Weekblad Actief - Editie Zuid

12 juli 2017

Weekblad Actief - Editie Zuid 12 juli 2017


Hynstedagen met kampioenschappen en shows

Tijdens de Hynstedagen houdt 'Ta it Bihâld' keuringen in verscheidene klassen en de daarmee verbonden kampioenschappen. Foto: Klaas Rozema

GARYP - Paardenliefhebbers kunnen van donderdag 20 tot en met zaterdag 22 juli hun hart weer ophalen tijdens de Hynstedagen op de Sumarreheide bij Garyp. Het is een groots paardensportevenement in Fryslân, waar iedere paardenliefhebber elk jaar weer naar uitkijkt.

Ook dit jaar bieden de Hynstedagen weer een afwisselend en prachtig programma met keuringen, tuigrubrieken, kampioenschappen, avondconcours en shows. Dat allemaal met gratis entree op alle dagen!
Op donderdag 20 juli om 13.00 uur wordt gestart met dressuur.

Avondconcours met
poppenrace op pony's

Vrijdag 21 juli bestaat uit een gevarieerd programma, dat begint om 9.00 uur. Na het ochtendprogramma wordt traditiegetrouw gestart met de rubrieken met ponykeuringen en vervolgens het avondconcours met de spectaculaire poppenrace op Shetlandpony's, dressuur mennen, tuigrubrieken, schoonste geheel, Hackney's en Taveno.

Zaterdag 22 juli, de slotdag, start om 8.00 uur. Deze dag staat in het teken van het Nederlands kampioenschap ereklasse nationaal en regionaal en de show van Fleurop. Op deze fokdag van het Fries ras worden de kampioenschappen in tal van variaties gehouden.

Het Friese paard komt wederom deze dag ruim aan bod. Bekijk de website www.hynstedagen.nl voor het volledige programma. De organisatie van dressuur en de keuringen Fries ras is in handen van fokvereniging 'Ta it Bihâld' uit Burgum.

De Hynstedagen zijn te bewonderen op de concoursterreinen bij Garyp. Men vindt dit terrein met ruime parkeerplaatsen door de borden Hynstedagen te volgen.
Voor het publiek is het een festijn om naar uit te kijken, met gratis parkeren en gratis toegang op alle dagen.
Voor sponsoren is er plaats om vrijdag of zaterdag op een ontspannen wijze de (zakelijke) contacten te onderhouden.

Stichting adopteert 90 jaar oude brandweerauto

Drie miljoen euro extra naar Noardlike Fryske Wâlden

Buick brandweerauto geadopteerd door stichting

Oldtimer blust geen branden meer, maar is nog steeds een publieke attractie

Hendrik van Rijs maakt voor de brandweerkazerne in Drachten een rondje met de antieke Buick brandweerauto. Foto: Klaas Rozema

DRACHTEN – Tot 1956 bleef de Drachtster brandweer branden blussen met een Buick brandweerauto, bijna dertig jaar eerder aangeschaft. Nu is deze iconische brandweerauto een historische en nog steeds rijdende bezienswaardigheid. De oldtimer is eigendom van de gemeente, maar wordt op 18 juli overgedragen aan de Stichting Buick 28-24 SIX Brandweer Drachten.

Door Jelle Jeensma

De Stichting is opgericht om oud brandweermateriaal uit de regio Drachten te onderhouden en aan het publiek te tonen. De Buick is het paradepaardje. "Deze oldtimer is het toonbeeld van ouderwets handwerk, moderne brandweerauto's zijn uitgerust met elektronica", zegt Hendrik van Rijs, die bijna dertig jaar voor de brandweer werkte en één van de initiatiefnemers is van de stichting, die vijf bestuursleden heeft.
De officiële overdracht van de Buick is op 18 juli om 20.30 uur bij de brandweerkazerne aan de Loswal in Drachten, waar de brandweerauto gestationeerd is. "Zowel de Veiligheidsregio Fryslân, waar de Drachtster brandweerkazerne onder valt, als de gemeente Smallingerland heeft geen financiële mogelijkheden de Buick te onderhouden. In dat beheer moet de stichting nu voorzien. De Veiligheidsregio blijft er wel bij betrokken", vertelt Van Rijs.

De Buick model 28-24 six werd in 1927 in gebruik genomen. Twee jaar eerder was hotel 'De Pijlaars' aan de Noorderbuurt tot de grond afgebrand, omdat het brandweermateriaal te weinig bluscapaciteit had. De gemeenteraad besloot de Buick 28-24 six, een brandweerauto met een grotere pompcapaciteit, aan te schaffen. De Buick, met het zwaarst leverbare chassis, was bijna drie keer zo duur als een T-Ford, maar de kwaliteit was veel beter. De auto werd geplaatst in de tot brandweerkazerne verbouwde school aan de Noordkade in Drachten. In de Tweede Wereldoorlog werd alle koper en brons van de Buick rood geverfd, om te voorkomen dat de Duitse bezetters er wapens van zouden maken. Na de oorlog bleef de brandweerauto tot 1956 dienst doen.

Jaren later, in 1985, werd de brandweerauto rigoureus gerestaureerd. De verdwenen originele radiateurdop aan de voorkant werd vervangen door een ander exemplaar, nadat een oldtimerfanaat, die radiateurdoppen spaarde, een afgietsel had gemaakt. In 2012 werd nog een grote opknapbeurt uitgevoerd. De oldtimer blust allang geen branden meer, maar wordt van stal gehaald bij verschillende activiteiten.

De Stichting Buick 28-24 SIX Brandweer Drachten verhuurt de brandweerauto regelmatig. "De brandweermannen zitten dan in originele kleding op de auto", aldus Van Rijs. Bij trouwerijen, tentoonstellingen, oldtimerbeurzen, optochten, jubilea, ceremonies en andere evenementen is de Buick een trekpleister. "Daarnaast hopen we op de steun van sponsors en donateurs, zodat we het onderhoud goed kunnen blijven uitvoeren", zegt Van Rijs. Wie de Buick wil boeken of bezichtigen dan wel informatie wil, kan contact met hem opnemen, via e-mail: hvanrijs@hotmail.com, tel. 0512-518260 of 06-29238228.

Feanwâlden krijgt flink park langs spoor

Een 'artistieke impressie' van hoe het park in Feanwâlden eruit kan gaan zien. Illustratie: ingezonden

FEANWALDEN - Het ontwerp is nog niet definitief, maar het is vrijwel zeker dat Feanwâlden een nieuw, flink park krijgt ten noorden van de spoorlijn door het dorp. Dit 'transferium' is een gevolg van de Sintrale As, die er voor heeft gezorgd dat er veel minder autoverkeer door Feanwâlden rijdt dan voorheen.

Het park heeft een lengte van 825 meter en een breedte van 'gemiddeld' 125 meter. Er moet ook een nieuw stationsgebouw komen. Dit moet deel uitmaken van het definitief ontwerp van het park. Maar eerst moet er zekerheid komen over de invulling van het gebouw, melden b. en w. Park en stationsgebouw worden midden 2018 aanbesteed en kunnen "naar verwachting in de tweede helft van 2019 worden opgeleverd."

De Suderwei, met name het deel ten zuiden van het spoor, wordt eerst aangepakt. Dit zal eind dit jaar worden aanbesteed en naar verwachting in de zomer van 2018 worden opgeleverd.

Vooral het over het 'Transferium' wordt al jaren gepraat. Een eerder plan, waarin ook woningbouw of kantorenbouw was voorzien, bleek niet haalbaar. Een volgend plan bleek niet betaalbaar. Ook het nieuwe, 'voorlopig ontwerp' heeft nog te maken met een 'bezuinigingstaakstelling' van 337.000 euro. B. en w. gaan er van uit dat er een 'achtervang' is dankzij meevallers van de herinrichting van Damwâld (nu in uitvoering) en De Falom (gereed).

B. en w. vragen vragen de gemeenteraad om een krediet van ruim 6,2 miljoen euro. De totale gemeentelijke bijdrage is ruim 7,6 miljoen euro. Omdat de provincie Fryslân ook meebetaalt, is het totale budget voor Feanwâlden (park én Suderwei) ruim 14,5 miljoen euro. De raad heeft er gisteravond 'opiniërend' over gesproken.

Man (37) uit Kollumerzwaag omgebracht

DE WESTEREEN – In De Westereen is zondagochtend tussen tien uur en half elf het lichaam gevonden van de 37-jarige Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag. Een man die z'n hond uitliet, vond het lichaam in een weiland nabij de kruising Fûgelsang – Bûterwei.

Volgens de politie is het slachtoffer door een misdrijf om het leven gekomen. Nabestaanden zijn door de politie geïnformeerd. Het slachtoffer zou bardienst gedraaid hebben bij het Freeze Forze Beach Fest op het Silersplak, vlakbij de plek waar het lichaam is gevonden.
De politie heeft de vindplaats afgezet en is direct begonnen met onderzoek, daarom werd een stuk weiland afgezet. Eventuele getuigen - zoals bezoekers van het muziekfeest - kunnen zich melden bij de politie, op 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Twee jongens betrapt na woninginbraak

DRACHTEN - Op de Jan Gelinde van Blomstraat en het Noorderend in Drachten zijn donderdag 6 juli twee jongens van 16 (Drachten) en 17 jaar (zonder vaste woon- en/of verblijfplaats) aangehouden. Ze worden verdacht van inbraak in een woning.

Agenten kregen een melding van een verdachte situatie in de Jan Gelinde van Blomstraat. Toen ze een kijkje namen renden beide jongens weg. De 16-jarige kon direct worden aangehouden, maar de 17-jarige ontkwam. Bij een 26-jarige bewoner bleek ingebroken te zijn. De verdachte had spullen bij zich uit deze woning.

Op het Noorderend troffen agenten de tweede verdachte aan. Hij bleek papieren bij zich te hebben van de 16-jarige. Ook hij werd aangehouden. Beide verdachten zitten vast. De politie doet onderzoek.

C. van den Adel 'doet' Hurdegaryp

Planning Rijksstraatweg najaar bekend

De toekomstige kruising Rijksstraatweg/ Easteromwei, met extra waterpartijen. Foto: Ingezonden

BURGUM/HURDEGARYP - Aannemersbedrijf C. van den Adel uit Burgum gaat de Rijksstraatweg in Hurdegaryp herinrichten. De gemeente Tytsjerksteradiel is opdrachtgever. Van den Adel en de gemeente maken na de zomer de planning bekend.

Wethouder Houkje Rijpstra: "De gemeente is der mei ynnommen dat nei Garyp en Burgum ek it wurk yn Hurdegaryp útfierd wurde sil troch in oannimmer út de eigen gemeente. Der is boppedat goed neitocht troch de oannimmer oer saken as de berikberens, de feiligens en de kommunikaasje oangeande it wurk."
Via een onderhandse procedure had de gemeente vijf regionale aannemersbedrijven gevraagd in te schrijven. C. van den Adel bleek de 'economisch meest voordelige inschrijving' te hebben gedaan. De totale gemeentelijke investering in het project Hurdegaryp bedraagt ongeveer vier miljoen euro, waarvan de helft wordt bijgedragen door de provincie Fryslân. Het plan voor de herinrichting is tot stand gekomen met inbreng van de bevolking via een Klankbordgroep en inloopmomenten voor het dorp.

De planning van de klus wordt na de zomervakantie bekend gemaakt, verwacht woordvoerder Jaap Middel van de gemeente. Zie ook: www.t.diel.nl/kikhurdegaryp.

Spijkerdorp: subsidie voor onderhoud

DRACHTEN - Spijkerdorp in Drachten gaat ruim 16,6 mille investeren om diverse onderdelen te verbeteren en enkele nieuwe speeltoestellen aan te schaffen. De gemeente Smallingerland subsidieert hiervan 12.000 euro, precies het bedrag waar het bestuur van Spijkerdorp om had gevraagd.

De investeringen betreffen een airtrampoline, een Fantallica satellietcarrousel, een Pannaveld (het aanvullende grondwerk), reparatie van draaimolen Orbid, groot onderhoud aan de glijbaan en het verwijderen en vervangen van een asbesthoudend dak van de opslagruimte voor speeltoestellen.

De totale kosten zijn geraamd op 16.667 euro. De gemeente betaalt twaalfduizend, de rest wordt gefinancierd het fonds NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), door sponsoren, met geld van donateurs en door inzet van vrijwilligers.

Meerjarensubsidie

Penningmeester Geert van der Meer van BASS/Spijkerdorp meldt: "De subsidietoekenning maakt deel uit van het budget dat de gemeente al eerder heeft begroot voor het onderhouden van de vier Drachtster speeltuinen in de jaren 2016 tot en met 2019.

De subsidie van de gemeente is dus niet zozeer iets speciaals of extra's, maar onderdeel van de reeds toegekende meerjarensubsidie voor het verplichte onderhoud aan de speeltuinen. Het bedrag van de gemeente moeten we overigens nog ontvangen en de werkzaamheden zullen aanvangen na de zomervakantie."

Drie miljoen euro extra naar NFW

Er is veel onderhoud nodig om de natuurlijke afrastering en bescherming van dit unieke landschap te behouden. Hier een boomwal bij Eastermar. Foto: Klaas Rozema

LEEUWARDEN/BURGUM - De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW, boeren en particulieren die aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer doen) ontvangt een extra bedrag van drie miljoen euro tot en met 2021 van de provincie Fryslân. Dit is bedoeld voor beheerwerkzaamheden van elzensingels en houtwallen in de Noardlike Fryske Wâlden.

Ondanks dat de provincie altijd vertrouwen heeft gehad dat een extra bijdrage in goede handen zou zijn bij NFW, wilde de provincie nog niet meteen het bedrag aan NFW toekennen. Gedeputeerde Johannes Kramer vond het van belang dat het volledige budget voor agrarisch natuurbeheer werd benut, maar het was nog onduidelijk of de andere collectieven ook nog extra geld nodig hadden.

Rechtszaak

In een rechtszaak eerder dit jaar sprak de rechter uit dat de provincie en NFW hier samen uit moesten komen. Uit afstemming met het Kollektivenberied Fryslân (koepelorganisatie van alle zeven Friese collectieven) bleek dat de andere collectieven akkoord waren met de toekenning aan de NFW. Dat deed Gedeputeerde Staten besluiten de extra bijdrage aan NFW over te maken. Hiermee kan de vereniging voor ruim 54 hectare aan extra beheer van elzensingels en houtwallen doen.

Namens de NFW reageert Ingrid van Huizen: "Onze vereniging is erg blij dat er met Provincie Fryslân een oplossing is gevonden. Dit is een erkenning voor het werk dat de boeren-beheerders al jarenlang doen. Op dit moment vindt er volop monitoring plaats om de broedvogel- en de vleermuizenstand in beeld te brengen. Ook wordt gekeken naar de schrale plantensoorten en de totale habitat." Volgend jaar volgt een tussenevaluatie van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

Tom van Mourik gaat 'terug' naar Drachten

DRACHTEN/LEEUWARDEN - Burgemeester Tom van Mourik (60, VVD) van Menameradiel wordt vanaf zaterdag 15 juli tijdelijk burgemeester van Smallingerland. Hij volgt partijgenoot Tjeerd van Bekkum op, die met ingang van die dag directeur wordt van Kulturele Haadstêd Leeuwarden/Fryslân 2018.

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft Van Mourik donderdag beëdigd. De benoeming geldt voor een periode van minimaal anderhalf jaar, meldt de provincie Fryslân. Na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar start de procedure voor de Kroonbenoemde burgemeester.
Van Mourik was ooit barkeeper in Drachten en keert dus in zekere zin terug. Hij was ook ambtenaar bij de gemeente Tytsjerksteradiel, raadslid in Leeuwarden, wethouder in Leeuwarden en op Vlieland en lid en VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten. Van Mourik woont in Leeuwarden en blijft daar ook wonen, maar denkt na over een tweede woonruimte in Drachten.

De commissaris heeft zich bij zijn zoektocht laten leiden door het profiel dat was opgesteld door de gemeenteraad van Smallingerland. Die wilde een 'complete' burgemeester, alsof die voor zes jaar zou zijn benoemd.

Nieuwe site DDFK

DOKKUM - De vier DDFK-gemeenten hebben samen een nieuwe website: www.noordoosthelpt.nl: een digitaal informatieloket met het lokale aanbod van maatschappelijke organisaties. De juiste instelling of organisatie is daarmee heel makkelijk te vinden, melden de DDFK-gemeenten.

Het opvoeden van kinderen, sport, gezelligheid in de buurt, werk en inkomen, zorg: alles staat nu op één website. Op een overzichtskaart zijn alle organisaties en de activiteiten die zij organiseren, snel te vinden. De website kan ook worden ingezet om onderlinge hulp of mantelzorg te regelen. Denk aan boodschappen doen, tuinieren, vervoer of gewoon wat gezelschap. Zaterdag 8 juli is huis-aan-huis in de DDFK-gemeenten een kaart verspreid over de site.

Raad: circa vier ton extra spenderen

Achtkarspelen wil ook nog lagere lasten

BUITENPOST - Circa vier ton extra beschikbaar stellen, en ook de OZB met meer dan 1,1 procent verlagen. Dat waren verzoeken van de raad van Achtkarspelen van afgelopen donderdag voor de jaren 2018-2021.

In zes aangenomen moties staan concrete bedragen: 75 mille subsidie en zestig mille garantstelling voor de uitbreiding van de Spitkeet in Harkema. Drie maal een ton: voor een mobiele bouwkeet annex 'talentenkeet' (voorlichting aan jongeren over werken in bouw en elektrotechniek). Ook een ton voor een leningenfonds voor bedrijven. En een ton voor splitsing van afval op de milieustraat Lutkepost. Tot slot elf mille voor een stukje fiets- en wandelpad in Surhuisterveen.

Last onder dwangsom voor loonbedrijf

DRACHTSTERCOMPAGNIE - Loonbedrijf R. Nijboer aan de Feart 40a in Drachtstercompagnie krijgt van de gemeente Smallingerland een 'last onder dwangsom'. Dit omdat het bedrijf na herhaalde verzoeken heeft verzuimd een 'olie- en benzine-afscheider' (obas) te plaatsen.

Het bedrijf krijgt tot 1 augustus de tijd om deze maatregel alsnog te treffen. Gebeurt dit niet voor die datum, dan kan de gemeente dit alsnog zelf (laten) uitvoeren, op kosten van het bedrijf.

De FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) heeft vorig jaar vijf milieu-overtredingen geconstateerd. Volgens b. en w. is na eerdere aanmaningen nog sprake van twee zaken die niet in orde zijn. Het bedrijf heeft geen zienswijze ingediend na de vorige aanmaning, aldus b. en w.

Nieuw 'Moai Fuort Simmerfestival' zeer geslaagd

Zonder de ruim honderd vrijwilligers was het niet zo'n succes geworden

Een deel van de Braziliaanse groep maakt zich klaar voor een optreden. Elke groep trad meerdere malen op. Foto: Ingezonden

BURGUM – De nieuwe opzet van het internationale dansfestival in Burgum – 'Moai fuort Simmerfestival' - was een succes. Er kwamen, vanaf woensdag tot en met zondag, opgeteld duizenden mensen op af. De buitenlandse dansgroepen kwamen dit jaar uit: Thailand, Oekraïne, Costa Rica en Brazilië.

"Intiem"

De dansgroepen vonden het vooral "intiem" en "gemoedelijk", gewend als ze zijn aan optredens voor soms duizenden mensen tegelijk. Er waren wel 'leerpunten', maar over het geheel gezien werd het een succes, vindt woordvoerster Dineke Wagenaar. "Der wie in grut ferskaat oan publyk, fan jong ta âld! Dit soarge foar in noflike sfear op it festivalterrein. Der is dizze edysje folop meidûnse by alle 'workshops', mar ek op saterdeitejûn by de muzykkoptredens van sanger Jôn út Burgum en de Afrikaanske band Baoema. It wie geweldich om de 'verbroedering' te sjen tusken ferskillende kultueren. As organisaasje hawwe wy der teminsten folop fan genoaten en sels el lekker meidûnze. Ik ha noch seare fuotten!"

Enkele dames van 'Brazilië' met hun begeleidster Dineke van der Velde. De begeleiders traden onder andere op als tolken. Foto: Ingezonden
Djembé-groep Kadung. Deze groep gaf ook diverse workshops voor publiek, waar volop gebruik van is gemaakt. Foto: Ingezonden
Spectaculaire show van Polisyanka uit Oekraïne. Dankzij de open tenten met houten vloeren kon er droog en veilig worden gedanst. Foto: Ingezonden
De groep uit Costa Rica haalt mensen uit het publiek over mee te gaan dansen. Dans blijkt dan een internationale taal te zijn. Foto: Ingezonden

'Flashmobs'

Een verschil met voorgaande edities was de locatie: in de tuin rond Glinstra State. Er waren ook diverse verrassingsoptredens ('flashmobs') in het centrum van Burgum. Het publiek kreeg meerdere malen de kans zelf (mee) te dansen of een salsa-workshop te volgen. Hier is volop gebruik van gemaakt.

Kids Dance Battle

Zonder de ruim honderd vrijwilligers was het niet zo'n succes geworden. Zij hielpen bijvoorbeeld bij de verkoop van entreekaarten en muntjes, als verkeersregelaars en begeleiders van de dansgroepen, om ze onderdak te verschaffen en uiteraard om het festival te organiseren.
Op woensdagmiddag vond de Kids Dance Battle plaats in sporthal de Westermar in samenwerking met ModèstoDûns.

Vierhonderd 'happy' dansers

Als opwarmer voor het feestweekend vond vrijdagavond een Secret Dance Act plaats op het plein bij 't Roodhert. Zo'n 400 dansers verzorgden samen een flashmob op het nummer 'Happy' van Pharrell Williams.

Salsa-kampioenen

Carlos & Valeria van dansgroep Curubandá uit Costa Rica zijn kampioen Salsa in Midden-Amerika. Dit duo gaf de optredens van de groep extra kleur.

Naast dans was er ook veel muziek van eigen bodem, zoals van het duo Bakker & Niehaus, bekend van de band Alice Springs.
Drumband de Marko's verzorgde verschillende ritmische optredens, die zij speciaal voor het Simmerfestival hadden ingestudeerd. Onder andere het drummen op afvalcontainers was 'anders dan anders'. Op het festivalterrein stonden verschillende voedselkramen opgesteld.
Bezoekers konden onder andere genieten van buitenlandse lekkernijen. Zondagochtend vond ter afsluiting een internationale zang- en vredesdienst plaats. Zowel de buitenlandse gasten als vertegenwoordigers van verschillende religieuze stromingen uit de buurt brachten een vredeswens.

www.moaifuort.frl

Wielrenster Pruisscher schrijft historie in Ternaard

Anneke Dijkstra uit Olterterp van wielervereniging Home Center Kapenga uit Drachten in actie tijdens de eerste dameskoers van Ternaard. Foto: Klaas Rozema

TERNAARD - De Omloop van Ternaard verdween een paar jaar geleden van de 'radar', maar is weer springlevend. Voor het eerst stond er zaterdag een vrouwenkoers op het programma. De rondjes door het dorp en langs de zeedijk eindigden in een massasprint, waarin Arianna Pruisscher uit Nieuw Dordrecht (Drente) de sterkste was en daarmee dus de eerste winnaar werd van de vrouwenkoers in Ternaard. Bij de amateurs kwam Jan Terpstra uit Drachten als winnaar over de finish.

Door Jelle Jeensma

Ternaard is de enige plaats in Dongeradeel met een wielerkoers. Hendrik Talsma en Gosse Reinder Kingma van de organisatie vertellen over het succes van dit wielerevenement, uitkijkend op het vip-terras met mensen die de koers ondersteunen.

"Dankzij sponsoren en de Vrienden van de wielerronde kunnen wij deze wedstrijd organiseren. Bij de mannen doen alleen amateurs mee en geen eliterenners. Dat is een bewuste keus, want de eliterenners zijn te sterk en halen de spanning al snel uit de koers. Met amateurs ontstaat er een meer open strijd."

Bij de vrouwenkoers stonden een kleine dertig renners aan de start. Dat hadden er meer kunnen zijn volgens de beide organisatoren. "Veel vrouwenploegen rijden dit weekend wedstrijden in Tsjechië en elders, maar we zijn tevreden over het aantal deelnemers. Volgend jaar proberen we meer vrouwen aan de start te krijgen. Dan heeft de vrouwenronde ook meer bekendheid gekregen." Het ontbrak in de vrouwenkoers zeker niet aan spanning, en er werd snel gereden in deze levendige omloop. Het werd interessant toen Chantal Hendriks (Heerenveen), Lisanne Immerzeel (Wilnis), Willemiek Meinders (Dronten) en Michelle Poot (Tzum), zich losmaakten uit het peloton. Het kwartet werkte goed samen, maar de achtervolgers bleven er vlak achter en de vier vluchters werden ingerekend, waarna de koers opnieuw kon beginnen.

De renners bleven bij elkaar, zodat een eindsprint de beslissing moest brengen. Sprintster Sanne Bouwmeester uit Westerbork leek kansrijk voor de eindoverwinning, maar ze kreeg pech in de laatste ronde en kwam tekort tegen Arianna Pruisscher. Het jonge talent Lonneke Uneken uit Veendam, vorig jaar nog Nederlands kampioen bij de nieuwelingen meisjes, werd derde en daarmee ontstond een mooi podium.
Anneke Dijkstra uit Olterterp (Wielervereniging Home Center Kapenga, Drachten) leverde een prima prestatie. De belofte werd zevende. Ook Laura Krans (De Wilp) eindigde met een achtste plaats nog binnen de eerste tien.

Jan Terpstra wint koers en is strijdlustigste renner

Bij de amateurs/sportklasse won Jan Terpstra uit Drachten met overmacht. Bij de finish hield de renner van de Noordelijke ATB-club een ruime voorsprong op de nummer twee. In de finale ontstond een kopgroep, waaruit Terpstra zich losmaakte. Hierna kwam hij alleen over de finish. Bauke Hylkema uit Bakhuizen eindigde als tweede en Richard Bultema uit Winschoten werd derde.

Jan Terpstra kreeg ook de prijs voor de strijdlustigste renner. Vijfenveertig coureurs finishten, onder hen Arjan Douma uit Buitenpost (zesde), mede-organisator, namens wielervereniging Otto Ebbens uit De Westereen.

Giro-winnaar Dumoulin naar Profronde

SURHUISTERVEEN - Dinsdag 25 juli kan de 'Feanster toer' weer in het roze. Na het geel van vorig jaar, Chris Froome was toen de absolute vedette, is het de organisatie van Stichting Wielercomité Surhuisterveen opnieuw gelukt een absolute topper binnen te halen.

Na het vastleggen van streekfavoriet Pieter Weening is Tom Dumoulin de vis geworden die de organisatie graag binnen wilde halen. Na de polsblessure vorig jaar voelde de Giro-winnaar zich moreel verplicht aan de start te verschijnen in die criteriums die hij toen noodgedwongen moest afzeggen. Toch zag de veelgevraagde Dumoulin een gaatje en bovendien wilde hij graag aan de start verschijnen in Surhuisterveen. In 2011 kleurde Surhuisterveen ook roze na de etappewinst en het veroveren van de roze trui door Pieter Weening. In de loop van de jaren maakten ook Giro-winnaars Marco Pantani, Danilo di Luca en Ivan Basso, allen Italianen, hun opwachting in Surhuisterveen. Eind mei stond Tom Dumoulin op het hoogste treetje van het podium in de Giro d'Italia na een uiterst spannende slotweek. Daarmee was hij de eerste Nederlander in de geschiedenis die de roze trui won. In de eerste week na de Tour de France rijdt Dumoulin ook in Boxmeer en Wateringen. In de week daarna rijdt hij in Steenwijk en 'voor eigen publiek' in Maastricht.

Marilee de Vries won het ringrijden in Hallum. Foto: Ingezonden

Paardensport

SINT NICOLAASGA - Bij de marathon van Sint Nicolaasga reed Marieke van Wengerden van PSV Trynwâlden uit Oentsjerk met groom Els de Jong haar pony Waterlands Pom naar de vierde prijs in de klasse enkelspan pony.

Gerryt Riemersma werd eerste in de klasse dubbelspan pony met Teun en Mick. Marilee de Vries liet zien hoe veelzijdig haar pony Evita is door naast dressuur en springen ook met ringrijden mee te doen. In Hallum behaalde ze de eerste plaats met 33 punten én de prijs voor het schoonste geheel. In Bakkeveen werd Rikst Regnerus met pony Magliv's Honey Gold eerste in de klasse M1 met 191.5 punten.
Jitske Tolsma van de PSV de Klaverkampruiters uit Oudega werd in Bakkeveen in de B-dressuur met 195 en 196 punten eerste en derde. Hidde Kooistra had merrie Frieda van de Headammen voor zijn karretje gespannen in Oldeholtpade. In de L-mendressuur werden ze twee en drie (194.5 en 195 punten).

Regioteam op 18 juli tegen Cambuur

KOOTSTERTILLE – Regioteam Kootstertille heeft haar eerste training afgewerkt in voorbereiding op het traditionele duel tegen SC Cambuur.

Het regioteam werkt deze week nog een tweetal trainingen af en speelt zaterdag in Kootstertille vanaf 14.00 uur een oefenwedstrijd tegen een gelegenheidsteam, samengesteld door oud-SC Kootstertille en huidig Kollum-trainer Atze van der Wijk uit Drogeham.

Regioteam Kootstertille, gecoacht door SC Kootstertille-trainer Jan van Dijk en Tinus Huisma uit Drogeham, bestaat uit spelers van clubs uit de omgeving. Uitgenodigd zijn Jorrit Terpstra en Wim de Vries, vv Buitenpost; Romke Bos, BCV; Auke Tobias Hoekstra en Wiebe Postma, vv Kollum; Johannes van der Meulen en Mike Wichaisuek, SC Twijzel; Sybren Bosma en Berend Jan Prins, WTOC; André de Graaf en Gerard Spinder; Harkema Opeinde; Halbe Mossel, Oostergo en Marco van Leijen en Massai van der Weg; Zwaagwesteinde za. Organisator SC Kootstertille wordt vertegenwoordigd door Tony Bierma, Heine Hiemstra, Douwe Kloostra, en de gebroeders Gerbrand en Jouke Waaksma Bzn.

De wedstrijd regioteam Kootstertille tegen SC Cambuur is op dinsdag 18 juli op sportpark De Tille en begint om 19.00 uur. SC Cambuur oefent na het duel in Kootstertille nog tegen Sparta op 21 juli, AZ op 29 juli en op 11 augustus tegen Helmond Sport. De competitie start op 18 augustus met een thuisduel tegen Jong Ajax.

Zeilscholen Friesland klaar voor drukke zomer

Een laserboot van zeilschool Pean, één van de samenwerkende Friese zeilscholen. Foto: Ingezonden.

DE VEENHOOP - Het zeilkamp-seizoen voor de zeilscholen in Friesland is zondag begonnen. De scholieren uit de vakantieregio midden Nederland gaan als eerste met vakantie en kiezen ook dit jaar weer in grote getale voor een zeilkamp in Friesland.

De samenwerkende Friese zeilscholen van zeilscholenfriesland.nl staan klaar om ze een onvergetelijk zeilkamp te bezorgen. Het aantal boekingen bij de vijf Friese zeilscholen is al jaren stabiel. Wat opvalt is dat mensen steeds later boeken. "Door het gemak van internet kunnen mensen later beslissen wanneer ze op vakantie gaan. Daardoor wordt ook later beslist in welke week de kinderen op zeilkamp gaan", aldus Christophe Meijer van zeilschool Pean bij Nes (bij Akkrum).

De week voordat de kinderen naar de Friese zeilscholen komen worden de punten op de "i" gezet, zodat alles meer dan honderd procent in orde is. "Nu gaat het om de details", zegt Cor Zandstra van Zeilschool de Veenhoop. "Om te zorgen dat de zeillessen niet stranden op materiaalpech is alles goed nagelopen. Dat doen we na elke zeilschoolweek weer, om de kwaliteit te garanderen."

De vijf zeilschooleigenaren van de Friese zeilscholen (Zeilschool de Bird, Zeilschool de Morra, Zeilschool Neptunus, Zeilschool Pean en Zeilschool de Veenhoop) overleggen regelmatig over de stand van zaken.
Komend seizoen zullen weer rond de 5.000 jonge zeilers bij de vijf Friese zeilscholen komen om de mooiste week van hun jaar te beleven. www.zeilscholenfriesland.nl.

CBS De Lichtbron voert actie voor KiKa

Het kampioensteam meisjes MC 2 van hockeyclub de Graspiepers. Foto: Ingezonden

BUITENPOST - Zeven teams van CBS De Lichtbron uit Buitenpost namen deel aan de Lodenhelrun. De leerlingen waren fanatiek tijdens de survivaltocht. Door hun doorzettingsvermogen en zelfbedachte acties hebben de leerlingen een bedrag van € 2076,85 opgehaald voor KiKa. Ze hebben de cheque overhandigd aan 'Team Joris.'

MC Graspiepers kampioen

DRACHTEN - De meisjes MC2 van Hockeyvereniging de Graspiepers uit Drachten werden glansrijk kampioen na een 10-0 overwinning op GHBS.

Door de nummer 2 en 3 werden ze wekenlang op de voet gevolgd. Winst of gelijkspel was voldoende om in de laatste competitiewedstrijd de kampioenstitel binnen te halen. Met dertien overwinningen en één nederlaag uit veertien wedstrijden, wisten ze 39 punten te behalen met een doelsaldo van 75 doelpunten voor en 7 tegen. Omdat het team geen vaste keeper had, moesten de spelers per toerbeurt een wedstrijd keepen, wat de prestatie des te groter maakt. Het kampioenschap is feestelijk gevierd met een barbecue.
Op de foto de speelsters van het kampioensteam: voor v.l.n.r. Laura Bosma, Bregt Alkema, Dominique van Dijk, Mirjam van der Woude, Eva Pots en Kirsten Muller. Achter v.l.n.r.: Gijs Mank, Iris Tiktak, Nòna Kumbangsila, Ilke Bloem, Lieke van Dijk, Ilse Mank, Laura Huizinga, Annelie Dekker, Emma Stob en Jacob van Dijk.

Gymlessen Adonis voor beweegdiploma kinderen

Adonis en Sportbedrijf Drachten hielden een feestje voor de kinderen die het Beweegdiploma haalden. Foto: Kristan Boeree.

DRACHTEN - Nijntje, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en Adonis Sportacrobatiek zijn een meerjarig samenwerkingsverband aangegaan. Hun ambitie is om meer kinderen uit Drachten en omgeving tussen de twee en zes jaar te stimuleren spelenderwijs beter te leren bewegen.

Adonis heeft namelijk het Beweegdiploma-keurmerk van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie verkregen en de bekende kinderheld Nijntje is de ambassadeur van het Beweegdiploma.

Dit seizoen heeft ook het Sportbedrijf in Drachten meegeholpen om de kinderen op de scholen beweeglessen te geven.

Trainster Wilma Bosma van Adonis is blij met het keurmerk: "Het keurmerk Beweegdiploma geeft onder andere aan dat wij lesgevers hebben die daadwerkelijk peuters en kleuters op een juiste en veilige manier leren hoe ze alle belangrijke vormen van bewegen kunnen leren. Dat doen we in een leuke sfeer, waarin spelenderwijs leren centraal staat. Na ongeveer vijftien lessen kunnen de kinderen het Beweegdiploma ontvangen en krijgen ze een leuke badge van Nijntje."

Op vrijdag 7 juli was er in de zaal van Adonis in samenwerking met het Sportbedrijf nog een feestje met Nijntje voor alle kinderen die het Beweegdiploma gehaald hebben. Zaterdag 8 juli werden in het asielzoekerscentrum in Drachten de eerste Beweegdiploma's uitgereikt door wethouder Jos van der Horst.

Na de zomervakantie start Adonis met nieuwe gymlessen voor het Beweegdiploma. Deze lessen worden aangeboden tijdens de reguliere ouder- en kindlessen en kleuterlessen die nu ook nog steeds lopen.

Voor meer informatie kan men contact op nemen met wilma.gym@kpnmail.nl.

Pech softbalsters

VEENDAM - De softbalsters van Drachten Diamonds speelden zondag tegen the Blokes. Hester Smit liep een zware blessure op.

Coach Aline Obbink had twee oud-speelsters Wendy Tromp en Bauk de Haan om haar team compleet te maken. Obbink besloot met acht dames af te reizen naar Veendam waaronder de jonge en nieuwe speelster Sanne van Zijl.

In de eerste inning deden de Drachtsters goede zaken aan slag. Ze maakten gretig gebruik van de fouten van The Blokes en er werden veel honken gestolen. Aan slag waren de slagvrouwen uit Veendam afwachtend en ze wachtten veelal op vier wijd om op de honken te komen. Toch wisten de Drachtsters nullen te maken. Er waren mooie honkslagen voor Lilianne Land, Silke van der Molen, Hester Smit, Aline Obbink en Anneloes van Eijk.

In de vijfde inning kwam Hester Smit lelijk in aanraking met de derde honkvrouw van Veendam tijdens een steelactie met sliding. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Dat was einde wedstrijd bij een achterstand van 7-3. Smit is een maand uit de running door haar gezwollen, verstuikte enkel. Zondag 16 juli speelt Diamonds een thuiswedstrijd om 12.00 uur aan de Sportlaan tegen de Giants uit Hengelo. Na de zomerstop komen ze 20 augustus in actie tegen Caribe 2 uit Groningen.

Beachvolleybaltoernooi succes

DRACHTEN - Het jaarlijkse Beachvolleybal Drachten bij Tuindorado op 't Zuid was ook afgelopen weekend een groot succes.

Vrijdagavond begon het met jeugdwedstrijden en een onderonsje tussen het personeel van Nij Smellinghe, waar de afdeling fysio aan de haal ging met de winst. Zaterdag werd er gespeeld door 56 teams, van recreanten tot divisie en district. Als afsluiter werd zaterdagavond gestreden om de felbegeerde wisselbeker door ondernemers en sponsoren van het toernooi. Het team van Make me up versloeg in de finale het team van Zuivelhoeve 2 en mocht zich van de 26 deelnemende teams de beste noemen. "Geweldig. Dit is de eerste keer dat wij meespelen op dit toernooi, en dan meteen dit resultaat. De organisatie en de sfeer waren perfect", aldus eigenaresse Kelly Riedstra-Daros van Make me up.

Keningsljeppen in Burgum 15 juli

BURGUM - Op de fierljepaccommodatie 'De Jint' in Burgum vindt zaterdag 15 juli om 19.00 uur de jaarlijkse klassieker Keningsljeppen plaats.

Vorig jaar wist de 'Keninginne' Marrit van der Wal in deze wedstrijd een nieuw Nederlands Record te springen van 17.58 meter. Zij is dit jaar weer 'grootgrossierster' in eerste prijzen en sprong haar beste seizoensprestatie bij de Eelke Scherjon Memorial eerder dit seizoen. De schans in Burgum ligt haar dus erg goed. Bij de mannen wordt de titel van Kening verdedigd door Nard Brandsma. Jarich Wijnstra van Tzum verdedigt in zijn laatste seizoen bij de jongens de titel van prins. De apotheose in deze wedstrijd, waarbij de nieuwe Kening, Keninginne en Prins met de Friese vlag in top hun laatste sprong maken, garandeert spektakel.

Initiatief jeugdtennis: 8KRûnom

BUITENPOST - Het aantal tennissende jeugdleden staat al jaren onder druk. Daardoor kunnen kleinere tennisverenigingen geen jeugdcompetitie faciliteren.

Janske Poos (Jeugdcommissie T.C. de Delte uit Drogeham) nam het initiatief om samen met omringende tennisverenigingen uit de gemeente Achtkarspelen een lokale tenniscompetitie voor jeugdtennissers te starten. Zo ontstond de 8KRûnom (de afkorting voor Achtkarspelen rûnom) competitie. De deelnemende tennisverenigingen zijn Tennisvereniging Buitenpost, T.C. de Delte uit Drogeham, Tennisvereniging de Noord uit Grootegast, Tennisvereniging Galefjild uit Hurdegaryp, K.T.C. uit Kollum, Tilster Tennisclub uit Kootstertille, T.S.O. Surhuisterveen en Tennisclub Zwaagwesteinde. Van mei tot begin juli werden onderlinge wedstrijden gespeeld.

Museum 't Fiskershúske en de aak WL19

Museum 't Fiskershúske is gevestigd in oude vissershuisjes. Foto: ingezonden

MODDERGAT - In het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed), ligt in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat museum 't Fiskershúske.

In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden. Een bezoek aan museum 't Fiskershúske is een reis terug in de tijd.

Breng na het museum ook een bezoek aan het monument ter nagedachtenis aan de 'Ramp van Moddergat'. In 't Fiskershúske kunt u meer informatie vinden over deze ramp. Tijdens een noordwester storm in 1883 kwamen 83 vissers om. Van een van de vergane schepen, de WL19, een platbodem vissersschip van het type aak, is in de jaren 2003-2008 in Moddergat een replica gebouwd. Daarna is er met een enthousiaste groep vrijwilligers mee gevaren.

Nu wordt er flink aan de aak gewerkt. Groot onderhoud is na bijna tien jaar in het water noodzakelijk. Sinds 8 juli 2017 ligt de aak op het droge in Dokkumer Nieuwe Zijlen, zodat aan de onderkant van het schip gewerkt kan worden. Het breeuwwerk wordt vervangen en het dek wordt opnieuw waterdicht gemaakt.

Bezoekers aan de aak zijn van harte welkom. Met ruim 22 ton is het schip als zeer indrukwekkend te ervaren. Meer informatie over de aak vindt u op: www.facebook.com/wl19driegebroeders, meer informatie over 't Fiskershúske op:
www.museummoddergat.nl.

Jubileum It Kokelhûs fan Jan en Sjut

'Jan en Sjut' bij de opening van het nieuwe seizoen. Foto: Tjamme Tilstra

EARNEWALD - It Kokelhûs fan Jan en Sjut bestaat zestig jaar. Het (oorspronkelijke) woonhuis werd in 1777 gebouwd door een veenbaas en is al sinds 1957 als oudheidskamer te bezichtigen.

Een moment om te vieren, ook al gaat het door geldgebrek niet zo goed met het museum. Vele nieuwe initiatieven worden er bedacht om het museum uit het slop te trekken, zoals de 'Smûke jûn' op woensdagavonden in de maanden juli en augustus. Dit blijkt nu al een groot succes!
Het bestuur van It Kokelhûs fan Jan en Sjut nodigt u graag uit om de échte ongedwongen Friese cultuur te proeven tijdens een 'Smûke jûn' of een bezoek aan het museum. Dit kan op afspraak. www.kokelhus.nl.

IJstijdenmuseum: vitrine en entree nieuw

De ontwikkeling van vezel tot draad, te zien in de nieuwe vitrine. Foto: Ingezonden

BUITENPOST - Het IJstijdenmuseum krijgt een nieuwe entree. Deze moet het publiek het gevoel geven dat ze onder een gletsjer doorgaan, met de achtergelaten zwerfstenen uit de een-na-laatste ijstijd.

Bezoekers kunnen op jacht gaan met de Neanderthalers en leren hoe jager-verzamelaars uit verschillende culturen jaagden en hoe ze kleding, tenten en gereedschap maakten. In een nieuwe vitrine wordt aangegeven hoe vanaf de steentijd de ontwikkeling is geweest van vezels tot draden, het naaien van kleding tot aan de brons- en ijzertijd en het versieren hiervan. Het IJstijdenmuseum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. www.ijstijdenmuseum.nl.

Prijsvraag grote zwerfkei bij 't Ald Slot

Raad het gewicht van de zwerfkei en win een mooie prijs! Foto: Ingezonden

WERGEA – In de tuin bij de ingang van 't Ald Slot ligt een grote zwerfkei. Het museum heeft een prijsvraag aan deze kei verbonden.

Wie het juiste gewicht raadt of het dichtst in de buurt komt, dingt mee naar een geldprijs, beschikbaar gesteld door de stichting. Deelnemers aan de prijsvraag kunnen bij 't Ald Slot een formulier invullen om mee te dingen naar de prijs. Winnaars krijgen eind september bericht. Museum 't Ald Slot is gevestigd in Roorda State. Het gebouw was al bekend in 1724, toen was het nog een belangrijke state. Hier woonde de adel van weleer. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. www.aldslot.nl.

Museum Dokkum: expositie over 'sits'

Een (poppen)deken uit de 18e eeuw, gemaakt van sits. Foto: Ingezonden

DOKKUM - Museum Dokkum ligt midden in het historische centrum. Het museum bevindt zich in het zeventiende-eeuwse gebouw van de Friese Admiraliteit.

In verschillende tentoonstellingen wordt een beeld geschetst van 2000 jaar cultuur in Noordoost-Friesland. De collectie van het museum bestaat uit archeologische opgravingen, gebruiksvoorwerpen, volkskunst, schilderijen, Fries zilver- en aardewerk en een grote collectie textiel. In een permanente tentoonstelling wordt een beeld van het leven van Bonifatius (± 672-754) gegeven. Tot en met 30 september is de expositie 'Sits, eksoatysk mar Frysk' te zien. Sits is een handbeschilderde stof en werd ingevoerd uit de Nederlandse koloniën in Indië. www.museumdokkum.nl.

Musea, Kunst & Cultuur

Speuren naar sporen bij Verhildersum

Ontdek van alles over de natuur tijdens de speurtocht. Foto: Ingezonden

LEENS - Op 15 en 16 juli organiseert Landgoed Verhildersum Leens een kinderweekend. Tijdens deze dagen kunnen kinderen en hun (groot-)ouders naar hartenlust 'strunen' over het Landgoed en van alles ontdekken op het gebied van natuur en geschiedenis.

Met een Struunkaart en een struuntas ga je op stap om de natuur op het Landgoed te verkennen. Met een tablet kun je samen met Cam en Vinnie het Verhildersum Mysterie proberen op te lossen. Ontdek hoe vroeger thee werd gezet en gedronken en ga daarna in het theehuisje in de borgtuin cupcakes versieren bij de 'theetantes'. Over de vleermuizen kun je veel te weten komen in de kelder van de borg. Maar je kunt ook met een borgspeurtocht de borg verkennen of met de fotospeurtocht ontdekken hoe veelzijdig het Landgoed is.
zaterdag 15 juli is van 10.00 tot 16.00 uur ook de Streekmarkt bij de museumboerderij van Verhildersum. De lekkerste en gezelligste markt van het Noorden met lokale lekkernijen en ambachtelijke producten.
Info: www.verhildersum.nl

Zomer in het Natuurmuseum Fryslân

Onderwaterfotografie in 'Het geheim van de zee'. Foto: Ingezonden

LEEUWARDEN - Deze zomer is er weer van alles te zien en te doen in het Natuurmuseum Fryslân.

Denk bijvoorbeeld aan Darwins Zolder, de allernieuwste zaal van het Natuurmuseum over de evolutietheorie. Darwin staat centraal, maar ook zijn voorgangers komen aan bod. En hoe zou de evolutie in de toekomst verder kunnen gaan? Daarnaast is er een dubbelexpositie over de onderwaterwereld: Het Geheim van de Zee van beeldend kunstenares Othilia Verdurmen en Waterlicht, onderwaterfotografie van Willem Kolvoort.

De onderwerpen voor de Noorderlicht foto-exposities zijn: Plastic: Fossil to Fossil, over de desastreuze rol van plastic in de natuur en Bees 'n Trees, biodiversiteit gezien vanuit het oogpunt van bijen en bomen.
Photopeintures toont lichtschilderingen door Levina van de Bundt en tijdens de Bjusterbaarlike Simmerwike gaan kinderen zelf een vergrootglas knutselen en daarmee op onderzoek in het museum.
www.hetnatuurmuseum.nl

Expositie 'Romantiek in Vledder'

VLEDDER - In Museums Vledder zijn na drie maanden de deuren gesloten achter de expositie van het werk van Henk Helmantel en Henk Heideveld. Vervolgens worden ze weer wijd geopend voor het werk van Martin Sijbesma, vanaf 1 juli tot en met 23 september.

De expositie 'Henk Helmantel als voorbeeld' heeft in drie maanden tijd een recordaantal bezoekers naar Museums Vledder getrokken. De reacties waren onverdeeld zeer positief. Opmerkingen als "Wat een verrassend museum! En dat nog wel in zo'n klein dorp." en: "... geen spijt dat we hier speciaal voor uit Haarlem gekomen zijn", of "We voelden ons meteen thuis en zijn nog lang niet uitgekeken. Komen zeker terug voor de nieuwe expositie". Prettige geluiden om te horen, goed voor het museum, en goed voor Vledder en de omliggende regio.
Al die enthousiaste bezoekers hebben nu aanleiding om weer een reisje naar Vledder te plannen. Vanaf 1 juli tot en met 23 september kan in Museums Vledder werk worden bewonderd van de autodidact Martin Sijbesma, de Friese schilder met een passie voor stillevens, oude gebouwen en antieke auto's. Op dit moment werkt Sijbesma aan een serie van 100 portretten van vrouwen die belangrijk zijn in zijn leven. Enkele hiervan zijn op de expositie te zien.

De officiële opening van de expositie 'Romantiek in Vledder' was op zaterdag 8 juli, in aanwezigheid van Martin Sijbesma en zijn vrouw.
Maak een aantekening in uw agenda: het is alleszins de moeite waard om deze expositie in de komende maanden te bezoeken.

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
www.museums-vledder.nl

Tania Kross opent nieuwe theaterseizoen

Tania Kross komt naar het UITfestival in de Prinsentuin. Foto: Ingezonden

LEEUWARDEN - Op zondag 3 september opent de populaire operazangeres Tania Kross het nieuwe theaterseizoen namens Stadsschouwburg De Harmonie, tijdens het UITfestival in de Prinsentuin.

Het UITfestival trapt al zeven jaar het begin van het jaarlijkse culturele seizoen af. Waar het festival de eerste paar jaar meer een culturele markt was, is de afgelopen drie jaar met succes de verschuiving naar een meer festival-georiënteerde opzet ingezet, met meer dan 25.000 bezoekers.

Tania Kross geeft tijdens het UITfestival een exclusieve preview van haar voorstelling op vrijdag 6 oktober in De Harmonie, een eigentijdse versie van haar lievelingsopera Carmen. Hip en happening dus, voor iedereen geschikt, niet alleen voor de operaliefhebber.
Dankzij haar optredens in het populaire programma Beste Zangers van Nederland maakt het grote publiek kennis met het uitzonderlijke talent van Tania Kross.

Het UITfestival: 3 september, vanaf 13.00 uur.

Tsjerkepaad organiseert Kleasterrûntsjes

Tsjerkepaad organiseert deze zomer vier Kleasterrûntsjes: wandel- en fietstochten langs kerken en plaatsen waar kloosters hebben gestaan. Daarmee sluiten de rûntsjes aan bij het jaarthema van Tsjerkepaad: Rome en de Reformatie. Het eerste kleasterrûntsje start op 15 juli vanuit Leeuwarden.

Het tweede rondje is op 19 augustus in Gerkesklooster en Burum. Zaterdag 26 augustus is het tijd voor een wandel- en fietstocht in Metslawier, en het laatste kleasterrûntsje is op 9 september in Bolsward.

"We hopen deze zomer weer te genieten van de rust, die uitgaat van de kerken en het landschap, en aandacht te geven aan de kloosters die zoveel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het maatschappelijk en cultureel en geestelijk leven in Fryslân."

De inloop is iedere keer vanaf 9.30 uur en om 10.00 uur begint een korte viering. Daarna een wandeling (gezamenlijk, 15 kilometer), of fietstocht (individueel, tussen de 25 en 40 kilometer). Informatie over de route en de kloosters ontvangen de deelnemers ter plaatse.

De kosten van alle kleasterrrûntsjes bedragen € 5,- p.p. Graag zelf een lunchpakket meenemen.

Voor de wandeltocht geldt een maximum van vijftig deelnemers. Opgave voor zowel de wandeltocht als de fietstocht tot uiterlijk drie dagen van te voren via kleasterpaad@gmail.com.

Kollumer Museum 'Mr. Andreae' verhuisd

In het oude postkantoor is het museum gevestigd. Foto: Klaas Rozema

KOLLUM – De verhuizing van de Oudheidkamer 'Mr. Andreae' naar het gebouw Oostenburg is achter de rug. De naam is bij deze gelegenheid ook gewijzigd in Kollumer Museum 'Mr. Andreae'.

Aan een lang gekoesterde wens van het bestuur is ook gevolg gegeven, door een belangrijk deel van de expositie te wijden aan het Kollumer Oproer van 220 jaar geleden. Het hele verhaal van deze opstand en de afloop ervan is op overzichtelijke wijze te volgen in deze nieuwe expositie.

Er is ook een ruimte gewijd aan de naamgever van het museum Mr. A.J. Andreae. Een ander deel is ingericht voor de Kollumer goud- en zilversmeden. En de vele boeken, die het museum bezit, hebben een plaats gevonden in de fraai ingerichte bibliotheek. Tevens heeft het Archeologisch Steunpunt met het verhaal over de pingo-ruïnes een mooie plaats gekregen in het museum. Al met al: genoeg redenen om het museum in nieuwe opzet deze zomer te komen bekijken.
Oostenburgstraat 2 in Kollum.

Expositie 'Koe op de kaart'

EARNEWALD - De mens en de koe zijn al meer dan tachtig eeuwen met elkaar verbonden. Ruim een eeuw van deze verbintenis is vastgelegd op een uniek medium: de prentbriefkaart. Verzamelaar Hans Miltenburg uit Tilburg heeft in de loop van de jaren ongeveer 10.000 prentbriefkaarten over koeien verzameld, die een uniek en historisch beeld geven van de rundveehouderij in alle delen van de wereld. In de expositie 'Koe op de Kaart' in het Fries Landbouwmuseum is een deel van deze collectie te zien.

De expositie laat het rund in al zijn specialiteiten zien. De innige band tussen rund en mens staat centraal. Er is veel veranderd in de periode van meer dan een eeuw dat de prentbriefkaart bestaat. Die historische veranderingen in de landbouw zijn ook op prentbriefkaarten vastgelegd: van het melken met de hand tot de melkrobot. Bedrijven maakten graag reclame door hun producten via de prentbriefkaart de wereld over te sturen.

Maar dat is niet alles. Het rund is naast een productiedier een uitstekend last- en trekdier en zelfs rijdier. Verschillende sporten en rituelen laten zien hoe de mens ook dit doet samen met het rund.

Welke boodschap zit erachter? Dat staat soms voorop op de kaart en is zelfs over de afbeelding geschreven. Soms staat het achterop gepriegeld om zo veel mogelijk te vertellen op dat ene kleine stukje aan de linkerkant. Leesbaar? Nauwelijks. Leuk? Jazeker. De expositie duurt tot en met 15 september.
www.frysklanboumuseum.nl

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het bezoekerscentrum van Weerribben-Wieden. Foto: Ingezonden

OSSENZIJL - In het Nationaal Park Weerribben-Wieden zie je alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos.

Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. Water en land wisselen elkaar af. Het biedt daardoor leefruimte aan allerlei soorten planten en dieren, zoals de vuurvlinder, de otter en de purperreiger. Maar ook moeraswolfsmelk, parnassia en de groen-
knolorchis.

In dit Nationale Park is ook een eendenkooi aanwezig, die je onder begeleiding kunt bezoeken. "Kom naar Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl en laat je informeren over dit bijzondere gebied, de flora en fauna, en de eendenkooi. We bieden geregeld activiteiten en excursies aan. Kijk op onze website: www.staatsbosbeheer.nl/weerribben of bel ons op 0561-477272. Het adres: Hoogeweg 27, 8376 EM, Ossenzijl."

Musea, Kunst & Cultuur

Expositie en haiku Jan Loman in Aldtsjerk

De kruk met daarin een haiku-tegel: 'Pianissimo / Hoort lijn 5, neemt haags hopje / Weg Anton Webern'. Foto: Ingezonden

ALDTSJERK - Op donderdag 13 juli om 14.00 uur wordt de expositie 'Jan Loman (1918-2006)' in Galerie Bloemrijk Vertrouwen in Aldtsjerk met haiku van Jan Loman geopend door kunstpublicist en mede-galeriehouder Gerhild van Rooij.

Van Loman liggen diverse tegels in de openbare ruimte van Nederland en Noorwegen met haiku die betrekking hebben op die locatie. Lomans haiku verschenen ook in diverse bundels. De haiku-tegels mochten na zijn dood in 2006 niet bijgemaakt worden, de resterende tegels zijn collectoritems. In de expositie staat een kruk met daarin een haiku-tegel: Pianissimo / Hoort lijn 5, neemt haags hopje /Weg Anton Webern. Uit de haiku wordt duidelijk: Loman hield van muziek. Wanneer hij naar de compositie van Webern luistert zijn een voorbijrijdende bus of tram en een knisperend hopjespapiertje stoorzenders.

Het meest bekende werk van Jan Loman is zijn logo voor de actiegroep 'Wees wijs met de Waddenzee' uit 1965. Dit logo hangt in de expositie en is na ruim een halve eeuw nog steeds actueel en in gebruik bij De Waddenvereniging. De ontwerpen hangen in het Fries Museum. De expositie bestaat uit zwartwit- en kleuren-zeefdrukken, een serie unieke collages en objecten.

Gerhild van Rooij, zelfstandig multidisciplinair kunstenaar en auteur, heeft onder andere als kunstpublicist in de Pluskrant acht kunst- en boekrubrieken gepubliceerd over de fotograaf, beeldend kunstenaar, vormgever, haikudichter en landmeter Jan Loman. Stichting Cultbee nodigde haar naar aanleiding daarvan uit om in 2017 de jaarlijkse lezing over Loman te geven in Beetsterzwaag, waar Loman van 1962 tot zijn dood woonde. De film 'Stiller om de Noord' van Stichting Beeldlijn (Buddy Hermans) met Lomans kunst en gedichten werd daar ook getoond. Cultbee brengt de lezing van Gerhild en film van Buddy volgend jaar op meerdere locaties ter ere van de 100ste verjaardag van Jan Loman en 2018 Leeuwarden Fryslân Kulturele Hoofdstad.

Daarnaast zijn er meer Loman-projecten, zoals een fotowand met mensen die het waddenlogo vasthouden of dragen. Iedereen die een (oud) voorwerp met Waddenlogo heeft, een trui, pet, tas, vlag, voorwerp met sticker of een kunstwerk van Loman, wordt uitgenodigd donderdag 13 juli naar de galerie te komen en zich daarmee gratis te laten fotograferen.

De expositie is geopend van 13 juli tot en met 30 augustus, op donderdag tot en met zaterdag 14.00 tot 17.00 uur. Vanaf 15 juli tot en met 29 juli alleen op telefonische afspraak: 06-25356418.

Familiedag
Museum Dr8888

DRACHTEN - Op zondag 16 juli staan de tropen centraal tijdens de Familiedag in Museum Dr8888. Na een rondleiding door de pas geopende tentoonstelling De Stijl en expressionisme in de tropen: Sandberg, Rietveld, Chris en Lucila Engels door meesterverteller Hubert Luymes, krijgen bezoekers aansluitend een workshop in het Atelier. Beleef een gezellige dag met de hele familie in Museum Dr8888.

Over de tentoonstelling

De Stijl en expressionisme in de tropen: Sandberg, Rietveld, Chris en Lucila Engels op Curaçao is de derde in een reeks van vier grote tentoonstellingen die het museum organiseert in het kader van 100 jaar De Stijl. De tentoonstelling toont onder andere de projecten die Gerrit Rietveld heeft uitgevoerd op Curaçao. Daarnaast is een uitgebreide selectie te zien van werken van kunstenaarsechtpaar Chris en Lucila Engels.

Over de workshop

Na een rondleiding door de tentoonstelling De Stijl en expressionisme in de tropen: Sandberg, Rietveld, Chris en Lucila Engels op Curaçao krijgen de bezoekers een workshop in het Atelier. Het thema voor deze Familiedag is glas-in-loodramen, dit keer met een tropisch tintje. De familiedag duurt van 13.30-15.30 uur. Prijs: Entree museum voor volwassenen, voor kinderen gratis. Aanmelden: info@museumdrachten.nl of bel: 0512-515647.

Musea, Kunst & Cultuur

Foto: Ingezonden

Salsa Latin Solo

BUITENPOST - In september starten de nieuwe Salsa Latin Solo cursussen bij Dansschool Hildansa. Salsa Latin Solo is solodansen in een gezellige groep op salsa en andere latinritmes zoals chachacha, merengue, bachata, reggaeton en salsaton. De lessen zijn geschikt voor jong en oud. Er is een gratis proefles op 6 september in Burgum en op 8 september in Buitenpost. Aanmelden en meer informatie: www.hildansa.nl.

Uitje Nij Tjaerda

LAUWERSOOG - Zorgteam Nij Tjaerda van Thuiszorg Het Friese Land en Elkander, organiseerden 29 juni een busreisje naar Lauwers-
oog. De chauffeur van Birwa Tours vertelde de groep van tachtig personen tijdens de rit wat er te zien was. Een van de oudste passagiers riep onderweg enthousiast: "Hier ben ik geboren". In Lauwersoog stond de koffie met kibbeling klaar. De bewoners waren allen zeer tevreden.

Paintbar naar
Paviljoen de Leyen

ROTTEVALLE - Het uit Amerika overgewaaide concept van Paintbar lijkt in Nederland ontzettend goed aan te slaan. Op 21 september en 26 oktober komt Paintbar naar Paviljoen de Leyen, om hier haar eerste Friese evenementen te organiseren. Tijdens een paintbar-evenement worden de deelnemers uitgenodigd om onder het genot van een goed glas wijn een zelfgemaakt schilderij te creëren. De professionele artiesten van Paintbar leggen stap-voor-stap uit hoe het schilderij van die avond moet worden gemaakt. Via het online boekingssysteem op www.paintbar.nl kunnen geïnteresseerden zich inschrijven.

Talant overweegt vertrek uit
Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - De locaties voor wonen en dagbesteding van Talant verdwijnen wellicht uit Surhuisterveen. De behuizing is verouderd en daardoor niet meer geschikt om de juiste zorgkwaliteit te leveren voor ouderen met een verstandelijke beperking. Nieuwbouw is volgens de directie niet rendabel omdat er geen vraag meer is naar deze vorm van zorg in Surhuisterveen. De medezeggenschapsraden moeten zich nog over het voornemen van Talant uitspreken.

Fammejûn in
feestweek

BUITENPOST - Op zaterdag 29 juli vindt vanaf 17.00 uur de Fammejûn weer bij Cadeau- en Streekwinkel Op 'e Stâl plaats. Een avond tijdens de feestweek in Buitenpost enkel en alleen voor vrouwen, op het erf van Op 'e Stâl. Ook dit jaar start de Fammejûn met een heerlijk buffet gemaakt door kok Meent-Sytze. Verder is er een avondvullend programma met drie modeshows, livemuziek, de tuinbar en het kledingcafé. Ook zijn er diverse stands met thema's als gezonde voeding, huid, voetenmassage, woonaccessoires en biobloemen. Een bezoek aan de Fammejûn is gratis.

Bedrijven dragen Admiraliteitsdagen warm hart toe

DOKKUM - Meer dan 200 bedrijven sponsoren de Admiraliteitsdagen. "Er zijn wel een paar sponsoren gestopt wegens verhuizing of om financiële redenen, maar we hebben er ook weer een heleboel nieuwe sponsoren bijgekregen'', aldus voorzitter Bert Reinders van de sponsorcommissie. De sponsoren komen uit heel Friesland, maar ook uit Groningen en zelfs landelijke bedrijven willen hun naam verbinden aan het evenement, dat dit jaar van 7 tot en met 10 september in Dokkum plaatsvindt.

De Kakelhof: kippenrestaurant 'à la 2017'

De medewerkers genieten voor openingstijd op het prachtige terras. Foto: Klaas Rozema

OPEINDE - Kippenrestaurant de Kakelhof opende haar deuren op 21 november 2013 aan Nijtap 45 in Opeinde. Het restaurant is inmiddels een begrip in de regio. De sfeervolle en gezellige inrichting en de heerlijke kipgerechten met alleen verse producten, maken de Kakelhof tot een kippenrestaurant 'à la 2017' .

Het restaurant kent veel kipspecialiteiten, zoals de Kakelhof speciaal, Kip van beppe en Kip voor Mijnheer. De Kakelhof werkt alleen met verse ingrediënten; verse kip, verse groente, vers fruit en eigengemaakte appelmoes. De gerechten zijn lekker en gezond.

Ook vegetarische 'kip'

Vegetariërs kunnen ook goed terecht bij de Kakelhof, dankzij de samenwerking met de Vegetarische Slager. Dit is een leverancier van vegetarische producten, die de smaak van kip perfect imiteert. De hele menukaart is glutenvrij, op de gebonden soepen en sauzen na. Andere diëten zijn ook geen probleem, omdat alles vers gemaakt wordt.

Bruiloften en partijen

In het restaurant is plaats voor circa tachtig mensen. Ook kunt u bij de Kakelhof terecht voor bruiloften en partijen. Voor groepen is er eventueel een aparte ruimte. Bij mooi weer zijn de twee vernieuwde terrassen geopend. Natuurlijk worden ook 'de kids' niet vergeten. Naast een feestelijk kids-menu is er een speciale kinderhoek ingericht.

Afhaal ook mogelijk

U kunt de maaltijden ook afhalen. Door een ingenieuze verpakkingswijze blijven de maaltijden zeker een half uur warm.

Goede bereikbaarheid

Het restaurant is goed bereikbaar. Het is gevestigd vlakbij de Wâldwei en de rondweg van Drachten. Bij het verlaten van de rotonde richting Opeinde ziet u het sfeervolle restaurant aan uw rechterhand liggen. Er is volop parkeergelegenheid. De Kakelhof is geopend van woensdag tot en met vrijdag vanaf 17.00 uur en zaterdag en zondag vanaf 16.00 uur. Voor grotere groepen en speciale gelegenheden zijn er afwijkende tijden mogelijk. Tijdig reserveren wordt aangeraden.
"Wij heten u van harte welkom in Kippenrestaurant de Kakelhof!", aldus de familie Ziengs-Landman.
www.kippenrestaurantdekakelhof.nl.

Nieuw winkelconcept D-reizen Burgum

Feestelijke heropening op 15 juli

Het interieur van de vernieuwde winkel van D-reizen aan de Schoolstraat 9 in Burgum. Foto: Ingezonden

BURGUM - D-reizen Burgum opent opnieuw haar deuren met een compleet nieuw winkelconcept dat perfect aansluit bij de filosofie van D-reizen: toegankelijk, helder en warm.

Toekomstige reizigers wacht een innovatieve en ontspannen ervaring in de gloednieuwe winkel van de reisorganisatie. Genietend van een heerlijke kop koffie kunnen klanten inspiratie opdoen en krijgen ze tegelijkertijd de optimale en persoonlijke service die ze van D-reizen gewend zijn.

Zaterdag 15 juli vanaf 11.00 uur zijn alle vakantieliefhebbers in Burgum en omstreken uitgenodigd voor de feestelijke heropening. Onder het genot van een hapje en een drankje kan iedereen een kijkje nemen in de nieuwe winkel.
Als bezoeker word je op intuïtieve wijze door de winkel geleid. Je komt binnen in de 'Landingszone' die een prettig huiskameridee geeft, waar je kunt genieten van een goede kop koffie en kids kunnen spelen in de speelhoek. In de 'Fast Lane' kun je terecht voor snelle vragen en advies over bestemmingen en kunnen tickets worden opgehaald. In de 'Boekingszone' kun je uitgebreid met de Persoonlijke Reisadviseur je reis samenstellen en uiteraard boeken.

De consument kan waar en wanneer hij maar wil bij D-reizen terecht, of dat nu bij het reisbureau op de hoek is, via de telefoon, online of via chat/social media. Telefonisch en online staat D-reizen zelfs 365 dagen per jaar tot 23.00 uur voor klanten klaar om ze te helpen met vragen.
www.d-reizen.nl | Burgum: 0511-460010

Zonwerende folie en raamblindering van de Restylers

Raamblindering van de Restylers, om diverse redenen.

DOKKUM – De Restylers uit Dokkum hebben een uitgebreid assortiment zonwerende folie en raamblindering, zowel neutraal als spiegelend. De blindering heeft verschillende gradaties lichtdoorlaatbaarheid.

De folie is ideaal voor kantoorruimtes, maar ook particulier kan het worden gebruikt om de temperatuur te drukken op warme dagen. De folie is ook ideaal om te maskeren wat er in een bepaalde ruimte staat of gebeurt. Daarnaast is het te gebruiken als er bijvoorbeeld in het plafond van een pand ramen zitten.

De Restylers verzorgen het gehele proces, van levering tot volledige montage. Natuurlijk zijn ook vele andere opties van raambelettering mogelijk! Kom eens langs aan de Rondweg-West 35B in Dokkum.

0519-223786 | info@derestylers.nl

Dorpsfeest in Gytsjerk met Jelle B. en Vangrail

Jelle B. Foto: Ingezonden

GYTSJERK - Op 13, 14 en 15 juli is het weer tijd voor het dorpsfeest van Gytsjerk. De feestcommissie zorgt voor de feesttent, muziek, kermis en spelletjes, en de dorpsgenoten zorgen voor de versierde straten. Steek allemaal de vlag uit deze drie dagen om het feest in Gytsjerk extra gezellig te maken!

De feestcommissie wenst iedereen gezellige, zonnige en vooral feestelijke dagen toe!

Donderdag 13 juli:

Vangrail. Foto: Ingezonden
Exposure. Foto: Ingezonden
Dakkeraf.

Op donderdag opent de kermis 's middags om 15.00 uur. De braderie maakt dit jaar plaats voor het evenement 'Gytsjerk proeft... kom bij ons eten!' Van 16.00 tot 20.30 uur staan er in de feesttent diverse ondernemers klaar om te laten zien en proeven wat zij aan hapjes en drankjes in de aanbieding hebben. Op een sfeervol culinair plein in de tent zijn bij iedere deelnemer allerlei lekkernijen verkrijgbaar (betaling via munten), dus kom gezellig langs om te proeven wat de lokale ondernemers u allemaal kunnen voorschotelen.

Gelijktijdig is er voor de basisschoolkinderen de rommelmarkt. Rondom de tent kunnen kinderen hun spulletjes verkopen. Stichting SWIM is aanwezig met de boekenverkoop. Deze stichting spant zich in het zwembad in het dorp open te houden.

's Avonds is er muziek van Gaatse en Lytse Hille, ze spelen tot 23.30 uur.

Vrijdag 14 juli:

De vrijdagochtend begint met het schoolfeest voor de basisschoolkinderen. Samen met een grote groep vrijwilligers worden er tussen 9.00 en 12.00 uur diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er voor groep 1 en 2 een muzikaal kindertheater, doen groep 3, 4 en 5 een echte stormbaan in combinatie met andere spelletjes en gaan groep 6, 7 en 8 een variant op Expeditie Robinson beleven.
's Middags is de kermis open vanaf 13.00 uur. De hele middag is de draaimolen gratis voor de kinderen van de basisschool. Om 15.00 uur kunnen de oudere jongeren (55+) zich vermaken met Jeu de boules. Opgave kan dezelfde middag op het feestterrein.

Om 16.00 uur is het tijd voor een spelletje levend tafelvoetbal, met als prijs eeuwige roem en een doos oranjekoek. De duur van de wedstrijd hangt af van het aantal deelnemers, en staat onder leiding van een professionele scheidsrechter. Opgave kan via Facebook of een bericht aan Patrick Inia (06-42247793). Graag alleen complete teams opgeven.

's Avonds 19.45 uur begint de toneelavond met Sabeare, de tent is open vanaf 19.00 uur. De toneelvereniging zal nog eenmaal het succesvolle stuk 'Wa fan 'e twa' spelen. Kom op tijd, want vol is vol! De entree voor alleen Sabeare is € 2,00. Met de entreekaart voor vrijdagavond (voorverkoop of aan de tent) heeft u gratis toegang tot de voorstelling.

Daarna zal er van 22.00 tot 2.00 uur muziek zijn van Exposure. Deze topformatie is niet voor niets al jaren een graag geziene gast op (dorps)feesten, bruiloften en evenementen, en weet daar met een energieke show vol interactie van een feestje een feest te maken! Meer info: www.exposurelive.nl.

Zaterdag 15 juli:

De kermis is open vanaf 11.00 uur. Om 10.30 kan iedereen bijkomen met gratis koffie in de tent en een potje verklede bingo. Om niet uit de toon te vallen wordt iedereen aangeraden om verkleed te komen. Het motto is: hoe gekker hoe beter! Er zijn vele leuke prijzen te winnen. Daarna volgt meteen door het verkleed matinee, van 12.00 uur tot 15.30 uur met muziek van Dakkeraf. Zij spelen alles van nederpop tot rock, hits van nu en nog veel meer. Drie mannen op het podium, drie instrumenten en drie stemmen; genoeg voor een dijk van een geluid. Dakkeraf staat voor allround feestplezier voor jong en oud.

's Avonds verzorgen Vangrail en Jelle B. de muziek van 21.30 tot 2.00 uur. Loepzuiver, strak, aanstekelijk en altijd met 100 % energie. De vonk slaat altijd over. Vangrail laat niets aan het toeval over. De vijfkoppige formatie weet wat zijn publiek wil horen. Vangrail is een energiecentrale die vonken opwekt en het vuur laat laaien. Vangrail straalt. Vangrail zindert. Vangrail vliegt.

En dan Jelle B. Overal bekend, in binnen- en buitenland. Hij weet de tent moeiteloos op z'n kop te zetten. Vangrail en Jelle B, een gouden combinatie die garant staat voor een topavond.

Kaartverkoop

De voorverkoop was in het ijsbaanhokje, afgelopen maandag. Kaarten voor de zaterdagavond zijn tevens digitaal te bestellen via de website www.dorpsfeestgytsjerk.nl

Prijzen

Vrijdagavond voorverkoop € 11,-, 's avonds aan de tent € 13,-. Zaterdagavond voorverkoop en online ticketverkoop € 11.- (via www.dorpsfeestgytsjerk.nl). 's Avonds aan de tent € 15,-.

Verkoop van alcoholische dranken aan personen onder de 18 jaar is niet toegestaan, evenmin als het nuttigen van alcohol door deze personen. Het is wettelijk niet toegestaan in de feesttent te roken.

De feestcommissie bedankt alle sponsoren en vrijwilligers!

Nieuws en foto's: www.dorpsfeestgytsjerk.nl en via Facebook.

Nieuwe single en duurzame concerten

LEEUWARDEN - Maandag 10 juli presenteerden Syb van der Ploeg en Piter Wilkens in restaurant De Grote Wielen, vanuit stichting JIT (Jou It Troch), de nieuwe single 'Leven van de wind'.

De single is mede mogelijk gemaakt door Noordenwind. Deze vereniging staat voor 30 jaar burgerparticipatie in de ontwikkeling en exploitatie van windenergie.

Grien 10 Muzyk Toer

De nieuwe single met een duurzaam thema past perfect bij de 'Grien 10 Muzyk Toer'. Syb van der Ploeg en Piter Wilkens organiseren als stichting JIT op zondag 8 oktober de tweede editie van dit duurzame muziekevenement, met Friese en landelijk bekende artiesten. Deze zullen zichzelf veelal akoestisch begeleiden om zo aandacht te vragen bij publiek en media voor verantwoord energiegebruik. Bijzonder is het gebruik van diverse milieuvriendelijke vervoermiddelen voor de bezoekers om de concerten bij te kunnen wonen.

Onder andere Syb van der Ploeg, Piter Wilkens, Miranda van Kralingen, Valentina Tóth, Maarten Peters, Gé Reinders, Griet Wiersma en Florian Wolff geven optredens op podia in vijf horecabedrijven in en rond Leeuwarden. Dit zijn de volgende bedrijven: restaurant Wannee (Leeuwarden), Restaurant de Grote Wielen (Leeuwarden), eetcafé De Winze (Wyns), landgoed Staniastate (Oentsjerk) en kafee It Wapen fan Fryslân (Oentsjerk).

De afsluiting is 's avonds een gezamenlijk concert van alle deelnemende artiesten in de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Expositie in Cannes en Beetsterzwaag

Burgemeester Ellen van Selm (rechts aan tafel) tekent de overeenkomst in Cannes. Foto: G. van Rooij

CANNES/BEETSTERZWAAG - De Stichting Historisch Beetsterzwaag organiseert in samenwerking met de Tinco Lycklama Foundation een expositie over Tinco Lycklama à Nijeholt (Beetsterzwaag, 9 juli 1837 - Cannes, 7 december 1900).

Burgemeester Ellen van Selm heeft vorige week in Cannes de samenwerking tussen beide gemeenten contractueel bevestigd en getekend. De expositie is nu in Cannes te zien in het museum waarvan Lycklama à Nijeholt in feite de oprichter was, door zijn collectie uit het Midden-Oosten in 1877 aan de stad Cannes te schenken.

De gemeente Opsterland en de Stichting Historisch Beetsterzwaag hopen dat de expositie volgend jaar een mooie aanvulling is op Kulturele Haadstêd LF 2018.
In Musée de la Castre is vanaf 8 juli de tentoonstelling 'De wonderbaarlijke reis van jonkheer Lycklama door het Oosten' te zien. Deze tentoonstelling is gewijd aan Tinco's bijzondere leven, zijn reizen, zijn archeologische verzameling en kunstverzameling en zijn persoonlijke souvenirs.

De burgemeesterszoon werd zondag precies 180 jaar geleden geboren. Hij verzamelde het meeste in de jaren 1865-1868 in het Midden-Oosten, woonde daarna vier jaar in het Lycklamahuis in Beetsterzwaag en verhuisde toen naar Cannes. Over zijn avonturen schreef hij vier boeken.

Burgumer Dweildag met vier dweilorkesten

De Boljeiers en de Wettertoerkapel 'dweilen' door Burgum. Ook dit jaar zijn ze, samen met Dweilorkest Dinges en De Harrekieten, van de partij. Foto: Ingezonden

BURGUM – In het centrum van Burgum wordt zaterdag 15 juli de Burgumer Dweildag gehouden.

Het evenement start om 13.00 uur bij hotel-café 't Roodhert. Vervolgens krijgen de dweilorkesten een plekje in het centrum. De deelnemers zijn blaaskapel De Harrekieten uit Surhuisterveen, De Boljeiers uit Tijnje, De Wettertoerkapel uit Drachten en Dinges uit Emmen. Om 13.30 uur staat elk orkest op zijn plek: bij Beerda Mode op het Bulthuisplein, kapsalon Peter & Binny aan de Schoolstraat en Primera op de Markt. Om het half uur wisselen de orkesten van standplaats, zo is er continu vrolijke muziek in hartje Burgum. Om 16.00 uur verzamelen de dweilorkesten zich bij de Primera voor een gezamenlijk slotoptreden.

Deelnemende dweilorkesten

De Harrekieten is een blaaskapel bestaande uit een groep van zo'n veertien muzikanten. Het repertoire is erg divers en varieert van Nederlandse hits tot Engelse klassiekers. 'U vraagt, wij spelen' is het motto. Dweilorkest De Boljeiers bestaat uit zo'n achttien enthousiaste muzikanten. De Boljeiers hebben een groot repertoire met voor elk wat wils, van 'Je t'aime moi non plus' tot 'Kom van dat dak af', als het maar swingt. Dweilorkest de Wettertoerkapel komt uit Drachten en is al meer dan dertig jaar actief binnen en buiten Friesland. De Wettertoerkapel brengt tijdens feestelijke evenementen een spetterend en zeer breed repertoire ten gehore. Dweilorkest Dinges komt uit Emmen en is naar eigen zeggen het vrolijkste dweilorkest van Drenthe. Door het uitgebreide repertoire, de vrolijke muziek en het enthousiasme trekt dit in felblauwe kleding gestoken orkest zeker de aandacht.

Houd voor alle activiteiten in Burgum www.burgum.frl en de Facebookpagina Burgumheeftmeer goed in de gaten.

Tiende editie
Kennedymars
Fryslân

WALTERSWALD - Op zaterdag 26 augustus wordt de tiende editie van de Kennedymars Fryslân georganiseerd. Na vorig jaar de activiteiten van de Stichting Kennedymars Fryslân overgenomen te hebben, organiseert Sportdriewo nu voor de tweede keer dit prachtige wandelevenement.

Deze unieke uitdaging van 80 kilometer maakt deel uit van de Klavertje 4 Wandeltocht. Deelnemers kunnen kiezen uit 20, 40, 60 of 80 wandelkilometers. Er wordt gelopen in 4 verschillende lussen van 20 kilometer met de Nije Warf als centraal punt. Voor de jonge wandelliefhebbers wordt voor de negende keer de Juniormars van 8 km georganiseerd. www.sportdriewo.nl.

Theeproeverij

WERGEA - Op zondag 16 juli van 13.00 tot 17.00 uur organiseert De Arrestant een high tea proeverij. Bezoekers kunnen genieten van scones, taart, sandwiches en andere lekkernijen.

De Engelse teas worden bij mooi weer geserveerd in de pastorietuin, bij slecht weer in de huiskamer van de pastorie Wergea.
www.arrestant.nl.

Zomermarkt Simmer yn Sûnenz

DRACHTEN - Donderdag 13 juli van 13.30 - 17.00 uur is iedereen van harte welkom op de jaarlijkse zomermarkt in Sûnenz aan de Burg. Wuiteweg 140b in Drachten. De hele middag is er voor iedereen, jong en oud, van alles te beleven op de markt. Bij mooi weer vindt een deel van de markt buiten plaats.

Kom shoppen langs diverse stands met leuke verschillende handgemaakte producten en informatieve stands. Tijdens en na het shoppen kan men genieten van (h)eerlijk ijs of een vers gerookte paling. Zanger Irwing Benjamins zorgt met zijn keyboard voor de muzikale omlijsting van de gezellige markt. Tijdens de zomermarkt zijn de partners van Sûnenz aanwezig met informatie over hun eigen onderneming. Tevens is er een groot aantal ondernemers en hobbyisten uit de omgeving met producten aanwezig.

Landelijk koor repeteert in Damwâld

DAMWALD – Net als in 2016 en 2017 wordt er ook in 2018 een Groot Johannes de Heer Koor samengesteld. De voorgaande edities waren zeer succesvol.

Het landelijke koor repeteert in acht plaatsen om uiteindelijk als groot samengesteld koor concerten te geven in de Grote Kerk te Apeldoorn, Bovenkerk te Kampen en Concertgebouw de Doelen te Rotterdam. Er zijn ook repetities in de Gereformeerde Kerk van Damwâld. Het project staat onder muzikale leiding van Wim en Wilbert Magré uit Elburg. Repetities en concerten zijn van januari tot en met juni 2018. Psalmen en liederen worden geselecteerd rondom het thema 'Geloof, hoop en liefde'. De eerste 300 aanmeldingen zijn al binnen. Er kunnen maximaal 700 mensen meezingen, er is dus nog plaats voor 400 zangers. Opgave via: www.johannesdeheerkoor.nl.

Bigband Friesland, boeken en kunst

EARNEWALD - Zondagmiddag 16 juli verzorgt Bigband Friesland een spetterend optreden op het veld bij de passantenhaven midden in Earnewâld.

Het optreden begint om 15:00 uur. Bigband Friesland onder leiding van Frans Vermeerssen speelt een swingende mix van oud en modern repertoire. Bij slecht weer vindt het optreden plaats bij Annage Skûtsjesilen aan de Reidtûgel 5.
DRACHTEN - Zaterdag 22 juli van 10.00 tot 17.00 uur is de inmiddels traditionele boeken- en kunstmarkt op het Museumplein.

Boekhandelaren en kunstenaars vanuit het hele land, maar ook lokale artiesten, presenteren hun boeken en kunst. Antiquarische boeken, echte collectors-items, of gewoon dat ene boek of kunstwerk dat je past. Kom gezellig cultuur snuiven in het hart van Drachten.

Tuinen-fiets- en autotocht De Spitkeet

HARKEMA - Op zaterdag 15 juli wordt vanuit Themapark De Spitkeet weer de jaarlijkse tuinentocht georganiseerd. Tussen 10.00 en 14.00 uur kan men de tocht starten.

Eén van de vrijwilligers, lid van de vereniging Tuindorp Harkema, heeft al lang van tevoren tuiniers uit het dorp gevraagd om hun tuinen op die dag open te stellen voor de deelnemers aan deze tocht. Tijdens de tocht, die ook met de auto gereden kan worden, komen de deelnemers door het mooie landschap rondom Harkema en door het dorp zelf. Aan de rand van Harkema zijn enkele grote landschapstuinen aangelegd en in het dorp rijdt men langs een aantal kleinere, maar keurig aangelegde en goed onderhouden tuinen. De kosten voor deelname bedragen vijf euro. Na afloop ontvangen de deelnemers een kleine attentie.

Honderdvijftigste lid Toerfietsclub Surhuisterveen

Lena Henstra krijgt als welkomstgeschenk van Jan Alserda het clubfietsshirt van TFCS. Foto: TFCS.

SURHUISTERVEEN – De in december 2015 opgerichte Toerfietsclub Surhuisterveen (TFCS) maakt een stormachtige groei door. Na anderhalf jaar kon zij al het honderdvijftigste lid verwelkomen: Lena Henstra uit Opende. Zij is tevens de vijfentwintigste vrouw die zich aansluit bij de vereniging.

"Een positieve ontwikkeling", zegt Jan Alserda, secretaris van de club. "Het damesfietsen is erg in opkomst. Dat merken wij ook in de groei van ons ledental. Het is geweldig dat er steeds meer vrouwen bijkomen. We hebben leden van twintig tot zeventig jaar." Tijdens de Feanster wielerweek rondom de Pieter Weening Classic (PWC) en de Profronde Surhuisterveen is er op maandag 24 juli een speciale Lady's day ingepland.

Er zijn speciale clubavonden. De dinsdag is een speciale 'Lady's avond', ook voor vrouwen die beginnen te fietsen. De woensdagavond is zowel voor mannen als vrouwen. TFCS heeft nauwe contacten met het Wielercomité Surhuisterveen. Zo is de club ook nauw betrokken bij de Pieter Weening Classic op zaterdag 22 juli.

De voorinschrijving is inmiddels gestart via www.wielrennensurhuisterveen.nl.

Lichtroute tijdens
feest Buitenpost

BUITENPOST - Tijdens de feestweek in Buitenpost wordt een lichtroute van versierde straten en tuinen georganiseerd. Veel straten zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Vrijdag 28 juli wordt er door Veenstra Reizen een rondrit aangeboden.

Senioren en mensen die niet in staat zijn om fietsend de route te volgen, worden hiervoor uitgenodigd. Wilt u mee met deze gezellige rondrit? Geef u dan op bij Haersmahiem. Woont u in Boelensstate, Molenhof of Bouwhof dan kunt u zich daar opgeven met een inschrijfformulier. Tijdens de rondrit zal een officiële jury meerijden, die de straatversiering en de versierde tuinen zal beoordelen. Men kan de bus verwachten tussen 21.30 en 22.30 uur. Er zijn per categorie drie prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door @Work personeelsdiensten uit Drachten. Is uw straat/tuin nog niet opgegeven voor de lichtroute? Doe dit dan voor 22 juli via lichtroutebuitenpost@hotmail.com en geef daarbij aan: straatnaam, thema, contactpersoon (tel/mail), versierde tuin (huisnummer), voorkeur rijrichting door de straat.

Zomermarkt
Singelland

BURGUM - Leerlingen van OSG Singelland Burgum organiseren op maandag 17 juli een 'Simmermerk', een Zomermarkt aan de Schoolstraat 101 in Burgum.

Van 10.00 tot 14.00 uur zijn er verschillende kraampjes en spellen, allen door de leerlingen georganiseerd. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel Shoma, omdat volgens Singelland Burgum iedereen recht heeft op onderwijs. Op de 'Simmermerk' verkopen de leerlingen zelfgemaakte producten, zal er muziek worden gemaakt, auto's worden gewassen en nog veel meer. Met de verschillende activiteiten gaan de leerlingen geld bijeen brengen voor de Stichting Shoma. Die heeft als doel om het onderwijs in de omgeving van Rubya in Tanzania te bevorderen.

Kunstexpositie
Jantina Herder

HURDEGARYP - Kunstenaar Jantina Herder exposeert tot en met 11 oktober in de bibliotheek in haar eigen dorp Hurdegaryp.
Jantina: "Natuur is mijn uitgangspunt en mijn inspiratie. Met name vogels en bloemen zijn voor mij geliefde onderwerpen. Ik vul het aan met mijn fantasie, wat mij een heerlijk gevoel van liefde en vrijheid geeft. Ze bezitten schoonheid en variatie van kleur en vorm. Mooie onderwerpen om te fotograferen en te schilderen, zodat je buiten naar binnen haalt." De tentoonstelling, in samenwerking met Art Connection, is maandag, woensdag en vrijdag te bezoeken en duurt tot en met 11 oktober.
Openingstijden: maandag 10.00 tot 12.00 en 15.00 tot 18.00 uur. Woensdag 15.00 tot 20.00 uur. Vrijdag 15.00 tot 20.00 uur.

Tsjerkepaad met
foto-expositie

ROTTEVALLE - Zaterdag 15 juli is de Doopsgezinde kerk van Rottevalle 's middags van
13.30 tot 17.00 uur open in het kader van 'Tsjerkepaad'. De kerk met twee gekleurde ramen van de bekende schilder Jentje Popma is zeker een bezoekje waard. Tevens is er dit jaar de foto-expositie 'Rottevalle 1941 en nu'.

Wijnproeverij
theetuin de Hollen

RYPTSJERK - Teetún de Hollen, Oosterdijk 16 in Ryptsjerk, houdt zaterdag 15 juli vanaf 16.00 uur, in samenwerking met Wijnadvies Waijenberg uit Mûnein, een wijnproeverij in de theetuin. Bezoekers kunnen genieten van de kwaliteitswijnen en van zelfgemaakte hapjes. Petra Waijenberg vertelt de verhalen achter deze producten in een natuurlijke omgeving die de theetuin biedt. Opgave: 06-37090635/ info@teetundehollen.nl

Kunst bij VAKwerk

BURGUM - VAKwerk Burgum wil leegstaande panden met kunstzinnigheden aankleden, zodat het plezierig winkelen blijft in Burgum.

Kunstenaars hebben een podium om hun werk te laten zien en de verkoper of verhuurder laat ongemerkte eventuele kopers en huurders het pand met mogelijkheden zien. Er is een nieuwe expositie tot eind augustus met acht nieuwe kunstenaars in een grote verscheidenheid aan werk. Janny Bruinsma/gemengde techniek, Erik Mol/grafiek en schilderijen, Joke Steneker/stenen beelden en schilderijen, Minny van der Vlugt/keramiek, Ineke Carolus/vilt, Suzan Bosch/projecten en vilt, Hetty Combs/schilderijen, Geert Schuurman/keramiek, Joke Ket/schilderijen en DUZZZ/stenen beelden. Stap vrijblijvend binnen in het pand aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3, schuin tegenover de Hema.

Imaginarium

TYTSJERK - Zaterdag 19 en zondag 20 augustus viert het Imaginarium Festival haar eerste lustrum in Park Vijversburg. Stichting op Toutenburg, beheerder van het park, viert haar 125-jarig bestaan. Dubbel feest, vandaar 'Kening Striid', met echte zwaarden en echte gevechten. Ridders, prinsessen, Vikingen en oermensen zijn welkom. Er is ook muziek. saterdags Laboratorium Piesni uit Polen, zondags Rapalje. Zaterdag 19 augustus van 11.00 tot 23.00 uur en zondag 20 augustus van 11.00 tot 19.00 uur.

De Wâldsang

Bij cultuurcentrum De Wâldsang deden 803 scholieren muziekexamen. Instrumentaal in de vrije tijd: 230. Ook zijn 220 certificaten 'Kidpop' uitgereikt: basisvaardigheden op instrumenten die veel in popbands voorkomen.

Vleermuizenexcursie in Driezum

Deelnemers aan de excursie in Driezum kunnen de dwergvleesmuis tegenkomen. Foto: Ingezonden

DRIEZUM - IVN Noordoost-Friesland houdt een bijzondere excursie in Driezum over 'Nachtleven'.

Tijdens de tocht over Rinsma State hoort en ziet u vleermuizen. Ze worden opgezocht met behulp van een batdetector. Daarmee kunnen de onhoorbare geluiden van de diverse soorten vleermuizen herkend worden. Waarschijnlijk zullen de deelnemers vier soorten tegenkomen, zoals de dwergvleermuis en de meervleermuis. De excursie begint vrijdag 14 juli om 22.15 uur. De start is op de parkeerplaats van Rinsma State, Van Sytzamawei 30 in Driezum. Niet-IVN-leden betalen 3 euro per persoon. Voor inlichtingen: tel. 0519- 571733.

Vaarexcursies It Fryske Gea in De Alde Feanen

De zeerarend is één van de roofvogels die men kan ontdekken tijdens de vaarexcursies van It Fryske Gea. Hans Pietersma/It Fryske Gea.

EARNEWALD - It Fryske Gea organiseert verschillende vaarexcursies in Nationaal Park De Alde Feanen langs rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie. Vergeet warme kleding en verrekijker niet.

Op dinsdag 25 juli van 19.00 tot 21.00 uur vertelt Durk Visser, de excursieleider van It Fryske Gea, over de roofvogels en watervogels die men tegenkomt. Ontdek ook het natuurbeheer en de ontstaansgeschiedenis van één van de grootste laagveenmoerassen van Noordwest Europa: Nationaal Park De Alde Feanen. Opgave kan tot maandag 24 juli 15.00 uur via 0511-53 96 18.

Deelname is voor leden van It Fryske Gea op vertoon van de ledenpas € 5,- (tot en met 12 jaar € 3,-), niet-leden betalen € 8,- (tot en met 12 jaar € 5). Op donderdag 27 juli vaart excursieleider Albert Huisman van It Fryske Gea mee. Opgave kan tot woensdag 26 juli 15.00 uur via 0511 - 53 96 18.

Zaterdag 29 juli kan men van 10.30 tot 12.30 uur én van 13.30 tot 15.30 uur mee op vaarexcursie met de excursieleider.
Opgave kan tot vrijdag 28 juli 15.00 uur via 0511 - 53 96 18. Bij deze excursie zijn de deelnameprijzen als boven.

Zomerwandeling

LEEUWARDEN - De Grutte Wielen ligt op een steenworp afstand van de stad Leeuwarden. Tijdens een zomerwandeling vertelt natuurgids Teartse van der Zee over alle verschijnselen in de natuur in deze tijd van het jaar. Op zaterdag 15 juli van 14.00 tot 16.00 uur is er een excursie. Geef je uiterlijk vrijdag 14 juli voor 15.00 uur op via www.itfryskegea.nl of 0512 - 381448.

Muzikanten geëerd

BOORNBERGUM - Muziekvereniging Looft den Heer uit Boornbergum eerde maandag 3 juli twee muzikanten bij het laatste buitenconcert voor de zomerstop. Martinus de Vries is zestig jaar muzikant en heeft 3 juli zijn laatste concert met de fanfare gespeeld op de eerste bugel. Enkele jaren geleden is Heine Bosma gestopt als muzikant op de esbas. Hij was toen al 65 jaar muzikant! De beide leden kregen een bondsspeldje en oorkonde van de voorzitter van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF), Johan Meesters.