Weekblad Actief - Editie Zuid

13 juni 2018

Weekblad Actief - Editie Zuid 13 juni 2018


Wandelaars kunnen even dansen in oude fabriek

Monica Helmers houdt al vast de deur open van 'It Miensker', in de oude zuivelfabriek De Hoop in Oudega. Foto: Actief Media

OUDEGA - Na vijftien jaar kan voor het eerst weer gebruik worden gemaakt van een ruimte in de voormalige zuivelfabriek De Hoop in Oudega. Zaterdag 23 juni gaat de wandeltocht 'Alle om Slachte' dwars door diverse gebouwen, ook door een deel van de oude fabriek. Er kan die dag zelfs even worden gedanst, op muziek van dweilorkest 'De Wettertoerkapel' uit Drachten.

Dit wordt mogelijk omdat de gemeente Smallingerland het verwaarloosde gebouw gekocht heeft. Die heeft geen geschikte bestemming kunnen vinden voor De Hoop, met als gevolg een geleidelijke aftakeling. Of het verbouwd zal worden of gesloopt, is nog onbekend. In het kersverse coalitie-akkoord van de partijen ELP, VVD, PvdA, en GroenLinks/FNP staat niets vermeld over wat er met het gebouw moet gebeuren.

Werkgroepen van betrokkenen in het dorp en van de gemeente verdiepen zich momenteel in de toekomst van de jachthaven en de toekomst van de gebouwde omgeving in Oudega, met de titel 'Doarpsplein oan it wetter'. De voormalige zuivelfabriek maakt deel uit van die toekomstverkenning.

Donderdagavond bleek bij een 'Brûsjûn' in de Skippersseal dat het dorp verdeeld is over de toekomst van de voormalige fabriek. Een fors deel is voor sloop plus nieuwe woningen, een ander deel wil de gemeente de kans geven de optie van verbouwing en appartementen te onderzoeken. Donderdag bleek plotseling ook een projectontwikkelaar belangstelling te tonen voor die laatste optie. Bas Wortelboer van 'Proestion BV' uit Norg ziet mogelijkheden voor acht of negen appartementen in het fabriekscomplex. "We hebben een soortgelijk project gedaan in een voormalige confectiefabriek, aan de Oudeweg in Ter Apel", zei hij.

Vooreerst wordt de fabriek één van de open locaties tijdens de tweede 'Alle om Slachte', zaterdag 23 juni. Men kan afstanden wandelen van vijf, tien of 21 kilometer. Startpunt is mfc De Gearrin in Oudega. "De wandelaars komen langs veel mooie plekken in en rondom het dorp", beloven de organisatoren. Boer Mark Ossendrijver opent zijn stal voor het publiek. Diverse historische wandelpaden komen opnieuw tot leven in de omliggende natuur met water en bos. Langs de route zijn culturele tractaties te bewonderen. Onderweg staan horecabedrijven klaar met hapjes en dranknjes.

Voor kinderen is er de wandeling van vijf kilometer. De overige afstanden zijn tien en 21 kilometer. Start vanaf tien uur. Aanmelden: wandeltochtoudega@gmail.com

Foto: Actief Media

Houtonderzoek ontdekt oudste boerderij in Burgum

Foto: Jelle Jeensma

VIOD weer derdeklasser, Veenwouden in finale

Houtonderzoek ontdekt oudste boerderij in Burgum

Jubilerend Karakteristyk Tytsjerksteradiel geeft zichzelf historisch onderzoek cadeau

Aan de Swanneblom in Burgum staat een van de oudste boerderijen van Friesland. Het voorhuis is gebouwd in 1661. Foto: Actief Media

BURGUM - Als kind kwamen ze bij boer Lykele de Hoop eikels brengen voor het vee. Nu wonen Johanna en Evert er zelf. Hun totaal gerestaureerde boerderij aan de Swanneblom in Burgum blijkt een van de oudste boerderijen in Friesland te zijn.

Borghaerts Houtdatering heeft zonder twijfel vastgesteld dat het huidige voorhuis van het pand op de Swanneblom 2 als boerderij is gebouwd in 1661. Ook de ontdekte muurankers geven dit aan.

Stichting dolblij met "verrassend resultaat van het houtonderzoek"

De monumentale renteniersboerderij aan de Seadwei in It Heechsân kreeg in 1986 de Karakteristiekpriis voor het voorhuis. Dit jaar voor het rieten dak op de schuur. Foto: Actief Media

Een volle zaal luisterde vorige week ademloos naar het verhaal van Paul Borghaerts die in opdracht van stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel een houtonderzoek had uitgevoerd in de boerderij. Met houtboringen in het voorhuis en de schuur kon Borghaerts niet alleen de ouderdom, maar ook de herkomst van het hout vaststellen.

Het onderzoek leverde in de woorden van de onderzoeker 'een goudschat' op. In de Friese boerderij is nog steeds het "palenbos" uit de Baltische staten te vinden.

Volgens de Paul Borghaerts stamt het voorhuis uit 1661 en werd het boerderijtje in 1751/1752 verlengd met een typisch 'Friese schuur'.

De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel is dolblij met het verrassende resultaat van het houtonderzoek. De stichting nam het initiatief voor dit houtdateringsonderzoek ter ere van haar 40-jarig jubileum. De stichting wilde daarmee aantonen dat er veel verborgen historie aanwezig is in panden waarvan we geneigd zijn ze plat te gooien. Eeuwig zonde, bevestigde de verrassende ontdekking aan de Swanneblom.

Buro Erfdiel uit Ryptsjerk bood de eigenaren een bouwinspectie aan, want goede zorg voor je historisch bezit is een eerste vereiste voor behoud.

Naast deze 'extra prijs ter ere van het veertigjarig jubileum' werd ook de jaarlijkse Karakteristykpriis uitgereikt. Deze prijs voor de meest voorbeeldige restauratie van het afgelopen jaar ging dit keer naar de monumentale renteniersboerderij Reitsmaherne aan de Seadwei 6 in buurtschap It Heechsân bij Eastermar.

De fraaie boerderij uit 1907 is in de loop der jaren met veel liefde en tot in details gerestaureerd. Als kroon op het werk werd in 2017 het asbest op de schuur vervangen door een fraai rieten dak. "Deze restauratie leverde een grote bijdrage aan de karakteristieke landschappelijke omgeving van It Heechsân," aldus het oordeel van de jury.
De Karakteristykpriis van 500 euro kwam er dankzij bouwbedrijf De Timmermantsjoender uit Garyp. De feestelijke avond kwam mede tot stand door Makelaardij Wijmenga en bouwbedrijf Hendriks & Wijnsma uit Burgum.

Een tevreden voorzitter, Bareld Kootstra, zegt: "Met deze feestelijke avond en de ontdekking van het oudste boerderijtje van Burgum heeft de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel de karakteristieke streken van deze gemeente weer vol op de kaart gezet."

Uitkijktoren It Goddeloas Fiersicht geopend

Burgemeester Klaas Agricola verricht samen met de voorzitters van verschillende dorpsbelangen de opening. Foto: Ingezonden

FEANWALDEN - Vanaf vandaag is hij te beklimmen: de uitzichttoren 'It Goddeloas Fiersicht' bij Feanwâlden. De toren is één van de markante kunstobjecten die het gebied langs De Centrale As verfraaien.

De voorzitters van de dorpsbelangen van Feanwâlden/Feanwâldsterwâl, De Westereen, Broeksterwâld en De Falom maakten op feestelijke wijze de ingang vrij voor het publiek, samen met burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel.

Vanaf de zeven meter hoge toren kijk je uit over het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Het Fiersicht is geïnspireerd op de volkshalen die zich op deze plek hebben afgespeeld en heeft zijn naam te danken aan de Goddeloaze Singel. Er zijn heel wat spookverhalen rondom dit kloosterpad uit 1453. De Goddeloaze Singel loopt als een lange lijn door het landschap onder de nieuwe brug 'It Skilige Pypke' door. De naam van de singel is ontleend aan het Goddeloas Tolhûs.

Oud-boswachter Jacob Bijlsma (en bewoner van het 'Goddeloas Tolhûs) vertelde tijdens de opening één van deze spookverhalen, maar ook over de biodiversiteit die dit gebied rijk is. Burgemeester Klaas Agricola overwon, samen met de voorzitters van de dorpsbelangen, als eerste zijn hoogtevrees.

De uitzichttoren 'It Goddeloas Fiersicht' is gerealiseerd vanuit het project De Centrale As en ontworpen door NEXT Architects in samenwerking met beeldend kunstenaar Paul Edens.
Een unieke samenwerking tussen provincie, gemeente en dorpsbelangen. 'It Goddeloas Fiersicht' is één van de opvallende bouwwerken in het landschap in de gemeenten die de Sintrale As doorkruist.

Rita Brouwer Koninklijk onderscheiden

DAMWALD - Rita Brouwer (64) uit Damwâld ontving dinsdag een Koninklijke Onderscheiding. Uit handen van burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel kreeg zij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Rita Brouwer krijgt de onderscheiding vanwege haar grote inzet, al meer dan dertig jaar, voor activiteitencentrum 'De iepen doar'. 'De iepen doar' er is voor de 55-plussers, in het bijzonder voor eenzame mensen. In dagcentrum Nij Tjaarda vinden zij gezelligheid en een luisterend oor.
Er worden activiteiten georganiseerd. Daarvoor verzorgt Rita Brouwer de inkopen, regelt ze de artiesten, bereidt mede de maaltijden, helpt mee in de bediening en stuurt de vrijwilligers aan. Rita Brouwer is daarnaast een van de drijvende krachten achter de organisatie van andere activiteiten in Nij Tjaarda.

Digitaal patiëntendossier Nij Smellinghe

DRACHTEN - Alle patiënten van ziekenhuis Nij Smellinghe kunnen inloggen op hun eigen digitale patiëntendossier, genaamd Mijn Nij Smellinghe.

Op www.mijnnijsmellinghe.nl kan een patiënt veilig toegang krijgen tot het persoonlijk patiëntendossier. Via Mijn Nij Smellinghe kan de patiënt veel zaken online doen, op een tijdstip dat uitkomt. Het dossier is overzichtelijk en de patiënt kan zijn eigen behandeltraject online volgen en vragen stellen. Met Mijn Nij Smellinghe krijgt patiënten inzage in zijn vorige en geplande afspraken, uitslagen en medicatie. Ook kan de patiënt online afspraken maken, vragenlijsten invullen en persoonlijke voorlichting ontvangen. Via persoonlijke DigiD kan veilig worden ingelogd op www.mijnnijsmellinghe.nl. De Cliëntenraad hoopt dat patiënten veelvuldig gebruik van dit portaal zullen maken.

Projectleider bij uitwerking 'Nije State'

TERNAARD - Projectleider Jan Kleine van Bureau PAU gaat direct aan de slag met de uitwerking van 'Nije State', de nieuwe wonen-welzijn-zorg voorziening voor ouderen in Ternaard en omgeving.

De KwadrantGroep, Woningcorporatie Thús Wonen, De Friesland Zorgverzekeraar, de Wurkgroep Âldereinsoarch Ternaard en de gemeente Dongeradeel hebben unaniem Jan Kleine gekozen voor deze uitwerking. De 'Nije State' wordt ontwikkeld voor Ternaard en omgeving zodat ouderen zo lang mogelijk in de eigen omgeving kunnen blijven wonen. Deze nieuwe voorziening is nodig gezien de sluiting van het oude verzorgingstehuis Spiker. Eind oktober levert Jan Kleine als projectleider en omgevingsmanager een concept op voor de woon-welzijn-zorgvoorziening in Ternaard. Ook de inrichting van de omgeving wordt hierbij betrokken.

Doeke Fokkema (CDA): zestien jaar wethouder

Koninklijke onderscheiding voor vrijwilligerswerk naast bestuursbaan

Oud-wethouder Doeke Fokkema met lintje tussen zijn vrouw Geartsje en burgemeester Jeroen Gebben. Foto: Actief Media

BURGUM - Doeke Fokkema (63) uit Garyp was donderdag duidelijk geroerd door de koninklijke onderscheiding waarmee hij in park Vijversburg werd geëerd. Die gold in de eerste plaats voor voor het vrijwilligerswerk dat hij naast zestien jaar wethouderschap verrichtte.

Door Gerrit van der Meer

Toch gaat dit vraaggesprek, afgelopen maandag, juist over dat wethouderschap. Fokkema kijkt er met voldoening op terug, op die zestien jaar. De 'rode lijn' die hij er zelf in ziet is die van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de Jeugdzorg: twee van de drie (derde is: 'participatie') taken die de gemeenten de afgelopen jaren van de rijks- en provinciale overheden overnamen. Inclusief een forse bezuiniging.

"Wy hawwe dat yn Tytsjerksteradiel goed oppakt", vindt Fokkema. "Dat kaam mei troch de hâlding fan de befolking en fan belutsen organisaasjes: meiïnoar de skouders der ûnder. Dat is hjir aardich slagge. Ik ha sadwaande ek lanlik as adviseur foar oare gemeenten op 'n paad west."
Die financiële kant wordt de komende tijd nog wel een punt, voegt Fokkema er ongevraagd aan toe. Maar inhoudelijk laat hij zich er niet over uit: het is nu de taak van zijn opvolger Andries Bouwman (ChristenUnie). "Dêr haw ik in wiidweidich petear mei hân. Ik wol dit 'dossier' al goed oerdrage", zegt de CDA-er in hart en nieren.
Hij kreeg de belangstelling voor christelijke politiek met de paplepel mee. "Us heit en mem wiene beide aktive leden fan de ARP (Anti-Revolutionaire Partij, in 1980 gefuseerd met KVP en CHU tot CDA: Christen-Democratisch Appèl; red.). "Ik ha my as jongkeardel ek wol ferdjippe yn oare partijen en gie ek wol nei gearkomsten dêrfan, benammen fan de PPR. Mar ik fielde my it bêste thús by it CDA. Ik ha nei de oprjochting fan de gemeentlike ôfdieling west, dy wie yn Garyp yn 1980, dêr't myn frou Geartsje en ik dat jier krekt kommen wienen te wenjen." Het prettige van het CDA vindt Fokkema, "dat de kristlike wearden fan de partij sawol op gemeentlik, provinsjaal, lanlik as Europeesk nivo deselde binne."

Als wethouder had Fokkema behalve de WMO en Jeugdzorg ook sport en onderwijs in portefeuille. "Underwiis leit foar de hân, ik ha 'pedagogiek'' studearre. En sport is myn hobby." Hij merkt er meteen over op, dat hij die taken nooit alleen deed, maar altijd samen met collega-bestuurders, ambtenaren én met (veelal vrijwillige) betrokkenen in die sectoren. "It is net mear fan dizze tiid, dat de gemeente alles docht. Dus bygelyks sportferienings nimme in part fan it ûnderhâld fan sportfjilden op har." Wat het onderwijs betreft, is Fokkema ermee ingenomen, dat in elk dorp in Tytsjerksteradiel waar nu een basisschool is, ook een basisschool blijft. Een 'hoogtepunt' voor zichzelf vond Fokkema dat hij burgemeester Ter Keurs een tijdje mocht vervangen.

Over de toekomst van (sport-)verenigingen en van de gemeentepolitiek maakt hij zich wel eens zorgen. "It finen fan goeie bestjoerders wurdt dreger. Dit jildt foar de ferienings, mar ek foar de gemeenten." Meer voorlichting op scholen over wat een gemeente doet, ziet hij als oplossing. "En faker iepen hûs hâlde."

Nieuw college van Smallingerland

V.l.n.r.: Robert Bakker (ELP), Roel Haverkort (PvdA), Piet de Ruiter (GL/FNP), Eric ter Keurs (VVD) en Marjan Sijperda (ELP). Foto: Actief Media

DRACHTEN - Als er geen rare dingen zijn gebeurd, zijn gisteravond vier nieuwe wethouders in Smallingerland benoemd en één 'zittende' wethouder. De nieuwe zijn: Marjan Sijperda en Robert Bakker (beiden ELP), Piet de Ruiter (GL, ook namens FNP) en Eric ter Keurs (VVD). Roel Haverkort (PvdA) was al wethouder, als opvolger van Nieske Ketelaar.

Dankzij de forse overwinning bij de raadsverkiezingen door de Eerste Lokale Partij (ELP) in Smallingerland, heeft die partij als enige twee wethouders. In het coalitie-akkoord ligt de nadruk op beter en vroegtijdig overleg met de burgers en maatschappelijke organisaties. De realisering van woonwagenstandplaatsen wil de coalitie opnieuw met de gemeenteraad bespreken. Burgemeester Tom van Mourik zei vorige week bij de persconferentie echter: "Dit betreft een lopende procedure." Oftewel: die kan niet zomaar worden gewijzigd. Veel doelstellingen in het akkoord zijn tamelijk abstract.

Tekort Sociaal
Domein T'-diel

BURGUM - Het tekort op het Sociaal Domein is in Tytsjerksteradiel groter dan was verwacht: 2,3 miljoen euro, op basis van de voorlopige rekening 2017.

Volgens CDA-fractievoorzitter Age Kramer zal er donderdag 5 juli in de raad over gepraat kunnen worden. Besluiten nemen lukt volgens hem op z'n vroegst in september of oktober. "Der moat earst in analyze komme oer de oarsaken en gefolgen fan it tekoart, yn gearwurking mei Achtkarspelen", aldus Kramer.
Diverse gemeenten meldden de afgelopen tijd grote financiële tekorten op het Sociaal Domein. De gemeente Leeuwarden lijkt 'kampioen' met een tekort van van circa tien miljoen euro.

Hoogspanning

DRACHTEN - In Smallingerland komt een onderzoek naar de mogelijkheden, de hoogspanningskabels ter hoogte van de Drachtstervaart te vervangen door ondergrondse kabels.

Een motie van de ChristenUnie hierover werd vorige week met algemene stemmen aangenomen. Aanleiding is een advies van de Gezondheidsraad, dat kinderen die wonen binnen vijftig meter van de hoogspanningskabels, meer kans lopen op leukemie. 'Volgens het 'Kennisplatform Elektromagnetische velden en gezondheid' leidt ondergronds leggen tot een smallere zone met een verhoogd magneetveld.

"Trije wethâlders is foldwaande"

Burgemeester Gebben houdt 'economie'

BURGUM - Tytsjerksteradiel krijgt geen extra wethouder, het blijft bij drie. Dit In tegenstelling tot Smallingerland, waar het college groeide van vier naar vijf wethouders.

"De ôfrûne jierren koe it ek mei trije wethâlders ta. Boppedat woe ús ambisieuze boargemaster Gebben 'ekonomy' graach hâlde. Op dat 'profyl' is hy hjir ek beneamd", lichtte (kandidaat-)wethouder Rommert Dijk donderdag toe in de raadsvergadering. Hij zei dit in reactie op vragen van de PvdA-fractievoorzitter Saskia van der Werf-Bieleveld. Die wilde weten waarom niet naar een vierde partij en een vierde wethouder was gekeken. "Dêr is wol oer praten", aldus Dijk. "Mar as it al acht jier mei trije wethâlders kin, dan moat dat de kommende fjouwer jier ek te dwaan wêze."
De vier collegeleden hebben donderdag hun onderlinge taken definitief verdeeld. Burgemeester Jeroen Gebben behield inderdaad 'economische zaken en bevordering werkgelegenheid'. Gelbrig Hoekstra (CDA) doet onder andere sportbeleid, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Rommert Dijk (FNP) beheert de financiën en de gemeentelijke eigendommen. Andries Bouwman (CU) moet welzijn, onderwijs, jeugd en jongeren, WMO en ouderenbeleid, maar ook milieu en duurzaamheid gestalte geven.

In grote lijnen waren er bij de onderhandelingen al afspraken gemaakt. "Dêr hiene wy eins mar ien jûn foar nedich", aldus formateur Tineke Schokker (CDA) tot haar eigen verrassing.

Verzet tegen nieuwe wethouders T'-diel

BURGUM - De drie nieuwe wethouders in Tytsjerksteradiel kregen woensdagavond niet de steun van alle raadsleden. Gelbrig Hoekstra (CDA) en Rommert Dijk (FNP) zijn met 14 stemmen voor, 1 blanco en 8 stemmen tegen benoemd. Andries Bouwman (CU) uit Leeuwarden kreeg 17 stemmen voor en zes tegen.

Deze uitslag is een gevolg van de procedure en van het verzet daartegen door de (toen nog 'beoogde') oppositie van GrienLinks, PvdA, VVD en D66. Deze fracties vinden dat de coalitiepartijen CDA, FNP en ChristenUnie onvoldoende transparant zijn geweest bij de coalitie-onderhandelingen. Dit is 26 april ook uitvoering besproken in een extra raadsvergadering. De coalitiefracties vinden dat daarmee de kous af moet zijn: "Ik wol no hurd oan it wurk", verwoordde (op dat moment nog kandidaat-)wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA).

CDA-fractievoorzitter Age Kramer verdedigde in de raad het coalitie-akkoord, getiteld 'Duorsum oparbeidzje'. Het woord 'duorsum' viel in de smaak bij GrienLinks-fractievoorzitter Brigitte Scheepsma. Maar 'oparbeidzje', daar had ze tijdens de coalitiebesprekingen van de afgelopen elf weken te weinig van gemerkt, zei ze.

"Zondags winkelen Drachten per 1 juli"

DRACHTEN - Met ingang van zondag 1 juli moeten winkels in Drachten ook op zondagen open kunnen zijn.

Dat is het streven van zowel de gemeenteraad als het college van b. en w. van Smallingerland. De raad moet er dinsdag 19 juni nog een definitief besluit over nemen. De details - welke zondagen, welke tijden, waar wel en waar niet - zijn aan de gemeenteraad om te bepalen. Die neemt er dinsdag 19 juni een besluit over. Dat moet dan zondag 1 juli al ingaan.

Favoriet Riekele Kobes ontembaar in 8 van Drachten

Links Hannah Talstra van Impala, winnares bij de meisjes tot 15 jaar, rechts Marijn Piek, tweede bij de jongens, achter winnaar Lennard Feenstra. Foto: Johan de Wit.

DRACHTEN - Atleet Riekele Kobes uit Leeuwarden maakte zondag zijn favorietenrol waar in de 8 van Drachten en won overtuigend in een tijd van 25.57 de acht kilometer tussen Beetsterzwaag en Drachten. Bij de dames finishte Jessica Oosterloo uit Appelscha als eerste op het Kiryat Onoplein.

Door Jelle Jeensma

Er werden scherpe tijden gelopen, maar geen parcoursrecord gevestigd. Het weer leende zich wel voor snelle tijden, de temperatuur was precies goed. "De snelste tijden zullen niet gauw worden verbeterd. Die toptijden dateren nog uit de tijd toen Keniaanse atleten meeliepen", zegt organisator Chris Jaasma.

Spannend was het niet echt bij de heren vanwege de dominantie van Riekele Kobes. Rob Vijver van atletiekclub Lionitas uit Leeuwarden, vorig jaar nog derde bij dit Drachtster hardloopevenement, wist Kobes na de start nog enigszins partij te geven, maar daarna nam Kobes afstand van Vijver, die over de meet kwam in 26.52. Derde was Oukubay Huruy van AV Heerenveen, in 27.29.

Bij de dames waren de verschillen tussen de nummers een en twee iets minder Groot. Jessica Oosterloo uit Appelscha eindigde in 28.18 voor Fanos Tekle uit Opmeer: 28.46. Voor Elsa Rijpstra uit Oen-
tsjerk, derde in 31.20, was de 8 van Drachten een goede voorbereiding op het Europese kampioenschap Obstacle Running in Denemarken. Deze tak van sport is verwant aan survival. Naast veel loopwerk moeten er verschillende hindernissen worden bedwongen. In de 8 van Drachten deed ze alvast ritme op voor het Europees kampioenschap, dat over twee weken wordt gehouden. In deze discipline is Elsa Rijpstra wereldkampioene.

Lopers van Atletiekvereniging Impala uit Drachten stonden meerdere keren op het podium. Bij de heren veertig jaar en ouder reikten twee Impalezen tot het ereschavot. Foppe van der Heide werd tweede en Johan Hoogeveen eindigde als derde. Ook bij vijftig plus succes voor Impala. Sieds Wiersma werd derde.

Bij de bedrijvenloop was Veneboer Sport 2000 uit Drachten na drie overwinningen deze keer tweede. René Veneboer reageerde laconiek op de nederlaag. "We waren drie minuten te langzaam. Volgens jaar staat ons weer een uitdaging te wachten." Veneboer was prima te spreken over de respons op de sponsoractie voor het goede doel, de CliniClowns. Zijn bedrijf is de initiator van de actie, samen met Defenz Advocaten en Administratiekantoor Bentacera uit Drachten. "Bijna veertig procent van de recreatielopers heeft een t-shirt gekocht voor de CliniClowns", zegt Veneboer. Eerste bij de bedrijvenloop werd SMST loopteam uit Drachten.

Ziekenhuis Nij Smellinghe uit Drachten werd derde bij de bedrijvenloop, een plek waarop al een beetje was gerekend. "In het ziekenhuis zijn maandag nog t-shirts verkocht voor de CliniClowns", zegt Lenie Wilms van de loopgroep.

Deze acht van Drachten verbrak weer alle deelnemersrecords. Niet eerder deden zoveel jeugdlopers mee aan de Kidsrun: 657. "In totaal hadden we 1253 deelnemers, ook dat is een record", vertelt Chris Jaasma. De uitslagen zijn te vinden op wp.8vandrachten.nl.

In het filmpje dat met de ActiefPlus-app kan worden bekeken zijn lopers te zien en een aantal atleten, die op het podium stonden.

Show Anne Krüger met dieren op Paardendagen

Anne Krüger in de show The Harmony of Black and White. Foto: Ingezonden

DRIEZUM/WALTERSWALD - Paarden, honden, geiten en eenden; het lijken dieren die je tegenkomt tijdens een gezellige middag op de kinderboerderij. Maar Anne Krüger bewijst al enkele jaren dat zij met deze dieren een fantastische show kan geven. Dit jaar is ze met haar veestapel maar liefst twee keer te zien op de Boerendag zaterdag 28 juli tijdens de Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld.

Anne Krüger en haar 16-jarige dochter Carla van dierenschool Degenerhof uit Duitsland laten het publiek versteld staan tijdens de Paardenkrachtenshow. In de show tonen ze, The Harmony of Black & White, de spectaculaire samenwerking tussen mens en dier. Entertainment van het hoogste niveau, waar de bezoekers volop van kunnen genieten. Anne Krüger is een bekende naam in de wereld van schapen drijven. Als vijfvoudig Duits kampioene kan zij haar border collies met haar ogen sturen. De combinatie met haar paard, geiten en eenden maakt het voor jong en oud een absolute aanrader om de show te bezoeken tijdens de Boerendag.

Naast Anne Krüger staan er volop spectaculaire acts en evenementen op het programma. Kijk voor meer informatie op www.paardendagen.nl. De stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld organiseert dit jaar de negenentwintigste editie van de Paardendagen op 26, 27 en 28 juli. Op vrijdag 27 juli vindt het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon plaats, gevolgd door de Boerendag op zaterdag. Dit evenement wordt georganiseerd door vrijwilligers en ondersteund door vele sponsoren.

Dames Impala achtste in sprinttriatlon

DRACHTEN - De triatlonafdeling van AV Impala uit Drachten komt uit op diverse niveaus in de teamcompetities. De dames van Impala op het hoogste niveau, de Eredivisie.

Zondag stond voor de dames uit de eredivisie een sprinttriatlon (750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) op het programma in Amsterdam. Het team bestond deze wedstrijd uit Elisabeth Postma, Brenda de Jong, Lizette van der Vegt en Sandra Sikkema.

In de teamuitslag wist het team deze dag de achtste plaats te behalen, de beste prestatie uit de geschiedenis. Dit betekent ook dat zij een plek gestegen zijn in het klassement en op dit moment tiende staan in de tussenstand in de competitie 2018, als beste ploeg uit het noorden. Het seizoen bestaat nu nog uit drie wedstrijden waarna de eindklassering wordt opgemaakt. Het hoogste herenteam van Impala komt uit in de eerste divisie en had afgelopen weekend een triatlon over een Olympische Afstand (1.500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen).

René Jaasma eindigde in deze wedstrijd op een zesde plaats. Menno Iedema op plek 30, Eric Wattez op plek 42 en Anton Tuinstra op 63. In de teamuitslag betekende dit een negende plaats.

1-tegen-1 korfbal

OUDEGA - Op zondag 17 juni vanaf 13.00 uur organiseert korfbalvereniging Quick '21 wederom het Noord-Nederlands kampioenschap 1-tegen-1 korfbal op het sportveld in Oudega.

Bij dit toernooi 'De Baas Fan De Wâlden' zullen de beste Noord-Nederlandse korfballers het in een spectaculair onderling duel tegen elkaar opnemen. De organisatie heeft het weer voor elkaar gekregen om een sterk gevarieerd deelnemersveld samen te stellen met spelers van diverse verenigingen. Er wordt begonnen met de toppers uit de omgeving in de regiopoule. Aansluitend nemen de beste Noord-Nederlandse korfballers het tegen elkaar op in de toppoule. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina https://www.facebook.com/DeBaasFanDeWalden.

Clinic waterpolo

BUITENPOST - Op zaterdag 16 juni organiseert Zwem- en Waterpolovereniging PWC, in de Kûpe in Buitenpost een jeugdwaterpoloclinic. Er wordt aandacht besteed aan speluitleg, zwemvaardigheid, balvaardigheid, passen en schieten met de bal. De clinic in zwembad de Kûpe in Buitenpost begint om 16.30 uur tot ongeveer 18.45 uur. Het wordt georganiseerd voor jeugd van 6 tot 13 jaar. Ouders en verzorgers zijn uitgenodigd. Enige vereiste is dat de deelnemer aan de clinic in het bezit is van zijn A-diploma. Voor opgave en informatie kan men mailen naar: jeugdwaterpolo@pwcbuitenpost.nl. Ook kun je op website www.pwcbuitenpost, informatie vinden over de vereniging.

V.l.n.r. Femke van der Meer, Rianne Kooi en Eline Kooi. Foto: Ingezonden

Acrotrio DFS
derde op NK

OSS - Femke van der Meer, Rianne Kooi en Eline Kooi van SV DFS Burgum hebben afgelopen jaar hard getraind in hun eerste jaar als E-seniortrio samen. Zaterdag was de finale van de Nederlandse kampioenschappen Acro in Oss. Ze hebben een prachtige oefening laten zien, beloond met een derde prijs.

Op de twee plaatsingswedstrijden hadden ze zich geplaatst voor de Friese kampioenschappen in Fean-
wâlden. Hier mochten ze de titel mee naar huis nemen. En waren daarmee door naar de districtskampioenschappen in Scheemda, ze behaalden ook hier de eerste prijs. Op de halve finale in Oss werden ze tweede, waarmee ze zich plaatsten voor de landelijke finale.

Derde van Nederland is een geweldige prestatie voor het E-seniortrio Femke, Rianne en Eline van SV DFS Burgum.

VIOD weer derdeklasser, Veenwouden in finale

De spelers van VIOD Driesum vieren feest op de platte kar. Volgend seizoen weer derdeklasser. Foto: Ingezonden.

DRIEZUM - VIOD won in de nacompetitie van SJS uit Stadskanaal en is weer derdeklasser. VIOD ging in deze spannende wedstrijd de rust in met 0-0 en besliste de wedstrijd met een strafschop.

VIOD wist het veldoverwicht niet uit te drukken in doelpunten. Alles leek erop dat er een verlenging aan zat te komen In de negentigste minuut kreeg VIOD de veertiende hoekschop te nemen, tegenover twee van SJS in de hele wedstrijd. Uit deze hoekschop ontstond een scrimmage voor de goal van keeper Wouter Rozema van SJS, die in de eindfase zijn ploeg in de wedstrijd hield door enkele knappe reddingen. Vanuit deze scrimmage kreeg Bauke Visser de bal, hij probeerde de bal achter zijn standbeen langs in het doel te krijgen. De bal rolde tegen de hand van een SJS-speler die op de grond lag. Scheidsrechter Wynne stond er weer bovenop en gaf de strafschop aan VIOD.

In de absolute eindfase kreeg Erik van der Veen de bal. De spanning was om te snijden en de druk was groot. Heel VIOD hield de adem in. Erik van der Veen legde de bal op de stip, nam de aanloop en schoot uiterst beheerst de bal hard binnen, rechts van Rozema. VIOD stond eindelijk op een terechte voorsprong. 1-0.

VIOD presteert als collectief na de winterstop geweldig, en zo is VIOD na één seizoen wederom terug in de derde klasse. Een mooier afscheid konden trainer Anton van Zwol en leider Annema zich niet wensen. VIOD kon het feest in en de platte kar werd in gereedheid gebracht voor de rondrit. Het feest ging door tot in de late uurtjes.

SC Veenwouden

SC Veenwouden is erin geslaagd de finale van de nacompetitie te bereiken door SC Leovardia overtuigend opzij te zetten. Routinier Albertjan van Zwol had een belangrijk aandeel in de zege door de beide eerste treffers te scoren. Zaterdag volgt thuis de finale tegen VV Kollum dat ONT wist uit te schakelen (1-4).

Na zesentwintig minuten nam SCV de leiding na een zeer fraaie aanval toen Liekele Paulusma met de borst een voorzet van Rinse Procee teruglegde op Albertjan van Zwol die onhoudbaar raak schoot: 1-0. Na vijfendertig minuten werd het 2-0 toen Rinse Procee vanaf de achterlijn de bal goed terug legde op Albertjan van Zwol die opnieuw doeltreffend uithaalde. De Leovardia spitsen werden goed in bedwang gehouden door de SCV defensie. Na zestig minuten bood Wigle Westerlaan Stefan Jan Sijtsma een vrije schietkans toen hij na een voorzet van Liekele Paulusma de bal met het hoofd panklaar legde. Doelman Tibben wist met een geweldige reactie het schot te pareren. Het slotakkoord was voor Rinse Procee die in blessuretijd met een fraaie lob doelman Tibben het nakijken gaf. Een verdiende 3-0 overwinning voor SCV dat met veel vertrouwen naar de finale gaat.

Stratenloop

DRACHTSTERCOMPAGNIE - Op zaterdag 23 juni organiseert het Kompenijster wielercomité voor jong en oud een stratenloop in Drachtstercompagnie. Dit als voorprogramma van de jaarlijkse wielerwedstrijd.

De start/finish is op de Tsjerkebuor-
ren, midden in het dorp. De route van de 'grote' stratenloop loopt via het schelpenpad op de Imerwijk. Het loopgebeuren begint om 15.00 uur met de jeugd geboren in de periode 2003 tot en met 2011. Er wordt in verschillende leeftijdscategorieën gelopen. Opgave vooraf is gewenst, echter vanaf half drie is op het terras van de voormalige dorpswinkel in de Tsjerkebuorren opgave nog mogelijk. De deelname is gratis. Om 16.00 uur start de 'grote' stratenloop over een afstand van 3, 6 en 9 kilometer voor deelnemers van 15 jaar en ouder. Ze kunnen zich vanaf 15.00 uur opgeven in de partytent bij de start/finish in de Tsjerkebuorren. De inschrijfkosten zijn drie euro per persoon. Om 17.30 uur is de prijsuitreiking in café Aans. Dit met medewerking van zanger 'Grutte Geert'.

Om 18.00 uur start de wielerronde: 'De omloop van de Kompenije'. Bij deze vijftiende en laatste editie verwacht de organisatie meer dan 100 wielrenners aan de start. Om 20.30 uur is de prijsuitreiking van de wielerwedstrijd in café Aans. Dit onder leiding van de charmante ronde-missen Pytrix Veenstra en Eline van der Veen. Voor verdere inlichtingen kijk op www.omloopkompenije.nl.

Korfballers Quick'21 kampioen en promotie

De korfbalkampioenen van Quick'21 uit Oudega. Foto: Ingezonden

OUDEGA - Het eerste team van korfbalvereniging Quick'21 uit Oudega werd kampioen in de tweede klasse B en promoveert naar de eerste klasse. De laatste wedstrijd van de veldcompetitie werd overtuigend gewonnen van V en V uit Garyp met 8-30.

Met deze overwinning sloot Quick dit uitermate succesvolle seizoen in stijl af. Naast een gelijkspel tegen de Granaet uit Dokkum werden alle wedstrijden gewonnen en mag Quick zich de terechte ongeslagen kampioen noemen.

Bovenste rij van links naar rechts: Coach Popke Wijma, Jan Auke Kooistra, Romke Kooistra, Jelte de Vries, Stan Kleinhuis, Gerwold Hylkema. Onderste rij van links naar rechts: Gerdien van der Veen, Grietsje Blauw, Geke Blauw, Hilly Neeltje van der Wal.

Tegenstander V en V nam na deze duidelijke verliespartij de schade van dit seizoen op. Tijdens het zaalseizoen werd er knap gehandhaafd in de tweede klasse, maar het veldseizoen was ronduit abominabel. Alle vier de winstpunten kwamen uit de ontmoetingen met Sparta (Z). Het ontbrak dit veldseizoen aan scoringsvermogen: het veldseizoen werd gemiddeld maar 14 keer gescoord. Daarnaast was men verdedigend te instabiel. Té vaak kwam men snel op een grote onoverkoombare achterstand waardoor V en V regelmatig achter de feiten aan liep. Vergeet daarbij niet dat de Garipers dit voorjaar geteisterd werden door personele problemen. Kortom: een seizoen om van te leren. Volgend seizoen moet het na degradatie beter in de derde klasse.

Kollum duwt ONT terug naar derde klasse

OPEINDE - Het avontuur in de tweede klasse duurde voor ONT maar één seizoen. Kollum bleek met 1-4 te sterk in de tweede ronde van de nacompetitie.

Kollum was in de derde klasse B het meest productief (69 goals). Maar wat wil je ook met scorende spelers als Gerard van Zonneveld (24 goals), Joop Pijnacker (15 goals) en Marinus Hoekstra (14 goals). Daar steken de ONT topscoorders Dennis Bakker en Oebele Twijnstra met elk zes goals schril tegen af. Het verschil in scorend vermogen was ook het verschil in de wedstrijd ONT - Kollum. Waar ONT in het begin van de wedstrijd scoren naliet, benutte Kollum de eerste beste kans om direct daarna nog een keer toe te slaan. Na rust gooide Kollum de wedstrijd direct op slot door snel 0-3 te scoren. Na de 0-4 zorgde Wytze Pilat voor de eretreffer. ONT kan zich dus richten op voetballen in de derde klasse. De nieuwe trainer Jan Hulzinga kan gaan bouwen aan een nieuw team.

Korfbalclub DOW viert jubileum

EASTERMAR - Sinds 1943 is korfbalvereniging DOW actief in Eastermar. Om hierbij stil te staan zijn van 19 tot en met 23 juni activiteiten in Eastermar georganiseerd,

Dinsdag 19 juni is er Kangoeroeklup van 14.00 tot 16.00 uur, woensdag een korfbalclinic voor jeugdspelers van DOW en Wêz Handich van 19.00 tot 21.00 uur op het sportveld de Burgerkamp. Donderdag 21 juni, een lezing over ECO-Coaching (voor genodigden). Vrijdag 22 juni start van het jeugdkamp voor alle jeugdleden van DOW en Wêz Handich op het sportveld. Zaterdag 23 juni is er een familiedag vanaf 14.30 uur. De jubileumactiviteiten worden vanaf 18.30 uur afgesloten met een barbecue met livemuziek. Aanmelden voor het familiekorfbal en de barbecue kan tot 17 juni. Kijk voor meer informatie op de website; www.kv-dow.nl.

Voetbal op vrijdag: teams nog welkom

OPEINDE - Competitievoetbal op de vrijdagavond voor 7 tegen 7 teams kende de KNVB al. Voor het eerst in de KNVB geschiedenis komt er nu ook voor elftallen competitievoetbal op vrijdagavond.

Voetbalvereniging ONT uit Opeinde nam het initiatief omdat een aantal spelers niet op zaterdag kon voetballen, maar wel op vrijdagavond. De respons was groot genoeg om volgend seizoen een officiële KNVB competitie op de vrijdagavond te starten. Er kunnen nog wel teams bij. De uiterlijke inschrijfdatum bij de KNVB is 14 juni.
Contactpersoon bij v.v. ONT is Johan Feddema (M 06-51550272, email: jfeddema14@gmail.com).

Tennisclub Galefjild halve eeuw oud

HURDEGARYP - Wat een prachtige zaterdag voor de (oud) leden, sponsoren en belangstellenden van Tennisvereniging Galefjild in Hurdegaryp die het vijftigjarige jubileum mochten vieren.

Ook de net in de gemeente Ty-
tsjerksteradiel geïnstalleerde wethouder Andries Bouma (CU) was aanwezig, hij onthulde samen met voorzitter Hein Annema in het clubhuis een bord waarop de namen van bedrijven en particulieren staan die deze dag mogelijk maakten. En de wethouder was aanwezig bij de (her)opening van de oefenmuur. Een opening die werd gedaan door het jongste lid van de vereniging, Femke Meeuwsen en voorzitter Hein Annema.
In de korte toespraak van de wethouder complimenteerde hij de club met dit jubileum en hoopte dat er nog vele jaren bij mochten volgen.

KV Frigro kampioensdag: drie teams

Het E1 team van Frigro is één van de drie kampioenen van de korfbalclub. Foto: Ingezonden

GERKESKLOOSTER - Op sportpark 't Kleaster in Gerkesklooster/Stroobos werd recent een kampioensdag gehouden.

Drie jeugdteams van Frigro konden thuis al kampioen worden in hun eigen klasse. De dag begon met de wedstrijd van Frigro F1 tegen DOW F1. De F'jes speelden heel netjes hun wedstrijd en alhoewel het soms best even spannend was wonnen ze met 9-6 waardoor het eerste team van de dag kampioen was.

Vervolgens moest Frigro E1 hun wedstrijd spelen tegen Rodenburg E1. Dit team deed ook precies wat ze moest doen, ze wonnen na een leuke wedstrijd overtuigend met 21-0 en maakten zichzelf met deze uitslag ook kampioen in hun klasse. Daarna moest Frigro D1 nog even laten zien aan alle supporters wat ze waard zijn. En dat hebben ze gedaan. Ze moesten de wedstrijd spelen tegen TFS D2. Ondanks een spannend begin van de wedstrijd, had ook de D1 uiteindelijk de kampioenssmaak te pakken en wonnen ze ook met een fantastische uitslag van 14-4. En dat betekende dat ook het derde Frigro team kampioen was. De kinderen werden na afloop van de wedstrijden allemaal gehuldigd en kregen natuurlijk allemaal hun verdiende gouden medaille.

Ook werden trainers en coaches letterlijk in het stralende zonnetje gezet voor deze fantastische prestaties.

SC Kootstertille terug in de vierde klas

KOOTSTERTILLE - Ruim zevenhonderd toeschouwers zagen SC Kootstertille na zes jaar terugkeren in de vierde klas.

De finaleronde van de nacompetitie werd niet het duel waar de vonken vanaf spatten. Daarvoor was de tegenstand van een gehavend HJSC uit Hommerts en Jutrijp te pover, maar toonde de thuisclub ook overduidelijk aan dat voor de gasten niets te halen viel. Met de meer dan verdiende 4-0 overwinning voor SC Kootstertille, werd een prima seizoen terecht met het promotieticket beloond. De Tilsters kwamen na een kwartier op voorsprong toen Aize Storm zichzelf voor de keeper van HJSC lanceerde. Deze kreeg diens inzet niet goed verwerkt en wist zich na de rebound van Storm kansloos gepasseerd; 1-0. Wilco van der Heide tekende voor 2-0, waarna Tom van der Veen en Gerbrand Waaksma scoorden: 4-0.

Acro- en turnmedailles OGF, WSBF en SFK

Het E jeugdtrio Hilse van der Woude, Indy van der Meulen en Aniek Braam van OGF Contra. Foto: Ingezonden

OSS - Twee teams van OGF Contra uit Ureterp reisden zaterdag af naar het Noord-Brabantse Oss. Hier vond het Nederlands kampioenschap acrogymnastiek plaats voor de D- en E-lijn. Ook WSBF was hier vertegenwoordigd.

Het E jeugdteam Aniek Braam, Indy van der Meulen en Hilse van der Woude van OGF Contra behaalde een score van 23.130. Dit bleek goed voor een verdienstelijke tweede plaats. E-seniorentrio Lucie Hoekstra, Marije Boven en Noa Westra had met een score van 22.510 net geen podiumplaats en werd vierde.
Het duo van WSBF uit Surhuisterveen bestaande uit Eline Bakker en Fleur Vegter, behaalde zilver op het NK. In een zwaar deelnemersveld waren ze slechts 0.06 verwijderd van het goud. Artistiek gezien zetten ze de hoogste score neer.

Turnen

Zaterdag stonden WSBF-turnster Kaylen Arends (instap N3) in de Almelose topsporthal IISPA om aan het bondskampioenschap turnen N3 deel te nemen. Dit is nationaal het hoogst haalbare podium. De vloeroefening van Kaylen was superstrak en dit straalde ze ook uit. Het cijfer viel enigszins tegen, omdat ze een punt neutrale aftrek had gekregen. Na een protest van de trainster, werd dit rechtgezet en stond er een prachtige 14.500 op het scorebord. Hiermee is Kaylen Nederlands kampioene geworden op het toestel vloer. Tess de Vries werd op dit onderdeel vierde.

Jannah Eppinga van SFK uit Drachtstercompagnie deed zaterdag mee aan het Fries kampioenschap turnen in Drachten. Vooral balk was erg netjes en daar is ze dan ook eerste op geworden. Jannah mocht een bronzen medaille in ontvangst nemen. Het was voor Jannah een mooie afsluiting van een succesvol turnseizoen, waarin zij in totaal drie medailles heeft weten te bemachtigen.

Harkemase Boys

HARKEMA - Harkemase Boys heeft voor volgend seizoen nog een verdediger vastgelegd. De 23-jarige Iloba Achuna is de volgende aanwinst. De inwoner van Drachten komt over van ONS Sneek, waar hij twee seizoenen heeft gespeeld.

Door het vertrek van Kellian van der Kaap naar de beloften van FC Groningen is de positie centraal achterin vrij gekomen. "Afgelopen seizoen heb te weinig gespeeld bij ONS Sneek. In mijn eerste jaar bij ONS speelde ik bijna alles. Op dat niveau probeer ik weer te komen en ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken", aldus een trotse Achuna.

Daartegenover staat dat aanvoerder Bart de Groot en Harkemase Boys uit elkaar gaan. Dat besluit is tot stand gekomen na een goed gesprek tussen de Technische Commissie en De Groot.
Harkemase Boys heeft voor volgend seizoen verder vleugelspits Jochem van Putten vastgelegd. De 21-jarige Van Putten komt over van het beloftenteam van PEC Zwolle en is een rechteraanvaller, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan. De Technische Commissie is blij met de komst van Van Putten. "Hij is een snelle en technische aanvaller, die graag een man passeert", vertelt Hans Kuik. "Daarnaast heeft Jochem een goede voorzet en zelf ook scorend vermogen. Hij is dus veelzijdig en dat is precies wat we zoeken."

Turners DGC succesvol in eigen huis

DRACHTEN - Elf dames van de turnvereniging DGC uit Drachten waren op het Fries kampioenschap in wedstrijdgroep 4. De wedstrijd was georganiseerd door thuisclub DGC samen met Hercules uit Aldeboarn.

Merel de Vries (jeugd D1) liet op dit FK zien dat ze alle oefeningen beheerst en werd overtuigend eerste, en dus Fries kampioen, in haar categorie, met op alle toestellen de hoogste score van de hele groep. In de categorie pupil 2 D1 stonden maar liefst vier turnsters van DGC op de vloer. Dian van Kuijk, Ivye Ovbiagbonhia, Daisy Han van der Spoel en Noa de Boer. In totaal behaalde Ivye een bronzen medaille. Dian werd op de gevreesde balk zelfs eerste en eindigde als tweede in dezelfde categorie. Vera Smit turnde in de categorie junior G en werd met goede oefeningen in totaal derde van Friesland.

Vijf keer zwemgoud Senna Hof

Tieme Wiersma (zilver) in actie. Foto: Juan Wiersma

DRACHTEN - Eenmaal per jaar mogen de beste miniorenzwemmers (tot en met 12 jaar) uit de regio zich met elkaar meten op de 'regionale miniorenkampioenschappen'.

Met een team van negen zwemmers werd gestreden tegen bijna driehonderd andere noordelijke zwemmers op de verschillende slagen en afstanden.

De resultaten van de DZ&PC zwemmers uit Drachten waren uitstekend. Senna Hof nam op iedere afstand een medaille mee naar huis: vijf keer goud en eenmaal zilver. Daarnaast waren er medailles voor Damir Mustafic (goud) en Tieme Wiersma (zilver).
Ook de zwemmers die geen medailles behaalden, verbeterden hun persoonlijk beste tijden en ook zij kunnen dus zeer tevreden terugkijken op het toernooi. De beste minioren kunnen zich nu gaan opmaken voor de landelijke miniorenfinale in Dordrecht op 1 juli aanstaande.

Medailles Tang Soo Drachten

LEEUWARDEN - Op 9 juni heeft Tang Soo Drachten met zeven deelnemers meegedaan aan het International TTF Tournament in Leeuwarden. Het was een fantastisch toernooi met 180 deelnemers van verschillende tang soo do scholen. Alle deelnemers van Tang Soo Drachten wisten één of meerdere medailles te verdienen.

Dieder van Dijk: goud met loopvormen, goud met sparren en zilver met breken. Angeline Hofman: zilver met breken en zilver met sparren. Annico van Alphen: goud met loopvormen, goud met sparren. en zilver met breken. Janieck van Alphen: zilver met breken en zilver met sparren. Ytsen Witteveen: goud met sparren en zilver met wapen loopvormen. KSN Ar-
jen Maijchrzak: brons met sparren.
KSN Edo van Alphen: zilver met loopvormen, zilver met wapen loopvormen en brons op breken.

Heideruters presteren op concoursen

TOLBERT - Donderdag was er concours bij de HJC manege in Tolbert. Jade Bolhuis van de Heideruters uit Harkema won met Dorien een eerste prijs in de klasse BB.

De combinatie kreeg 75 punten voor de rijstijl. Dineke Veenstra reed met Anjershof Peggy naar de eerste prijs in de klasse L. Lammert van der Veen was op een SGW-wedstrijd in Vinkega. Hij reed met zijn paard Cabbalero naar een derde prijs in de klasse M.

In Sneek werd de gehele week CH Sneek verreden. Joke Bakker reed met Hurricane naar een vijfde prijs in de klasse L.

Dineke Veenstra reed met Anjershof Peggy in beide parcoursen naar de zesde prijs. Henrica Bakker reed met Time-out naar een eerste en een derde prijs in de klasse Z.

Lilian Keuijer geeft Drumhealing in De Trijesprong

Lilian Kreuijer geeft een workshop 'drumhealing' op zondag 17 juni. Foto: Ingezonden

DRACHTEN - In leefgemeenschap De Trijesprong geeft Lilian Keuijer zondag 17 juni ('vaderdag') een workshop 'drumhealing', 's ochtends van half elf tot half één. Wie mee wil doen, wordt verzocht zich op te geven. Dit kan telefonisch via: 0512-549641 of via e-mail: lilian.kreuijer@hotmail.com.

Kreuijer legt uit: "Er wordt intuïtief gebruik gemaakt van de sjamanendrum, ratels, veren, natuurstenen en stemgeluid. Elke Drumhealing is daardoor anders en uniek. Een Drumhealing kan er voor zorgen dat mensen in een diepe rust en ontspanning komen. De trillingen van de Drum hebben een diep transformerend effect op het lichaam en zorgen voor diepgaande en blijvende veranderingen."
Een deelnemer hoeft alleen een yogamatje met dekentje mee te nemen. De deelnemers leggen hun matjes en zichzelf zo neer, dat ze in een cirkel komen liggen, met de voeten naar elkaar toe. Ze mogen de ogen sluiten. Lilian Kreuijer zal ter plekke beslissen, op basis van haar intuïtie, of ze eerst gaat zingen of trommelen of beide tegelijk. Voortdurend stemt zij het geluid af op de deelnemers, door wat zij bij hen waarneemt.

Na ruim een uur is de healing voorbij en kunnen de deelnemers rustig bijkomen onder het genot van een kopje kruidenthee. Hierna mogen deelnemers hun ervaringen weergeven door te tekenen of schilderen met pastel- of vetkrijt of ecoline (teken- of schilderervaring is niet nodig). Tot slot kunnen deelnemers eventueel hun ervaringen delen met de anderen, Wat ze gemaakt hebben, kunnen de deelnemers mee naar huis nemen.

Vaderdag-tip: hoortest aan huis

Slechthorendheid vaak bij vijftigplussers

LEEUWARDEN - Velen zullen het herkennen: je roept al jaren tegen je vader dat hij zijn gehoor moet laten testen. Maar hij ontkent het en schuift een hoortest alsmaar voor zich uit.

Ouderdomsslechthorendheid is wereldwijd de meest voorkomende beperking onder vijftigplussers, meldt Specsavers. Toch rust er nog steeds een groot taboe op: gemiddeld wacht men zeven jaar met het doen van een hoortest en de aanschaf van een hoortoestel. Dit leidt vaak tot ergernis van de directe omgeving, die regelmatig hinder ondervindt van de slechte oren van pa. Er is nu geen ontkomen meer aan. Speciaal voor die vaders die een hoortest maar blijven uitstellen, brengt Specsavers op Vaderdag een audicien bij hen thuis. Geef je op via www.specsavers.nl/vaderdag en wie weet verras jij jouw vader op zondag 17 juni met een hoortest bij hem aan de keukentafel.

Henny Holwerda, audicien bij Specsavers Leeuwarden: "Met name oudere mannen denken vaak dat ze nog lang niet toe zijn aan een hoortoestel. Pas wanneer zij veelvuldig door hun sociale omgeving op hun gehoorverlies gewezen worden, komen ze bij ons voor een hoortest. Zonde, want uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven en genieten in forse mate toeneemt na aanschaf van een hoortoestel."
Kans maken? Ga dan naar www.specsavers.nl/vaderdag, geef jou en je vader op en vertel waarom jouw vader een audicien aan huis moet winnen.

Schildersbedrijf Hoeksma Surhuisterveen viert 65-jarig jubileum

SURHUISTERVEEN - Als er één soort 'lifestyle', oftewel levensstijl, lang 'meegaat' is het wel dat van de vakman met (eventueel) enkele personeelsleden. Dat geldt ook voor Ate Hoeksma's schildersbedrijf aan de Groningerstraat in Surhuisterveen. Dat moet ook eigenlijk wel, want een schildersbedrijf is er immers ook op gericht woningen en gebouwen (vooral het hout daarvan) zo lang mogelijk bruikbaar te houden.

Het bedrijf bestaat nu 65 jaar. Daarvoor is huidige eigenaar Ate al vijftig jaar werkzaam, vanaf zijn vijftiende. Eerst in dienst bij z'n vader en sinds 1980 samen met z'n vrouw Geartsje als eigenaar.

In 1982 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Groningerstraat 45. Daar breidde het nog enkele keren uit. Op het hoogtepunt waren er negen personeelsleden. Maar sinds de crisis in de bouw is dit aantal geslonken. Behalve Ate en Geartsje zijn twee zonen in het bedrijf werkzaam: Louw en Peet.

Of één van hen het bedrijf overneemt is nog ongewis. Zeker is wel, dat het dubbele jubileum - vijftig jaar vakman, 65 jaar schildersbedrijf, dus sinds 1953 - aanleiding is voor enkele kortingsacties in de maand juni. Voor Flexa-verven geldt deze maand een korting van vijftig procent, evenals voor Cetabever-produkten. Voor 'couleur locale' is er zelfs een korting van 65 procent. Bij Sikkens-lakken geeft het bedrijf twintig procent korting.

'Kleine Prijs'-finale 16 juni in Iduna

Katie Koss, winnaar Kleine Prijs van Fryslân 2017. Foto: Ingezonden

DRACHTEN - Zowel muzikanten als hun fans houden er vaak hun zeer eigen 'lifestyle' op na. Of dit ook geldt of nog zal gelden voor deelnemers aan de finale van de 'Kleine Prijs van Fryslân'?

Het wordt de 31ste keer dat Friesland Pop deze muzikale strijd organiseert. Van de 35 deelnemers zijn vijf finalisten over. Indierockband Lowland Kid, alternatieve rockband Lester Blackfield, liedjeskunstenaar Esther de Jong, progressieve garagerockband Psychotic Lumberjacks en post-hardcore band Torrential. Tijdens het juryberaad verzorgt de winnaar van 2017, Katie Koss, een speciaal optreden. De winnaar mag optreden op onder andere de volgende festivals: Popcity 2018, Freeze Festival 2018, Eurosonic Noorderslag 2019 en Befrijdingsfestival 2019. Ook is er een publieksprijs ter waarde van duizend euro, voor het maken van een video bij July Interactive en zijn er verschillende muzikantenprijzen, te besteden bij Van Der Glas Muziekinstrumenten. Zaal open: 19.00 uur, aanvang: 19.30 uur. Ticketprijs: € 5,00.

Beschermt u zich tegen de zon? Weetjes

BURGUM - Nu het klimaat warmer wordt - kijk maar naar de laatste paar weken - trekken veel mensen 'blotere' kleding aan. Denk aan korte broeken en rokjes, korte mouwen of mouwloze shirtjes. Maar is dat verstandig?

89 % van de Nederlandsers smeert zijn kinderen altijd in wanneer ze buitenspelen als de zon schijnt. 69 % laat kinderen ook tussen 12:00 en 15:00 in de zon buitenspelen als de zon schijnt. 74 % smeert zijn kinderen om de twee uur of vaker in als ze buiten spelen en de zon schijnt. 86 % smeert zijn kinderen om de twee uur of vaker in tijdens een dagje aan het water. 63 % van de Nederlandse kinderen is weleens verbrand in de zon, waarvan 50 % het afgelopen jaar.
Zeven procent van de Nederlandse kinderen is weleens zwaar verbrand in de zon, waarvan 24 % het afgelopen jaar. 72 % van de ouders heeft standaard zonnebrandcrème bij zich als ze op een zomerse dag op pad gaan. Twintig procent van de Nederlandse kinderen draagt weleens UV-werende kleding.

Wist je dat…. UV-straling ook achter glas schade kan toebrengen aan de huid? (weet 55 %). Kinderen die voor hun 18e verbranden door de zon, een ernstig verhoogd risico lopen om later huidkanker te krijgen? (weet 38 %). Huidkanker in Nederland de meest voorkomende kankersoort is? (60 %).Het een halfuur duurt voor een zonnebrandcrème goed beschermt? (52 %). Wolken 80 % van de UV-straling doorlaten? (weet 56 %).

Komend seizoen in De Lawei in Drachten

De Barely Methodical Troupe komt in maart naar Drachten met de nieuwe show Kin. Foto: Hugo Glenddining

DRACHTEN - Eens in de zoveel tijd zet De Lawei een genre in het zonnetje. Natuurlijk barst het nieuwe theaterseizoen weer van het talent; grote namen, minder bekende artiesten, volop cabaret, populaire muziek, toneel en ga zo maar door.

Minstens zo bijzonder zijn de circusvoorstellingen en visuele spektakels vol acrobatiek en adembenemende capriolen. Nog tot en met 1 juli is de Leeuwarden-Fryslân 2018 productie Finestra Aperta, die lovende recensies kreeg, zo'n zes keer per week te zien. Veel voorstellingen zijn al uitverkocht maar er zijn nog kaarten. Maar ook het nieuwe seizoen biedt volop van dat soort indrukwekkende topsportprestaties. Nog tot en met vrijdag 22 juni profiteert men van 10% vroegboekvoordeel.

Gravity & Other Myths uit Australië verovert de wereld met een eigenwijze vorm van vernieuwend circustheater. In het Noorden alleen te zien in Drachten op zaterdag 13 oktober.

Flip Fabrique uit Canada is een circusgroep op tournee. In een decor van flightcases dat telkens van vorm verandert, vertellen zij op vrijdag 26 oktober een verhaal over saamhorigheid en kameraadschap.

Barely Methodical Troupe had met hun show Bromance een droomdebuut. Hun lastig te definiëren mix van circustechnieken, dans, urban stijlen en freerunning sloeg in 2014 in als een bom. De nieuwe show Kin is niet voor de poes, te zien op zondag 10 maart.

Circus Santelli bestaat uit zestien jongeren tussen de 12 en 16 jaar die het publiek verrassen met een afwisselende circusvoorstelling. Te zien op zaterdag 16 maart.
Meer informatie en kaarten via www.lawei.nl

Tineke Vogels 40 jaar in het onderwijs

Feest op OBS dr Theun de Vriesskoalle

Directeur Tineke Vogels op de troon die voor haar klaar stond op het plein. Foto: Ingezonden

FEANWALDEN - Woensdag 6 juni vierde directeur Tineke Vogels van OBS dr Theun de Vriesskoalle in Feanwâlden haar 40 jarig jubileum. Tijd voor een groot feest.

Juf Tineke, zoals de leerlingen haar nog altijd noemen, is meer dan 30 jaar leerkracht en Interne Begeleider geweest in Dokkum. De laatste jaren is zij directeur aan de OBS in Feanwâlden. Dit bijzondere jubileum heeft juf Tineke met de hele school gevierd.

Eerst werd juf Tineke opgewacht op het plein. Er stond een grote 'troon' voor haar klaar. De kinderen hebben haar uit volle borst lieve, grappige en ontroerende liedjes toegezongen.

Daarna verplaatste het feest zich naar recreatieboerderij De Omleiding. Alle leerlingen konden zich uitleven met spelletjes, klimmen op de klimwand, hutten bouwen, broodjes bakken, springen op het springkussen, kanovaren en vlotten bouwen en nog veel meer. Ook hebben de kinderen zelf een feestelijke lunch klaargemaakt. De zelfgemaakte pizza's, wraps en soep vielen in de smaak.

Het was een overgetelijk feest voor juf Tineke en alle leerlingen

Het stralende weer, de leuke activiteiten en de gezellige sfeer maakten het tot een onvergetelijk feest voor zowel juf Tineke als alle leerlingen.

Duette Shades bij Jansma Wonen

De nieuwe collectie van Duette Shades is verkrijgbaar bij Jansma Wonen in Hurdegaryp. Foto: Ingezonden

HURDEGARYP - Vanaf 1 juni is de vernieuwde collectie Duette Shades van Luxaflex, marktleider op het gebied van raamdecoratie, verkrijgbaar bij Jansma Wonen.

De collectie is uitgebreid met een exclusieve duurzame stof die bestaat uit 25 procent bamboe. Daarnaast zijn andere nieuwe stijlvolle patronen en actuele kleuren toegevoegd. En tijdelijk ontvangt u exclusief bij Jansma Wonen 20% korting op deze nieuwe collectie! De collectie is elegant, energie-efficiënt en heeft een akoestische werking door de honingraatstructuur van de stof. Dit zorgt er tevens voor dat de warmte in de zomer wordt geweerd en in de winter vastgehouden wordt. De op maat gemaakte Duette Shades zijn tevens bij uitstek geschikt voor niet-doorsnee ramen.

De nieuwe, brede collectie Duette Shades is mede geïnspireerd op botanische en florale trends met nog meer oog voor mens en milieu. Met 440 doeken, zijn er eindeloze combinaties mogelijk wat deze collectie een ware eye-catcher maakt. Daarnaast bestaat de nieuwe doeksoort 'bamboe' uit 25 procent natuurlijke vezels, waardoor deze collectie onderscheidend en duurzaam is.

De stijlvolle en energie-efficiënte collectie is ook verkrijgbaar met Smartcord en de koordloze, kindvriendelijke bedieningssystemen LiteRise en Powerview Motorisation. Met PowerView Motorisation is de raambekleding automatisch en eenvoudig op de gewenste positie in te stellen, op ieder moment van de dag via de smartphone of tablet. Doordat dit zelfs mogelijk is vanaf het vakantieadres, werkt dit innovatieve systeem preventief tegen inbraak.
Jansma Wonen | Fuormanderij 51A
Hurdegaryp | hallo@jansmawonen.nl
0511-477752 | www.jansmawonen.nl

Easyslim: train spieren zonder bewegen

Vet verbrandt, huid verstevigt, spieren versterkt

Vestigingsmanager Jacqueline Terpstra en eigenaresse Berber Könning zorgen dat mensen zich thuis voelen bij Easyslim.nu. Foto: Actief Media

LEEUWARDEN - "Heerlijk ontspannend." Een cliënt bij Easyslim.nu in Leeuwarden verlaat de behandelkamer met een zucht van verlichting. Vestigingsmanager Jacqueline Terpstra reageert met een warm: "Tot de volgende keer" en maakt een uitnodigend gebaar naar de vrouw die op haar beurt wacht. Het is druk bij Easyslim.nu: allemaal mensen die vet willen verbranden, stevigere spieren wensen of een strakkere huid.

Easyslim.nu beschikt over een apparaat dat vet verwijdert met ultrasound-techniek en spieren traint met elektro-stimulatie.

Klanten op de behandeltafel krijgen elastische banden om buik, taille, heupen en bovenbenen. Daaronder worden pads geschoven die zijn aangesloten op het revolutionaire apparaat. Terwijl de klant veertig minuten rustig ligt, doet het zijn werk: vet wordt verbrand, spieren getraind. "Al na één behandeling zie je resultaat", zegt eigenaresse Berber Könning.

"Ideaal voor wie wil afvallen. Ook wie onvoldoende kan bewegen door bijvoorbeeld een blessure, overgewicht of ouderdom traint bij Easyslim.nu spieren en verbrandt vet".

Om blijvend resultaat te boeken, wordt de behandeling met regelmaat herhaald. Eerst wekelijks. Als het doel dat men zich stelde, is bereikt, volstaat een frequentie van eens per vier tot zes weken. Berber: "Het apparaat is effectief omdat het spieren aanspant met een intensiteit die in een sportschool nooit kan worden behaald."

Easyslim.nu | Icarusweg 10, Leeuwarden | Geopend van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 21.00 uur; vrijdag + zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur | 06-20966723 | www.easyslim.nu

De Harmonie bruist en knalt tijdens Oerknal Festival

De Oerknal is een experimenteel festival, het vervolg op Oerlol. Foto: Ingezonden

LEEWARDEN - Op zaterdag 16 juni vindt in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden de eerste editie van het Oerknal Festival plaats. Dit leuke en leerzame doe-festival is speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun familie.

Oerknal is een experimenteer festival in de stijl van het populaire testprogramma 'Checkpoint'. Naast de spectaculaire Tech Interactive show in de grote zaal, vinden er in de foyer doorlopend leuke activiteiten en experimenten plaats. Festivalkaarten zijn te reserveren op harmonie.nl of aan de kassa.

Spektakel met Tech Interactive

Ricardo Blei, bekend als Abel Brand uit Spangas, presenteert deze superspannende, interactieve show vol ontploffingen en wegvliegende voorwerpen. Het kan zomaar gebeuren dat je op het podium gevraagd wordt en mee doet tijdens het spectaculaire Tech Interactive. Super leuk toch? Om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig verloopt krijgen alle bezoekers een veiligheidsbril en gehoorbeschermers op.

Tijdens dit supercoole jeugdtheaterfestival wordt de foyer omgetoverd tot een knotsgek interactief festivalterrein waar tussen 14.00 en 17.00 uur doorlopend verschillende proefjes, experimenten en workshops plaatsvinden.

Het gehele festival duurt de hele middag en de voorstellingen van Tech Interactive vinden plaats om 14.30 uur en 16.00 uur in de Aegon zaal.
Kijk voor alle informatie op www.harmonie.nl.

Afscheidsboerderij Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg

Voormalig jongerencentrum Kiehool in Burgum ondergaat een metamorfose

V.l.n.r. de uitvaartleidsters Sjoerdtje de Haan, Riek Zijlstra en Anneke van der Veen in het nieuwe kantoor aan de Schoolstraat 102 in Burgum. Foto: Actief Media

BURGUM - Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg is verhuisd van de Noardermar naar de prachtige boerderij waar voorheen jongerencentrum Kiehool was, Schoolstraat 102 in Burgum. Het pand ondergaat een grondige verbouwing. "Het wordt een afscheidsboerderij", zegt Sjoerdtje de Haan. "Met ruimtes die qua sfeer het verdriet niet onderstrepen, maar troostend en inspirerend zijn. Door kleinschaligheid wordt exclusiviteit en geborgen samenzijn gegarandeerd."

In het voorhuis van de boerderij zijn twee prachtige kantoorruimtes gerealiseerd, waar de dames van de uitvaartzorg hun intrek hebben genomen. Van hieruit wordt rustig naar achteren verder gebouwd.

In het middenstuk van de boerderij komen twee opbaarkamers met aansluitend een royale familieruimte. Hier zullen nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten in de dagen voorafgaand aan de uitvaart.

De boerenschuur van weleer wordt ingericht voor uitvaarten en condoléancemomenten. De ruimte zal ook gebruikt kunnen worden voor lezingen, informatiebijeenkomsten, studiedagen of bijvoorbeeld een rouwcafé. Het plafond wordt vervangen door een balustrade, van waar de mensen de uitvaart beneden kunnen volgen. Op de balustrade komt een permanente expositieruimte voor kunstwerken die gecreëerd zijn in tijden van rouw.

De tuin rondom wordt aangelegd als pluktuin. Er is straks de mogelijkheid om bloemen te plukken voor in de opbaarkamer of bijvoorbeeld een bloemwerk voor op de kist.

Voor creatieve uitingen wordt boven de kantoren een rouwworkshopruimte ingericht. Hier zullen alle materialen en begeleiding aanwezig zijn om bijvoorbeeld bloemwerken te maken of kinderen mooie vlinders te helpen beschilderen voor op de kist. "We onderzoeken momenteel wat we nog meer kunnen aanbieden op creatief vlak", zegt Sjoerdtje de Haan.
Ze vindt het een van de belangrijkste vragen tijdens het afscheid nemen: hoe kunnen nabestaanden zelf vorm geven aan het afscheid? Sjoerdtje: "Waar de één heel praktisch begint te regelen, schrijft een ander eerst het in memoriam. Ergens anders maakt iemand zelf een bloemwerk, of bieden familieleden zich aan de kist te dragen. Daarom vraag ik altijd: 'Wat heb jij persoonlijk nodig om goed afscheid te kunnen nemen van je naaste?'. Om daarbij inspirerend te mogen zijn, blijft altijd een uitdaging voor mij als uitvaartbegeleider. De afscheidsboerderij vergroot onze mogelijkheden om meerwaarde te bieden."

"Soms weten mensen precies op welke locatie ze afscheid willen nemen: de eigen kerk, een lievelingsrestaurant, een grote tent in de eigen tuin... Anderen zijn zoekende. Wij hopen dat onze afscheidsboerderij een aanvulling is op de mogelijke locaties."

Al twaalf jaar geeft Sjoerdtje de Haan op eigenzinnige wijze invulling aan haar vak. "Als eenmansbedrijf kon ik mijn intuïtie volgen en samenwerken met partijen die pasten bij de uitvaart die ik op dat moment voorbereidde. Zo ontdekte ik waaraan mensen in rouw behoefte kunnen hebben en wat uitvaartzorg voor mij inhoudt." Drie jaar geleden nam ze Riek Zijlstra in dienst en anderhalf jaar geleden Anneke van der Veen. "We zijn alle drie vrij intuïtief en creatief", zegt Sjoerdtje. "Wij letten op details waardoor er altijd een goede balans is tussen persoonlijke aandacht en professionele begeleiding."

0511-482004 | Schoolstraat 102 Burgum | sjoerdtjedehaanuitvaartzorg.nl |

Stem voor Stichting Swaddekuier

De Swaddekuier in Buitenpost. Foto: Ingezonden

BUITENPOST - Tussen 15 en 30 juni kunnen alle leden van de Rabobank Drachten Friesland Oost een stem uitbrengen op een vereniging. De Stichting de Swaddekuier Buitenpost is één van de organisaties waarop Rabobank leden een stem uit kunnen brengen.

Elke uitgebrachte stem op de Swaddekuier wordt omgezet in bewegen. De wandelaars die op zaterdag 7 juli, 10, 20 of 40 kilometer meewandelen op de routes door de mooie natuur van de Friese Wouden, zetten alle toegekende Rabo clubkas stemmen van de Rabobank om in klinkende munt voor de actie: "Onderzoek naar een medicijn tegen de dodelijke spierziekte ALS." Het bestuur van de Stichting Swaddekuier vraagt alle Rabobank leden te gaan stemmen voor deze broodnodige actie. Iedereen die meewandelt op zaterdag 7 juli kan bovendien de kilometers die hij/zij gaat lopen laten sponseren door familie, vrienden of kennissen. Deelnemen aan de Swaddekuier kan door in te schrijven op www.swaddekuier.nl en mee te wandelen voor ALS.

Positieve reacties plannen Feanwâlden

FEANWALDEN - Wethouder Kees Wielstra van de gemeente Dantumadiel opende donderdag de inloopbijeenkomst van het definitief ontwerp van Kansen in Kernen (KiK) Feanwâlden en het Transferium.

Het ging hier om het parkgedeelte en het stationsgebied (transferium). De plannen werden gepresenteerd aan inwoners en belangstellenden. Het was een druk bezochte bijeenkomst met positieve reacties. "De oude provinciale weg wordt terug gegeven aan het dorp Feanwâlden. Het stationsgebied krijgt hiermee een mooi karakteristieke uitstraling", aldus wethouder Kees Wielstra. Het ontwerp is in handen van Karres+Brands uit Hilversum. Tijdens de inloopbijeenkomst was er ook gelegenheid kennis te maken met het initiatief om het huidige stationsgebouw te verbouwen en verder uit te breiden. Volgens planning wordt er begin 2019 gestart met de uitvoering. De aanleg van het parkgedeelte en het stationsgebied (Transferium) neemt ongeveer één jaar in beslag.

Nu de Centrale As in gebruik is genomen, komt er veel minder doorgaand verkeer door het dorp. Dit biedt kansen om de verkeersveiligheid en leefbaarheid van het dorp te vergroten. Om dit soort kansen te benutten is door provincie en gemeenten het project 'Kansen in Kernen' opgestart. Naast Feanwâlden worden binnen dit project ook de kernen Garyp, Burgum, Hurdegaryp, Damwâld en De Falom heringericht.

Voor meer informatie en het ontwerp kunt u terecht op de website van de gemeente Dantumadiel, via: www.dantumadiel.eu onder projecten/kansen in kernen/Feanwâlden.

Zorgboerderij Moai Seldsum zet de deuren open voor publiek

Zorgboerderij Moai Seldsum in Oentsjerk houdt een open dag. Foto: Ingezonden

OENTSJERK - Op zaterdag 16 juni houdt zorgboerderij Moai Seldsum in Oentsjerk een open dag. Tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen is van harte welkom op de boerderij waar het boerderijleven wordt gecombineerd met zorg.

Er is de hele dag genoeg te beleven voor jong en oud. 'Harry Harrewar' is aanwezig met zijn honden en loopeenden, Circus Witova geeft voorstellingen en er kunnen ponyritjes gemaakt worden. Verder worden kinderen geschminkt, is er een springkussen en kan er een kijkje genomen worden bij de dieren. Daarnaast zijn er nog diverse leuke kraampjes en is er een hapje en een drankje.

Zorgboerderij Moai Seldsum heeft dagbesteding, school op maat, (beschermd) wonen en ambulante begeleiding. Maak kennis met de boerderij en de bewoners en doe mee met alle activiteiten op de Sanjesreed 14 in Oentsjerk.

Zeilen vanuit hartje Drachten met de Fryske Snikke 'Swaentsje'

Foto: Ingezonden

DRACHTEN - Ook dit jaar biedt Ayay-Sailing een uniek arrangement met het voormalige turfscheepje Fryske Snikke 'Swaentsje'. In vroeger tijden bracht zij de turf van de gebieden rondom Drachten naar bestemmingen in heel Friesland, tegenwoordig is de Fryske Snikke een zeilend bedrijfsvaartuig met als thuishaven de Drachtstervaart.

Aan de kade in het centrum van Drachten kunt u inschepen voor een unieke zeiltocht over de vaart en de waterrijke omgeving van Drachten. Vanuit de ruime zitkuip van de 'Swaentsje' kunt u zich actief bezighouden met het zeilen, maar u kunt ook - met een hapje en een drankje - genieten van alles wat er op en om het water te beleven is. De ideale invulling van uw personeelsuitje, familiedag of reünie. Vanaf 24 mei vaart ze iedere donderdagavond om 19.30 uur uit voor een korte kennismakingstocht met individuele opstapper, tien euro p.p. Meer info: www.friesesnik.nl | 06-26172502

Iedereen vindt zijn droomkeuken bij Trendkeukens

Van ontwerp tot oplevering: laat het gerust over aan de vakmensen van de Stationsweg

Uit de Quooker Cube, werkend te zien in de showroom, komt naast koud, warm en kokend water ook koel bruisend water en gefilterd water. V.l.n.r.: Johan Bosker en Erik Koudenburg. Foto: Actief Media

DRACHTEN - Onlangs breidde Trendkeukens de showroom uit met 150m², een aanpassing die door de klanten zeer positief wordt ontvangen. Met de uitbreiding heeft het Drachtster keukenbedrijf plaatsgemaakt voor een collectie echte houten keukens, die erg in trek blijkt te zijn.

Door Grietje de Jong-Taekema

"Wij zijn erg blij dat we naast onze al heel uitgebreide assortiment nu ook echt houten keukens kunnen aanbieden," vertelt Johan Bosker, samen met Erik Koudenburg eigenaar van het bedrijf aan de Stationsweg. "Dus wat de klant ook zoekt: een mooie starterskeuken, een kwalitatief goede keuken uit het middensegment, of een luxe massief houten keuken; wij kunnen het leveren."

Van idee tot plaatsing: de mannen van Trendkeukens houden altijd een vinger aan de pols. "Wij zorgen ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Het inmeten doen we zelf, wij maken de installatietekening en een duidelijke 3d-tekening. Onze vaste ploeg van zeven monteurs zorgt voor een vakkundige plaatsing van de keukens. Naast het plaatsen kunnen zij de klant geheel ontzorgen door de oude keuken eruit te halen, indien nodig muren te slopen, wanden te stucen en nieuwe plafonds te maken. Doordat we alles zelf in de hand houden zijn we altijd betrokken bij het proces. Zo voorkomen we fouten."

En dat zorgt natuurlijk voor tevreden klanten, zoals ook blijkt uit de sectie 'klanten vertellen' op www.trendkeukens.nl. Veruit de meeste klanten raden Trendkeukens aan. Bosker kan dat wel verklaren: "We hebben een topteam, fantastische monteurs en betrouwbare leveranciers. Alles klopt. Door de aanhoudende drukte zijn we nog wel op zoek naar een verkoper die goed bij ons past."

Tot slot heeft de keukenzaak nog een nieuwtje: de Quooker Cube, waar naast koud, warm en kokend water ook koel bruisend water en gefilterd water uitkomt, is vanaf nu werkend te zien in de showroom. Natuurlijk wordt deze ook, net als de andere modellen van Quooker, bij Trendkeukens aangeboden tegen de laagste prijs van Nederland. Kom gerust eens een kijkje nemen aan de Stationsweg 99 in Drachten.
info@trendkeukens.nl | www.trendkeukens.nl
0512-537437

"Een waterontharder is op elke leeftijd een goede investering"

Ervaar het comfort van fluweelzacht water van Mezutec Waterzuiveringssystemen B.V.

Koen en Geertje Smidt uit Aldtsjerk ervaren dagelijks de voordelen van hun waterontharder. Geertje Smidt: "De smaak van het water is nu veel beter." Inzetje: Jelle Booi met enkele producten van Mezutec. Foto: Actief Media

DRACHTEN - Sinds een paar maanden hebben Koen en Geertje Smidt uit Aldtsjerk een waterontharder van Mezutec Waterzuiveringssystemen B.V. Het apparaat filtert kalk, magnesium en andere vervuilende stoffen uit het leidingwater, met als gevolg minder schoonmaakwerk, apparatuur die langer meegaat, lekkerder water en een zachtere huid. Dat maakt een waterontharder, juist op latere leeftijd, een slimme investering.

Door Grietje de Jong-Taekema

"Het apparaat bevalt ons hartstikke goed," vertelt Geertje Smidt tevreden. "Ik vind vooral dat de thee er veel lekkerder door smaakt. Bij het afwaswater hoef ik nog maar heel weinig afwasmiddel te gebruiken. En met het warme weer van de afgelopen weken douchten we wat vaker, maar zelfs dat zorgt niet voor een droge huid." Ook directeur Jelle Booi hoort vaak terug van zijn klanten dat het zachtere water klachten als eczeem, een droge, jeukende huid, psoriasis en roos vermindert. Koen Smidt: "Een waterontharder is op elke leeftijd een goede investering. We waren al langer van plan er eentje aan te schaffen, maar het kwam er tot voor kort niet van. Ik kan het echt iedereen aanraden. Het levert heel veel op, ook voor het milieu."

Bij Mezutec staat persoonlijk contact voorop. Jelle Booi legt uit: "Wij geven graag een vrijblijvend advies. Daarvoor komen we altijd bij de klant thuis, zodat we ons advies optimaal op de woning en de behoeften van de klant kunnen afstemmen. In principe heeft een ontharder na installatie weinig onderhoud nodig, slechts één keer per jaar. Wilt u zich hier geen zorgen over hoeven maken? Dan kunt u bij ons een onderhoudscontract afsluiten. Ook als het zout moet worden bijgevuld, hoeft u de deur niet uit, dankzij onze zoutbezorgdienst." Mevrouw Smidt beaamt de goede zorgen van het bedrijf: "Wij zijn zeer tevreden over Mezutec. Alle medewerkers zijn heel behulpzaam, en ze houden zich altijd aan hun afspraken. En toen we laatst eens per ongeluk een rekening dubbel hadden betaald, kregen we het vanzelf terug, zonder dat we daarom hoefden te vragen."
Benieuwd geworden naar welke voordelen een waterontharder voor u heeft? Kom naar de inloopdag op 30 juni aan Het Helmhout 34-13 in Drachten of neem contact op via 0512-544101 of info@mezutec.nl. www.mezutec.nl

Zomerconcert Urker MANS Formatie

DOKKUM - Zaterdag 30 juni komt de Urker MANS Formatie opnieuw naar Dokkum voor een concert in de Grote of Martinuskerk aan de Markt 2 om 19.30 uur.

Het repertoire bestaat uit liederen rondom het thema 'Op Reis'. Te denken valt aan geestelijke liederen zoals: 'Is uw paspoort getekend, Get on board en Coming home.' Daarnaast zingen ze klassieke werken, spirituals en populaire muziek. De mannen zingen in traditionele Urker kleding onder leiding van dirigent Martin Mans. Aan het orgel en de vleugel zit Mark Brandwijk. Toegang: € 17,50. Online en bij reservering € 16,-. Kinderen tot en met 11 jaar € 5,-. ANBO/KBO/PCOB-leden betalen op vertoon van de lidmaatschapspas € 13,-. Reserveren: www.martinmans.nl of op de reserveerlijn: 06-25 39 19 03. Voorverkoop: Evangelische Boektiek, Keppelstraat 30, Dokkum.

Open ochtend
Peuteropvang

BURGUM - Op dinsdagochtend 19 juni staan de deuren van Peuteropvang De Poppestien aan de Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 7 en Peuteropvang De Bistebus aan de Lauermanstraat 21 B in Burgum open.

Tussen 8.30 en 11.30 zijn peuters en hun ouders tijdens de open ochtend welkom om te komen spelen, kennis te maken en de sfeer op locaties te proeven. Als voorbereiding op de basisschool kunnen kinderen vanaf twee jaar naar de peuteropvang, voorheen peuterspeelzaal. Op de peuteropvang ontmoeten peuters elkaar en spelen en leren ze in een veilige en vertrouwde omgeving. De rijke speelleer omgeving is spel- en taaluitlokkend, stimuleert de brede ontwikkeling en sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen. Bovendien wordt een doorlopende leerlijn naar het basisonderwijs gerealiseerd.

Zowel De Poppestien als De Bistebus werkt bij het samenstellen van het aanbod met de VVE programma's Piramide en Uk & Puk (VVE staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie). Beide locaties bieden kinderen, die extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben, de mogelijkheid om vier dagdelen de peuteropvang te bezoeken. In nauwe samenwerking met het consultatiebureau wordt bepaald of een kind hiervoor in aanmerking komt.

'Fryske foarlêswike' wèr in súkses

Boargemaster Jeroen Gebben fan Tytsjerksteradiel lêst foar oan pjutten yn 'De Bistebus' yn Burgum. Foto: Ingezonden

BURGUM - Goed 600 voorlezers zijn tussen 4 en 8 juni op stap geweest met 18.000 Tomke-boekjes om her en der in de provincie voor te lezen aan 12.000 peuters. Het thema was dit jaar 'Tomke en syn freontsjes'.

De Fryske Foarlêswike georganiseerd door it Selskip foar Fryske Tael- en Skriftekennisse in samenwerking met de Tomke-wurkgroep (Afûk, Bibliotheekservice Fryslân, Cedin- Sintrum Meartaligens en Sintrum Frysktalige berne-opfang).

"It Tomke-projekt is in lês- en taalbefoarderingsprojekt foar jonge bern (pjutten). Neist de boekjes ferskine de Tomke-aventoeren ek op 'e telefyzje. Yn de 'Fryske Foarlêswike' wurdt yn it Frysk foarlêzen oan pjutten yn pjutteboartersplakken, bernedeiferbliuwen en by gastâlden. Der wurdt foarlêzen troch pakes, beppes, heiten, memmen, mar ek troch bekende Friezen dy't har ynsette foar de 'Fryske Foarlêswike'."

Op Kinderwoud locatie "de Bistebus" in Burgum las Burgemeester Jeroen Gebben het verhaal "In nije ketting" voor. Hij had ook zijn eigen ambtsketting om en vertelde daar vol passie over. De peuters mochten deze ook dragen, maar één van de peuters was ontzettend trots op haar eigen geregen ketting en daarbij viel die van de Burgemeester toch echt in het niet.

Meardere talen of tongfallen

Zo weten ook burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen en burgemeester Ellen van Selm fan Opsterlân hoe 'wichtich it is om bern yn it Frysk foar te lêzen, sadat meartaligens goed oan bod komt.' "Der wurdt ek foarlêzen yn oare talen of tongfallen, lykas: it Stellingwarfs, it Bildts, it Kloasters en it Hylpers. Ek dy talen meie net ferlern gean."

Tuorke en Jurre delen presentjes uit

SURHUISTERVEEN - Na weken lang prachtig weer zijn Tuorke en Jurre helemaal hotel de botel. Ze hebben de vakantie in het hoofd en het tweetal loopt de hele week in en uit bij de vakantiewinkel. Op zaterdag 16 juni komt het duo presentjes uitdelen aan de winkelende vaders in het hart van Surhuisterveen.

De cadeautjes hebben te maken met de aanstaande vakanties en komen voor de vaders meestal zeer goed van pas. Een 'must-have' waar je graag voor naar Surhuisterveen komt. En niet alleen het uitdelen van de leuke presentjes staat op het programma, maar dit weekend is er ook weer live- muziek in Surhuisterveen in het hart van de Fryske Wâlden.

Vanaf half twee is het duo in het gezellige Feanster winkelcentrum te vinden.

Tivel en Martin in Stania State

Anna Tivel en Jeffrey Martin zijn op 19 juni te zien in Stania State. Foto: Ingezonden

OENTSJERK - Vorig jaar was de langverwachte eerste tour van Anna Tivel en Jeffrey Martin naar Europa. Ze deden ook Folk in de Wâlden aan. Samen brengen ze een sublieme show met prachtige liedjes, die hun weg vinden naar binnen. Op dinsdag 19 juni zijn ze weer te zien in Stania State in Oentsjerk, om 20.30 uur.

Jeffrey Martin, geboren in Texas in 1984, belandde al gauw in Eugene, Oregon in het Noordwesten van Amerika. Hij had het geluk dat daar rond de eeuwwisseling veel singer-songwriters optraden als Leo Kottke, John Gorka en David Wilcox, die hun sporen nalieten. Hij werd zelf een talentvolle singer-songwriter, die sterk is beïnvloed door Bob Dylan, Neil Young en Jackson Browne. Zijn teksten zijn ijzersterk, zijn stijl is authentiek en rauw en vooral live is hij op zijn best.

Anna Tivel is opgegroeid in de bossen en boerenland in landelijk Washington, maar streek uiteindelijk neer in Portland, Oregon. Ze schrijft en zingt folkliedjes en vertelt daarin verhalen over het leven. Ze vertellen van de sterke kleuren van het leven in een dorp op het platteland en de harde, scherpe lijnen van het leven in de stad. Met haar pure, ietwat hese stem, die soms doet denken aan Anaïs Mitchell, geeft ze een karakteristieke vertolking van haar eigen liedjes.

Entree 20 euro, reserveren via bureau-n@kpnmail.nl.

Open dag harmonie-orkest Crescendo

DRACHTEN - Wie wil kennismaken met een harmonieorkest is zaterdag 16 juni welkom bij de gratis open dag van CMV Crescendo Drachten in haar repetitiegebouw aan de Burgemeester Wuiteweg 38.

Op de open dag, die gehouden wordt van 10.00 tot 14.00 uur, krijgt men informatie over een harmonieorkest in zijn algemeenheid en specifiek over CMV Crescendo Drachten. Men kan kennismaken met alle instrumenten (hobo, klarinet, fluit, hoorn, trompet, euphonium, bariton, bas, trombone, fagot, saxofoon en slagwerk) van een harmonieorkest en krijgt de mogelijkheid om deze instrumenten te proberen. Ook worden er demonstraties door muzikanten van Crescendo verzorgd. Voor elk instrument is een professionele docent aanwezig. Het promotieteam van Crescendo is aanwezig voor vragen.

Expositie Ontmoeting bij Buitengewoon

DE WILGEN - De laatste kans om bijzondere expositie Ontmoeting te bekijken bij Galerie Buitengewoon aan de Dr. Heawei in De Wilgen is op 23 en 24 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Sattar Kawoosh schilderijen. Anneke Reeder sieraden en Jitse Sikkema beelden.

Rink van der Veldepriis in arkje

DE VEENHOOP/DRACHTEN - De uitreiking van de Rink van der Veldepriis en de aftrap van het schrijversseizoen in het arkje in De Veenhoop zijn op vrijdag 15 juni.

De initiatiefnemers van beide, gemeente Smallingerland, het Frysk Letterkundich Museum en Dokumentaasjesintrum (FLMD) en It Fryske Gea organiseren dan een evenement bij de schrijversark. Het FLMD stelt 2000 euro beschikbaar voor de winnaar van de Rink van der Veldepriis. Al voor de prijsuitreiking op 15 juni maakt de gemeente bekend wie de literatuurprijs wint. Dinsdagavond 19 juni zijn de drie genomineerde schrijvers voor de Rink van der Velde Priis te gast in de Drachtster bibliotheek aan het Museumplein. Dan is al bekend wie de winnaar is: Geart Tichgelaar, Nyk de Vries of Willem Schoorstra.
De aanvang is 19.30 uur.

Metershoge Burgumer wereldbol krijgt vorm

In de Burgumer Molkfabryk wordt druk gewerkt aan de wereldbol, die in een wandeltocht naar Leeuwarden wordt vervoerd. Foto: Ingezonden

BURGUM – Het project De 'Wereldburgumer' is van start. De metershoge wereldbol begint al enige vorm te krijgen. Onder leiding van houtkunstenaar Jeroen Kluitenberg wordt in de Burgumer Molkfabryk druk gewerkt aan dit bijzondere kunstwerk.

Op 8 juli reist de bol met veel spektakel in een speciale wandeltocht naar Leeuwarden. Het project WereldBurgumer maakt onderdeel uit van '8e dag' en De Reis van Leeuwarden-Fryslân2018. 'WereldBurgumer' is een mienskipsproject. De Burgumers krijgen de vrije hand om er samen iets moois van te maken. En dat gebeurt volop door creatieve ideeën die worden geopperd,
hulp bij de bouw of het leveren van materialen. Vrijwilligers uit het dorp werken mee, bewoners van Talant en vele handjes worden uit de mouwen gestoken. Elke maandag en donderdag wordt in de melkfabriek aan het bolwerk gewerkt.

Meedoen met de wandeltocht? Op 8 juli middernacht om 00.08 uur (zondagmorgen) gaat de wandeltocht van start op de Markt in Burgum. Burgemeester Gebben zal het startsein geven en ook Jitse Kramer, de sterkste man van Nederland, verleent er zijn medewerking. Het wordt een reis met onderweg veel beleving, verbinding en enthousiasme. Meewandelen is gratis, maar opgave is wel gewenst. Dit in verband met versnaperingen, toiletten, EHBO en dergelijke.

Aanmelden wandeltocht

Opgeven kan via www.wereldburgumer.nl. Als men op de homepage naar beneden scrollt staat daar een paarse button. Beleef het spektakel mee. De Wereldburgumer is onderdeel van De Reis, het community art programma van Keunstwurk en onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Presentatie 'Beafeart nei Saint-Martin'

DRACHTEN - Donderdag 14 juni presenteert uitgeverij Bornmeer Beafeart nei Saint-Martin, de heruitgave van de derde Friese roman van Rink van der Velde. De presentatie is in Café Marktzicht in Drachten, en begint om 17.00 uur.

Het eerste exemplaar zal officieel worden aangeboden aan Tom van Mourik, burgemeester van Smallingerland. In Smallingerland vindt van 14 tot en met 23 juni de Wike fan Rink plaats, ter ere van de Friese taal en literatuur en het leven en werk van Rink van der Velde. Het boek gaat over een Friese journalist die een bedevaart onderneemt naar Saint-Martin. Beafeart nei Saint-Martin verscheen voor het eerst in 1965. Voor de heruitgave is het oorspronkelijke omslagontwerp van Meinte Walta opnieuw gebruikt. Het boek is te koop bij de boekhandel en Bornmeer.

De Kokelrispinge in Earnewâld

EARNEWALD - In 2017 bedacht Earnewâld de Eltse Snein wat by d'ein, wat betekent dat er elke zondag iets te beleven valt in het dorp Earnewâld. Dat begint vaak om 14.30 uur in het centrum nabij het Toeristenbureau. Zo vindt er zondagmiddag 17 juni De Kokelrispinge plaats, een bijzonder theatraal evenement bij de Ringfeart en It Kokelhûs in Earnewâld.

De eerste oogst van de kokels (biezen) wordt in ontvangst genomen door de Freule von Dampo thoe Langeslootten. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Er staat nog een andere kaper op de kust. Als het lukt om de kokeloogst veilig en wel in ontvangst te nemen wordt het op een speciale kar naar It Kokelhûs gebracht. Daar wacht het publiek nog een verrassing: de opening van het 'Winkeltsje fan Sjut'- het oorspronkelijke grutterswinkeltje. Er is muziek, verhalen, koffie, thee en het museum zelf, dat nog meer bijzondere geheimen heeft om zich aan het publiek te openbaren. In De Kokelrispinge, naar een idee van Baukje Bruinsma, komt met spel, muziek en verhalen de originele historie van het biezenmatten vlechten tot leven.

Ook heeft Toeristenbureau Earnewâld een culturele- en historische kuierroute door Earnewâld bedacht en daarvan een boekje uitgebracht. Elke donderdagavond kan om 20.30 uur een Skimerjûnetocht worden gelopen met een gids. De Eben Haëzer kerk wordt bezocht, It Kokelhûs fan Jan en Sjut en de tocht eindigt bij de Agneskerk waar het kerkorgel die avond speelt. Kosten € 2.50 per persoon, kinderen gratis. In juli en augustus is de Smûke jûn weer te bezoeken in It Kokelhûs.

Expositie
Agnes Grishkov

HURDEGARYP - tot en met 5 september exposeert Agnes Grishkov in de bibliotheek te Hurdegaryp. Deze expositie kwam tot stand in samenwerking met het Leeuwarder kunstbureau Art Connection.

Na jaren van workshops in Frankrijk, reizen door Europa en inspiratie ideeën van Pascal Magis, begon Agnes steeds meer de abstracte felle kleurrijke richting op te gaan. "Ik ben pas redelijk tevreden als mijn werk kleurrijk, een juiste compositie en veel diepte en stijl heeft. Spanning en toch harmonie zijn voor mij sleutelwoorden." Openingstijden: maandag 10.00 tot 12.00 en 15.00 tot 18.00 uur, woensdag 15.00 tot 20.00 uur en vrijdag 15.00 tot 20.00 uur.

Koorconcert

URETERP - Marcel & Lydia Zimmer treden op vrijdag 22 juni om 19.00 uur op met kinderkoor 'All 2gether' in GKV 'De Levensbron' Ureterp aan De Feart 85 in Ureterp. Marcel en Lydia Zimmer zijn een Nederlands echtpaar dat christelijke liederen schrijft en concerten verzorgt voor kinderen, jongeren en volwassenen.'. 'All 2gether' is een christelijk kinderkoor. Kaarten kosten 3 euro en zijn te bestellen via www.zingenindekerk.nl.

Boeren onthullen info-bord plas-dras

Gert Jan Sijtsma en Hans Kroodsma bij het nieuwe bord over plas-dras in Wetsens. Foto: Klasina van der Werf

WETSENS - Gert Jan Sijtsma uit Wetsens heeft sinds deze week een informatiebord over plas-dras bij zijn boerderij staan. Dit is een initiatief van het Agrarisch Collectief Waadrâne. Op deze manier willen de boeren uitleggen wat voor effect zo'n plas-drasgebied op weidevogels heeft.

Sijtsma heeft twee graslandpercelen vochtig gehouden met ondiepe natte gedeeltes: plas-dras genaamd. "Deze vochtige bodem is een ideale voedingsplaats voor weidevogels omdat ze hier met hun snavels beter bij de wormen kunnen'', legt Sijtsma uit. Hij heeft inmiddels al heel wat weidevogels in zijn weiland gespot: de grutto, kievit, bergeend, tureluur, kleine plevier en kluut. Zijn persoonlijke favoriet is de kemphaan en hij heeft signalen opgevangen dat die in zijn weiland zit te broeden.

Insecten aantrekken

Het aanleggen van een plas-dras vergt wel enige kennis. Bij Sijtsma ligt aan weerszijden van de plas-dras kruidenrijk weidevogelgrasland. Hier bloeien verschillende soorten grassen en kruiden die insecten aantrekken. Deze insecten dienen weer als voedsel voor de weidevogelkuikens. De percelen worden uitsluitend bemest met ruige stalmest en het maaien wordt uitgesteld tot na 15 juni. Dit geeft de weidevogels alle rust om hun eieren hier te leggen en hun kuikens te laten opgroeien. "Daar gaat het om. Want als de jonge vogels geen kans krijgen, dan houdt alles op.''

Concert Canta Silva en gitaarduo

BURGUM - Vrouwenkoor Canta Silva en een gitaarduo geven op zaterdag 16 juni om 20.00 uur een concert in de Kruiskerk in Burgum.

Canta Silva is het vrouwenkoor van cultuurcentrum de Wâldsang. Uitgevoerd worden werken uit de Engelse Renaissance, onder andere van de componisten John Dowland, Thomas Morley en John Gibbons. Twee jaar geleden voerde Canta Silva de opera Dido and Aeneas uit van Henry Purcell.

De Engelse negentiende eeuw is vertegenwoordigd door de componisten Charles Wood en Gustav Holst. Stella Boggia-van Maris zal het koor begeleiden op piano. Het koor wordt afgewisseld door gitaarduo Rob Nijboer en Thom Brouwer. Zij spelen onder meer werken van de componisten Dowland, Johnson en Sor.

Wâldsang-cursus: 'Muziek op Schoot'

SURHUISTERVEEN - Muziek op Schoot is een cursus muziek voor kinderen tussen acht maanden en vier jaar en wordt gegeven in Surhuisterveen.

Er zal worden gezongen, gedanst, geluisterd naar prachtige muziek en gespeeld op mooie instrumenten. En natuurlijk doet een (groot)ouder actief mee. De cursus wordt gegeven door Dorie ten Hove, docente bij cultuurcentrum de Wâldsang. Meer informatie is te vinden op haar website www.hovenoten.nl en op Facebook: Hove Noten – Muziek op Schoot.
Aanmelden kan via dorie@online.nl. De kosten per kind (met ouder of grootouder) bedragen € 55,- voor vijf lessen van 35 minuten. De eerstvolgende cursusdata zijn op de maandagen 18, 25 juni, 2 en 9 juli van 9.30 tot 10.05 uur in it Vleckehûs, B.J. Schurerweg 14, Surhuisterveen.

39 / 40

Caravans

www.sibmacaravans.nl In/verkoop en bemiddeling. Toercaravans voor export gevraagd. 0511-541446.

Camping zoekt Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821.

Gezondheid

Herbalife, T.M. Reitsma-Bosma, tel. 0511-469955

Personeel aangeboden

Erkend Timmer- en onderhoudsbedrijf H.J. v.d. Meer Sumar, tel. 0511-521162/06-25541546.

Stalling

Vouwwagens/kleine bootjes € 100,-, Noordbergum tel. 06-53196870

Te huur aangeboden

Aggregaten 40/60 Kva, bouwdrogers, kant/schaftunits, muurzaagmach., rolsteigers, sleuvenzaagmach., sloophamers 220 V, schaft- en toiletwagens, zware sloophamers + compressor 2,5 m3, etc. MAKLO VOF, tel. 0511-473314/0512-364455.

Te koop gevraagd

Schapenwol Wolhandel Douwe Rijpstra VOF Oentsjerk tel. 06-15629006. Sanjesreed 8d Oentsjerk. Wolinname alleen op afspraak.

Tot uw dienst

Presentatiemappen nodig? Wij ontwerpen dit naar uw wens. Actief Media: tel. 0511-461294

Vakantie

Chalet te huur, 4-persoons, op mooie plek, Holle Poarte, Makkum. € 600,- p.w. tel. 06-53328740.

Voor de tuin

Tuinonderhoud - renovatie - snoeiwerk. Hoveniersbedrijf P. Douma, tel. 0511-543870. Kijk ook op FB of www.tuinonderhoud-douma.nl.

Tuinonderhoud, tuinaanleg, tuinontwerp, snoeiwerk, sierbestrating, minikraanverhuur enz. Vraag vrijblijvend offerte. Wiersma Tuinaanleg & onderhoud Hardegarijp, tel. 06-53546567 of 0511-474553, www.wiersma-hoveniers.nl