Weekblad Actief - Editie Midden

8 november 2017

Weekblad Actief - Editie Midden 8 november 2017


Dokkumse: prijs met 'fit-en-vaardig'-onderzoek

De winnares tussen Michael van Praag (die namens de Sportraad de prijs overhandigde) en juryvoorzitter Henriëtte Maassen van den Brink. Foto: Elodie Burrillon

DOKKUM/AMERSFOORT - Marijke Mullender-Wijnsma uit Dokkum, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de NRO-Verbindingsprijs 2017 gewonnen: tweeduizend euro.

Ze kreeg de prijs voor de doeltreffende wijze waarop zij in haar onderzoek 'Fit & Vaardig' de onderwijspraktijk heeft betrokken. De methode is bij het ministerie van Onderwijs voorgedragen als bij voorkeur te gebruiken. De prijs (van jury én publiek) werd 1 november bekendgemaakt tijdens het congres van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).
Haar onderzoek richtte zich op 'Fit en vaardig', waarbij (meer) bewegen, rekenen en/of spelling worden gecombineerd. Scholieren deden drie maal per week oefeningen van twintig tot dertig minuten per keer. Daarna bleken ze meer gecontreerd en met betere resultaten te kunnen rekenen en spellen. Bovendien gaven de kinderen aan, plezier te hebben in deze aanpak. "Dat plezier is niet gemeten, maar verbetering van de prestatie wel: in twee jaar tijd vier maanden leerwinst", meldt Mullender-Wijnsma.

Een ander voordeel was dat de circa 250 kinderen - in de groepen 3 tot en met 7 van diverse basisscholen - slanker werden, oftewel: de 'Body Mass Index' nam af in vergelijking met kinderen die niet aan de oefeningen meededen. De methode is overgenomen uit de Verenigde Staten.

'Fit en vaardig op school'

Mullender-Wijnsma ontwikkelde met een team op basis van het wetenschappelijk onderzoek een 'game' waarmee leerkrachten de oefeningen eenvoudig en uitdagend kunnen aanbieden: 'Fit en Vaardig op school'. "Dit spel sluit direct aan bij alle onderwijsmethodieken voor de groepen 3 tot en met 7 en vraagt weinig voorbereiding van de leerkracht", meldt Mullender-Wijnsma.

Erik Mol exposeert grafiek op expositie Off Key

"Abstract werk moet boeiend, leuk en spannend zijn"

Grafisch kunstenaar Erik Mol bij zijn lino's die te zien zijn in De Galerij van De Lawei. Foto: Klaas Rozema

DRACHTEN – Beeldend kunstenaars van het Grafisch Atelier Friesland exposeren momenteel hun grafische kunst in De Galerij van De Lawei in Drachten. Eén van de exposanten van de tentoonstelling Off Key is Erik Mol uit Hurdegaryp, van wie onder andere zes lino's zijn te zien.

Door Jelle Jeensma

De grafiek van de deelnemende kunstenaars laat uiteenlopende stijlen zien, maar de werken hebben gemeen dat de drukkunst in alle gradaties van zwart en wit wordt getoond. Erik Mol (62) maakt voornamelijk abstract werk, waarin vorm en ritme bepalend zijn. Zijn werk doet soms denken aan dat van de vermaarde grafische kunstenaar Maurits Escher, maar het heeft een eigen karakter en stijl. Mol noemt zijn werk 'redelijk wiskundig'. Wie het observeert ziet waarom, want het vormen- en lijnenspel is knap en doordacht.

"Uit organische vormen ontstaat beweging en ritme en daardoor een abstractie. Mijn intentie is om een boeiend, leuk en spannend werk voor de toeschouwer te scheppen", zegt Mol. De figuratieve aanpak is bij zijn grafiek minder ver weg dan het op eerste gezicht lijkt. "Dat blijft toch de basis om abstract werk te maken." Naast de lino's zijn acht andere werken van Mol te zien in De Lawei. Hij noemt ze 'Huizen van verloren grafiek', samengesteld met werk van verschillende kunstenaars, onder wie José Witteveen. Het maken van grafiek is een ambachtelijk werk, dat laag voor laag ontstaat. Bij het maken van een lino wordt een afbeelding uitgesneden uit linoleum. De delen die niet worden uitgesneden, worden ingerold met drukinkt, waarna met de drukpers de voorstelling op papier komt. "Het is een bewerkelijk proces met meerdere gedrukte lagen. Met computertechnieken kan dit resultaat niet worden bereikt, omdat de gelaagdheid van de afbeelding alleen met druktechniek zichtbaar kan worden gemaakt", zegt Mol. De lino's in De Lawei zijn zwart-wit. "Dat geeft de essentie van het werk weer. Kleurenlino's maak ik ook, één daarvan is te zien in de Slotmakersstraat 12 in Leeuwarden".

Mol maakt zijn werk in het Grafisch Atelier Friesland in Leeuwarden, een open werkplaats voor kunstenaars aan de Haniasteeg in Leeuwarden, waar ook cursussen en workshops worden gegeven. "De apparatuur om van techniek te wisselen is daar aanwezig. Ik ben nu ook bezig met litho's en daar is weer een specifieke drukpers voor nodig", vertelt Mol.
Hij vertoont zijn werk regelmatig op tentoonstellingen. "Inschrijven kan via internetsites. Je moet daarvoor wel geselecteerd worden, maar in de grafische wereld gaat het leggen van contacten gemakkelijk. Ook heb ik al meerdere keren in het buitenland geëxposeerd. Grafisch werk is oprolbaar en gemakkelijk te versturen."

De expositie Off Key in de Galerij van De Lawei duurt tot en met zondag 3 december. Naast werk van Erik Mol is grafiek te zien van Mark Algra, Dik Hageman, Saskia van Montfort, Herman Noordermeer, Pieter Ploeger, Anke van Westerlaak en José Witteveen. Zaterdag 18 november geeft kunsthistorica Renske Bakker een lezing over grafische kunst.

Uitslag Herfstpuzzel Weekblad Actief

BURGUM - Er kwam een overweldigende hoeveelheid reacties binnen op de herfstpuzzel die tijdens de herfstvakantie in Weekblad Actief stond. Uit de stapel goede inzendingen zijn de volgende drie prijswinnaars geloot.

De eerste prijs is voor Janny van der Land uit Dokkum. De tweede prijs is voor de achtjarige Nienke Bouma uit Noardburgum. De derde prijs gaat naar Ureterp. J Reinink
is hiervan de gelukkige winnaar.

De goede uitslag was: 1. De Rode Beuk; 2. Akkerbouwbedrijf Gosse en Jolanda Streeksma; 3. Autobedrijf DAB; 4. Golden Wokpaleis; 5. Rabobank; 6. Sierk Idsardi; 7. Birma Tours; 8. Kippenrestaurant Kakelhof; 9. Kinderwoud; 10. Agrilog; 11. RTV Kanaal 30; 12. Online Toeristenbureau; 13. De Sûkerei; 14. Visser De beste Apparatuur; 15. Van Wieren Mode.

Illustraties Linda de Haan genomineerd

BURGUM/LEEUWARDEN - Het werk van vormgeefster Linda de Haan in Burgum voor het kinderboek over het jongetje Spriet ('De wereld van Spriet') is genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs 2017 voor vormgeving.

Het boek maakt grote filosofische vragen over de dood en het oneindige op een toegankelijke en grappige manier bespreekbaar. Het is geschreven door Coen Simon, Linda de Haan maakte de illustraties en deed de vormgeving. De Haan gebruikte rode balpen, grijs potlood, hier en daar aangevuld met een stempel of verf. De makers hebben veel overlegd, opdat de illustraties en de tekst zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Nomineren voor de Moanne-publieksprijs is nog mogelijk tot 9 november 12.00 uur. De prijsuitreiking is vrijdag 10 november in het provinciehuis in Leeuwarden.

Wat gaat Sint zoal doen? Lees het hier

DOKKUM - 'Op de hoge, hoge daken rijdt Sint Nicolaas met zijn paard...' Het duurt niet lang meer, en dan klinken overal weer de welbekende sinterklaasliedjes.

In Weekblad Actief vind je de komende weken steeds een gezellige sinterklaaspagina: lees over Sints plannen en bekijk foto's en filmpjes over zijn belevenissen.

Op 18 november komt Sinterklaas aan in Nederland. Bijzonder is dat het wereldberoemde gezelschap dit jaar eerst in Dokkum arriveert, live uitgezonden op de landelijke televisie. Daarna zit Sinterklaas met zijn gevolg uiteraard niet stil. Het gezelschap bezoekt alle grote en kleine plaatsen in Friesland en de rest van Nederland, onder andere Drachten, Surhuisterveen en Burgum. Heb je gehoord dat Sinterklaas aankomt bij jou in het dorp? Laat het ons weten.

Programma landelijke intocht Sint in Dokkum

Sint met zijn pieterbazen komen zaterdag 18 november in Nederland aan. De landelijke intocht is in Dokkum. Foto: Klaas Rozema

DOKKUM - Wie zaterdag 18 november Dokkum binnenloopt, stapt midden in het feestgedruis. In de aanloop naar de live televisie-uitzending, die rond 12.00 uur begint, en na afloop is er volop vermaak en vertier in de voormalige vestingstad.

Er is van alles te doen, zowel bij de vier toegangspoorten als langs de route van de optocht.

Om niets te hoeven missen van het vijf kwartier durende live-verslag op tv, staan voor het publiek op verschillende centrale plekken in de stad grote schermen opgesteld.

Kinderen met talenten

Langs de route laten kinderen hun talenten zien aan de Sint en zijn pieten. Zo staat er op de Bontebrug een omvangrijk koor van honderd basisschoolkinderen mooie Sinterklaasliedjes te zingen onder leiding van muziekschool Opus3.

Van 12.00 tot 13.15 uur landelijke intocht op tv

Ook wordt er op het Sonnemapleintje (Hanspoort-Hogepol) gedanst door het team van Dance Factory Dokkum. Stoere kids op De Bargemerk doen een survivalrun. Zodra Sinterklaas rond 13.15 uur afscheid neemt van het publiek, gaat het entertainmentprogramma in de binnenstad verder.

Er zijn verschillende muzikale optredens op het grote podium op de Markt. Er is een 'meet & greet' met de Pieten bij de stadspoorten. Het Sinterklaashuis aan de Dijk 4 is de hele middag geopend. Daar is voor volwassenen de tentoonstelling 'Wie komt er alle jaren' en kinderen kunnen in het verblijf van de Sint kijken. Wie liever thuis de landelijke intocht in Dokkum volgt, die is rechtstreeks op tv tussen 12.00 en 13.15 uur.

Na Dokkum, gaat Sint naar Drachten

DRACHTEN - Ook in Drachten komt Sint op 18 november. De pakjesboot vaart via de brug De Pijp de stad in en meert aan op de kop van het Moleneind/Dam. Sinterklaas en zijn Pieten worden daar om 13.30 uur ontvangen door burgemeester Tom van Mourik.

Op de kop van het Moleneind zet Sint voet aan wal. Nadat hij is toegezongen en hijzelf en de burgemeester het publiek hebben toegesproken, volgt een toer door het centrum van Drachten. Hij zal onderweg handen schudden en foto's maken. Sint wordt vergezeld door zijn Pieten die pepernoten uitdelen. De DJ-Piet zorgt ondertussen voor feestelijke muziek. Dit jaar neemt Sint ook twee Glutenvrije Pieten mee. Zij zijn herkenbaar aan het groen-witte vlaggetje, en hebben een glutenvrije traktatie bij zich.

Route van Sint door Drachten

Dit is de route die Sinterklaas gaat maken in Drachten

13.30 uur        Aankomst Kop Moleneind.
13.30 -13.45 uur Handschudden en Toespraak.
13.45-13.55 uur Zuiderbuurt richting Van der Zee.
13.55 -14.05 uur Handschudmoment.
14.05 -14.15 uur Richting Fries Schathuis.
14.15 -14.25 uur Handschudmoment.
14.25 -14.45 uur Richting Raadhuisplein.
14.45 -14.55 uur Handschudmoment bij Sinterklaashuis op Raadhuisplein.
14.55 -15.05 uur Richting Hema Noordkade.
15.05 -15.15 uur Handschudmoment.
15.15 -15.25 uur Richting Dam.
15.25 -15.45 uur Handschudmoment.
15.45 -15.55 uur Richting Franse Pleintje.
15.55 -16.05 uur Handschudmoment.
16.05 uur         Richting C& A.

De intochtcommissie vraagt aandacht te hebben voor voor de veiligheid van de kinderen, in het bijzonder waar de route langs het water gaat, . Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/winkeliersverenigingdrachten.

Expositie 'Tussen bisschop en boeman'

DOKKUM - In het Sinterklaashuis aan de Dijk 4-6 in Dokkum is tot zaterdag 2 december de pop-up-tentoonstelling 'Wie komt er alle jaren? Tussen bisschop en boeman' te zien.

Terwijl veel mensen in Nederland zich bezighouden met de toekomst van de Sinterklaasviering, weten maar weinigen waar het feest eigenlijk vandaan komt en hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Op de tentoonstelling 'Wie komt er alle jaren' wordt de bezoeker middels een rondleiding meegenomen in de historie.

Onderweg ontdekken zij dat de Sinterklaasviering in Nederland al eeuwen leidt tot hevige maatschappelijke discussies. Vanzelfsprekend komt ook de geschiedenis van de knecht van Sinterklaas uitgebreid aan bod. Zonder stelling te nemen in de huidige 'Pietendiscussie', toont de expositie de verschillende visies op het debat. Een primeur is dit jaar dat onderzoek aantoont dat de zwarte knecht van Sinterklaas geen Nederlandse uitvinding is geweest, zoals doorgaans wordt aangenomen.

De tentoonstelling was vorig jaar voor het eerst te zien in Maassluis, de stad van de landelijke intocht 2016. Vier jonge historici deden uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van de Sinterklaasviering en bespraken hun bevindingen met academici, hobbyisten en zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

De tentoonstelling is geschikt voor bezoekers vanaf ongeveer 10 jaar en tot 2 december dagelijks geopend van 15.00 tot 20.00 uur, behalve op zondag.

Wie maakt het Filmpje van de Week?

We kunnen niet beloven alle ingestuurde foto's en filmpjes te plaatsen. Maar de bedoeling is wel zoveel mogelijk mooie sinterklaasfoto's in de krant te krijgen de komende weken.

Elke week wordt er bovendien een filmpje geplaatst. Maak jij het grappigste, leukste of origineelste Filmpje van de Week?

Voor de formaten van de foto's en de filmpjes die je wilt insturen is dit belangrijk om te weten. Zorg ervoor dat de foto scherp is, liggend is genomen en een formaat heeft van minimaal 2 MB.

Liggend filmen

Een filmpje dat je instuurt is het liefst Full HD gefilmd. Houd je mobiel horizontaal bij het filmen, zodat je liggende beelden hebt. De advieslengte voor het filmpje is 20 tot 40 seconden.

Leuk blokje van maken

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint

Bekijk tweewekelijks de vlog van Noa

Foto: Ingezonden

Op de website die is gemaakt voor de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum kun je het verhaal van de Dongeradeelse kinderburgemeester Noa Daannette Groenevelt volgen. Zij plaatst in aanloop op de intocht tweemaal per week een filmpje over de intocht-organisatie. (www.sintdokkum.nl)

Meer archieven op 'www.AlleFriezen.nl'

BURGUM/LEEUWARDEN – De gemeente Tytsjerksteradiel, maar ook (voormalige) gemeenten als Gaasterland en Menaldumadeel (nu Menameradiel en vanaf 1 januari onderdeel van De Waadhoeke) hebben een deel van hun archieven digitaal geplaatst op de website www.allefriezen.nl.

De provincie Fryslân meldt dat er sinds kort meer gedigitaliseerde gemeente-archieven op deze website te vinden zijn. Naast de akten van de Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister (van 1849-1939) op allefriezen.nl, heeft Tytsjerksteradel een deel van de archiefinventarissen online beschikbaar gesteld op www.friesarchiefnet.nl. U kunt er onder andere de ingekomen stukken van 1616-1892, de secretarie-archieven en de archieven van de burgerlijke armbesturen van 1790-1911 inzien. Het grootste deel van de inventarisaties is echter nog niet op het FriesArchiefNet te raadplegen,meldt de gemeente.

Het gemeentearchief heeft ook een plaats op de gemeentelijke website www.tytsjerksteradiel.nl, onder de knop 'Toerisme en archief'.

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft een eigen, openbaar archief, waar maximaal vijf bezoekers tegelijk onderzoek kunnen verrichten. Hier worden gemeentelijke en particuliere archieven vanaf 1561 bewaard. Het gemeentearchief bevat allerlei soorten informatie over personen, gebouwen en gebeurtenissen. Ook kunt u hier fotoverzamelingen, oude kaarten en de kadastrale informatie van Tytsjerksteradiel van 1832 - tot circa 1984 inzien. Naast de gemeentelijke bestanden zijn de 150 particuliere archieven van belang.

Krijgt Grut Palma in Wergea nog brug?

PvdA-vragen aan college Leeuwarden

Hier is het bruggetje gepland tussen oud Wergea en Grut Palma (overkant). Foto: Klaas Rozema

WERGEA – De nieuwbouwwijk Grut Palma aan de westkant dient alsnog een fiets- en voetgangersbrug te krijgen. Dat betoogt PvdA-raadslid Wietse Martens (zelf Wergeaster) bij schriftelijke vragen aan b. en w. van de gemeente Leeuwarden.

De brug is opgenomen in het bestemmingsplan en ook toegezegd aan kopers van woonkavels in de nieuwbouwwijk, betoogt Martens. Als gevolg van het inzakken van de vraag naar nieuwbouwwoningen kwam de brug er tot nu toe niet. Die moet namelijk worden betaald uit de meeropbrengst van de kavelverkoop. Nu de verkoop van kavels weer aantrekt, komt er wellicht alsnog voldoende geld beschikbaar voor de beoogde fiets- en voetgangersbrug, hoopt Martens. De brug moet een veilige verbinding opleveren naar de oude dorpskern, de school en de sportvelden.

Raadsverkiezingen

De timing van deze vragen aan b. en w. is geen toeval, erkent Martens. Woensdag 22 november zijn er vervroegde raadsverkiezingen in onder andere de gemeente Leeuwarden. Dit vanwege de gemeentelijke herindeling die leidt tot het opknippen van Littenseradiel, het samenvoegen van Leeuwarderadeel met Leeuwarden en het fuseren van Franekeradeel, Menameradiel en Het Bildt tot De Waadhoeke.

Geld voor Fabryksfeart én iets lagere lasten

BUITENPOST – De Fabryksfeart bij Augustinusga kan waarschijnlijk worden opgeknapt. De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft hiervoor 150.000 euro uitgetrokken. De raad had hier in juli al unaniem op aangedrongen, op verzoek van bewoners.

De raad van Achtkarspelen stelde donderdag 2 november de begroting voor 2018 vast. De onroerend zaakbelasting gaat volgend jaar met 2,1 procent omlaag, de afvalstoffenheffing daalt ook, met
€ 12,46 per huishouden. Het lukt ook om eerdere bezuinigingen terug te draaien en geld vrij te maken voor nieuwe initiatieven. Het plan voor de Fabryksfeart is daar één van. Ook op het gebied van het sociaal domein wordt extra geïnvesteerd. De raad heeft
€ 180.000 extra uitgetrokken voor de ondersteuning van en zorg voor de jeugd. Daarnaast is een bedrag van € 175.000 extra beschikbaar voor welzijnswerk. Het programma Voor- en Vroegschoolse Educatie Thuis (VVE) wordt uitgebreid naar andere dorpen. Hiervoor is
€ 40.000 uitgetrokken.

Dankzij een sluitende meerjarenbegroting hoeft de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen in maart niet te starten met een bezuinigingsagenda, zegt wethouder van financiën Harjan Bruining.

Gedeputeerde juicht nieuwe techniek toe

Gedeputeerde Sietske Poepjes in de omgeving van het Provinsjehûs, waar Leeuwarden zich klaar maakt voor LF2018. Foto: Ingezonden

BURGUM/LEEUWARDEN - Gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA, media) is ingenomen met de technische vernieuwing die ActiefMedia deze week begint met 'Actief+', zo blijkt uit een vraaggesprek met haar. Ze deed ook prompt mee aan de vernieuwing: ze kreeg enkele vragen via e-mail toegestuurd en gaf antwoord met een filmpje van een paar minuten.

Wat vindt u als gedeputeerde van Actief+?

"Tige goed dat jimme dit oppakke. Der wurdt yn de media yn Fryslân stadichwei mear dien mei filmkes en mei direkte 'respons' fan de lêzers. Mar it kin altyd better. Moatst it lykwols net 'geforceerd' dwaan."

Het provinciale Mediafonds (subsidies voor vernieuwende projecten) heeft volgens Poepjes enkele mooie projecten opgeleverd, maar ze vindt ook dat er te veel aanvragen waren die niet aan de kwaliteitscriteria voldeden. Ze wil met Provinciale Staten in overleg over hoe het verder moet met dit fonds. (Actief+ maakte er geen gebruik van; red.)

De VPRO-tv had onlangs in een 'Tegenlicht'-documentaire over technologische vernieuwingen een opvallende stelling: 'Er verandert de komende twintig jaar in de wereld meer dan in de afgelopen driehonderd jaar'. Zijn burgers en overheden zich dit voldoende bewust? Heeft de provinciale politiek hierin een taak, volgens u?

Poepjes: "In tige nijsgjirrige fraach. Nimmen wit hoe't it komt. De iene is optimistysk, de oare pessimis-
tysk. Ik bin eins wol optimistysk. De provinsje hat net in wichtige taak ditoangeande, op de 'ynfrastruktuer' nei. De provinsje betellet mei oan goede glêstriedferbinings foar fluch ynternet, sawol op it plattelân as foar skoallen. It giet der om dat boargers har klear meitsje kinne foar de takomst."

Partij voor Dieren:
"Geen kunstgras"

LEEUWARDEN - De aanleg van kunstgras beschadigt het milieu, aldus de Partij voor de Dieren (PvdD) in Provinciale Staten van Fryslân. De fractie wil dat de provincie ophoudt de aanleg ervan te stimuleren.

In een nieuwe openstelling van het Iepen Mienskips Fûns staat dat ook de aanleg van een kunstgrasveld onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komt voor subsidie. De PvdD stelt op basis van een recente Zembla-reportage dat de rubbersnippers op het kunstgras uitspoelen in het milieu, onder andere in de vorm schadelijke metalen als zink en kobalt. Het RIVM acht kunstgras niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar mogelijk wel voor het milieu.

'Sint' deelt uit aan 116 armste kinderen

Dankzij 'Kinderhulp' en LindaFoundation

DOKKUM - Honderdzestien kinderen in de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. krijgen de kans op een extraatje voor Sinterklaas.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp en de de LINDA.foundation delen Sinterklaascadeaus uit in deze vier zogeheten DDFK-gemeenten in noordoostelijk Fryslân. Honderdzestien kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen krijgen voor Sinterklaas een extraatje van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Nog eens vijf gezinnen mogen een verrassing van de LINDA.foundation tegemoet zien. Medewerkers van het gebiedsteam van de DDFK-gemeenten zorgen ervoor dat alles bij de ouders terecht komt.

"Geef kwetsbare jongeren eigen plek"

CU-raadslid steunt plan 'Drogeham'

DROGEHAM - Een leegstaand pand aan de Master Hoeksmawei in Drogeham dient beschikbaar te komen voor begeleid wonen van jongeren, ook na hun 18e verjaardag. Daarvoor pleit raadslid Toos van der Vaart (ChristenUnie) bij b. en w. van Achtkarspelen,

Zij heeft er vorige week schriftelijke vragen over gesteld aan het college. Zij stelt dat "deze jongeren in een gat vallen als ze achttien jaar worden. Voor hen is er in Achtkarspelen nauwelijks woonruimte." Driestroomhuis de Bosk wil het pand gebruiken voor dergelijke opvang. Dit voorkomt dat de jongeren "soms noodgedongen weer thuis bij de ouders" moeten wonen. B. en w. vrezen echter een 'aanzuigende werking' van zo'n aanpak.

"Goede bemddeling nodig over PHK"

BEETSTERWAAG - "Bij voorkeur" Iemand van buiten de provincie Fryslân dient een "ultieme poging" te doen te bemiddelen tussen bewoonster Judy Hoomans aan het Polderhoofdkanaal en de gemeente Opsterland.

Dit stellen de vier raadsfracties - Opsterlanders, FNP, BAS en VVD maandag 13 november voor in de gemeenteraad van Opsterland. Volgens mevrouw Hoomans mankeert er nog van alles aan de natuurcompensatie vanwege het heropenen van het kanaal. Belangrijk is volgens haar dat er te veel voedselrijk boezemwater via het kanaal in de omliggende natuurgebieden stroomt. Ze stelt ook dat zowel de gemeente Opsterland als de provincie Fryslân afspraken, dan wel wettelijke verplichtingen niet nakomen. Wel is - na juridische procedures - het nodige baggerwerk bij haar petgaten verricht.

Quick '21 overtroeft concurrentie en wint bokaal

Quick 21 uit Oudega werd kampioen van het Tytsjerksteradiel zaalkorfbaltoernooi. Foto: Klaas Rozema

HURDEGARYP – Niet de gedoodverfde favoriet KF De Wâlden, maar Quick '21 uit Oudega is winnaar geworden van het Tytsjerksteradieltoernooi. In de laatste wedstrijd van het korfbaltoernooi rekende Quick '21 af met de belangrijkste concurrent in een halve competitie, waarin ook Vlug en Vaardig uit Garyp en DOW/Wêz Handich uit Rottevalle en Eastermar meestreden.

Door Jelle Jeensma

De Bertus Hoogland-wisselbokaal die zaterdagavond aan Quick '21 werd uitgereikt, was van een kleiner formaat dan het origineel. "Die bokaal is bij de brand van sporthal De Westermar verloren gegaan", vertelt Minne Veenstra van de organiserende Promoasje Kommisje Kuorbal Tytsjerksteradiel. Na de brand week de organisatie uit naar sporthal 'De Hege Fiif' in Hurdegaryp. "Dit is in overleg gedaan met de gemeente Tytsjerksteradiel", zegt Veenstra.

Winnaar Quick '21 stak in een goede vorm, want de ploeg van trainer Popke Wijma won alle drie wedstrijden, eindigde op zes punten en vermeed daardoor strafworpen, die de beslissing zouden moeten brengen. De laatste confrontatie tegen KF De Wâlden was bepaald geen 'eitje' voor Quick '21, maar de korfballers uit Oudega lieten naast goed spel een grote dosis wilskracht zien.

Het lauw spelende De Wâlden liep al snel tegen een 0-4 achterstand op. Pas daarna liet Sjieuwke van der Veen de eerste tegentreffer aantekenen voor De Wâlden. Wat de Wâlden ook probeerde, het slaagde er niet in de achterstand te repareren. Quick '21 bleef steeds een voorsprong houden. Toen Hendrik de Jong van afstand de laatste keer de korf vond voor Quick '21, stond er een uitslag van 12-19 op het scorebord.

Vreugde bij cupwinnaar Quick '21 dus. Trainer-coach Popke Wijma glimlachte van oor tot oor na dit succes. "De Wâlden wisselde veel spelers, maar we speelden gemakkelijk. In de zaalcompetitie komen we De Wâlden weer tegen en dan verwacht ik meer tegenstand, als ze met de beste acht spelers komen". Wijma promoveerde met zijn ploeg naar de eerste klasse in de zaalcompetitie en dat is een bijzondere uitdaging. "We zullen aan het hogere niveau moeten wennen, maar deze jonge ploeg heeft stappen vooruit gemaakt. Sinds jaren speelt Quick '21 weer op dit niveau".

Trainer Sake Koelma van De Wâlden was minder goed gemutst na de prestatie van zijn formatie. "We hebben veel doorgewisseld, maar dat is geen excuus, wat we hebben laten zien was niet goed. We waren lijdzaam, Quick '21 zat goed in het toernooi en was trefzeker. Wij stelden daar weinig tegenover." In de zaalcompetitie moet één en ander worden rechtgezet, vindt Koelma. "We moeten bovenin kunnen meedraaien, maar dan moeten we wel meer laten zien dan op dit toernooi."

Het toernooi begon voor De Wâlden al slecht met een 15-14 nederlaag tegen Wêz Handich/DOW. De enige winst voor De Wâlden was tegen V en V: 19-6. Wêz Handich/DOW eindigde op vier punten. Winst tegen De Wâlden werd gevolgd door 7-19 verlies tegen Quick '21 en een 14-19 overwinning tegen V en V.

Vlug en Vaardig bleef met lege handen. Na de nederlaag tegen Quick '21 (24-7) waren ook De Wâlden en Wêz Handich te sterk. In die laatste wedstrijd bood V en V goed verzet, maar de korfballers uit Garyp kwamen net iets tekort.

Drachtster Boys rolt Zeerobben op

DRACHTEN - Ruim twintig minuten had koploper Drachtster Boys nodig om de nummer drie, Zeerobben, de genadeslag toe te dienen. Rob Schokker deelde na 9 en 20 minuten twee tikjes uit (2-0) en gaf in de eenentwintigste minuut met een hattrick de genadeklap: 3-0.

De trefzekere spits raakte nog een keer de paal, terwijl pogingen van Jan Stoker, Stefan Bolt, Said Hassan en Richard Hamstra een beter lot verdienden. De 3-0 kwam tot stand uit een penalty, nadat Zeerobben-aanvoerder Albert Beuker, ten koste van een rode kaart, de thuisclub onreglementair van scoren afhield.

Zeerobben werd op alle fronten overklast met snel en zuiver combinatievoetbal. Toch duurde het tot de tachtigste minuut eer Jan Stoker koppend de eindstand op 4-0 bepaalde. Na de 3-0 verviel de thuisclub weer in het spelen in een te laag tempo. Daardoor kwamen de Harlingers nog tot een aanval. Keeper Richard Strijker blesseerde zich daarbij en moest naar de kant.

Trainer Hans van der Ploeg had zijn team in de pauze nog gewaarschuwd voor dit verval. "Maar Ik ben blij met het spel in de eerste vijfentwintig minuten".
Rob Schokker is de gevaarlijke spits door zijn loopacties, positiespel en trefzekerheid. "Ik krijg nu aanvoer. We zitten in een flow en vormen ook mentaal een hecht team", verklaart Rob Schokker zijn doelpunten. De terugval wijt hij aan de zware wedstrijd van een week ervoor.

Voetbaltrainer Henk de Jong signeert boek

LEEUWARDEN - Woensdagavond 15 november presenteert en signeert voetbaltrainer Henk de Jong uit Drachten in supportershome het Hertje het boek "HENK - één met de Twaalfde Man," over zijn jaren bij Cambuur.

Een bijzonder boek, volgens de makers, want het is niet eerder voorgekomen dat een voetbaltrainer met een boek het supporterslegioen, De Twaalfde Man (m/v), bedankt. Als een team slecht presteert eisen de supporters vaak het vertrek van de trainer. Bij Cambuur gebeurde het omgekeerde. Na drie fantastische jaren was de schwung eruit en Henk de Jong lag er wakker van. Maar de supporters gingen achter hem staan en maakten een megaspandoek met de tekst: 'In Henk we trust'. Het raakte de trainer diep.

Met z'n aanvallend voetbal, enthousiasme en onbevangen mediaoptreden – "Sodemieter op met die vragen, daar word ik depressief van" – werd Henk de Jong, momenteel trainer van De Graafschap, de knuffeltrainer van Nederland. Met een persoonlijk en openhartig boek bedankt hij spandoekenmakers en stewards, mensen bij de kassa's en de vrouwen van de koffie, de harde kern, de kinderen in de line-up en hun opa's en oma's die vaak al jaren op de tribune zitten. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en staat onder leiding van Fred van Dijk.

Eremetaal judoka's Marco Oord en Judo Kings

Agnes Elzinga van de Judo Kings maakt een houdgreep in de wedstrijd. Foto: Ingezonden

OMMEN - Zaterdag werd het IJssel-Vecht-judotoernooi in Ommen gehouden. Een groot aantal judoka's uit binnen- en buitenland streed om de prijzen. Aan dit toernooi deden ook judoka's van judoschool Marco Oord uit Drachten en de Judo Kings mee.

In de categorie meisjes tot 15 jaar, stond Rumaisa Ifrasan van Marco Oord op de mat in de gewichtsklasse tot 40 kilogram. In de derde en beslissende wedstrijd scoorde ze een waza'ari en kwam ze op voorsprong. Door onreglementaire technieken kreeg haar tegenstander drie straffen en werd Rumaisa als winnaar aangewezen. Hiermee werd ze eerste in haar poule.

Daarna kwam Jin Harms op de mat. Door krachtig judo en slim inspelen op de bewegingen en technieken van zijn tegenstanders, wist hij zijn wedstrijden winnend af te sluiten en behaalde hij een eerste plaats in de categorie jongens tot 15 jaar, tot 46 kilogram.
De Judo Kings deden het uitstekend. in het opstapklassement twee keer goud voor Friso Elzinga (Mûnein) en Jarno Veenstra (Kollumerzwaag).

Op het reguliere toernooi barstte de medailleregen pas echt los. Bij de meiden wonnen de Judo Kings drie keer goud met Daphne de Jong (Gytsjerk), Minke de Ruiter (De Westereen) en Agnes Elzinga (Mûnein). Bij de mannen werd zes keer goud gewonnen, door: Wesley Smid (De Westereen), Boaz Elzinga (Mûnein), Riemer Jelte Buwalda (Bolsward), Jurre Steenge (Gorredijk), Quinten van der Veen (De Westereen) en Matthijs Luinstra (Kollumerzwaag).

RWF-voorzitster Elleke van der Velde ontvangt de Fairplay prijs.

Fairplay-prijs RWF

FRIESCHEPALEN - De scheidsrechtersvereniging Drachten e.o. heeft zaterdag de jaarlijkse Fairplay-prijs uitgereikt op het sportcomplex van de voetbalvereniging RWF in Frieschepalen aan RWF.

Als tweede en derde eindigden respectievelijk 't Fean '58 uit Surhuisterveen en GSVV uit Gerkesklooster in de regio Drachten en omstreken. Met het uitreiken van de jaarlijkse Fairplay-prijs wil het bestuur van de scheidsrechtersvereniging Drachten e.o., welke de voetbalverenigingen in de gemeenten Achtkarspelen, Westerkwartier (Opende), Smallingerland, Opsterland en Ooststellingwerf tot haar donateurs heeft, het belang van respect en fairplay benadrukken en sportiviteit belonen. In heel district Noord wordt hetzelfde puntensysteem gehanteerd.
Voor de totale eindstand van de regio Drachten en omstreken kan men terecht op de website van de vereniging (www. covsdrachten.nl)

Succes Rhytmgirls en Marko's bij twirl

De Rhythmgirls uit Dokkum hadden vijftien Friese kampioenen. Foto: Ingezonden

BOLSWARD - In sporthal de Middelsee in Bolsward werd het open Fries twirl/majorette-kampioenschap gehouden. De Rhythmgirls uit Dokkum beleefden een gouden dag met maar liefst vijftien Friese kampioenen.

De dames van het twirlteam van de Rhythmgirls werden eerste. Het D-team, bestaande uit zes leerlingen vanaf vijf jaar, werd ook Fries kampioen. Ook het B-team en het D-ensemble kregen de beker mee naar huis. Bij het onderdeel solo 1 baton werd de titel veroverd door Carenza van der Meulen (preteen novice), Alina Sipma (preteen beginner), Rianne van der Leij (senior novice) en Froukje Cuperus (senior intermediate). Bij het onderdeel solo 2 baton ging Durkje Cuperus met de gouden medaille naar huis. Ook alle drie duo's van de Rhythmgirls werden kampioen.

Bij de solo dancetwirls was er ook driemaal de eerste plaats: voor Caitlin van der Meulen in de juvenile novice, Lieke Westera in de preteen novice en Alina Sipma in de preteen beginner.

Vijf Rhythmgirls hebben zich weten te plaatsen voor de voorrondes van het NK, die gehouden worden op 25 en 26 november in Hoofddorp.

Namens De Marko's uit Burgum deed Sylvia Loois aan de 2 batonwedstrijd mee. En niet zonder succes: ze wist een bronzen medaille binnen te slepen.

VV Noordbergum effectiever dan Drogeham

Sietze Bouke Bergsma en keeper Frans Dijkman van Noordbergum houden Jens Mollema van Drogeham (nummer 3) van een doelpunt af. Foto: Klaas Rozema

DROGEHAM - In Drogeham stond zaterdag een belangrijke wedstrijd op het programma. Noordbergum kwam op bezoek en bij winst zou één van deze ploegen de aansluiting houden met de top van de competitie. De winst ging naar Noordbergum: 1-3.

In het eerste kwartier lieten de gasten direct zien voor de drie punten te komen, maar werd er niet veel weggegeven door Drogeham. De gastheren waren aan de andere kant wel gevaarlijk. Zo raakte Jan Spinder met een schot in het zestienmetergebied de paal. Verder had Noordbergum geen antwoord op de steeds opkomende Rintze de Vries over links en daarmee creërden de geelhemden een aantal goede kansen voor het doel van Noordbergum.

Na rust probeerde Drogeham het spel weer op te pakken, door met veel druk zetten gevaar te stichten. Klaas-Jan Bosgraaf schoot over. Het was Noordbergum dat op voorsprong kwam. Bij een corner werd Roelof Koop gevonden, die volledig vrijstaand in kon koppen: 0-1. Drogeham probeerde een doelpunt te forceren, maar werd daarmee ook slordiger in de passing. Dit zorgde ervoor dat Noordbergum voorin steeds gevaarlijk kon worden. Doelman Jeroen Krol moest Drogeham met een knappe redding in de race houden. Hij had geen antwoord op een kopbal van Klaas de Boer, die wel raad wist met een voorzet over links. Na dit doelpunt werd bij Drogeham gekozen voor een extra spits. Het overwicht in balbezit van Noordbergum verdween steeds meer en Drogeham kreeg een aantal kansen, waarbij Bauke Ytsma eenmaal de paal trof. Uiteindelijk was het Jens Mollema die via een vijandig been scoorde en de spanning weer in de strijd bracht. Noordbergum had echter een snel antwoord: Remco van der Meulen passeerde de doelman na een korte scrimmage: 1-3.

Groepsspringen

HEERENVEEN - Zaterdag werd in Sportstad Heerenveen de plaatsing voor de Nederlandse kampioenschappen groepsspringen gehouden.

Het seniorenteam van SVK uit Kollumerzwaag deed hieraan mee. Het vernieuwde team (Kristien Gommers, Sjanine Westerhof, Anna Nuveld, Wytske van der Veen, Ytje de Jong, Sjoerdje Janna Venema, Alissa Westerhof en Margreet Oevering) plaatste zich als eerste voor het onderdeel trampoline-valmat, als tweede op plank-pegasus en als vijfde op het onderdeel airtrack.

GVV en DFS

BUITENPOST - GVV Feanwâlden en DFS Burgum deden in Buitenpost mee aan groepsspringen op niveau D/E en instap,

GVV viel negen keer in de prijzen. De teams heren jeugd D, dames junioren D en heren junioren D hebben zich rechtstreeks weten te plaatsen voor het Fries kampioenschap op 18 november in Nieuwehorne.

SV DFS Burgum won in Buitenpost maar liefst tien prijzen. Alle drie groepen van DFS op D-niveau gaan door naar de Friese kampioenschappen op 18 november in Nieuwehorne.

Goede start veldrijseizoen Otto Ebbens

Djurre Kroontje eindigde in Hilversum als derde. Foto: Ingezonden

HILVERSUM - Voor enkele renners van Wielervereniging Otto Ebbens is het veldrijseizoen weer in volle gang. Momenteel doen er drie renners mee aan de landelijke KNWU-wedstrijden.

Zondag stond een wedstrijd in Hilversum op het programma. De drie renners van WV Otto Ebbens die hieraan meededen waren Jelmer Wiersma uit Hurdegaryp en de Burgumers Djurre Kroontje en Leonie Bentveld. Als eerste moest Djurre aan de bak. Hij eindigde op een derde plek.
Voor Jelmer Wiersma (categorie 3) was dit de eerste wedstrijd in het veld en dus best wel spannend. Hij maakte een stuurfoutje en kwam ten val, waarna hij de wedstrijd moest verlaten. In categorie 6 kwam Leonie aan de start. Meteen na de start werd er behoorlijk gedrukt, zodat Leonie niet goed weg kwam. Toch lukte het haar om als eerste meisje het veld in te gaan met de naaste concurrenten in haar kielzog. Uiteindelijk fietste ze als vierde over de finish.

Tafeltennissers Burgum naar winst

LEEUWARDEN - In de derde klasse boekte Tafeltennisvereniging Bergum in de uitwedstrijd tegen Ready een 3-7 winst. Vergeleken met de thuiswedstrijd die met 6-4 werd gewonnen, toch weer een puntje meer.

Maurits Postma won alleen van Tjerk de Haan. Jan Minnema, thuis ongeslagen, moest nu z'n meerdere erkennen in Ivor Hanema, maar won wel van De Haan en Martin de Groot. Willem Jan de Boer wist echter alle drie tegenstanders te pakken, een knappe prestatie van hem, ondanks zijn nog niet geheel genezen blessure.

Dubbelspel ook gewonnen

Doordat Bergum ook het dubbelspel won, werd de eindstand dus 3-7 en blijft Bergum dicht achter koploper ODI op de tweede plaats staan.
Vrijdag komt ODI bij Bergum op bezoek.

BCV kan Broekster Boys niet stoppen

DAMWALD - Broekster Boys heeft ook zijn vierde thuiswedstrijd winnend weten af te sluiten tegen BCV uit Burgum. Het werd het een overwinning voor de thuisploeg met het kleinst mogelijk verschil: 2-1.

BCV ging goed van start en had de eerste tien minuten het meeste balbezit, maar daarna was Broekster Boys dodelijk effectief. Een prachtige aanval, waarbij Jos Regnerus en Piet Wessel Dijkstra een hoofdrol hadden, leidde tot de 1-0 voorsprong. Rienk de Haas haalde de trekker over. Na een mooie 1-2 met Rienk de Haas omspeelde Jos Regnerus de keeper en hij zette Broekster Boys op een comfortabele 2-0 voorsprong. Cor Pieter Pander maakte na 35 minuten de aansluitingstreffer en daar bleef het bij. In de tweede helft waren er kansjes voor beide ploegen, maar gescoord werd er niet meer.

Vrouwen VIOD morsen punten

UTRECHT - De wedstrijd tussen de vrouwen van VIOD uit Driezum en Odysseus begon met een prachtig gebaar van de studentenvereniging uit Utrecht.

Op eigen initiatief speelden zij met rouwbanden en boden aanvoerster Aafke de Hoek een boeket bloemen aan. Op deze wijze staken zij de club, die in diepe rouw is gedompeld na het tragisch overlijden van haar vrijwilligster en supporter Tineke Visser-van der Kooi, een hart onder de riem. De bloemen gingen naar dochter Christine, tevens bestuurslid van de Driezumer voetbalvereniging, waar vier zonen van Tineke voetballen. De wedstrijd eindigde in 3-3.

In de nabespreking concludeerden de trainers Freddy Bollegraaf en Sally Hermsen-Savelberg dat een gelijkspel uiteindelijk de juiste uitslag was.

Prijzen De Marruters en PSV Trynwâlden

SNEEK - Afgelopen weekeinde werd in Sneek een springwedstrijd gehouden. In de klasse BB-springen won Mieke Biesma van de Marruters uit Eastermar met Millicent Kate een eerste prijs.

In de klasse B wist Anne Joukje Boersma tweemaal als eerste te eindigen. In de klasse M-springen was de eerste prijs voor Jan de Boer met zijn pony Kantjes Freek. In Sneek werd Danielle Dijktstra van PSV Trynwâlden uit Oen-
stjerk tweemaal eerste in de klasse B-springen categorie abc.

Door dit resultaat werd ze tevens gehuldigd als beste van deze klasse; ze ontving hiervoor een mooie deken.

Beide paardensportverenigingen behaalden ook nog tweede en derde prijzen.

Prodak Archiefvernietiging: betrouwbaar en betrokken

Drachtster bedrijf biedt kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Medewerkers van Prodak bezig met het versnipperen van papieren. Foto: Klaas Rozema

DRACHTEN - Sinds vorig jaar april is Prodak Archiefvernietiging B.V. in Drachten gevestigd. Het huidige pand is volledig op de werkzaamheden en de werknemers afgestemd. Alle soorten documenten en informatiedragers kunnen er worden vernietigd, volgens de eisen van de CA+ certificering. Het bedrijf richt zich op Friesland, Groningen en Drenthe.

Jordi de Jong, bedrijfsleider van Prodak: "De CA+ certificering geeft aan dat onze manier van werken voldoet aan de eisen die dit Nederlandse keurmerk voor archief- en datavernietiging stelt. Zo kan niemand hier zomaar naar binnen lopen en zijn alle ruimtes voorzien van permanent cameratoezicht. Het laden en lossen gebeurt in een afgesloten sluis. Ook onze vrachtwagen en de containers waarin de documenten worden bewaard en vervoerd zijn afgesloten.

Zo kunnen wij garanderen dat er op een hoogst vertrouwelijke manier met wat ons is toevertrouwd wordt omgegaan. Daarom geldt ook dat de documenten en informatiedragers binnen 24 uur na binnenkomst worden vernietigd. Indien gewenst kan de klant een certificaat krijgen met daarop de datum en de dag van vernietiging."

Bijzonder is dat er op de werkvloer cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid. "Prodak werkt samen met WIL, onderdeel van Zorggroep Alliade, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden", vertelt cliëntbegeleider Durk Wijnja. "Via het WMO-loket komen deze mensen bij ons terecht. Ze kunnen hier werkervaring opdoen en arbeidsethos ontwikkelen in een beschermde omgeving, om daarna
door te stromen naar ander begeleid werk."

Bij Prodak wordt niet alleen papier vernietigd, maar ook andere informatiedragers als cd-roms, pinpassen, microfilms en harde schijven. De verwerking wordt ingedeeld in zeven verschillende klassen, waarbij geldt: hoe hoger de klasse, hoe kleiner de deeltjes na vernietiging. Elke afvalstroom die er tijdens het vernietigen ontstaat, wordt aangeboden ter recycling, dus wat er uiteindelijk in de afvalbak belandt is zeer marginaal. Om het proces van recycling te bevordere, worden ook wit en gekleurd papier gescheiden.
www.prodak.frl | 088-1663611.

Naam mavo terug bij Lauwers College

In een klas van het Lauwers College in Grijpskerk, waar de indeling anders is dan vroeger bij de mavo. Foto: Ingezonden

BUITENPOST - Bij christelijke scholengemeenschap Lauwers College maakt de naam mavo een comeback. De mavo komt per 1 augustus 2018 in de plaats van de theoretische leerweg (vmbo-TL).

De naamswijziging geldt voor alle vmbo-TL-klassen op alle drie vestigingen van het Lauwers College in Buitenpost, Kollum en Grijpskerk. De mavo - middelbaar algemeen vormend onderwijs - heeft een vertrouwde naam, volgens de scholengemeenschap. Ook vindt het Lauwers College dat de naam mavo duidelijker aangeeft dat deze leerweg niet alleen naar het mbo leidt, maar ook naar de havo. "Daarmee onderscheidt de mavo zich van de basisberoeps- en kaderberoepsgerichte leerwegen (vmbo-BB en vmbo-KB), die juist opleiden voor het mbo", aldus locatiedirecteur Gretha Dam van de vestiging Buitenpost van het Lauwers College.
In de ogen van Sjoerd de Jong - locatiedirecteur van de vestigingen Kollum en Grijpskerk van het Lauwers College - ontbeert TL de uitstraling die de mavo altijd had. "Binnen het vmbo heeft de theoretische component nooit de juiste status gekregen", vindt De Jong. "En dat terwijl TL heel dichtbij havo/vwo zit." De naam TL heeft ook nooit geleefd, aldus De Jong. "Op informatieavonden moest ik ouders elke keer weer uitleggen wat KB en wat TL is. Ter verduidelijking sprak ik dan liever over de 'oude mavo'."

De terugkeer van de naam mavo bij het Lauwers College heeft geen gevolgen voor de inhoud van de opleiding. Deze blijft zoals ze nu is. Leerlingen van het Lauwers College die vanaf volgend schooljaar eindexamen gaan doen op de mavo, krijgen derhalve gewoon een vmbo-TL-diploma. Hiermee kunnen ze doorstromen naar het mbo of de havo.

Vanaf deze week nieuw in Damwâld: De Kaaskoperij

Frank Wiebing en Baukje Hoekstra openen op 8 november hun Kaaskoperij. Foto: Ingezonden

DAMWALD - Op 8 november opent Kaaskoperij Damwoude zijn deuren in het overdekte winkelcentrum tegenover de Albert Heijn. De nieuwe winkelstijl 'De Kaaskoperij' staat voor culinair genieten op een bijzondere manier.

De enthousiaste jonge ondernemer Frank Wiebing wordt het vrolijke gezicht van de winkel vol lekkers, en wordt daarbij geassisteerd door de ervaren kaasspecialiste Baukje Hoekstra – al jaren een bekend 'kaasgezicht' in de regio. ''We zijn dus een winkel voor lekkere dingen'', zo vertelt Frank, die een jarenlange ervaring heeft opgebouwd als versspecialist bij de AH-supermarkten. ''We zijn niet alleen het adres voor de lekkerste Hollandse en buitenlandse kaas, maar ook voor wijn, Fries bier, vers gebrande nootjes en tapas. We maken met onze winkel onderdeel uit van de formule De Kaaskoperij, een Fries samenwerkingsverband met Eisenga Kaas uit Oosterwolde, waarbij we een breed aanbod kaas en delicatessen kunnen aanbieden.''

''Of het nu gaat om de dagelijkse kaas voor bij het ontbijt, een Friese streekkaas als de Tynjetaler, of een rauwmelkse boerenbrie uit Frankrijk; we bieden alles vers van het mes aan'', gaat Baukje verder. "Door onze unieke stijl denken we dat onze winkel een echte aanvulling zal zijn op het winkelcentrum van Damwoude. In de winkel hebben we iedere week leuke en scherp geprijsde acties, de eerste folder is deze week huis-aan-huis verspreid.''
De komende weken viert De Kaaskoperij zijn feestelijke opening en iedereen is daarom 'wolkom by De Kaaskoperij'!

Kerstmarkt

KOLLUMERZWAAG - In dorpscentrum de Trije Doarpen wordt donderdag 7 december vanaf 16.00 uur een Kerstmarkt gehouden, vanaf 16.00 uur.

Opbouwen van de stands is vanaf 13.00 uur. Er zijn kramen (€20) te huur of tafels (€7,-). Belangstellende deelnemers wordt gevraagd te melden wat je van plan bent via mail: info@detrijedoarpen.com of tel. 0511-44156. Laat dan ook meteen even weten wat je verkoopt en of je een kraam of tafel(s) wil.

De Canterlanden

GYTSJERK - Het familiebedrijf Eetwinkel Polly in Bemmel is uitgeroepen tot winnaar van de Snackkoerier Cafetaria Top 100.

De jaarlijkse top 100 van Snackkoerier, een titel van Vakmedianet, werd voor de veertiende keer gepresenteerd. De Canterlanden uit Gytsjerk was provinciaal winnaar met een vierentwintigste plaats.

Gezond schoolontbijt
bij PLUS Wolters

BURGUM - PLUS is tijdens de vijftiende editie van het Nationaal Schoolontbijt de grootste verspreider van de gezonde ontbijtpakketjes. Ruim 8.500 pakketten met daarin 221.000 ontbijtjes worden via 250 PLUS winkels verdeeld.

Ook PLUS Wolters neemt van 6 tot en met 10 november deel aan het Nationaal Schoolontbijt. Ontbijten is belangrijk én gezond. PLUS zet zich daarom in voor verantwoord ontbijten en helpt kinderen om op dit gebied bewuste keuzes te maken. Jaap Wolters, eigenaar PLUS Wolters: "In totaal ontbijten meer dan een half miljoen kinderen met elkaar op school tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Het is niet alleen gezellig om samen te ontbijten, kinderen leren op die manier ook hoe belangrijk dit eetmoment is. Daar draag ik als ondernemer graag mijn steentje aan bij."

Groeitraining

OLTERTERP - De groeitraining 'Je eigen wijze weg' voor volwassenen start weer op 11 november om 10.00 uur aan de Achterwei 1 in Olterterp.

Het is een training gericht op bewustwording, waarin men via ervarings- en lichaamsgerichte werkvormen kennismaakt met zijn of haar innerlijke kind. Meer info en opgave: info@thuiskomeninjezelf.net.

Kerstmenu's

ROTTEVALLE - Kerst: flakkerend kaarslicht, mooie versiering, feestelijk geklede bediening en mooie gerechten.

Dát vindt men in De Herberg rondom de kerstdagen, op zaterdag 23 december, zondag 24 december (kerstavond) en beide kerstdagen. Er zijn verschillende kerstmenu's.

Slagerij dicht

STROOBOS - Slagerij Wouda uit Stroobos sloot na 35 jaar het winkelpand. De dorpsbewoners kregen de gelegenheid afscheid te nemen van het slagersechtpaar.

Vele dorpsgenoten kwamen met cadeaus en bloemen om de familie voor hun bewezen diensten te bedanken. Namens Plaatselijk Belang Gerkesklooster Stroobos bood Gerda Bijlsma-Smits het gezin een mand met bijzondere producten aan en namens de stichting Historische Kring Gerkesklooster Stroobos kregen ze een cirkeldiagram en parenteel aangeboden van het geslacht Wouda. Slager Onne Wouda gaat nog wel door met het slachten van grotere partijen vlees en het leveren van vlees voor het barbecueën.

Slagerij Weidema

DOKKUM - Streeckgenoten, zo heet de lijn van Albert Heijn waar de vleeswaren ondergebracht worden.

Het kwaliteitsmerk Streeckgenoten geeft vleeswaren en specialiteiten van lokale topslagers een plek in de supermarkten van Albert Heijn, zoals die van slagerij Weidema in Dokkum. "We zijn uiteraard erg blij voor deze erkenning van streekproducten, maar ook met de erkenning van Albert Heijn dat wij producten mogen leveren onder Streeckgenoten", aldus Wini Weidenaar van het bedrijf in Dokkum. Lieuwe Weidenaar, derde generatie van het familiebedrijf, staat op de verpakkingen van Weidenaar.

BabyPlanet

DRACHTEN - Na de verhuizing van De Leidijk naar de woonboulevard aan de Martin Luther Kingsingel in Drachten zit de winkel van BabyPlanet in een tijdelijk onderkomen.

Het naastliggende terrein is aangekocht om er een nieuw gebouw op te zetten. Dochters Lotte en Kirsten sloegen symbolisch de eerste paal als de derde generatie Klaver. In mei 2018 hopen de broers Sietze en Jan Klaver hun nieuwe babywereld voor de ouders in spé te openen. Tegen de stroom in presteert BabyPlanet het een nieuw winkelpand te bouwen met extra verwerkingsruimte voor internetbestellingen. Door de sterke groei van de webshop wordt de winkel in Drachten tevens het distributiecentrum voor bestellingen uit binnen- en buitenland.

Nieuwe kantine Liudger

BURGUM - In de eerste week na de herfstvakantie opende wethouder Doeke Fokkema van Tytsjerksteradiel de nieuwe kantine van CSG Liudger Burgum.

In nauwe samenspraak met de leerlingen is de ruimte moderner, duurzamer en gezonder ingericht. In de nieuwe ruimte staan ontspanning, creativiteit en expressie centraal. Bovendien worden in de kantine uitsluitend verantwoorde producten aangeboden die aansluiten bij de doelstelling van CGS Liudger een gezonde, duurzame omgeving te bieden waarin kinderen kunnen leren en verblijven.

'Wurk & Wille'

DRACHTEN - 'Wurk & Wille' is de nieuwe naam van Talants dagbestedingslocatie aan De Kiel in Drachten. Cliënten bedachten de naam voor de vernieuwde locatie die nu opgedeeld is in drie hallen.

De werkzaamheden bestaan veelal uit arbeidsmatig werk voor verschillende opdrachtgevers. Zo worden er bijvoorbeeld in de ene hal meelwormen ingepakt voor Welkoop, worden er in de andere hal etiketten geplakt op conservendeksels en in weer een andere hal worden fietslampen en -standaards klaargemaakt voor verkoop. De locatie 'Wurk & Wille' heeft nog dagbestedingsplekken vrij.

'Liefde voor brocante' deel 3 op Brocante landelijke markt Drachten

Er komen meer dan 85 standhouders op de Brocante landelijke markt in de evenementenhal van het Fries Congrescentrum. Foto: Ingezonden

DRACHTEN - Op 18 en 19 november is de achtste editie van Brocante landelijke markt Drachten in de evenementenhal van het Fries Congrescentrum te Drachten. Na het grote succes van Liefde voor brocante deel 2 in november 2014 zal nu Margreet Frens zaterdag 18 november aanwezig zijn om deel 3 te promoten en te signeren.

Liefde voor Brocante deel 3 is het vervolg op de succesvolle delen 1 en 2 die in 2013 en 2014 verschenen. Deel 3 staat volledig in het teken van de Victoriaanse stijl. Een periode die een aaneenschakeling was van weelde, voorspoed en rijkdom. Dit boek laat de nog nooit eerder gepubliceerde interieurs zien van een aantal gepassioneerde liefhebsters van deze stijl.
Deze najaarseditie kent een hoog sfeergehalte en zal met een knipoog naar de kerst worden georganiseerd, met meer dan 85 standhouders uit binnen- en buitenland, zoals vele bekende top-brocanteurs en (web)winkels met landelijke woonaccessoires, kleding, bloemen en lifestyleproducten. De catering wordt verzorgd op een ruim horecaplein en ook zullen er diverse eetkramen aanwezig zijn. Deze markt is zeer ruim opgezet en daardoor goed toegankelijk voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan. Organisator Joke Bosma-Spinder en alle standhouders heten iedereen van harte welkom op zaterdag 18 en zondag 19 november van 10.00 tot 17.00 uur.
Entree € 4,50 contant te betalen bij de kassa (kinderen t/m 12 jaar gratis). Parkeren is gratis.

www.brocantelandelijkemarktdrachten.nl

Verbouwing winkel Cuperus Gedenken

Een impressie van de nieuwbouw in Drachten. Foto: Ingezonden

DRACHTEN - "Aankomende twee maanden wordt ons pand verbouwd tot een grote, moderne winkel. Daarin kunt u straks in alle rust inspiratie opdoen in een warme en prettige sfeer", meldt Cuperus Gedenken in Drachten.

"U kunt bij ons terecht voor eenvoudige tot heel bijzondere graf- en urnmonumenten. Precies waar uw voorkeur naar uitgaat. Wij maken elk monument op maat, waardoor wij u de garantie kunnen geven dat u altijd zult slagen voor een mooi en passend grafmonument.
Naast onze verbouwde winkel beschikken wij over de grootste overdekte tuin van Friesland met ruw vormgegeven, natuurlijke monumenten. Hier treft u een groot aanbod van monumenten, vormgegeven door de natuur, gewonnen in diverse streken in Europa. Tijdens de verbouwing kunt u gerust bij ons komen voor oriëntatie voor een grafmonument en helpt onze adviseur Jannie Boonstra u graag. Ook kunt u terecht bij onze winkels in Dokkum en Sneek. In het voorjaar van 2018 bent u van harte welkom op onze open dag!"
www.cuperusgedenken.nl/vestigingen

Nieuwe Zweedse onderwijsmethode

KOLLUM - Twee vestigingen van christelijke scholengemeenschap Lauwers College maken volgend jaar de overstap naar een nieuwe onderwijsvorm. Het gepersonaliseerd leren wordt ingevoerd op de locaties in Kollum en Grijpskerk.

Met de nieuwe methode - geïnspireerd door het Zweedse model Kunskapsskolan - wordt maatwerk geleverd aan élke leerling. "De leerlingen krijgen straks precies aangeboden wat ze nodig hebben. Bij elk vak en leergebied werken ze op hun eigen niveau", aldus directeur-bestuurder Gerard Janze van het Lauwers College. "Qua resultaat, ontwikkeling en welzijn proberen we het beste uit leerlingen te halen."

Het gepersonaliseerd leren wordt met ingang van het cursusjaar 2018-2019 in de eerste klassen ingevoerd. Bij deze onderwijsvorm worden de kinderen uitgedaagd en begeleid tot gemotiveerde en zelfstandige leerlingen, die hun talenten verder kunnen ontwikkelen.

Bij de nieuwe vorm krijgen de kinderen op maat gesneden onderwijs, onder begeleiding van een (persoonlijke) coach. Deze taak wordt ingevuld door een docent. De coach is nauw betrokken bij de vorderingen en ontwikkeling van de leerling. Zo zit de coach wekelijks met de leerling om tafel om de voortgang door te nemen.

De ervaringen op scholen in Nederland waar al met gepersonaliseerd onderwijs wordt gewerkt, zijn uitermate positief. De kinderen zijn gemotiveerder, de docenten vinden het prettiger werken en het niveau gaat omhoog, zo luiden de bevindingen.

"Wij zorgen voor efficiënte werkwijze en een forse besparing"

Albert Kok (links) en Niels Helbig voor het kantoor van FRL. Foto: Klaas Rozema

LEEUWARDEN - Vandaag gehaald, morgen bezorgd. FRL is specialist in het verzenden van post, pakketten en pallets en het huis aan huis verspreiden van (reclame)drukwerk door heel Nederland. "Full-service", zegt manager commerciële zaken Niels Helbig. "Wij ontzorgen onze opdrachtgevers. Bovendien besparen zij aanzienlijk op portokosten."

"Klanten komen uit het mkb en (non-)profitorganisaties, maar het kunnen ook particulieren zijn. Bij FRL in Leeuwarden werken honderd medewerkers. Het bedrijf heeft vijfenzeventig postdepots in Friesland en 2500 bezorgers.

"Wij verzenden poststukken, drukwerk en mailings, zowel geadresseerd als ongeadresseerd. Dat kan doelgroepgericht gebeuren of huis-aan-huis." Ook distribueert FRL pakketten en pallets door het hele land.

"Klanten leggen eenvoudig hun te versturen poststukken, pakketten en pallets klaar. Wij halen ze op, frankeren en bezorgen op de afgesproken dag." Op die manier wordt klanten veel werk uit handen genomen. "Onze portokosten zijn relatief laag. Een brief bijvoorbeeld verzenden wij voor 45 cent. Dat kan een bedrijf soms wel een besparing opleveren van twintig tot veertig procent."

Efficiënte oplossingen

FRL maakt afspraken over de eisen waaraan de bezorging moet voldoen. Vindt die plaats
binnen 24 uur, 48 uur of is het 'uitstelbaar'? "Dat laatste kan voordelig zijn", vertelt Niels Helbig. Meedenken met de klant is een sterke eigenschap van FRL. "Wij komen met ideeën om processen te versnellen of efficiënter te maken waar niemand aan dacht."

De focus van FRL ligt op de zakelijke markt. Zo verzorgt het Leeuwarder bedrijf de wekelijkse verspreiding van Weekblad Actief. Ook haalt het dagelijks de post op bij scholen en gemeenten om deze vervolgens (landelijk) te bezorgen bij de geadresseerden. Voor webshops en industriële bedrijven distribueert FRL pakketten en
pallets door heel Nederland.

Daarnaast verzorgt en bezorgt FRL drukwerk. De klant levert eenvoudig een pdf-bestand aan en vertelt wat de doelgroep is. FRL zorgt voor zowel het drukproces als een passend verspreidingsgebied. "Gaat je folder over tuinmeubilair dan bezorgen wij niet bij flats, maar huis-aan-huis in woonwijken met tuinen. Geef je wensen door en wij komen met een scherpe offerte."

Filmformaten van vroeger bewaard voor de toekomst

Fotoshop Bekkema geeft, samen met The Transfershop, oud beeldmateriaal nieuw leven

Bij Anne Bekkema kan iedereen terecht met alle soorten oud filmmateriaal. Foto: Ingezonden

DRACHTEN - Iedereen heeft wel beeldmateriaal liggen, vaak van jaren geleden. In veel gevallen kan het materiaal niet meer bekeken worden door gebrek aan afspeelapparatuur. "Zonde van deze dierbare beelden!" vindt Anne Bekkema, van Fotoshop Bekkema. Daarom werkt hij samen met The Transfershop om ieders oude beeldmateriaal veilig te stellen voor de toekomst.

"Wilt u uw beeldmateriaal weer eens zien of wilt u het goed bewaren voor uw nageslacht, laat het dan digitaliseren en opslaan op dvd, blu-ray of externe harde schijf. Bij onze winkel kunt u het materiaal inleveren, waarna The Transfershop ervoor zorgt dat het materiaal in de hoogste kwaliteit wordt omgezet naar diverse soorten formaten. Daarbij wordt een kleurcorrectie uitgevoerd, zodat het beeldmateriaal zo optimaal mogelijk wordt gescand."

Alle filmformaten

Bij The Transfershop kan men terecht met vrijwel alle filmformaten. Zo worden smalfilm, super 8, dubbel 8, betamax, v2000, VHS, S-VHS, VHS-C, Hi8, digital 8, miniDV, HDV, SD cards, memory cards enzovoort, overgezet op de gewenste beelddrager. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de nieuwste en beste apparatuur.

The Transfershop is gespecialiseerd in het omzetten van Super 8 naar dvd en het digitaliseren van 8 mm-films. Dit kan zelfs in High Definition. Geregeld worden er bij Fotoshop Bekkema demodagen georganiseerd waarop men langs kan komen met oude films, om direct te zien hoe het resultaat kan worden. Ook kan men bij Bekkema terecht voor advies en een prijsopgave.

Andere diensten

Naast het verzorgen van het digitaliseren van oud filmmateriaal drukt Fotoshop Bekkema foto's in alle formaten tot maar liefst 80 x 120 centimeter. Ook verzorgt Bekkema studio-fotografie, is er een borduurstudio, een pasfotoservice en een grote collectie fotolijsten, fotoalbums en fotofun-producten, zoals T-shirts, tegels en mokken.
Kijk voor meer informatie op www.fotoshopbekkema.nl en op www.transfershop.nl.

Fotoshop Bekkema | Moleneind 8, Drachten 0512-526275

Waterontharders van Mezutec Waterzuiveringssystemen B.V.

Gefilterd water: zacht voor de huid, minder schoonmaakwerk en apparatuur gaat langer mee

Annamarie van der Bij en Jelle Booi voor het pand in Drachten. “Iedereen kan bij ons terecht voor advies, zoutbestellingen of een onderhoudsabonnement.” Foto: Klaas Rozema

DRACHTEN - Zachter en lekkerder water, dat tevens tot gevolg heeft dat apparaten langer meegaan en minder vaak hoeven te worden schoongemaakt: dat zijn in het kort de voordelen van waterontharders. Mezutec Waterzuiveringssystemen B.V., in Friesland gevestigd aan Het Helmhout 34-13 in Drachten, geeft gratis en vrijblijvend advies.

Minder last van een droge huid

Waterontharders filteren het water: kalk, magnesium en andere vervuilers worden eruit gehaald. Het zachte water dat overblijft, heeft diverse voordelen. "Zo ontdekten wij per toeval dat het water vaak een positief effect heeft op de huid. Uit de ervaringen van diverse klanten bleek namelijk dat klachten als een droge huid, eczeem en roos verdwenen", vertelt directeur van Mezutec Jelle Booi.

Minder schoonmaakwerk

Naast deze positieve effecten op de huid zorgt het zachte water er voor dat men minder hoeft schoon te maken; kalkaanslag blijft immers uit. Dat is goed te merken bij douchewanden, kranen en tegels. Ook de was blijft zachter en er is minder wasmiddel nodig. En de levensduur van apparatuur wordt verlengd.

"Natuurlijk is het leidingwater in onze regio al van een relatief goede kwaliteit en is het kalkgehalte niet erg hoog", weet Booi. "Toch merk ik, vooral de laatste vijf jaar, dat de kalk erg zichtbaar is, bijvoorbeeld op kranen en douchedeuren. Een waterontharder zorgt ervoor dat dat verleden tijd is."

Onderhoudscontract

"Waterontharders hebben weinig onderhoud nodig. Wie er helemaal geen omkijken naar wil hebben, kan een onderhoudscontract bij ons afsluiten, ook als de ontharder ergens anders is gekocht. Ook als het zout moet worden bijgevuld, hoeft men de deur niet uit, dankzij onze zoutbezorgdienst.
Wij brengen graag een gratis en vrijblijvend advies uit, op basis van de thuissituatie van de klant. Op deze manier kunnen we goed rekening houden met de situatie ter plekke. Want die is overal anders, dat maakt een prijsopgave via de telefoon of het internet niet verstandig."

Nieuwsgierig? Bel 0512-544101 of kijk eens rond op www.mezutec.nl.

Tryater speelt: 'Wat jo wolle' in Beetsterzwaag

Tryater staat in De Buorskip in Beetsterzwaag met het Friestalige stuk 'Wat jo wolle.' Foto: Maarten van der Wal

BEETSTERZWAAG - In een tijd waarin alle meningen tellen en ze steeds harder tegen elkaar botsen, komt Tryater met een passend antwoord: de ideale theateravond. Het Friestalige stuk heeft de titel 'Wat jo wolle'.

De voorstelling vindt plaats in zalencentrum De Buorskip, Vlaslaan 26 in Beetsterzwaag.

Lourens van den Akker, Aly Bruinsma, Nynke Heeg en Ali Zijlstra proberen uit te zoeken wat het publiek nu eigenlijk wil zien. Het publiek kan vooraf aangeven wat het wil: de ultieme romantische liefdesscène, een klucht met deuren, ode aan Fryslân of experimenteel spektakel; 'ús grutste prestaasje is jim ferdivedaasje'.

Geïnspireerd door alle opvattingen en ideeën van het publiek zoeken de vier acteurs naar de ingrediënten voor de ideale theateravond. Als uit een toverdoos worden de scènes neergezet. En als het aan de theatermakers ligt, komt de verloting er ook. Lukt het om iedereen te geven wat hij of zij wil?

Regisseur Tatiana Pratley: "Een heel leven lang vinden we iets, willen we iets en hebben we een mening. En ook al hebben we vaak de beste bedoelingen, onze wensen, verlangens en idealen botsen vaak met die van anderen. Hoe meer mensen bij elkaar, hoe lastiger om tot overeenstemming te komen. 'Wat jo wolle' gaat voor mij over hoe ingewikkeld het kan zijn, dat wij mensen allemaal iets willen, en hoe zeer het de moeite waard blijft om met elkaar te zoeken naar een manier om bij elkaar te komen."

Datum: Zaterdagavond 11 november, vanaf 20.00 uur. Entree: normaal € 16,00; Freonen Tryater € 14,50; CJP/CKV x € 11,00. Kaartverkoop: bij Ans Dio Drogisterij, Hoofdstraat 36 in Beetsterzwaag of via cultuur@cultbee.nl.

Maarten van Rossem over 1 jaar Trump

Amerikadeskundige Maarten van Rossem. Foto: Ingezonden

BURGUM - 'Amerika na 1 jaar Trump' is het thema van Amerikadeskundige Maarten van Rossem op dinsdag 21 november om 20.15 uur in De Pleats in Burgum.

Een presidentschap van Donald Trump zou volgens Amerika-kenner Maarten van Rossem een 'hypothetische ramp' zijn, schrijft hij begin september 2016 in een speciale uitgave van zijn blad Maarten. Op het moment dat Van Rossem in augustus zijn editorial schrijft, maakt Hillary Clinton volgens de graadmeter van FiveThirtyEight 77,1 procent kans op het presidentschap. "Als Hillary geen kapitale fouten maakt, zou ze op 8 november moeten winnen", schrijft Van Rossem.
Hoe anders is het gelopen: Trump wint, Clinton verliest nipt. Langzaam wordt duidelijk welke pet Trump op heeft als president. Het geknok tegen de in zijn ogen liegende politici was het handelsmerk van zijn campagne. Ook de 'onbetrouwbare' media blijken het doelwit van Donald Trump.

BURGUM - Op donderdag 7 december om 20.15 uur is het programma De lange reis naar Berlijn van Bennie Huisman te zien.

Bennie Huisman reisde de afgelopen jaren vaak naar Berlijn, verdiepte zich in het roerige verleden en zag, te voet of op de fiets, een stad van nu in gesprek met toen. 'Eine Stadt erinnert sich...' Hij schreef een bundel met verhalen van de trage fietsreis er naar toe, van ervaringen en ontmoetingen, met mensen van nu en met sporen van het verleden, waarvan de wonden nog altijd zichtbaar en voelbaar zijn. Maar dat is maar de helft van het verhaal. Want hoe wordt iemand een reiziger, zanger en schrijver? Welke zoektocht brengt een jongen uit het Friese waterland zoveel jaren later in Berlijn? Dat is niet alleen een reis langs plekken, maar ook langs liedjes en verhalen uit een leven.

Komedie Bungalow 847 in De Lawei

DRACHTEN - De Lytse Komeedzje uit Drachten speelt 18 november om 20.15 uur de komedie Bungalow 847 van Wimpy de Vries in De Lawei.

"Der is in priis wûn by it grutte prizenfestijnfestival: trije dagen yn in bungalow op in bungalowpark earne yn 'e midden fan it lân. Cor en Ant komme der oan mei harren mem. Mar dan komt der noch in stel yn deselfde bungalow: dy hawwe ek in priis wûn, mei itselde prizenfestijnfestival. Nei wat hin en wer gepraat beslute de twa stellen om de bungalow dan mar te dielen. Der binne op it lêst trije sliepkeamers, dat it kin wat lije. De úteinlike fraach is: Hat de lotterijkommisje de fout makke om twa stellen yn ien hûske ferbliuwe te litten of stekt der wat oars efter?" Inlichtingen of kaarten: Jantina Hoekstra (tel. O512-514746/06-15917877). In de pauze een verloting, na afloop dansen.

Open snertrit Jister Brommer Club Ee

EE - Op 11 november organiseert de Jister Brommer Club in samenwerking met eetcafé 'De Boerkes' voor de elfde keer traditiegetrouw de open snert toerrit voor oldtimerbrommers.

De start is om 13.30 uur bij 'De Boerkes', de inschrijving begint om 12.45 uur en de inleg bedraagt 7 euro per persoon, voor een bakje koffie of thee vooraf en voor de bekende 'de Beuker'-snert na de rit.
Tevens ontvangt men bij de inschrijving een vaantje als aandenken voor de deelname. De tocht is rond de zestig kilometer lang en leidt langs de mooiste weggetjes van de noordelijke kleistreek en een stukje door de Friese wouden.

Halverwege is er een korte pauze om de lichaamstemperatuur weer enigszins op peil te brengen. De deelnemers hopen rond 16.30 uur weer terug in Ee te komen.

Kalma/Van Hulsen in De Kuiperij

'Inkeer' is één van de geëxposeerde werken van Martha Kalma. Foto: Ingezonden

VEENKLOOSTER - In galerie De Kuiperij in Veenklooster is een unieke expositie, met werk van Esther van Hulsen en Martha Kalma.

Moeder en dochter, zeer uiteenlopend in hun artistieke benadering, tonen hun werk in galerie De Kuiperij in Veenklooster. De één in een uiterst fijnkleurpotloodtechniek, de ander abstract en 3d. Een verrassende combinatie.

Esther van Hulsen won al diverse internationale prijzen met haar illustraties voor wetenschappelijke encyclopedieën en natuurboeken. Daarnaast zijn van haar boeken uitgebracht in Noorwegen, Frankrijk en nu ook in Nederland. In haar geheel eigen fijnkleurpotloodtechniek brengt ze insecten, uitgestorven dieren en vogels in de natuur tot verbeelding.

Vanuit fascinatie voor oude, indus-
triële landschappen creeërt Martha Kalma zowel twee- als driedimensionaal werk. Oude fabrieken en olie-installaties worden geabstraheerd tot landschappen.

De opening van deze tentoonstelling is op zaterdag 11 november om 16.00 uur in galerie De Kuiperij. De expositie 'Kalma/Van Hulsen' is te bezichtigen van zaterdag 11 november tot en met zaterdag 2 december in galerie De Kuiperij, Veenklooster. Openingstijden: vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 to 17.00 uur en op afspraak. Zie ook www.galeriedekuiperij.nl

Kerst Kinderkoor weer van start

DRACHTEN - Op dinsdag 14 november start het Kerst Kinderkoor onder leiding van de dirigente Etty van der Mei weer met de repetities voor het Kerst Kinderkoor.

Het wordt dit jaar wel een heel bijzonder kerstproject, met als afsluiting een sfeervol kerstconcert op donderdag 21 december, samen met het Grootkoor Friesland in Schouwburg De Lawei. Verder zal optreden de bekende zangeres Elske DeWall, die ook samen met de kinderen gaat zingen met begeleiding van pianist Rob van Dijk.

Ieder jaar zingen er zo'n ruim zestig kinderen mee in het Kerst Kinderkoor, afkomstig uit geheel Friesland. Enthousiaste kinderen die graag zingen en in de leeftijd zijn van 8 tot en met 12 jaar, kunnen meedoen aan het Kerst Kinderkoor.

De repetities zijn op dinsdag 14 november, dinsdag 28 november en dinsdag 12 december. Deze repetities zijn van 16.30 uur tot 17.30 uur en worden gehouden in de Zuiderkerk, De Drift 46 in Drachten. De kinderen krijgen op de eerste repetitie een koorboek, een studie-cd met alle liedjes die op het programma staan, zodat iedereen thuis ook kan oefenen. Deelname aan het Kerst Kinderkoor is gratis.
Voor meer informatie kijk op:
www.grootkoor.nl of e-mail:
zing@grootkoor.nl

Koffieconcert Apollo en Hallelujah

BURGUM - Op 12 november organiseren de twee Burgumer muziekverenigingen Apollo en Hallelujah een gezamenlijk koffieconcert in De Ikker in Burgum.

Hallelujah start met een aantal muziekstukken onder leiding van Reimer Jan Rondaan uit Beetgum.

Hallelujah laat u alvast horen wat zij op het concours gaan spelen. Apollo speelt na de pauze onder leiding van Jeroen Oosterwijk uit Groningen.

Afwisseling met klassiek, pop en klezmer

Het is een afwisselend programma. Van klassiek tot pop en klezmer. Kortom: voor elk wat wils. De toegang om 15.30 uur is gratis.

Fair Trade Middag in bibliotheek

De voorstelling van de Zandprinses is een hoogtepunt van de Fair Trade Middag. Foto: Ingezonden

DRACHTEN - Gemeente Smallingerland en Bibliotheek Drachten houden zaterdag 11 november van 14.00 tot 17.00 uur een Fair Trade Middag, een middag in het teken van eerlijke handel. De zaal is open om 13.30 uur en de middag is gratis toegankelijk.

Wethouder Jos van der Horst opent om 14.00 uur de Fair Trade Middag in de bibliotheek. Dit doet hij onder andere door voor te lezen uit het boekje Bananen foar Tomke.

Meteen daarna gaat in de activiteitenruimte de indrukwekkende voorstelling van de Zandprinses (Rosa van der Vijver) van start. Met zand, een magisch schouwspel van licht en donker, vertelt zij aan de hand van enkele voorbeelden uit verschillende landen, het Fair Trade verhaal. Een prachtige voorstelling voor jong en oud.

Na de opening én de voorstelling gaat om 14.45 uur de rest van het programma van start.

Kinderen kunnen met Silleke aan de slag om fairtrade lampionnen te maken, zij kunnen de workshop Cupcakes versieren volgen én zich laten schminken. Volwassenen kunnen genieten van een proeverij van fairtrade taarten én kennismaken met de fairtrade bedrijven uit de gemeente.
In de activiteitenruimte is de documentaire 'TONY Van Chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar' te zien.

Bethel: conferentie
leiderschap

DRACHTEN - Op 10 en 11 november staat de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten in het teken van de leiderschapsconferentie van de Stichting Opwekking de Global Leadership Summit (GLS).

Gezond leiderschap is van groot belang voor de vitaliteit van kerken en organisaties. Een goede balans tussen karakter, vaardigheden en toewijding van leiders is bepalend voor de mate waarin een kerk of organisatie invloed heeft op haar omgeving.

Initiatiefnemer van de Summit is de Willow Creek Association (WCA) met als doel leiders te ondersteunen met inspirerend onderwijs, training en leiderschapsvaardigheden. Ruben Flach, directeur: "Dit jaar focust de GLS op het thema 'Iedereen heeft invloed'". Er is een gevarieerd aanbod van gerenommeerde sprekers die hun sporen hebben verdiend op hun werkterrein in kerk, samenleving, wetenschap en bedrijfsleven.

De conferentie vindt plaats in Drachten en duurt op beide dagen van 9.00 tot 17.00 uur. De kosten bedragen € 79,-. Voor studenten geldt een aangepast tarief. Koffie, thee en lunch zijn bij de kosten inbegrepen. Voor meer informatie, het programma en aanmelden: www.opwekking.nl/gls.

'Noflik tegearre' spilet yn 't wykein noch twa kear

De toanielploech 'Noflik tegearre' yn de blomkes nei de premjêre yn De Triemen fan it stik 'Fan jins famylje moatte jo it hawwe'. Foto: Ingezonden

DE WESTEREEN / KOLLUMER-
SWEACH - Toanielploech 'Noflik tegearre' (15 jier) bringt kommend wykein noch twa kear it stik 'Fan jins famylje moatte jo it hawwe', fan Carl Slotboom, oersetten troch Abele Krist. In aktueel én fleurich stik, mei it each op fer-
skate riedsferkiezings.

It stik spilet him ôf yn it hûs fan de politikus Peter en syn frou Judith. Peter is hast de nije lieder fan syn poltitike partij en dit bringt hiel wat wurk en spanning mei him mei.
As dan skoanmem Victoria ûnferwachts komt te útfanhûzjen, is hy net sa bliid. Sy soarget altyd foar tûkelteammen. Freondinne Mirjam en freon en hûsdokter Herbert wurde der tsjin wil en dank ek yn behelle. Mar der komme noch mear del: soan Sjoerd (út in eardere relaasje fan Peter) en dy syn frou Martine, én har heit Richard. Komt it no wol goed mei Peter syn politike ambysjes?

Freed en saterdei

Freed 10 novimber yn 'Old Dutch' yn de Westereen en saterdei 11 novimver yn 'De Trije Doapen' yn Kollumersweach, beide kearen fan 20:00 oere ôf. (Reservearje foar in VIP-buffet kin op www.detrijedoarpen.com). Sjoch ek op www.noflik-tegearre.nl of skilje foar ynformaasje mei 0511-445477.
Toanielselskip 'Noflik Tegearre' is ûntstien yn 2002 troch it bondeljen fan toanielleafhawwers út Kollumersweach en De Triemen. Yn de Triemen wie al in selskip, dat ferlet hie fan nije spilers. En yn Kollumersweach woe men in selskip oprjochtsje.

'Lapen gearsmiten'

Sadwaande waarden de 'lapen
gearsmiten' en ûntstie 'Noflik Tegearre'. "De namme kin útlein wurde as it gearbringen fan twa ferienings en ek as it 'noflik' mei elkoar in leafhawwerij hawwe. En wy hawwe it al yftjin jier hiel noflik mei elkoar", skriuwt Trientsje de Boer út namme fan de ploech.

Brian Cristopher in 't Geahûs Garyp

De Engelse zanger Brian Christopher treedt op in Garyp. Foto: Ingezonden

GARYP - Brian Cristopher zorgt zaterdag 11 november vanaf 22.00 uur voor een avondje topvermaak voor jong en oud in dorpshuis 'It Geahûs' in Garyp.

De eigentijdse meesterwerken van beroemde popartiesten als The Beatles, Kinks en Rolling Stones of meer recent werk van The Eagles, Billy Joël, Police, Elton John, Sting, Simon and Garfunkel, Robby Williams, Oasis en zelfs Guus Meeuwis worden met veel passie, energie en vakmanschap vertolkt door de Engelse topentertainer Brian Cristopher, die elke zaal waar hij zijn opwachting maakt 'plat' speelt.

Brian Cristopher is geboren en getogen Engelsman (Dover, Kent), maar woont tegenwoordig in Oostenrijk. Hij treedt in principe overal in Europa op en is maar een beperkt aantal dagen per jaar in Nederland.
Kaarten verkrijgbaar voor € 8,00 via itgeahus@gmail.com of via R. Koopmans 06-12497847.

Paul Groot over zwaartekrachtgolven

WYNS - In de Vituskerk in Wyns zal Paul Groot bezoekers zondag 12 november opnieuw meenemen op zijn zoektocht door ruimte en tijd om het Heelal in kaart te brengen, met een vervolglezing onder de titel 'Zwaartekrachtgolven schudden het Heelal'.

Groot is een drijvende kracht achter EGAPS, een Europees project om onze Melkweg voor het eerst goed in kaart te brengen. Hij is de projectleider van de BlackGEM- en MeerLICHT-telescopen voor de detectie van optische nagloeiers van zwaartekrachtgolf-samensmeltingen, en lid van de Virgo samenwerking voor zwaartekracht-golfdetecties. Pas in 2015 zijn de eerste zwaartekrachtgolven daadwerkelijk gemeten. Deze golven worden opgewekt als in het Heelal zwarte gaten en neutronensterren samensmelten. Aanvang 15.00 uur, toegang acht euro.

Lezing Reformatie en Maarten Luther

DOKKUM - Historicus en plaatsgenoot drs. Dick van der Galiën, docent Dockinga College, neemt in een Grote Kerklezing op 9 november zijn toehoorders mee langs hoofdrolspelers van Luther en zijn tijdgenoten.

De lezing begint 20.00 uur in de Grote- of Sint Martinuskerk, aan de Markt 2, Dokkum. De muziek is van Auke de Boer. Op 31 oktober 1517 sloeg Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg. Het was de aanzet tot het protestantisme en het begin van een kerkscheuring. Hoe kon Luthers daad zoveel teweeg brengen? "Politieke hoofdrolspelers uit die tijd bepaalden het verloop van de reformatie. Voor ongerijmdheden heb je doorgaans voldoende aan rechtlijnige theologen. Als dan ook nog eens eigenzinnige politici zich met godsdienstige zaken gaan bemoeien, heb je een gekkenhuis."

SURHUISTERVEEN – Als extra dimensie voor het vijfde lustrum van Back to the 60's & 70's wordt een verkleedwedstrijd gehouden. Een 'undercover' jury beoordeelt de meest origineel of spectaculair verklede gasten en er zijn aardige prijzen te winnen.

Wie zich meldt bij kledingverhuurbedrijf Eringa in Opende met een toegangskaart voor Back to the 60's & 70's, mag zich voor een gereduceerde prijs een kleurig flower-pow-
erkostuum, rock 'n roll-jurkje of disco-pak laten aanmeten
Op zaterdag 11 november is in zalencentrum De Lantearne in Surhuisterveen om 21.00 uur de vijfentwintigste editie van het muziekfestijn, waarin vooral platen uit de jaren zestig en zeventig worden gedraaid.
Om het jubileum te vieren is de band Abba Tribute uitgenodigd.

Grytsje Kingma sjongt yn Damwâld

DAMWALD - Sjongeres, trûbadoer en tekstskriuwster Grytsje Kingma is snein 12 novimber fan 15.30 oere ôf yn de 'Fermanje', Doniawei 34 yn Damwâld.

Kingma skriuwt en sjongt har eigen Fryske lieten. Se begeliedt har sang meastentiids op gitaar. De teksten binne mei te lêzen op skerm en sfearfolle bylden illú-
strearje dêrby ek de lieten: in moaie ienheid fan klank en byld. Soms nostalgysk, faak gefoelich, bytiden mei in knypeach. Sy hat gearwurke mei dichter/oersetter Atze Bosch. Der stean twa cd's op har namme, 'Wjerlûd' en 'Wytfear' en de liettekstenbondel 'Tûzen dagen'. Fierder hat sy meiwurke oan ferskate oare muzykprojekten. De Fryske taal leit har nei oan it hert en de rykdom fan it Frysk bringt se yn har teksten en suvere sang ta utering: Fryske folksmuzyk dy't it hert rekket. Yntree € 7,50.

Brandt de lichtbak dan is Trefpunt open: iedereen is welkom

Bekende locaties bundelen in Drachten hun krachten

Achter de tafel het team van de Opbouw M.O.S. (v.l.n.r.): Betty Monsma, Klaske Siersema en Karen Hooghiemster. Voor hen de lichtbak, die dan nog een plekje zal krijgen voor het raam. Foto: Klaas Rozema

DRACHTEN - Donderdag 2 november is het Trefpunt in MFA de Bouwen als laatste Trefpunt voorzien van een lichtbak. Brandt de lichtbak van een Trefpunt, dan zijn gasten welkom. Alle Trefpunten in Smallingerland zijn vanaf nu herkenbaar aan een lichtbak. De opening van het laatste Trefpunt in De Bouwen werd een feestelijke middag. Diverse gasten genoten van een kop koffie en gezellige spelletjes.

De (koffie)momenten die er in Smallingerland zijn bij diverse maatschappelijke organisaties in Drachten, worden herkenbaar gemaakt door middel van een lichtbak voor de ruiten. Als een lichtbak aan staat is iedereen welkom bij het Trefpunt en kun je spontaan naar binnen lopen. Ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, koffie of thee drinkt, hoe oud je bent of wat je reden is.

Iedereen mag binnen
komen lopen bij
een Trefpunt

Trefpunten bundelen zich

M.O.S. is aanjager van het initiatief. Zij bespreken met organisaties of ze zichzelf als Trefpunt zien. Alle soorten organisaties kunnen zich bij de Trefpunten-gedachte aansluiten. Zij stemmen daarmee in om gastvrijheid te bieden, in een sfeervolle ruimte met persoonlijke aandacht. Zij houden sociale normen in het oog en hebben ideeën hoe activiteiten kunnen worden georganiseerd, zodanig dat zij een voedingsbodem vinden bij de gasten.

Herkenbaar en bekend

Het streven is zoveel mogelijk herkenbare Trefpunten in Smallingerland te creëren, zodat iedereen bekend wordt met het fenomeen Trefpunt. Iedereen kan en mag meedoen en door ontmoeting te creëren en te faciliteren zorgt M.O.S. er voor dat iedereen zijn eigen plek heeft.

Andere Trefpunten in Drachten zijn er bijvoorbeeld in De Wiken, De Holdert, De Kouwe, De Warrenhoven, De Drait en in Houtighehage.
Kijk voor een overzicht van de Trefpunten en hun activiteiten op de website van Tegearre:
http://tegearreinsmallingerland.nl/agenda/

Best verklede Super Heroes winnen prijzen in Surhuisterveen

Superman wordt terzijde gestaan door de Hulk, die in twee verschillende gedaantes de mensheid probeert te redden. Foto: Ingezonden

SURHUISTERVEEN - Batman, Superman, Captain America, Ironman, de Hulk en andere tot de verbeelding sprekende superhelden bevolken zaterdag 11 november het centrum van Surhuisterveen. Deze krachtpatsers met het hart op de goede plek zijn van stal gehaald om de actie Super Heroes van de plaatselijke middenstandsvereniging H&I kracht bij te zetten.

De drie best en levensecht geklede superhelden komen in aanmerking voor een prijs.

Fotografen van de middenstandsvereniging zorgen ervoor dat de deelnemers in hun superheldenoutfit op de Facebookpagina https://nl-nl.facebook.com/VO-Surhuisterveen worden geplaatst. De mooiste uitmonsteringen worden beloond met superprijzen.

Superheldenposter

Naar verwachting zullen vooral kinderen meedoen tussen 11.00 en 17.00 uur, want de helden spreken bij hen bijzonder tot de verbeelding. Voor alle kinderen ligt een gratis superheldenposter klaar. Volwassenen mogen zich ook een dagje Batman of de Hulk wanen.

Surhuisterveen bedenkt gratis originele acties om het winkelcentrum leuk aan te kleden. Na een eerdere invasie van dinosaurussen staan nu tweeëntwintig superhelden overal verspreid in het centrum, om het winkelende publiek te vermaken en de actie kracht bij te zetten.

Veiling superhelden

De levensechte beelden zijn afkomstig van het bedrijf Hydraram uit Surhuisterveen. Dit bedrijf stelt ze beschikbaar voor deze actie. "We hebben deze polyester beelden geïmporteerd uit Azië, ze zijn gemaakt in China", zegt Peter Wassenaar van Hydraram. De beelden van de Super Heroes worden, nadat ze zaterdag in Surhuisterveen de actie kleur hebben gegeven, geveild. In Azië worden veel van dit soort beelden gemaakt. "Ze worden vaak gebruikt op plaatsen waar veel kinderen komen, zoals pretparken, bioscopen, kinderboerderijen, campings en winkels", vertelt Wassenaar. De Super Heroes zijn groter dan twee meter en zien er behoorlijk 'levensecht' uit.

Beelden worden geveild

De beelden van de superhelden worden via internet geveild. "Ze gaan vanaf vandaag online via www.troostwijkauctions.com. Iedereen kan een bod uitbrengen tot en met 22 november, daarna sluit de bieding". Op 18 november kunnen de Super Heroes nog worden bezichtigd bij Hydraram, aan de Meander 2 in Surhuisterveen. Het bedrijf houdt dan een kijkdag om belangstellenden gelegenheid te bieden de Super Heroes te bekijken.

Boottrailers

Boottrailers van klein tot groot! Laatste ronde, scherpe prijzen, inruil, reparaties en onderdelen. L. v.d. Veen, Trailers, Lytse Geast 67, Tietjerk. tel. 0511-431401.

Caravans

www.sibmacaravans.nl In/verkoop en bemiddeling. Toercaravans voor export gevraagd. 0511-541446.

Toercaravan te koop gevraagd, 0511-227227

Cursussen

VCA Basis/Vol nu ook in Surhuisterveen. Hofstra Bedrijfstrainingen 038-3335861 www.hofstra-trainingen.nl

Diversen

Afvoerproblemen? Wij hebben voor u in voorraad: PVC-buizen en drainage, met een ruim assortiment hulpstukken. Scherp geprijsd bij: It Houtstek, Foarwei 106-A, Kollumerzwaag. Tel. 0511-441696 admin@it-houtstek.nl

Gezondheid

Herbalife, T.M. Reitsma-Bosma, tel. 0511-469955

Landbouw

Ambachtelijke slager Paul van der Kleij, Kollumerzwaag, gespecialiseerd in huisslachting. Tel. 0511-444523, www.huisslachting.nl

Materialen

It Houtstek Kollumerzwaag. Al meer dan 35 jaar dé bouwmarkt met kennis van zaken! Voor al uw hout en bouwmaterialen van fundering tot dak. Kwaliteit, bovendien nog zaag en schaaf service! Tel. 0511-441696 admin@it-houtstek.nl

Gipsplaten in meer dan 10 maten uit voorraad, ook voor kozijnen, regels, latten, isolatie, enz. Dus voor een compleet pakket materialen naar: It Houtstek, Foarwei 106-A, Kollumerzwaag. Tel. 0511-441696 admin@it-houtstek.nl

Rozenbotteltakken voor herfststukjes, workshops of op de vaas. Volop verkrijgbaar bij Hoveniersbedrijf P. Douma, West 92 in Buitenpost. Like ons op FB.

Muziek

Gitaarles v.d. Werf It Maskelyn Hurdegaryp www.fenderwerf.wordpress.com, 06-21665040. Live muziek nodig? Weimavdwerf.com annovanderwerf@hotmail.com

Personeel aangeboden

Erkend Timmer- en onderhoudsbedrijf H.J. v.d. Meer Sumar, tel. 0511-521162/06-25541546.

G. Veenstra voor uw stucadoorswerkzaamheden tel. 0511-482480 of tel. 06-53234838.

Schilder met ervaring, ZZP-er, schilderen/sauzen/behangen € 18,- p/uur of vaste prijs in overleg. Tel. 06-13573689.

Ervaren schilder. Schilder/saus/behangwerk. Gr.prijsopgave of € 17.50/uur. Tel: 06-12685361

Te huur aangeboden

Aggregaten 40/60 Kva, bouwdrogers, kant/schaftunits, muurzaagmach., rolsteigers, sleuvenzaagmach., sloophamers 220 V, schaft- en toiletwagens, zware sloophamers + compressor 2,5 m3, etc. MAKLO VOF, tel. 0511-473314/0512-364455.

Tot uw dienst

Klokkenmaker Arnold van der Duim, repareert/restaureert uw klok vakkundig, Oudega, tel. 0512-372927. www.arnoldvanderduim.nl

Brochure of folder nodig? Wij ontwerpen dit naar uw wens. Actief Media: tel/ 0511-461294.

Pieters Meubelstoffering, het stofferen van eetkamerstoelen, fauteuils, kussens etc. Het vernieuwen van biezen en rieten zittingen, tel. 06-13946218, De Dellen 16 Surhuisterveen.

Briefpapier en enveloppen nodig? Actief Media: tel. 0511-461294

Presentatiemappen nodig? Wij ontwerpen dit naar uw wens. Actief Media: tel. 0511-461294.

Voor de tuin

Voor al uw tuinonderhoud en takkenversnipperen. K. Venema Groenvoorziening, Rinsumageest, 06-52022396.

Tuinonderhoud, tuinaanleg, tuinontwerp, snoeiwerk, sierbestrating, minikraanverhuur enz. Vraag vrijblijvend offerte. Wiersma Tuinaanleg & onderhoud Hardegarijp, tel. 06-53546567 of 0511-474553, www.wiersma-hoveniers.nl

Lees ook