018, inspireerde tot dit gezamenlijk optreden. Samen zetten ze 'de tosken yn'e nije tiid' en verzorgen ze een middagvullende voorstelling in huiskamersfeer. De middag staat in het teken van samen delen, zingen en genieten, waarbij de opbrengst ten goede komt aan TSJILLU, soos voor jeugd met een beperking in Hurdegaryp. De luisterliedjes van Adri de Boer raken een gevoelige snaar. Zijn Friestalige programma omvat luisterliedjes door hem begeleid op gitaar of piano.

Nadat zanger en entertainer Bruno Rummler in 2013 aan Liet mee deed met zijn nummer 'Myn Dream', werd hij de winnaar van Liet 2014 met zijn liedje 'Beppe'. Vrouwenpopkoor Switch is een koor met als thuisbasis Leeuwarden dat een gevarieerd en modern drie tot vierstemmig repertoire zingt dat bestaat uit moderne popsongs, klassiekers, Nederlandstalig en Engels.

Kaarten kosten € 10, - (inclusief koffie en wat lekkers) en zijn alvast te reserveren via info@adri-de-boer.nl. Het concert start om 14.30 uur (zaal open om 14.00 uur).

'Samen zijn wij WereldBurgumers!'

Burgemeester Jeroen Gebben zette tijdens Koningsdag als eerste zijn 'handtekening'. Foto: Syta Pruis

BURGUM - Een Burgumer wereldbol van 2,5 meter groot wordt van Burgum naar Leeuwarden gerold: op naar kunstproject 8ste dag, een project van Culturele Hoofdstad. Wie gaat lopen en rollen met die bol? Nou, jij! En wij allemaal! De BurgumerMars begint zaterdagavond om 0.08 uur en de tocht eindigt om 13.00 uur in Leeuwarden. Onderweg vinden er een tal van activiteiten plaats waaronder een gezamenlijk ontbijt.

"Wij mogen trots zijn op Burgum: grutsk! En dat laten we op gruts(k)e wijze merken", vertellen Emmie, Siebe, Yannick, Geesje en Atsje, het kernteam van WereldBurgumer. "Er gebeuren hier ontzettend veel mooie dingen, met WereldBurgumer brengen we dat naar buiten!"

De Wereldbol is een houten bol die het hele dorp helpt maken, vullen en versieren."Kom met ideeën, met hout, met creatieve ingevingen. We maken er samen wat moois van." De Molkfabryk heeft ruimte beschikbaar gesteld voor de bouw van de wereldbol. Onder leiding van houtkunstenaar Jeroen Kluitenberg kun je meebouwen. Meer weten? Mail even naar info@oranjeferbynt.nl. Op 8 juli lopen Burgumers en iedereen die wil aanhaken, met de bol naar Leeuwarden. Langs allerlei dorpen waar leuke activiteiten gehouden worden. "Loop mee, doe mee, bedenk een activiteit: jij bent ook een WereldBurgumer!"
"De wereldbol waarmee we lopen is een prototype. Na de deelname aan 8ste dag wordt door een kunstenaar een bol gemaakt die een permanente plek krijgt in Burgum. Zodat we er blijvend aan herinnerd worden dat we met z'n allen WereldBurgumers zijn!"

Project WereldBurgumer is op zoek naar helpende handen voor de bouw van het object (start 23 mei Molkfabryk Burgum), (oud) hout en timmermaterialen, helpende handen bij de organisatie en mensen die mee willen lopen in de mars.

Leven in de brouwerij in Gerkesklooster

GERKESKLOOSTER - Zaterdag 19 mei is het kloostermuseum/dorpsarchief in de Hervormde Kerk aan de Poorthoek 1A in Gerkesklooster geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De stichting Historische Kring Gerkesklooster Stroobos wil zich dit jaar vooral richten op het fotomateriaal van het dorp. Daarnaast wil men de rest van dit jaar extra aandacht schenken aan de geschiedenis van de zuivelindustrie.
In de bovenzaal van de kerk heeft de stichting een tentoonstelling ingericht over de plaatselijke zuivelindustrie. De uitstalling bestaat uit oude kaasvaten, materiaal uit het laboratorium, fotomateriaal en behaalde trofeeën. Tevens wordt er een beroep gedaan op oud-medewerkers van de fabriek om oude foto's te laten scannen om een nog completer beeld van het kaasmaken te krijgen. Ook melkrijders uit de naaste omgeving worden gevraagd hun foto's mee te nemen.

Dag van het Kasteel in Veenklooster

VEENKLOOSTER - Tweede pinksterdag 21 mei vindt opnieuw de Dag van het Kasteel plaats. Dit jaar opent een recordaantal van 120 kastelen en buitenplaatsen de deuren voor het publiek.

Wie nog denkt dat ieder kasteel een tijdcapsule is met de sfeer van lang vervlogen tijden heeft het niet bij het rechte eind. Veelal zijn kastelen open voor bezichtiging en leven er de mooiste verhalen.
Tijdens de komende editie van de Dag van het Kasteel ligt de nadruk echter op alle bijzondere verhalen die specifiek over Fogelsangh-State gaan. Sommige verhalen gaan over het bedienend personeel, andere juist weer over de bewoners. Met het thema 'verborgen verhalen', geeft Fogelsangh-State een levend geheel van deze verborgen verhalen.
Open vanaf 13.00 tot 17.00 uur, regulier tarief (5,-).

Lezing over 'Revolutionaire gemeente'

DOKKUM - Derk Jansen geeft op 23 mei de lezing 'Een revolutionaire gemeente', een geschiedenis van de Verenigde Christelijke Gemeente (Do - Re) in Dokkum in schetsen en portretten om 20.00 uur in de Doopsgezinde/Remonstrantse Kerk aan de Legeweg.

1798 is een bijzonder jaar in de geschiedenis. Voor Dokkum revolutionair. Een oproep van het Algemeen Bestuur van de Remonstrantse kerk aan alle protestanten om tot een eenheid op grond van het geloof te komen, wordt opgevolgd door de doopsgezinde en remonstrantse kerken in Dokkum. Als enige in Nederland gaan ze, hun tijd ver vooruit, Samen op Weg. De geschiedenis van de gemeente is nu vooral uitgebreid met persoonlijke verhalen over de kerk, de predikanten en gemeenteleden. Ook wordt het boek 'Een revolutionaire kerk' gepresenteerd.

Vakantiegezinnen Kinderhulp Friesland

LEEUWARDEN - Europa Kinderhulp Friesland zoekt vakantiegezinnen en doet daarbij een oproep.
Bent u bereid om deze zomer een kind voor een korte periode in uw gezin op te nemen? Meld u dan aan via het emailadres: friesland@europakinderhulp.nl.